Psihologia copilului (vol 3)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Pegasis spune:

Draga Carmen,
Am mare nevoie de un sfat si cred ca tu esti persoana care mi-l poate da. Fetita mea Ana (3 ani) a fost de curind bolnava -- o viroza urita, urmata de o otita si apoi o laringita. Am fost la spital, am luat tratamente si printre altele doctorita ORL ne-a subliniat ca este foarte important sa-si sufle nasul, pt. ca altfel vom ajunge din nou la ea in cabinet. Daca nu o face va trebui s-o operez de vegetatii adenoide.
Primele zile a fost cum a fost, dar de aprox 2 zile pur si simplu nu ma mai pot intelege cu ea in privinta suflarii nasului. Azi dimineata a facut o criza de tantrum (sau cum s-o numi), a urlat, a plins in hohote si asta mai bine de 30 de minute! Ca ea nu mai vrea sa sufle nasul!
Poate pare un pic deplasata postarea mea de aici, dar eu cred ca a facut o fixatie ceva, ca ea nu mai sufla nasul... Crede-ma ca am incercat sa-i explic in fel si chip de ce a atit de important sa facem ce a spus dr., ca daca nu ajungem in spital, etc.
Nu prea mai stiu ce sa-i spun si cum s-a determin sa coopereze.
Partea proasta este ca acum inghite toate secretiile si are o tuse oribila.
Multumesc anticipat pt. raspuns.

Carmen
"Cind o femeie nu vorbeste, sa n-o intrerupi pentru nimic in lume. "
(Enriyeu Castaldo)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

Pegasis,
Fetita ta a trecut prin momente dificile determinate de aceste afectiuni, care i-au indus un stres fizic si psihic. Refuzand sa faca ce trebuie (sa-si sufle nasul) se opune acestei situatii, o neaga, neconstientizand efectele nefaste ale acestei atitudini.
Eu zic sa initiezi un joc cu papusi (de-a doctorul), in care ii explici ce inseamna anumite boli, cum se trateaza s mai ales ce pot face ele pentru a ajuta tratamentul. De exemplu: pe pausa X o doare piciorul, pentru ca si l-a fracturat. Doctorul i-a prescris medicamente dar pentru a-i fi mai bine trebuie sa stea in pat cateva zile, sa nu-si miste piciorul, sa stea cu el intins, etc. "Hai s-o ajutam sa faca aceste lucruri". La fel, pentru laringita/otita, ii explici ce rol au secretiile nazale si de ce trebuie eliminate. "Hai s-o ajutam sa-si sufle nasul".
Sper ca ai prins ideea, desi poate exemplele sunt cam aiurea. Sa speram ca dau rezultate.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gen68 spune:

cralu, te rog sa-mi dai si opinia ta in legatura cu pushtiu'meu:

marius al meu 4jumate, pune cam des mana la puta. l-am intrebat de cateva ori ce are de pune mana acolo, dar mi-a zis ca nu stie ce are, pana cand ieri, l-am mai intrebat o data si mi-a raspuns, ca puta lui trebuie sa stea in sus, nu in jos, si de-aia, si-o "aranjeaza" mereu. cateodata ma trezesc cu el pe strada ca-si da chilotu-n jos si si-o ridica. ce sa-i fac? i-am zis ca-l duc la dr. sa-i taie puta, i-am dat peste mana...nik. o sa-i cumpar suspensoare, pana la urma?!?!?!
multumesc

gen, o mamica de marius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns palmyrah2002 spune:

Draga Karmen,
Am ajuns iar la disperare cu Mihnea!
Povestea cu centrala a incetat dupa jumate de an!Jumate de an i-a trebuit sa se plictiseasca de ocupatia asta...

La gradi a invatat sa INJURE.
Pentru ca sint niste cuvinte pe care nu le-a auzit acasa i se par interesante si le repeta incontinuu,pe strada,in parc, oriunde,de mi-e si rusine sa ies cu el undeva,adica il duc departe de aglomeratie.Am incercat orice :am inceput cu a ma face ca nu-l aud,dar intrecindu-se cu gluma i-am explicat ca nu este frumos,ca e rusine sa spuna asa,etc.Mare greseala....a inceput cu o mai mare frecventa,iar acum cind il intreaba cineva cum il cheama,il injura,etc.I-am spus ca-l pedepsesc si nu mai cumpar ce doreste,daca nu vorbeste frumos si zice:nu mai vorbesc urit,nu mai vorbesc,dar dupa citeva minute incepe iar.Or dura oare tot 6 luni pina se va plictisi de vorbele urite sau pina va intelege ca nu e frumos sa vorbeasca asa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Carmen,
am sa scriu aici pentru ca am o nedumerire. Giulia mea are doar 2 luni si 1 saptamana , dar am observat la ea un lucru: hartuieste caruselul cu mana stanga, isi baga in gura mai mult mana stanga si incearca sa-ti atinga fata cu mana stanga. Nu m-ar deranja deloc acest lucru, dar daca intr-adevar este stangace, la ce varsta este sigur acest lucru ? Nu vreau s-o oblig in nici un fel sa-si foloseasca mana dreapta daca nu e cazul. Deocamdata o invat sa tina jucariile cu ambele maini, iar aici nu vad diferenta.
Multumesc.

Daria & Giulia (16.08.2004.)
http://community.webshots.com/user/giulia16

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lacramioara t spune:

Buna Carmen.
Am citit tot ce s-a scris pana acum la acest subiect si te rog frumos sa-mi raspunzi si mie la catava nedumeriri ale mele.Nici nu stiu cu ce sa incep.Andreea(3 ani si 10 luni)merge la gradinita si saptamana trecuta cand am vorbit cu doamna(sefa sotului,pt.ca pitica merge la gradi partic.unde lucreaza sotul)mi-a spus ca din punctul de vedere al domnisoarei educatoare Andreea nu are capacitate maxima de concentrate,adica nu este atenta cand se citesc poeziile si povestile si nici nu le retine,in schimb adora cantecelele si le stie pe toate pe de rost.Eu stiu ca si acasa Andreea nu vrea sa asculte poezii si povesti,i-am spus educatoarei dar se pare ca nu este asa cum zic eu ca nu ii placci ca nu poate retine si mi-a recomandat sa merg la medicul pediatru pt.investigatii si eventual la un medic psiholog.Ii place f.mult sa coloreze si sa picteze.Refuza sa mearga la gradinita daca aude ca dimineata este Domnisoara "x" si nu domnisoara "y" pe care ea o adora.Imi mai spune deseori ca Dra."x" il iubeste mult pe cutare si cutare si pe ea o iubeste doar Dra."y".Cum sa fac sa ies din aceste situatii?Nu stiu cat de coerenta am fost si daca se intelege ce am vrut sa zic,dar sunt atat de suparata ca nu ma gandesc decat la discutia de saptamana trecuta.

Multumesc mult Carmen.
Lacramioara.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by karmen

Pegasis,
Fetita ta a trecut prin momente dificile determinate de aceste afectiuni, care i-au indus un stres fizic si psihic. Refuzand sa faca ce trebuie (sa-si sufle nasul) se opune acestei situatii, o neaga, neconstientizand efectele nefaste ale acestei atitudini.
Eu zic sa initiezi un joc cu papusi (de-a doctorul), in care ii explici ce inseamna anumite boli, cum se trateaza s mai ales ce pot face ele pentru a ajuta tratamentul. De exemplu: pe pausa X o doare piciorul, pentru ca si l-a fracturat. Doctorul i-a prescris medicamente dar pentru a-i fi mai bine trebuie sa stea in pat cateva zile, sa nu-si miste piciorul, sa stea cu el intins, etc. "Hai s-o ajutam sa faca aceste lucruri". La fel, pentru laringita/otita, ii explici ce rol au secretiile nazale si de ce trebuie eliminate. "Hai s-o ajutam sa-si sufle nasul".
Sper ca ai prins ideea, desi poate exemplele sunt cam aiurea. Sa speram ca dau rezultate.

Carmen Ghilescu

Multumesc mult, Carmen. O sa scriu peste citeva zile noutatile.

Carmen
(Enriyeu Castaldo)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craluca spune:

gen68, explorarea sexuala a copilui este ceva absolut normal si este la varsta la care isi pune intrebari vizavi de diferentele dintre sexe. Procesul cunoasterii este impulsionat ca sa zic asa si de curiozitate (inclusiv cea sexuala) si acest lucru trebuie incurajat, in anumite limite, desigur. Pentru a dobandi identitate sexuala, copilul se compara cu ceilalti si cu ceea ce vede la cei din jurul sau, incercand sa copieze anumite modele, mai ales daca, asa cum spui, va vede pe voi dezbracati in casa deci stie cam cum stau treburile la tati. (ca o paranteza, cand baietelul meu avea cam aceeasi varsta cu al tau imi spunea ca el va fi barbat atunci cand va arata ca tata, adica cu par pe piept si puta mare).
Eu zic ca este o faza care ii va trece, important este sa nu-l faci sa se simta vinovat, aceste manifestari la copii nu au conotatii sexuale caci la varsta lor nu exista culpabilitate sexuala. Nu-l mai ameninta cu taiatu' si nu-i mai da peste manuta, prefa-te ca ii intelegi preocuparea si explica-i ca nu este obligatoriu ca putica sa stea in sus mereu (eventual sa-i explica tati sau chiar sa-i "exemplifice"). Incearca sa-i distragi atentia de la asta cand il vezi "ingrijorat".

Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by karmen

Pegasis,

Carmen Ghilescu

Draga Carmen,
Sugestiile tale DAU ROADE! Aseara am facut un cerc din scaunele din acelea mici, de plastic, am asezat ursi, papusi si alte jucarii si am inceput sa ne jucam de-a "bolnavii" (ce urit suna!). Cind am ajuns la ea si i-am cerut sa sufle nasul s-a executat in secunda 1, de era sa-mi zboare servetelul din mina! Dar s-o fi vazut cu ce sirg tragea apoi de nasul lui Mos Martin si-i spunea pe un ton imperios "Sufla! Sufla, ca altfel o sa te imbolnavesti si mai tare si iar ajungem la doctor!" (binenteles repeta identic ce i-am spus eu). Ar fi trebuit s-o vedeti! Era de filmat, ce mai... Am lasat-o sa sufle nasul la toate jucariile din camera, dupa care iar am chemat-o la ordine si nu s-a impotrivit absolut deloc.
Citeodata lucrurile simple sint mult mai usor de aplicat la copii si o sa incerc pe viitor sa nu uit asta.
Multumesc pt. raspuns si felicitari pt munca depusa pt a ajuta mamicile panicate (ca mine) de pe DC.

Carmen
(Enriyeu Castaldo)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

Palmyrah2002,
Nu e cazul sa-l lasam sa injure pana cand se plictiseste. Cu metode potrivite trebuie sa reusim sa-l dezvatam de acest obicei. Intai sa vedem ce vrea el sa demonstreze spunand acele cuvinte? Vrea sa atraga atentia asupra sa, sa iasa cumva in evidenta (mai ales daca celelalte persoane se amuza auzindu-l)sau sa te supere. La aceasta varsta pe copii ii sensibilizeaza mai ult povestile, jocurile de rol, intamplarile spuse ca si cum nu ar fi vorba de el (dar care au ca subiect problema in cauza). Eu as face asa: As inventa o poveste despre "un baietel-Adi care era foarte iubit de toata lumea, era cuminte, etc. Si la un moment dat a intalnit un grup de copii mai mari care l-au invatat multe lucruri urate (sa vorbeasac urat, sa se bata, etc). Din aceasta cauza, Adi dorind sa para mai mare, sa fie mai rapid remarcat de ceilalti a inceput si el sa se poarte urat (ca acei copii)neascultand pe parinti. El era iubit in continuare de mama si de tata dar prin acest comportament a fost respins de cei mai multi dintre copii, lumea nu-l mai placea. Din baiatul cuminte devenise de nerecunoscut. Acei baieti mai mari nu se mai jucau cu el, se plictisise de el. In curand Adi a ramas fara nici un prieten."
E doar o idee, poti gasi alta poveste cu acelasi rol moralizator. Sper sa reusesti.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput