greseli lb romana

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns teo1970 spune:

‘ai, mă, Nora, păi după ce că nu știe (că doar de-aia ne-ntrebă pe noi alea dășteptele) tot ea să decidă care-i răspunsu’ corect ?

Nora, io azi plec în concediu pt. o săptămînă, așa că vezi că rămîi turnul de veghe a limbii romane !

dacă vrei, dă-mi pe PM un nr. de telefon la care te pot găsi în Ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamicaluitheo spune:

posteaza un subiect la generale nora.
un soi de intalnire cu "romanii din romania"::))

te pupa andreea mami lui theo si florin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Walpurgis spune:

In propozitiile:"Programul de dezvoltare a/al Rompetrol" si "Turnul de veghe a/al limbii romane",articolele hotarate posesive(genitivale) corecte sunt dupa cum urmeaza:in primul exemplu este corect daca folosim articolul hotarat posesiv "AL",iar in al doilea examplu este corect articolul posesiv "AL".Am vazut ca a dat cateva explicatii si Nora,iar acele explicatii erau bune.Explicatia este simpla:Regula zice asa:Articolul hotarat posesiv "AL" se refera la "obiectul posedat" si nu la posesor.De aici va descurcati si singuri...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Veve spune:

quote:
Originally posted by Walpurgis
Articolul hotarat posesiv "AL" se refera la "obiectul posedat" si nu la posesor.

Huh,ce m-am linistit!Ma gandeam ca m-am sclerozat de tot ,da'se pare ca nu....!

Irina,veve & croko

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:
Originally posted by Walpurgis

In propozitiile:"Programul de dezvoltare a/al Rompetrol" si "Turnul de veghe a/al limbii romane",articolele hotarate posesive(genitivale) corecte sunt dupa cum urmeaza:in primul exemplu este corect daca folosim articolul hotarat posesiv "AL",iar in al doilea examplu este corect articolul posesiv "AL".Am vazut ca a dat cateva explicatii si Nora,iar acele explicatii erau bune.Explicatia este simpla:Regula zice asa:Articolul hotarat posesiv "AL" se refera la "obiectul posedat" si nu la posesor.De aici va descurcati si singuri...

eu sunt.

Iar incepem???
Ce zici tu e perfect adevarat cu o exceptie: in cazurile date de pepsica, "obiectul posedat" este dezvoltare (A cui dezvoltare? A Rompetrol), respectiv "veghe"...daca era vorba doar de program si de turn se punea "al"...din pacate, cum se vede, problema e mai complicata ca substantivele determinante sint mai "compuse". :-)

pozulici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana1974 spune:

... e vorba despre dezvoltare asa ca, "a" este corect. Si in celalalt caz tot "a" este corect. Nu am timp sa justific asa ca va inteleg daca nu ma credeti :)))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cami30 spune:

Interpretabil
Programul de dezvoltare "a" Rompetrol
este vorba de dezvoltarea Rompetrol si nu despre un program al Rompetrol. Programul poate fi al guvernului
De ex: Programul guvernului de dezvoltare a Rompetrol
Daca e vorba de un program al Rompetrol pentru dezvoltarea dez companiei....
atunci
Programul de dezvoltare a companiei "al" Rompetrol
La fel si cu ex turnului... Cel putin asa vad eu din toata gramatica pe care mi-o amintesc. Sa vina cineva cu argumente pro/contra scrise...
PLANUL LOCAL DE DEZVOLTARE DURABILĂ A MUNICIPIULUI PLOIESTI
planul local ... ( al primariei de ex)
pentru dezvoltare a... orasului

Programul de investitii ( nespecificat unde se investeste) al Rompetrol

instrument de promovare a dezvolt#259;rii durabile.

se vb despre promovarea dezvoltarii si nu despre instrumentul dezvoltarii

Mai grave mi se par greselile infinitiv vs imperativ ca in ex

gresit fi bun
corect fii bun ( imperativ

gresit ar fii extraordinar
corect ar , as, am, fi extraordinar (conditional-optativ)

gresit a fii un om bun
corect a fi un om bun ( infinitiv)

iar la negativ

gresit nu fii rau
corect nu fi rau
apoi greselile de la conjunctiv prezent si perfect
prezent
eu sa fiu
tu sa fii
el sa fie
noi sa fim
voi sa fiti
ei sa fie

si la perfect
eu, tu el, noi, voi , ei sa fifost

apoi regula cati de i auzi atatia scrii
so.. tu scrii nu tu scri
tu stii ... nu tu sti
tu vii, nu tu vi
zi cu un singur i pentru imperativ
Zi si mie unde te duci?

dar...
zi-i lui sa vina aici ( spune-i lui)

sper ca v-am ajutat cu ceva, eu sunt stresata de acesti "i" folositi gresit
cami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris1iana spune:

corect este al ...se acorda cu programul
cum era si ex cu muzeul de istorie AL MUNICIPIULUI BUCURESTI

am dat o cautare pe net si am vazut ca peste tot apare varianta cu A ......probabil sunt ambele forme acceptate, depinde f mult de context
oricum ma mir ca nimeni nu a observat CACOFONIA "de dezvoltare "
asftel de constructii trebuie evitate ,eu as spune PROGRAMUL PENTRU DEZVOLTARE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RUXMAX spune:

Corect este;
Program de dezvoltare al Rompetrol, pt ca: Rompetrolul asta poate avea mai multe programe: de dezvoltare, de investitii, de etapizare, de disponibilizare, de ce vreti voi, (va dati seama , daca ar fi de ex program de investitii, cum sa zici program de investitii ale Rompetrol, nu?).
Corect este program de investitii al Rompetrol, program de dezvoltare al Rompetrol, etc.
ruxandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

Fetelor, am si eu o problema cu verbul a fi....Cind se scrie cu un i si cind cu doi de i, ca m-am zapacit de tot...Il scriu din instinct, pentru ca regula gramaticala nu mi-o mai amintesc...

Numai bine,
Irimell

Mergi la inceput