Psihologia copilului (vol 3)
Raspunsuri - Pagina 6
gen68 spune:
buna, din nou.
carmen, te rog fff mult sa ne ajuti, sper sa ai si sa ne dai o parere, un sfat, orice. marius al meu (cel care vrea sa fie inaintea celorlalti pe strada), pune cam des mana la puta. l-am intrebat de cateva ori ce are de pune mana acolo, dar mi-a zis ca nu stie ce are, pana cand ieri, l-am mai intrebat o data si mi-a raspuns, ca puta lui trebuie sa stea in sus, nu in jos, si de-aia, si-o "aranjeaza" mereu. cateodata ma trezesc cu el pe strada ca-si da chilotu-n jos si si-o ridica. ce sa-i fac? i-am zis ca-l duc la dr. sa-i taie puta, i-am dat peste mana...nik. o sa-i cumpar suspensoare, pana la urma?!?!?!
karmen spune:
Gen68,
Copilul este interesat de sexualitate la aceasta varsta. Vrea sa stie cum se nasc copiii, care e diferenta ditre baieti si fete, de ce fetele nu au penis, de ce tatal are penisul mai mare decat al lui, isi doreste sa semene adultului de acelasi sex cu care se identifica,poate apare masturbarea, etc. Am mai vorbit despre toate acestea. Poti incepe sa-i clarifici toate neclaritatile spunandu-i adevarul. Despre comportamentul care l-ai descris, probabil ca a vazut undeva acest lucru si atunci din dorinta "de a fi mare" face si el la fel.
quote:Nu-lameninta cu asa ceva, ii induci teama, rusine si-i sporesti confuzia.
i-am zis ca-l duc la dr. sa-i taie puta, i-am dat peste mana...
Carmen Ghilescu
gen68 spune:
saru'mana de raspuns.
chestia e ca noi facem baie impreuna si nu a parut preocupat de sexe. (m-a intrebat prima data ce e aia, de ce avem diferite? dar dupa aceea, i s-a parut normal sa ne vada goi, si nu mai intreaba nimic, chiar e indiferent). am intrebat si masculul din casa noastra (pe tati, bineinteles) si mi-a zis ca e normal sa stea in sus!!!! (raspuns de tata!)dar nu mi-a fost de nici un folos. o sa incerc sa-i explic... ce sa-i explic? of, de ce n-am facut fetita.
lizuca spune:
Am o colega de birou disperata ca baiatul ei de sapte ani este excesiv de violent si agresiv. Bate pe toata lumea, daca il contrariaza ceva se repede imediat cu pumnii, pe maica-sa, pe colegii de scoala, vorbeste urit cu invatatoarea etc. Nu a vazut scene de violenta in casa si nici la computer/televizor, e altfel un copil normal dezvoltat intelectual, istet, care pricepe repede tot ce i se explica. Mama-sa intreaba daca ar trebui tratat pe la vreun psiholog. Ce sa faca, nu mai stie incotro s-o ia, deunazi a fost chemata la scoala de un parinte care a amenintat-o c-o da in judecata - era a doua oara cind baiatul ei ii umplea copilul de singe. Oare ce e de facut?
gabi & alisia (22 luni)
cgabriela spune:
Va citesc de cand era Briana in burtica, acum are 2 ani si 4 luni (pe 27) si azi am facut o criza de ISTERIE pe care nu stiu cum sa o tratez! Cum se procedeaza in astfel de momente!Merge la cresa de la 1 an si 8 luni!S-a adaptat foarte nine, pe perioada vacantei a vrut sa mearga,le-a pomenit pe toate ingrijitoarele, este isteata(normal...) stie poezioare, cantece , danseaza, avem si o ora de balet (este incantata)se joaca singurica, deseneaza (cu stanga) in parc imparteam sau impumutam intodeauna ce aveam DAR azi am fost la o prietena are un baietel de 2 ani (s-au mai jucat impreuna sunt chiar colegi) si Andu i-a luat tabla de scris din mana SI.. a inceput :ulete, dat din mani, picioare, tendinta sa ma muste si iar urlete cateva minute, nu vroia nici acasa, nici afara NU STIU CE VROIA!!! dupa ce a incetat BRUSC a suspinat o ora!In asemenea cazuri CE SE FACE?
gabi si BRIANA
http://community.webshots.com/user/cgabriela
karmen spune:
Lizuca,
Da, cred ca e cazul sa consulte un psiholog. Este vorba de o tulburare de comportament care poate avea cauze diverse. Un ajutor din partea unei persoane de specialitate este necesar in astfel de situatii.
Carmen Ghilescu
karmen spune:
Cgabriela,
poate te ajuta articolul de la pagina urmatoare;
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27638" target="_blank">http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27638Carmen Ghilescu
cgabriela spune:
Karmen momentan multumesc, sper sa reusim sa ne revenim si sa nu ne tina mult, dupa ce am citit atatea cazuri si solutii mi-am dat seama ca o cauza poate fi si plecarea sotului meu de o sapt in Ungaria, este prima data plecat singur, iar noi am ramas acasa!Ne ies si maselele, mai plange si in somn, noaptea mi-a cerut in camera la tati, doarme singura la ea in camera de la 3 luni, DAR a vrut in patul lui "tati" Merci si succese in continuare si sa fi alaturi de noi tot asa!
Gabi si BRIANA
anka1 spune:
Servus Karmen,
S-ar putea ca acest subiect sa fi fost discutat si in alte subiecte, dar te rog din suflet daca ai un sfat pt. mine si Vladut, m-ar ajuta foarte mult. Care este problema noastra? Am inceput gradinita de 3 saptamini aproape si inca nu ne-am obisnuit. Vald plinge, de-a dreptul urla in fiecare dimineata. I-am explicat frumos ca merge la gradi sa se joace, sa coloreze, sa deseneze, sa se joace cu copiii.. Am vrut sa-l fac sa inteleaga ca este un loc placut. frumos, cu educatoare dragute, prietenoase. De citeva zile a inceput sa plinga de seara ca merge la gradinita. Mi se rupe sufletul..Iar cind ajungem dimineata acolo, e un adevarat scandal...Ne spune ca nu-l mai iubim, ca numai Maia il iubeste (bona cu care a stat de cind era mic si care vine sa-l ia de la gradi la ora 13:00). Noi suntem cei rai (eu cu sotul meu), iar Maia este cea buna, numai ea il iubeste..Nu mai stiu nici ce sa-i spun ca sa-l conving ca il iubim mult si in continuare si ca nu il ducem la gradi ca sa-l pedepsim. Noaptea face uneori pipi in pat si ma gindesc daca nu cumva este din cauza stresului cauzat de gradinita.
Am uitat sa spun ca este primul an de gradinita pt. Vald, are numai 3 ani. Am citit o gramada de opinii in acest sens cum ca sa nu renuntam, sa fim tari, sa nu ne vada slabi ca va fi mai rau daca renuntam acum si il ducem la anul..dar pur si simplu nu mai pot sa-l vad chinuidu-se asa si in plus ma gindesc daca nu il afecteaza prea tare psihic..
Dupa ce plecam, educatoarea spune ca se integreaza in colectiv, ma rog, mai are ideea ca trebuie sa vina Maia sa-l ia si de aceea nu vrea se dezbrace in trening, dar nu mai plinge.
Ce ma sfatuiesti sa fac? Sa-l retrag? Sa-l mai las? Nu vreau sub nici o forma sa gresesc cumva si sa insist intr-o prostie.
Imi cer scuze ca am scris atita, dar sunt destul de nelinistita.
Multumesc mult,
Anca
karmen spune:
Anka1,
dupa cum stii perioada de adaptare la gradinita difera in functie de copil si dureaza cam intre 2 saptamani si 2 luni. Acum eu nu zic sa-l lasi 2 luni sa se chinuie zilnic, mi-e mila de copil, probabil ca s-ar acomoda pana la urma dar eu nu sunt adepta terapiei de soc. Daca copilul da semne clare ca e stresat din aceasta cauza, este un chin zilnic gradinita pentru el, adica cu alte cUvinte sunt mai multe neplaceri decat avantaje atunci eu zic sa-l lasi acasa o perioada de cateva luni si apoi sa incerci iarasi. Are nevoie sa se obisnuiasca cu ideea de a merge acolo, pana la urma sa-si doreasca compania acelor copii, chiar in timp se va simti oarecum marginalizat ca toti copiii de varsta lui merg la gradinita si el sta acasa cu bona. Daca te hotarasti sa ramana acasa, vorbeste cu bona sa faca in asa fel incat sa fie in preajma gradinitei cand intra/ies copiii de acolo, sa observe de la distanta cum se joaca (in curte eventual), sa faca acasa "jocul gradinitei" sa imite rolul educatoarei si sa faca activitati asemanatoare celor de la gradinita. Voi, parintii, aratati intelegere pentru ce simte el, asigurati-l de dragostea voastra si in momentele dificile.
Carmen Ghilescu