SALARII de 300 euro + bonusuri
Raspunsuri - Pagina 5
libelula spune:
nu, Cataghe, solutia este ca toti medicii si profesorii sa se UNEASCA. daca vor sa isi pastreze demnitatea umana si sa supravietuiasca.
in sistem privat, se iau in calcul competentele fiecarei persoane. "la stat" e mai greu asa ceva.
cataghe spune:
Libelula, tu ai dreptate in principiu, dar hai sa gandim logic. La profesori nu stiu exact cum sta treaba, dar la medici: cum putem noi face sa aiba interese comune un grup de persoane care traiesc din 100 de euro pe luna si alt grup care castiga mii de euro pe luna? Hm? Asta e intrebarea! Cu mentiunea ca dilemele morale ii seaca numai pe "fraierii" cu 100 de euro, iar destinele le fac numai "nefraierii" din cealalta categorie...
This is the first day of the rest of my life!
frunzaverde2 spune:
Daca vorbiti de o asistenta de Manager (Executive Assistant) in Vest intr-o multinationala vi se pare mult sau corect un salariu de aproape 2000 de euros ? Considerati desigur ca poate avea un trai decent.
Exemplu concret :
post la Paris, salariu de 1940 euros net, 30 -35 de ani
7 ani de experienta profesionala din care 5 pe acelasi post
Cheltuieli lunare:
35 asigurari medicale
35 transport in comun
20 electricitate + gaz
60 telefon
700 chirie + intretinere
200 impozite
400 mincare + produse de igiena curenta
Total : 1450
Ramin 490 euro pe luna pentru :
- pantofi : cel putin 40-50 euro perechea (mai ieftin doar de pinza)
- imbracaminte
- medicamente nerambursate
- cinema, carti, CD
- concediu anual (300 euro / saptamina inchiriere), wkd la munte
- eventual iesiri in wkd - restaurant, spectacole
- eventual masina : in afara pretului ei se adauga benzina + asigurare + intretinere + reparatii
- eventual computer : costul lui + marire consum electricitate + consomabile + imprimanta + scanner
- aparat foto : costul lui + consomabile
- la un moment dat trebuie sa iti echipezi si casa : pat / masa / bufet / tv / frigider / masina de spalat / microunde / radio / perdele la geam / scindura si fier de calcat.
- Ca sa nu mai vorbim de video sau dvd / congelator / masina de uscat rufe / robot de bucatarie / .
Nici un ajutor din partea familiei, sa zici ca te mai scuteste de niste cheltuieli sau ca pleci de la o baza asigurata (ceva mobila, vesela etc, nimic !)
La prima vedere pare o situatie confortabila : 80 de milioane de lei pe luna.
Dupa ce faci un calcul sumar te intrebi cum sa faci sa iti stringi bani de casa pentru a nu mai plati chirie cind vei iesi la pensie.
Si in definitiv nu faci nimic deosebit, traiesti DECENT. Si atit. iti acoperi nevoile, fara pretentii. Decent, e adevarat. Dar atit. Nici macar un copil nu intra in calcul.
If you want to win you have to learn to be a master of the game.
dyana spune:
quote:
Originally posted by casandra
Firmele de care vorbesc angajeaza pe baza CV-ului, unui test de conostinte si perspicacitate si impresiei pe care o lasi la interview.
Da, stiu despre ce vorbesti. Dar chiar tu ai scris , "cu numai mic sau mediu de angajati".
Eu poate maine reusesc sa ajung la o firma de asta cu numar mic sau mediu de angajati.
Dar eu ziceam ca sunt multi ca mine. Asta ziceam. Si sa stii ca se mai poate si spune : "nu mai sunt locuri", de exemplu.
Pai la cati am terminat noi Cibernetica...., dintre colegii mei, cati au reusit sa ajunga la firmele alea de care zici tu...
Deci acuma chiar trebuie sa inchid, dupa cum v-am spus nu ma plang, nu imi lipseste nimic, tot ce imi doresc este ca mama mea sa se faca bine, sa fie mai bine decat acum cu sanatatea si totul e OK.
Acelasi lucru va doresc si voua , sanatate si voie buna si cat mai multi sa apuce sa aiba salarii de 300 de euro sau chiar mai mult, de ce nu .
Va pup,
Diana
ankalaura spune:
Mihiasiro, uite paralela de la noi:
- asigurari medicale private NU, ca n-are lumea bani; raman asigurarile obligatorii care de fapt nu acopera nimica, si platesti la greu si analize, si ciubucuri, si nastere, se stie.... De la aspirina pana la operatii.
- transport in comun, e mai ieftin - cca 10 euro, depinde de oras si de cate linii folosesti; cu masina, pe noi ne costa 30 de euro, fara drumuri la parinti, ci numai dus-intors de la serviciu;
- chirie consider 150 euro un apartament nemobilat, cu doua camere (sau 1000 euro casa civilizata, aproape de Bucuresti, cu gradina si mansarda) - adunati care cum vreti, dupa confortul dorit....
- electricitate, gaz, intretinere, din nou consider cheltuiala naostra, minim 25 euro vara, 80 euro iarna, dupa cum se anunta pentru anul asta;
- impozite se platesc o data pe an, in afara de cele obligatorii care oricum de platesc din salariu, si mai bine sa nu stiu cat inseamna; sar peste. Sa consider impozitul pe casa , masina, sau alte proprietati?
- mancare si produse de igiena personala IDENTIC! Absolut identic!
- sa adaug inca vreo 100 euro pentru Pampers, lapte praf si cereale?
Adun si imi da minimum 685 / maximum 760, evident n-am pus chiria aia la casa, ca oamenii normali nu stau cu chirie la vile din astea...
Cam astea ar fi cheltuielile unei familii care poate castiga doar 250 euro impreuna, sot si sotie. Cam greu de crezut ca se poate trai, nu?
pantofi - unii nu isi cumpara cate 3-4 ani o pereche.
imbracaminte - la fel; lumea poarta blugii pana se rup, nu pana apare un model nou.
medicamente- sa speram ca nu e nevoie, ca oricum retete gratuite nu se prea dau, ca nu sunt fonduri;
carti- LUX, nene, nu gluma! Cand ati cumparat voi ultima carte fara sa va ustore la buzunar? S-a inlocuit cu lectura pe net...
concediu - majoritatea sare peste el; uniio nu au iesit din orasul lor de ani de zile!
restaurant - nu mi-e prea clar cum vine asta. este foarte scump sa mergi la restaurant. Nu vorbesc aci de Mac sau de pizzerii, carora oricum le e teama sa le treaca pragul, din cauza pretului.
echipat casa, masina, TV, computer, microunde,etc... deja vorbim cam de peste medie. Masina de uscat rufe???? Cine are una de-asta sa ridice mana sus!!! La fel si cu masina despalat vase.
Repet: haideti sa vorbim despre realitate, nu despre pilosi, sau mai stiu eu ce odrasle de bani gata, bani oricum facuti prin hotie, nu cinstit! Nu-mi spuneti mie ca pustii aia cu multi cercei in toate urechile si care conduc masini de 80 de mii de dolari, au muncit tare banii aia! Sau mimozele platinate cu ochelari de 5 milioane bucata pe nas care conduc cate o decapotanila, sau chiat si ceva mai modest, asa, la vreo 30 de mii... ce ziceti? ESTE competente, nu?
Pe cand situatia prezentata in cifre din Franta, eu cred ca se refera la un nivel mediu de trai. Stiu corte bine cum este, le-am vazut casele, am locuit in Franta! Am fost in magazinele de acolo, si nu am putut sa nu vad ca o cutie de lapte UHT (cea mai ieftina, e drept), costa MAI PUTIN ca la noi!
Si noi vrem comunitate europeana! Cu cea mai mare placere, fratilor, dar riscam sa murim si mai tare de foame!
N-am nimic cu Occidentul, iubesc Franta, Germania mai putin
, ca nu le pricep limba, dar nu cred ca e momentul, nu cred ca bvom putea absorbi socul trecerii in EU!
Salariile care se ofera sunt un mic mic mic detaliu, din pacate, pentru ca oricum coruptia este maxima! Este tragic ca profesorii incep sa lase corigenti casa vina copilul sa faca meditatii tot cu el, ca sa-l treaca. este tragic ca medicii nu-si mai fac meseria din placere, ci doar daca li se pune in buzunar! Nu e tragic daca o secretara castiga 300 euro! Bravo ei!
Este tragic ca ne pierdem verticalitatea!
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
mr_baz spune:
Mai oameni buni
Sa o luam logic. Cum adica o secretara nu merita 300 Euro?Daca e o tipa desteapta merita dublu.
Daca iti motivezi angajatii poti si sa le ceri sa lucreze profesional.
Cafeaua e un pretext ieftin.
O companie care se respecta nu puna o secretara sa faca cafele.Ea are niste responsabilitati bine delimitate si nu trebuie sa fie privita ca "tanti" cea dulce din firma.
Ea e imaginea managerului...e primul om de care te lovesti la o intalnire de afaceri.
E o imagine in care se investette: training-uri, concedii platite cu familia ei etc.
Ofera mai mult ca sa ceri mai mult de la un om!!!
Pareri?
cataghe spune:
Perfect de acord cu tine, mr baz! Da' ia incearca si spune-i asta unuia ca Guestus, de exemplu, pentru care pregatirea omului si ceea ce face el nu are nici o valoare, sa vezi ce limbi straine vorbiti!
Si asa sunt muuuuulti...
This is the first day of the rest of my life!
A_Iulia spune:
Nu se pune problema ca o secretara n-ar merita 300 de euro, sau 600, sau 1000.
Dar firmele care se respecta si de care vorbiti, in general au manageri care se ocupa cu optimizarea profitului (care este, de fapt, ratiunea functionarii acelei firme, normal). Asta inseamna sa nu platesti mai mult ceva daca gasesti la aceeasi calitate, si mai ieftin. As dori sa insist pe ideea de "aceeasi calitate", sigur ca platesti mai mult pe ceva mai bun.
Insa acum se vinde atat de ieftin forta de munca calificata, incat nici nu are sens sa ne gandim ca 300 de euro sunt mult, sunt putini, etc.
Da, si dupa parerea mea, 300 de euro nu-ti ofera nici macar un trai decent in Romania.
Cum spunea si Ankalaura: cheltuielile unei familii in Romania, pentru o comparatie cu nivelul mediu din tarile civilizate, se ridica la 600-700 euro. Fara a lua in calcul concediile in strainatate, casa cu gradina, etc.
Din pacate la negocierea salariilor nu se tine seama de aceste lucruri, si cata vreme angajatul nu tine seama, nu vad de ce ar face-o angajatorul.
Adina +
Olivia Karla 04.03.2004
pozele noastre
dyana spune:
In Olanda, salariu minim universitate 1300-1400 euro, mai multicel ar cam fi 2000 euro.
Chiria = 600-800 euro, posibil mai mult daca vrei caldura sau consumi mai multa apa.
Mancare = 400 euro pentru 2 persoane
Nu pun la socoteala asigurarile de sanatate, copilul , daca il ai, alocatia pentru copil e 50 de euro/luna; haine de cumparat; bani pentru concedii; dentist si ce ar mai apare + rata la casa, daca vrei sa o cumperi+rata la masina+ taxa pentru masina/luna, daca e noua; costul mare al gradinitei (prietenii mei dau cateva sute de euro bune pentru copilul lor , ca sa nu zic mai mult).
Este doar un exemplu din experienta personala. Si doar cu titlu informativ.
Nu vorbesc in numele altora.