Unde am gresit???

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Of, Adlemi, prin ce trebuie sa treci...
Da, asta zic si eu. Alcoolismul e o boala. Iti ia mintile. Gandeste-te ca sunt multe alte boli mai grave, care pot afecta psihicul omului.
Sigur ca tu nu ai gresit cu nimic. Doar ca in viata trebuie sa treci prin multe. Inclusiv prin asta, si trebuie sa iesi cu capul sus.
Incearca cum au zis fetele, sa o internezi (da, stiu, ar trebui acordul ei). Nu pune la suflet ce-ti spune (e clar ca nu e constienta de ce spune). Incearca sa eviti contactul ei cu Andrei. Poate si tatal tau te poate ajuta.
Ea recunoaste ca a gresit fata de tine in clipele cand e treaza? Sau nu poti in nici un fel sa porti o discutie cu ea?
E greu si dureros, stiu.
Daca ai nevoie de ceva, stii unde ne gasesti.

Adina + Olivia Karla 04.03.2004
pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lily spune:

Draga adlemi,

sa stii ca alcoolismul a luat amploare, dar f putini recunosc acest lucru.
Mai ales la femei e mai greu de acceptat -de catre persoana insasi, de catre familie, care incearca sa ascunda acest lucru, deoarece societatea este neiertatoare cu alcoolici.
Nu recunosc si nu vor sa fie internati, dupa ce sint externati o iau de la capat sau nu urmeaza tratamentul.
Tie ti-a fost greu sa accepti, dar trebuie sa o ierti- pt ca ea sufera, pt ca ea e o victima , pt ca e slaba - alege sticla in loc sa isi rezolve problemele.
Chiar treaza fiind nu va recunoaste ca bea sau va incerca sa isi gaseasca scuze. Sau va arunca vina asupra ta, ceea ce iti va face iar rau.
Alcoolul transforma omul in asa fel incit sa nu se poata controla, e un demon care chinuie omul. Intr-o zi am citit in ziarul National un studiu facut de oamenii de stiinta care au demonstrat ca exista o putere malefica, care aflata in spatele omului care bea, il transforma in rau.

Am mai gasit si citeva site-uri
http://www.magazin.ro/articole.cfm?Numar=52&An=2000&Domeniu=Glob

http://www.evenimentul.ro/local/article/79037,8,baseArticle.html

http://sanatate.vreau.com/toti/alcool.htm

O buna informare te va ajuta sa stii cu ce ai de luptat.

Pt ca fiind mama ta, legatura de singe te va face sa incerci sa o ajuti, constinta nu te va lasa sa o abandonezi asa.

Trebuie sa te rogi caci Dumnezeu stie prin ce treci, numai El poate sa te ajute sa iti vindece ranile sufletesti.

Sintem alaturi de tine

"Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc" -Andre Malraux

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AlbaIulia spune:

Draga Adlemi,

Ti-am vazut subiectul si pe celalalt forum si imi dau seama cat esti de afectata de tot ce se imtimpla cu mama ta.

Tu nu ai gresit cu nimic, incearca sa nu te mai gandesti, dar intr-adevar este cumplit sa stai si sa fii chinuita in halul asta. Intrebarea mea este: mama ta nu are frati, surori, rude care sa stea de vorba serios cu ea, sa o convinga sa se trateze din punct de vedere medical? Starea ei nu se va schimba atata timp cat ea nu doreste si nu se lupta ptr. acest lucru. Cum e ea cand e treaza?

Esti o persoana extraordinara dupa tot ce ai facut si cat ai ajutat-o pe mama ta. Acum esti invinuita de divortul lor. Ar trebui sa stii cu toata fiinta ta ca nu e adevarat, ca au fost tot timpul pretexte de genul asta, ca de cand tu aveai 8 ani mama ta are probleme serioase.

Este ingrozitor ceea ce se intimpla la tine Adlemi, dar tu acum ai familia ta, sotul tau si bebeul cel scump. In situatia asta nu cred ca se pot da sfaturi, dar permite-mi sa te intreb in afara de tine, restul familiei unde este? Dupa cate ai indurat Adlemi, consider si eu ca raluca si marcela ca cel mai bun lucru ar fi sa o ocolesti.

AlbaIulia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adlemi spune:

Multumesc pt raspunsuri...E greu sa intelegi ce inseamna cu adevarat aceasta stare de fapt.Si nu poti intelege decat atunci cand ai trecut prin ceva asemanator.Fereasca Domnul insa sa treceti prin asa ceva... Nu pot s-o internez pt ca legile tarii asteia nu permit internarea decat cu acordul bolnavului.Si ea nu vrea.Ea nici nu accepta ca e bolnava.
Ca sa va raspund la intrebare:niciodata nu i-a parut rau pt ceea ce mi-a facut.Nici mie,nici copilului meu.Nu mai am cu ce s-o ajut.Si pana la urma,nu mai am de ce s-o ajut.Sunt sigura ca Dumnezeu intelege!La fel de sigura cum sunt si de faptul ca Andrei,baiatul meu,e marea rasplata a vietii mele de pana acum.
Inca o data:MULTUMESC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dena spune:

Adlemi am mai spus-o si in alte subiecte... alcoolismul parintilor genereaza o mare problema pt copii lor crescuti in mediul respectiv... nu vreau sa o numesc boala... ci o buba...care se cheama codependency... un sindrom al copiilor adulti ai parintilor alcoolici... sa nu iti inchipui ca esti singura sau ca ceea ce ti se intampla e un fenomen redus... nu. E ft cunoscut... am sa iti trimit un PM cu niste carti de citit...daca nu te descurci in engleza cauta-le in romana... Nu stiu daca in Rom se practica terapia de grup AA sau Alanon... desi e imperios necesar pt ca alcoolismul in Rom urca la cote ingrijoratoare...
Tot ceea ce simti tu (anxietate, stari de culpabilitate etcetc sunt simptome clasice ale celebrei Codependency...)
Primul lucru pe care esti datoare sa il faci este sa te salvezi pe tine si prin tine pe copilul tau care o data ce va deveni mai constient de mediul din jurul sau va fi afectat si el de comportamentul bunicii... Cat despre bunica... sigur ca si pt ea se pot face multe pt ameliorarea situatiei, dar nu e chiar usor... nu stiu ce program social pt alcoolici e in Rom...
In tot cazul...TU esti o prioritate in povestea asta...
Nu am dedus din mesajul tau daca esti sau nu dependenta material de mama ta ...adica privitor la locuinta sau alte bunuri materiale...
Am dedus insa ca relatia ta cu sotul tau este una sanatoasa...am mai dedus ca tu esti o fata cu scoala ... pleaca de acolo!!! din preajma mamei tale... Separa-te complet... Daca locuiti separat atunci rupe orice legatura cu ea... oricum tu nu poti schimba nimic in bine in viata ei, in schimb ea ti-o poate ruina pe a ta...
Incepi terapia pt tine... fa tot posibilul sa intri intr-n grup si sa urmezii pasii de vindecare... vor trece ani...dar trebuie sa o faci pt binele copilului tau... fara sa vrei ii vei transmite multe din bubele generate in tine de mama ta... Nu o uri pt ca biata de ea e o victima... o nefericita... dar nu mai incerca in zadar sa faci ceva pt ea... atata timp cat tu insati esti in mare pericol... nu realizezi... dar e adevarat... salveaza-te! Ai o viata in fata... se poate... crezi in Maine!

D-zeu sa iti ajute!

Denisa si bebica din burtica - 29 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dena spune:

Adlemi fa-ti putin timp si citeste articolul de mai jos... e doar un inceput...

Viata petrecuta in umbra alcoolului
"Conform unor date neoficiale, aproape jumatate din populatia Romaniei sufera de alcoolism. Celor usor de recunoscut in circiumi sau prin sectiile de dezalcoolizare li se adauga codependentii - copii care au avut nesansa de a se naste in familii de alcoolici. Acestia dezvolta, in timp, boli de inima, psihice si, in cele din urma, devin, la rindul lor, alcoolici. Drama acestora este putin cunoscuta, la Cluj sansa lor fiind reprezentata de grupurile de terapie, constituite pe baza de voluntariat.Nimeni nu se preocupa oficial de alcoolism Statisticile privind persoanele dependente de alcool sint de-a dreptul ingrijoratoare. Peste 3.200 de persoane, barbati, femei sau adolescenti, au trecut prin sectiile de dezalcoolizare pe parcursul anului trecut si in primele luni ale acestui an. Dintre acestia, peste 850 de adulti au fost declarati alcoolici, fiind o adevarata problema pentru propriile familii. Codependenta de alcoolici este perceputa in tarile dezvoltate ca o boala pentru care nu exista tratament medicamentos si care nu poate fi vindecata pe tot parcursul vietii. Singura scapare in aceasta situatie este constientizarea problemelor pe care le ai, copil sau adult fiind, si impartasirea experientei cu alte persoane care se confrunta cu aceeasi problema, dupa modelul terapeutic al grupurilor "AA", "Alcolicii Anonimi". In Cluj-Napoca, singurii care se ocupa de problema adultilor sau adolescentilor care provin din familii de alcoolici, sint voluntarii care lucreaza pentru Clinica Pantelimon din Manastur, deschisa anul trecut de cetateanul american Floyd Frantz. La aceasta clinica, pe linga cele doua grupuri "AA", functioneaza si grupul "Al-anon" care lucreaza cu persoane majore care provin din familii de alcoolici.Unul dintre voluntarii Clinicii Pantelimon, Maria Preda, studenta in anul IV la Facultatea de Asistenta Sociala, lucreaza de la inceputul acestui an cu primul grup "Alateen" care se ocupa de adolescentii codependenti, respectiv cei care traiesc in aceeasi casa cu unul sau mai multi alcoolici.CodependentaMaria Preda explica termenul codependenta prin negare, sau prin adaptarea la problemele care apar in cazul traiului alaturi de un alcoolic. "Familia ajunge la un anumit moment dat sa nu mai doreasca vindecarea alcoolicului. Membrii familiei ajung sa aiba nevoie de alcoolic, sa aiba grija de el. Asa se explica faptul ca, in multe cazuri, familia este cea care il impiedica pe alcoolic sa se interneze in spital, sa urmeze un tratament. Trebuie remarcat faptul ca nu doar barbatii sint atinsi de aceasta boala, ci si femeile", spune ea.Alcoolismul trebuie sa fie recunoscut ca o boala sociala si cei afectati de acest flagel trebuie sa se implice in rezolvarea problemei, pentru ca poate ajunge o boala de familie. Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca la persoanele codependente pot aparea probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima sau de tiroida, cauzate de stres. De asemenea, codependentii se confrunta cu lipsa stimei de sine, incapacitatea de a lua decizii si cu perioade de depresii. Mai mult, codependentii pot avea un comportament antisocial si, in majoritatea cazurilor, devin ei insisi alcoolici. Fetele care provin din familii care se confrunta cu aceasta boala ajung, de cele mai multe ori inconstient, sa se casatoreasca tot cu un alcoolic. "Adolescentii si adultii trebuie sa constientizeze boala, si sa o separe de viciu. Exact asta incercam sa facem prin terapia de grup", spune Maria.TerapiaCa si in cazul alcoolicilor, codependentii se pot distanta de problemele pe care le au prin terapie de grup. Atit in cadrul grupului "Al-anon", cit si in cadrul "Alateen", codependentii, adulti sau adolescenti, sint invatati sa nu se mai "concentreze" asupra alcoolicului, ci asupra lor personal. "Toti cei implicati in aceasta problema trebuie sa stie sa se distanteze de alcoolic si trebuie sa invete cum sa se poarte cu el. De multe ori apar probleme grave intre membrii familiei, certuri, acte de violenta. Nu este o solutie ca membrii familiei sa-l acuze pe cel care bea, sa-l faca betiv, sa-i spuna ca nu este in stare de nimic, ci trebuie sa-l ajute si sa se ajute pe ei in asa fel incit sa poata trece peste aceasta problema", sustine Maria.O solutie ar fi ca familia sa-i poata convinge pe cei care beau sa se inscrie intr-unul din grupurile "AA", iar restul membrilor sa urmeze si ei terapii de grup. Consilierea sau terapia nu trebuie intrerupta niciodata, pentru ca stresul si problemele psihice nu pot fi vindecate.Scoala nr. 8, ManasturPrimul grup "Alateen" nu se intruneste in cadrul clincii, ci chiar in scoala de unde provin adolescentii cu astfel de probleme. Maria Preda a ales sa lucreze cu elevii Scolii nr. 8 din Manastur, avind in vedere ca acolo a intilnit cele mai multe probleme privind codependenta. "In urma testului pe care l-am facut in cinci dintre clasele acestei scoli a reiesit faptul ca, din cei 75 de elevi intervievati, 27 sint codependenti. Pina acum am reusit sa-i atrag in grupul meu doar pe 10 dintre acestia", spune Maria. Ea sustine ca acesti copii sint deosebiti si sint foarte incintati de grup. "Initial am hotarit ca grupul sa se intruneasca o data pe saptamina, dar elevii au vrut sa ne intilnim de doua ori pe saptamina. Toti membrii grupului spun ca acum au un sentiment de liniste, se declara multumiti de aceste intilniri, pentru ca pina acum nu au putut sa discute problemele lor cu nimeni", spune Maria Preda. Intilnirile primului grup "Alateen" vor dura pina la inceputul vacantei de vara dupa care, spera Maria, acestea vor continua. Avind in vedere ca foarte multi adolescenti se confrunta, la ora actuala, cu aceste probleme, Maria intentioneaza sa infiinteze astfel de grupuri si in alte scoli si in cele din urma sa-i atraga pe tineri la Clinica Pantelimon."Nu va fi usor. Este foarte greu sa te apropii de acesti copii care au avut atit de suferit si inca au. A fost destul de dificil sa-i atrag la grup pentru ca in scoala sint etichetati ca fiind copii cu probleme. Eticheta o pun atit profesorii cit si colegii lor si nu este placut pentru ei sa-i vada prietenii in fata cabinetului", povesteste Maria Preda. Cu toate acestea, tinara a reusit sa-i faca atenti, sa-i puna fata in fata si sa le deschida sufletele. Terapia de grup este una anevoioasa si ca sa reusesti trebuie sa le inspiri acestor tineri siguranta ca lucrurile se vor schimba. Chiar daca este prea devreme sa se traga concluzii, primul grup "Alateen" a reusit sa aduca putina liniste in sufletele unor tineri care pina acum nu au putut impartasi nimanui problemele pe care le au. Multi dintre ei nu se lupta doar cu alcoolul, ci se confrunta cu situatii familiale dramatice. O mare parte dintre ei provin din familii destramate sau din familii unde certurile dintre parinti sint la ordinea zilei si au nevoie de cineva care sa-i inteleaga, care sa dea solutii, care sa-i ajute sa treaca peste momentele dificile din viata. (Adina URCAN)Cosmarul codependentilorDoua studii de caz, facute de Maria Preda, pot demonstra cosmarul la care sint supusi copiii care provin din familii macinate de boala alcoolismului. In primul dintre acestea este vorba de o tinara, eleva in clasa a XII-a a unui liceu din Cluj care, alaturi de sora ei mai mica, trebuie sa indure comportamentul distructiv al unei mame alcoolice. Mama celor doua fete este alcoolica de 10 ani si a ajuns in faza in care bea la serviciu sau dupa orele de lucru si isi ascunde bautura prin locuinta, ca sa nu o gaseasca nimeni. "Cele doua fete sint batute mereu. Femeia a ajuns pina la faza incare isi taie copiii cu cutitul, pentru a-i face sa-i dea alcoolul gasit in casa si aruncat", povesteste Maria. Drama acestei familii nu se opreste aici. Cele doua fete sint nevoite sa priveasca cum tatal lor, satul sa se mai lupte cu o sotie alcoolica, o bate si o lasa sa zaca zile in sir in casa. "Sotul vrea efectiv ca femeia sa moara, pentru ca el sa-si poata reface viata, iar copiii asista la acest cosmar", spune Maria.Intr-un alt caz, o fetita a ajuns "tapul ispasitor" al unui tata alcoolic. Desi nu este singurul copil al familiei, ea poarta, in imaginatia tatalui, vina pentru problema pe care o are. Din cauza stresului la care este supusa zilnic, fetita are probleme cardiace, iar mama ei, care incearca sa o apere, sufera de hipertiroidism. Acestea sint doar doua cazuri, concrete, despre ce se poate intimpla intr-o familie in care unul sau mai multi membri sint dependenti de alcool si nu vor sa se trateze."
Monitorul de Cluj

Nu stiu din ce oras esti tu, dar daca nu aveti grupuri de terapie acolo, contacteaz-o pe Maria, ea o sa te ajute cu siguranta... Ma bucur sa vad ca in ultimul an s-a facut ceva pt suferinta alcoolicilor si codependentilor din Rom.

Mult succes!!

Denisa si bebica din burtica - 29 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adlemi spune:

Dena,inca o data sarut mana1Numai ca problema nu e atat de simpla.Intai de toate am incercat s-o duc sa vorbeasca cu o prietena de-a mea,psiholog.Raspunsul:"Du-te dracului si tu si Daria ta!".Apoi m-am interesat de AA-exista ceva asemanator si aici.Raspunsul"nu ma duc nicaieri,nu vb cu nimeni!".Am incercat iar cu Daria.Nimic!Am fost cu ea la preot crezand ca daca ii spune cineva din afara,mai ales un preot,ca ar trebui sa faca ceva in sensul asta o va face.Atitudinea ei a fost urmatoarea:"Ma fac de ras la lume,spui ca-s alcoolica!Fir-ai a dracu de nenorocita!".
Deana,le-am incercat pe toate.SI cu frumosul,si cu uratul,si cu vorba buna si cu amenintari...I-am spus ca daca n face ceva sa redevina ce a fost eu nu pot s-o las cu copilul meu.Macar pentru copilul meu sa faca ceva.Raspuns:"Du-te dracu' cu copilul tau cu tot!".Si in nici una din discutiile amintite mai sus nu era beata sau ametita!
Nu pot sa lupt eu pt ea.Am o familie,am un copil care are nevoie de mine si de nervii mei intacti si nu alterati!Nu pot sa lupt eu pt cineva care nu vrea sa lupte!
Cineva care nu a recunoscut niciodata ca a gresit sau cat rau mi-a facut!Stii ce mi-a raspuns odata cand am intrebat-o cine ii da dreptul sa-mi vb asa si sa ma jigneasca permanent?Ca e "dreptul ei de mama"!Draga mea,mama ta ti-a vb vreodata asa?Fereasca sfantul!
Multumesc inca o data si ai grija de tine si de minunea ce o porti in burtica!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lily spune:

Dena

in societatea romaneasca e f greu sa te lupti cu asemenea problema, sa ai de partea ta pe cei din jur, deoarece mentalitatea nu se schimba usor.
Imi aduc aminte de o fosta colega a carei mama era alcoolica, ajunsese sa bea in timpul serviciului, profesoara fiind. Noi colegii aflasem de la altcineva de drama ei, insa nu ne-a spus nimic direct. Apoi intr-o zi m-a rugat pe mine sa merg sa o ajut sa se mute din gazda , terminasera banii de chirie ea si sora ei, gasisera pe cineva care temporar le accepta.
Colega mea mi-a povestit cite ceva - mama ei tocmai fusese externata de spital nr 9 , cum umbla pe strazi cautind cite un magazin sa ia bautura.
Ea incerca sa isi ia si examenele si sa supravietuiasca socului-tatal ei si al surorii le parasise pt o alta fata-o eleva, si el fiind profesor.

Stiu ca nu e o scuza pt nimeni sa bea cind necazurile il biruie.
Poate mama ta Adlemi sufera, poate a trait o drama in casnicie, poate a avut o depresie etc
Dar nici tu nu poti indura asemenea comportament aberant, copilul tau ce va simti in asemenea atmosfera, cum se va dezvolta?
Tot raul spre bine. Inteleg ca nu locuiti impreuna.

------------------
• Ce-i de făcut?
Alcoolismul reprezintă un adevărat flagel atît în cazul femeilor, cît și al bărbaților și tinde să lovească și în rîndul adolescenților. "Din păcate, la noi, tratarea acestei boli psihice se face doar în spital. Societatea civilă ar trebui să-și asume un rol mai activ în depistarea și vindecarea alcoolismului, atît prin susținerea celor loviți de această boală, cît și prin crearea unei rețele ambulatorii, dar și a unor societăți de tipul #61482;alcoolicul anonim#61483;, care au o importanță deosebită în evitarea recăderii în boală a celor deja vindecați de alcoolism", a încheiat dr. Andrei.
Cristina Mihăilă
---------------------
http://www.evenimentul.ro/local/article/79037,8,baseArticle.html

"Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc" -Andre Malraux

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns energy spune:

nu aveai unde sa gresesti la varsta aia.
prima solutzie: internarea la dezalcolizare.
Sau daca nu reusesti: tine-o la distantza. Da-i un telefon din cand in cand, trimite-i bani daca vrei de sarbatori sau ziua de nastere (in fond e mama ta), dar tine-o la distantza pentru ca-tzi distruge viatza, tie si copilului. Ea si-a trait viatza cum a poftit, tu n-ai dreptul????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amatel spune:

Draga prietena,
ceea ce povestesti este groaznic! Nu ma vad facand fata la o astfel de situatie, de aceea te admir ca , desi mama ta s-a comportat oribil cu tine ,tu nu ai uitat ca iti este mama si inca face parte din viata ta: i-ai permis sa iti vada copilul, ii gatesti... etc. Cred ca suferinta ta este ...inimaginabila...Dar , parearea mea este sa o duci la o clinica de dezalcoolizare. Si cum alcoolici cam greu accepta ca au o problema...cred eu ca ai putea sa o internezi chiar...obigat- fortat! Copilul tau nu poate trai cu terorizat de comportamentul bunicii lui!!! Nu o poti abandona! E mama ta! Dar trebuie sa o ajute un specialist!!!
Iti doresc noroc ...si multa liniste si pace!!!Ca ai nevoie!!!
cu drag, Deea

Mergi la inceput