Limba japoneza - HELP
Raspunsuri - Pagina 7
ralucami spune:
Salut tuturor si bine ai venit Hitomi!Ma bucur tare ca nu ati lasat subiectul sa moara si ca ii impulsionati si pe cei mai delasatori. Si eu mi-am adus carticelele cu mine in Ro (inclusiv cartea de capatai a Angelei Hondru) dar nu ma pot concentra si imi lipseste cheful. Hitomi aceeasi intrebare voiam sa iti pun si eu: exista cursuri litografiate? Si daca da, un muritor de rand cum poate face rost de ele? Ce fel de dictionare folositi? Multumesc!
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
MLDiana spune:
Hitomi ,bine ai venit!
Toata lumea te intreaba de carti si cit de mult inveti la fac.Eu te intreb cum a fost in JApan si unde.Si de ce vrei sa te intorci.
Irimel ,m-am gindit eu ca trebuie sa fie ceva la mijloc.
Lidia ,Tiara si David D.
Dana Claudia spune:
quote:
Originally posted by Irimellquote:
Originally posted by Dana Claudia
Draga Irimell, din cate mai tin eu minte (caci din pacate nu am mai pus mana demult pe cartile de japoneza dar imi tot fac curaj), ambele propozitii scrise de tine sunt corecte.
In prima propozitie apare un verb (hanasu) si atunci folosesti "koto ga dekiru", iar in propozitia doi apare doar un substantiv si atunci folosesti doar "ga dekiru".
Sper ca imi amintesc bine si nu ti-am zis prostii.
http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html
Dana, iti multumesc mult pentru explicatii. Cred ca ai dreptate. Tu ce carti ai folosit cind ai invatat gramatica?
Pupici si numai bine,
Irimell
Irimell,
Eu am folosit Minna no Nihongo, carti recomandate de prima mea profesoara. Apoi am mai folosit (la recomandarea mea) Japanese for everyone.
Acum sincer sunt intr-o pana de inspiratie cu japoneza si imi tot fac curaj sa o iau de la capat. Intre timp ascult lectii de japoneza la casti, ca sa zic totusi ca fac ceva.
http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html
michiyan spune:
Si iar la numaratoare:iepurii se numara cu wa,waribashi (betele) se numara cu zen, oglinzile cu mai, mobila (tansu) sao.
Pentru a va fi mai usor in a recunoaste timpurile verbelor,incercati sa le invatati terminatiile.Ex. ru-prezent,ta-trecut(se mai transforma si in da)
taberu /tabeta
hitomi spune:
[ Multumesc pt urare Ralucami
Noi invatam de pe cursuri tiparite .De altfel manualul de pe care invatam este "Curs practic de limba japoneza" de A.Hondru ,noua varianta.Alte manuale pe care le mai folosim ar fi xerox-uri aduse din Japonia"Basic Kangi Book",200essential Japanese Expresion","..
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
[/quote]
hitomi spune:
Buna Tiara si multumesc pt urare
In ceea ce priveste cartile am spus ca se invata de pe cartile doamnei Hondru care sunt foarte reusite.In ceea ce priveste cat de mult inveti tine in primul rand de cat timp acorzi studiului.Ceea ce va pot spune ca de la cursurile doamnei Hondru in fiecare an merge careva cu bursa de studiu in Japonia.Aici este o activitate foarte intensa in ceea ce priveste studiul limbii japoneze.[Tot timpul sunt date teste,invitati japonezi,si pur si simplu esti luat pe sus.Inveti de nevoie.
In ceea ce ma priveste pe mine ,sunt casatorita cu un japonez,pe 5 octombrie aniversam 2 ani de la casatorie si dupa o perioada petrecuta in Japonia ,in Osaka,am revenit in Romania impreuna cu sotul,binenteles.Si m-am apucat de invatat ,iar dupa ce termin scoala o sa ne intoarcem in Japonia.
Lidia ,Tiara si David D.
[/quote]
hitomi spune:
Multumesc pt urare
In ceea ce priveste cartile de pe care invatam sunt publicate de doamna A.Hondru."Curs de limba japoneza"editie noua ,si alte carti aduse din Japonia.
In ceea ce priveste nivelul la care poti ajunge ,pot doar sa spun ca de la clasa doamnei Hondru in fiecare an pleaca cineva cu bursa de studiu in japonia.Parerea mea ca dupa 4 ani in facultate si o perioada de practica in Japonia se poate vorbi foarte bine japoneza inclusiv scriere,citire.
In ceea ce ma priveste ,sunt casatorita cu un japonez de 2 ani si acum locuim in Romania.Intentionam ca dupa ce termin eu scoala sa ne intoarcem in Japonia.Vreau sa pot sa -mi gasesc ceva de lucru cand voi merge acolo.Sotul meu locuieste in Nishinomiya langa Osaka.
Lidia ,Tiara si David D.
[/quote]
hitomi spune:
Daca nu aveti nimic importiva as dori sa deschid un subiect care mie ica imi mai da batai de cap-problema particulelor.Si am sa va rog sa veniti cu completari sa vedem ce se aduna ...
Am sa incep eu ,cu particula Ga ,care am vazut ca s-a mai discutat pe aici.
GA
*marcheaza subiectul atunci cand informatia este introdusa pentru prima data.Cand subiectul a fost deja mentionat se foloseste WA:
Natsu GA kimashita.Kotoshi no natsu Wa tokuni atsui desu.
*elemente interogative in pozitie de subiect:"cine","ce","care","unde
Dore GA anato no tebukuro desuka?
*subiectul din propozitiile subordonate
Kore WA watashi GA tsukutta ryouri desu.
*compl.direct cand predicatul este exprimat prin adjectivele;
suki/kirai ,jouzu/heta/nigate si verbele :wakaru,hoshii, -tai
Watashi Wa amai mono GA suki desu.
Nihongo Ga wakarimasu.(da de unde...)
Succes fetelor si va astept cu completari si continuarea particulelor.
MLDiana spune:
quote:
Originally posted by michiyan
Si iar la numaratoare:iepurii se numara cu wa,waribashi (betele) se numara cu zen, oglinzile cu mai, mobila (tansu) sao.
Pentru a va fi mai usor in a recunoaste timpurile verbelor,incercati sa le invatati terminatiile.Ex. ru-prezent,ta-trecut(se mai transforma si in da)
taberu /tabeta
bm
Michian ,credeam ca animalele se numara cu piki ,biki etc.
Lidia ,Tiara si David D.