Mamici de noiembrie-decembrie 2004 (46)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns try spune:

Mai fetelor din Jap., legat de ingrasat, spuneti-le medicilor vostri ca voi sunteti alta rasa si deci aveti alte caracteristici, iar media normala de kg luate in sarcina in tara de unde proveniti voi este alta decat in Japonia, unde statura si greutatea unei femei in medie sunt cu totul altele. O femeie de 40 de kile si de 1.50m nu reprezinta media in Ro, asa cum imi imaginez eu ca o fi prin Jap. In America nr. de kg in sarcina luate de o gravida va dati seama ca are alta medie decat in Ro sau Japonia...

Va anunt cu glorie valorile mele de astazi: 70kg (10 luate in plus de la inceput), 100cm in talie (nu stiu de la cat am pornit) si 30 de sapt. Numai cifre rotunde. Bebicu' meu nu stie sa numere decat din 10 in 10 .

Olga, fac parte din acelasi neam de pisici ca si tine atunci (referitor la caldura). Eu sunt zodie de pamant si de-aia mi-am imaginat ca-mi place soarele asa tare.

Madachan, stai linitita ca arati super, n-ai nici un kg in plus. Incep sa cred ca japonezii astia sunt si invidiosi pe cum arata ceilalti (ma refer la cei din alte rase) si au un fel de oftica pentru cum arata ei: mici, slabi, numai bruneti si cu ochii migdalati.

Andreap, apoi am vazut ca desi ai 28 de sapt., bebeul tau e mai mic (ai avut ovulatie mai tarziu). Nu stiu cum stau treburile in ro legat de ratele de supravietuire la copiii prematuri, dar in America de nasc si supravietuiesc si copii de 400g, nu exagerez, am vazut reportaje cu ei. Poate ca nu e rata mare de supravietuire la 400g, dar te asigur ca la 1 kg un copil ar trebui sa poata fi salvat fara probleme incluziv in Ro. Oricum, am adus in discutie treaba asta doar sa stai tu mai linistita dpdv psihic si sa nu-ti faci vreodata ganduri negre legate de bebe. Tu nu vezi ca suntem toate niste victorioase si bebeii nostri niste puternici? Suntem un grup unde nici o fata nu a pierdut sarcina si nu a avut probleme majore (gen sindorame, defecte etc.). Ne-a dat ceva emotii Jasmine la inceput, dar acum e totul ok. Si-asa zic eu ca vom merge cu toate pana la capat. Poate ca o sa nasca cineva din noi si prematur (me refer la 7 luni), dar asta deja nu mai e o problema. Vara-mea s-a nascut acum 30 de ani prematur la 7 luni si e om normal care acu mare copil la randul ei. Si ca ea sunt sute, mii. Daca acum 30 de ani in Ro nu erau probelem, nu vad de ce ar fi acum. Avand i nvedere ca bebeul tau e dezvoltat ca pentru o sarcina de 26 de sapt. (intrucat ai ramas insarcianta mai tarziu), poate ar fi mai normal sa-ti considere in continuare sarcina de 26 de sapt., nu de 28. Apa tu poti sa nasti pe la 42 de sapt. si sa fii considerata termen depasit si de fapt bebe sa se nasca normal caci 42 de sapt. in fapt vor insemna pentru bebeul tau 40 de sapt.

Andreap, la mare faceai miscare tot timpul, erai relaxata nu numai fizic, dar si psihic. La birou stai in fund pe scaun aproape 8 ore pe zi (chit ca te mai invarti de colo-colo, totusi activitatea principala e statul in fund pe scaun). Chiar si cu picioarele mai ridicate, vascularizatia tot nu se face cum trebuie. Aceeasi problema o am si eu, dar banuiesc ca mai atenuata ca tine, la mine nu se umfla rau sau deranjant cat sa-mi fac probleme prea mari. Cand vin la servici dimineata e totul ok, insa cand plec de la servici imi simt s ieu picioarele intepenite si ceva umflate, chiar daca nu foarte rau. Motiv pentru care nu mai iau autobuzul din fatza firmei, ci merg 3 statii pe jos sa ma dezmortesc (caci ma asteapta alta ora jumate de stat in fund in mijloacele de trasnport in comun pana acasa). Dar cum tu ai problemutza cu colul deschis, nu-i cazul sa faci miscare prea multa. Nici eu in wee nu am probleme cu picioarele.

onitza, copilita aia mica de 3 ani n-are idee ce presupune sa ai un bebe in burtica. Pentru ea probabil a foarte amuzanta burta ta si ei au des reactii de-astea de a lovi. Inca nu poate contientiza bine ca lovind (cum crede ea in joaca) poate face rau cuiva. Eu am patit asa cu un copilas de 6 ani, imagineaza-ti. Mama-sa mi-a zis ca nu i-a spus ca bebeii vin prin burta si ca el inca stie ca bebeii sunt adusi de barza. La plaja fiind, eu doar cu un maieutz peste costumul de baie (ca sa-ti tin acoperita burta mereu), a inceput sa rada cu gura pana la urechi si sa ma arate cu gedetul "ha, ha, ha ce burta are andra!". Cand s-a potolit m-a intrebat de ce am burta asa (doar ma stia ca nu arat asa) si n-am stiut ce sa-i zic... "m-am ingrasat, am mancat mult si uite ce burta am facut", i-am zis. A avut toata ziua respectiva tendinta de a ma impunge in burta cu degetul de a ma stropi cu pistolul de apa peste burta, de a arunca mingea de plajai n burta mea. Il atragea, ii venea sa se joace cu si-l amuza teribil treaba asta. Dar pentru ca la varsta lor, copii nu se joaca numai finutz, normal ca anumite gesturi ale lor pot sa ne doara pe noi.

Ionela, faza cu cele 10 kg este valabila pentru Japonia? ca eu una nu am auzit pana acum ca 10 kg ar fi idealul de luat in sarcina. Eu stiam de 14-15kg (ca greutate ideala de luat in sarcina in Romania). Bine-nteles ca difera si in functie de inaltime si de greutatea avuta initial.

Dana, nu mai e o problema de mult cezariana limitata la 2 copii - nu stiu sigur care mai sunt procedurile prin Ro. De cand s-au "inventat" taieturile pe orizontala se pot face mai multe cezariane decat 2 de-a lungul vietii. Prin State sunt si cazuri de 5-6 cezariene, iti dai seama? Acum depinde foarte mult si de doctorul care te opereaza, cat de noua e tehnica (nu ma refer la paaratura, ci la metoda) dupa care te taie, dar eu stiu ca la Cluj nu sunt doctori inapoiati. Asa ca daca vrei sa faci si pe-al treilea, nu-ti fa probleme. Oricum peste 5-6 an icine stie cum mai evolueaza treburile si lucruri ce par acum imposibile vor fi chestii de rutina in cativa ani.
De ce nu-ti faci operatie cu laser de corectare a vederii? E posibil ca data viitore sa nasti un baietel pe cale vaginala...
Hai ca acum am ajuns la mesajele fetelor in care iti sugerau acelasi lucru...

"Stii ce facea smecherasul? Statea cu capul in jos, iar celalalt, baietelul cu capul in sus, si putin pe diagonala, acoperea exact sexuletul."
Maaaaaa, bebelusii tai faceau prostii pe-acolo prin burtica... Or fi invatat ei ceva de la mami si de la tati hi,hi,hi

Roxana, eu mi-s hotarata, dar sa stii ca eu n-am cum sa prind inceputul de capitol sa postez lista. Cand eu postez, lumea doarme si de regula e pe la mijlocul sau sfarsitul capitolului.

Mai, pe mine ma tine si ma doare groaznic sub coastele din stanga. am acol o zona de 2 degete lungime si latime, cat o pata care ma arde si ma doare groaznic. Nici nu mai pot sta pe scaun. Am asta de vreo 3 luni, insa nu a fost rau, mai mult un discomfort, insa azi ma doare rau, parca as avea o vanataie acolo, asta e senzatia cand apas pe zona respectiva. Plus ca simt ca o furmicareala, ca o amorteala. Parca tu, dama, ziceai ca ai si tu o durere de-asta sub coasta stanga....
Am asta numai la servici dupa prima jumate de zi, motiv pentru care am asociat-o cu statul indelungat pe scaun. Acasa nu ma mai jeneaza. E de la burtica asta care creste si impinge totul in sus.

29+ sapt DNP 31 oct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Madachan, aici la fiecare control/visita la ginecolog trebuie sa fac un mic si simplu test de urina. Fac pipi pe un betzishor care are 2 patratele galbene in relief. Unul e patratelul de control, celalalt e patratelul de testare. Daca patratelul de testare devine mai galben ca cel de control (mai intensa nuanta) atunci sunt clar probleme cu glicemia. Daca ramane mai pal, atunci e ok. Dar si testerul asta de urina are o acuratete mai mica decat testul de sange, exact ca la testele de sarcina. Asa cum testul de urina de sarcina poate iesi negativ, dar cel de sange sa arate ca totusi e vorba de o sarcina, asa si testul asta de glicemie. Betzishorul folosit pentru testarea glicemiei in urina nu e asa sensibil si arata ca ai probleme cu glicemia doar de la un anumit nivel incolo al glicemiei, probabil cand deja pot aparea probleme pentru bebe. Testul de sange al glicemiei insa iti da valorile exacte si poate sa-ti arate unde anume te situezi pe scara normalitatii.
Eu am facut la fiecare vizita testul cu betzishorul de urina si nu a iesit niciodata mai galben ca patratelul de control, insa la testul de sange mi-au gasit glicemia usor ridicata peste valoarea normala. Banuiesc ca, daca deja ai un nivel mare de glicemie care te incadreaza in categoria diabeticelor gestationale, atunci testul de urina ar trebui sa iti arate asta imediat. Sau de ex. daca esti diabetica de tip II si ai ramas insarcinata, la primul control cand faci testul de urina cu betzishorul ar trebui ca acesta sa arate imediat ca ai o problema cu glicemia, ca nivelul e crescut, dar nu se poate spune cu cat. Bine-nteles ca te baga automat apoi in teste de sange sa vada exact ce nivel de glicemie ai.
Dar, asta e practica in Ca deoarece aici se acorda o importanta mai mare diabetului. De ce? pentru ca procentul oamenilor care au diabet e mai mare ca-n alte tari cum ar fi Ro si poate si Japonia. De-aia medicul tau probabil a zis ca nu-i nevoie sa faci testul de sange de glicemie pentru ca acolo e o problema care apare mult mai rar.
Concluzia, madachan, daca nu cumva te-am ametit cu prea multe explicatii, daca testul de urina de glicemie iese bine, nu trebuie sa-ti faci probleme, in sensul ca poti sa ai o glicemie peste limita maxima normala, dar sa fie o depasire care sa nu fie riscanta pentru bebe. Daca tu faci regulat aceste teste de urina (asa cum le facem noi la fiecare vizita la ginecolog), nu trebuie sa-ti faci probleme.
Mi-aduc aminte ca si cand am fost la medicul de fam. sa constate ca-s insarcianta si sa-mi ia sange pt. hCG, m-a pus sa fac pipi intr-un borcanel si a bagat un tester de-asta acolo, numai ca testerul ala avea vreo 4-5 patratele galbene de intensitati diferite (probabil ca nu masurau numai glicemia).
Poate ca voua atunci cand duceti urina pentru teste va face si testul de glicemie cu betzishorul, dar nu va spune voua toate amanuntele.

Eu n-am inteles un lucru la tine de la control: esti insarcinata in 27 sapt. (de la UM) si ti-a zis ca bebe arata ca pentru 27 de sapt. de la conceptie? Adica arata de 29 de sapt.?
Daca da, atunci ma gandesc sa nu existe totusi urmatoarea varianta (pentru ca si bits e in aceeasi situatie, si ei i s-a spus ca bebe e mai dezv. cu 2 sapt. - ceea ce sincer mie mi se pare un salt foarte mare, nu e vorba de cateva zile in plus de dezv., ci de 2 sapt.): valorile standard folosite de japonezi pentru masuratorile bebelusilor in pantece sa fie altele decat valorile europene sau americane pentru ca ei ca natie au alta statura si alta greutate medie. Ma gandesc ca atunci si bebelusii lor sunt mai mici cand se nasc, deci mai mici in burtici. Voi care sunteti de alta rasa, ma gandesc ca nu ar trebui sa fiti comparate cu masuratorile lor standard, ci cu cele europene. Poate de-aia apare decalajul asta de 2 sapt. la amandoua si ca in fapt voi aveti bebici normal dezvoltati comparativ cu media din Europa, insa par mai mari comparativ cu media din Japonia. Ma gandesc ca medicii vostri fac aceeasi eroare de interpretare ca atunci cand va spun ca v-ati ingrasat exagerat, desi voi dupa standardele europene sunteti ok.

29+ sapt DNP 31 oct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

try, in sfarsit m-a lamurit si pe mine cineva ce si cum e cu betisorul pe care fac pipi hi hi(si mie aici in cehia imi da la fiecare control un astefel de betisor din acela cu mai multe patratele) dar sincera si fiu nici prin cap nu mi-a trecut ca ar fi pentru glicemie...ma gandeam ca depisteaza ceva infectii urinare...doamne...sunt varza....
am intrebat fetele si nu mi-a raspuns nimeni poate ma lamuresti tot tu, ca esti in 30 de saptamani si sti....la cate saptamani mai trebuie facuta eco, eu am facut la 22 de saptamani si acum intru in 24,ca am vazut ca astora daca nu le ceri tu nu prea-ti fac....de-asta intreb.
te pup si-ti urez toata cele bune...vorbesc la sg ca vad ca numai tu esti pe-aici
pa pa

monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Monica incerc sa-ti spun cum e in cazul meu, al unei care sunt tot in strainatate (desi am vazut primul tau mesaj nu am ajuns pana acum sa scriu). Aici se fac numai 3 ecografii de-a lungul sarcinii: una la 12 saptamani, una la 20-22 saptamani si se ma face una pe la 34-36 saptamani. Si asta e cam tot pt ca aici totul este rambursat de asigurari med. si prin urmare daca vrei tu sa-l vezi pe bebe mai des faci pe banii tai. Deci nu cred ca este obligatoriu sa faci mai dese daca nu te pune dr sa le faci. Decat daca nu costa mult acolo atunci poti sa faci si saptamanal, cred (sper sa nu spun vreo prostie)Fetele din Ro fac mai des, dar si platesc.

"Mai, pe mine ma tine si ma doare groaznic sub coastele din stanga. am acol o zona de 2 degete lungime si latime, cat o pata care ma arde si ma doare groaznic. Nici nu mai pot sta pe scaun. Am asta de vreo 3 luni, insa nu a fost rau, mai mult un discomfort, insa azi ma doare rau, parca as avea o vanataie acolo, asta e senzatia cand apas pe zona respectiva. Plus ca simt ca o furmicareala, ca o amorteala. Parca tu, dama, ziceai ca ai si tu o durere de-asta sub coasta stanga...."
Asa e, try, si mie mi se intampla asta foarte des. Simteam mai ieri chiar sub sani, cam prin dreptul sternului o durere ca de vanataie, de parca m-as fi lovit (bine asta apasand un pic cu degetul, pt ca altfel doar ca o arsura de piele). Cum spui si tu mai mult disconfort. Dar la mine s-au mai diminuat totusi durerile de care iti spuneam mai acum cateva saptamani. Si am observat asta cam de cand mi-am mai preungit sutienele (acasa nu le mai pun asa des)

27 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Monica, ti-am vazut intrebarea, dar m-am abtinut sa-ti raspund stiind ca practica ecografiilor e diferita de la tara la tara. La noi sunt obligatorii numa i2 ecografii de-a lungul sarcinii. Faci mai multe doar daca medicul constata vreo problema si considera ca e nevoie de ecografii suplimentare. Eu am facut-o pe prima la 8 sapt. (sa se constate daca sarcina e in regula - prima o pierdusem), dar in mod normal prima eco aici se face la 12 sapt. A doua a fost morfologica si am facut-o la 19 sapt. si-am fost instiintata ca e si ultima atat timp cat sarcina merge bine i ncontinuare. Nici macar inainte de nastere nu mi se mai face daca totul decurge normal.
Dupa cum vezi, in Franta sunt obligatorii minimum 3, obligatorii in sensul ca ai dreptul sa le ceri fara sa platesti, intra pe asigurarile de stat.

Dama, la mine nu e de la sutiene. Senzatia e si mai acuta intr-adevar daca am sutienul legat. Dar de la un timp umblu cu sutienul decheiat. N-am gasit prelungitoare si ca urmare il deschei (ca doar stau toata ziua pe scaun la servici).

29+ sapt DNP 31 oct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dena spune:

Buna fetelor... in trecere sa vedem ce mai faceti, cum va bucurati impreuna de burticutele voastre... sa va traiasca si sa creasca!!
Noi suntem binisor... si celebram cu mare entuziasm fiecare sfarsit de sapt. sa mai depasim o borna kilometrica in marele maraton ...




Denisa si bebica din burtica - 26 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madachan spune:

BITS,ce-ai facut azi la control? E fetita???

in 27 saptamani ,DPN 21 Nov, http://photos.yahoo.com/madachan2002

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madachan spune:

Try,multumesc mult de tot pt. explicatii.Mi-au fost de mare ajutot,esti o scumpa.

in 27 saptamani ,DPN 21 Nov, http://photos.yahoo.com/madachan2002

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

buna fetelor,
try, dama, va multumesc mult pentru raspuns, asa ma gandeam si eu ca daca sarcina merge ok nu prea ai de ce sa faci eco mai multe, dar am vrut sa aud si eu mai multe pareri avizate....
va pup si mai vorbim luni
w e placut !(si fara dureri)

monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bits spune:

buna fetelor!nu mai pot de draci,in primul rand mi-au scris in carnetul de gravida cu rosu ca sunt grasa(am luat 12kg),imi venea sa o iau de cap pe infirmiera.in al doilea rand mi s-a spus ca bebe ar putea fi baietel dar nu stie sigur.cum o fi ca la 30 sapt ,tu ca doctor sa nu poti da un raspuns la un pacient.ca nu pare a fi pasarica dar nici ca ar fi saculetul de la bilute.eu ce sa mai cred.am hotarat cu sotul meu sa mergem maine la un alt cabinet caci pe mine ma omoara incertitudinea asta..astazi am o ura in mine ca imi vine sa-i pe toti nenorocitii astia de japonezi.tara lui peste!

partea cea mai buna e avem 1500g iar mami cu tati ne-a fazut fatza.ce frumusica(el)suntem. avea manuta la ochisor si mi-au dat lacrimile caci mi-am vazut ingerasul.

octy 30 sapt DPN:29oct

http://photos.yahoo.com/octyb

Mergi la inceput