greseli lb romana
Raspunsuri - Pagina 5
ralucami spune:
Irimell ,vb "a fi" se scrie cu 2 de i doar in 2 cazuri: la conjuctiv si la imperativ si asta se intampla doar la persoana a doua singular :
- sa fii- ex. Tu o sa fii un copil cuminte.- conjuctiv prezent
- fii- ex. Fii copil cuminte!- imperativ.
E destul de simplu de retinut caci nu sunt decat 2 cazuri.
Nu exista nici o regula gramaticala.
Uite si un site cu conjugarea vb "a fi"- http://www.verbix.com/webverbix/cache/5.fi.html- Poate te ajuta cumva!
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
Dan_jp spune:
http://dexonline.ro/corect.php pagina facuta tot din contributia voastra ....
Life moves pretty fast. If you don't stop and look around once in awhile, you could miss it .
//Dan.
Irimell spune:
Ralucami, multam'
...M-am prostit in ultimul timp si mereu mi se pare ca suna aiurea ceea ce scriu...
Numai bine,
Irimell
teo1970 spune:
quote:
Originally posted by RUXMAX
Corect este;
Program de dezvoltare al Rompetrol, pt ca: Rompetrolul asta poate avea mai multe programe: de dezvoltare, de investitii, de etapizare, de disponibilizare, de ce vreti voi, (va dati seama , daca ar fi de ex program de investitii, cum sa zici program de investitii ale Rompetrol, nu?).
Corect este program de investitii al Rompetrol, program de dezvoltare al Rompetrol, etc.
ruxandra
corect, dar
in exemplele tale, Rompetrolul este cel care concepe programele si care beneficiaza de ele (asa ca acordul se face dupa cum spui)
dar, dupa stiinta mea (si s-a mai discutat sus ca depinde de ideea pe care vrei s-o transmiti) Rompetrolul a fost preluat, iar programul de dezvoltare apartine companiei care l-a cumparat; deci la Rompetrol se refera numai "dezvoltarea", nu si "programul".
OK, exista variantele (in functie de mesajul carte se vrea transmis):
- programul de dezvoltare al Rompetrol (dezvoltare asa, la modul general, programul apartinind Rompetrolului)
- programul Rompetrol de dezvoltare a ... (cu precizarea clara a zonei/directiei dezvoltate; posesor program tot Rompetrol)
- programul de dezvoltare a Rompetrol (atunci cind "programul" este conceput de altcineva, la care s-a facut eventual referire intr-un paragraf/propozitie anterioara, de aici lipsa posesorului programului in actuala exprimare)
" programul (OMV) de dezvoltare a Rompetrol ... "
si mai este un aspect, logic daca vrei sa-l iei asa, apropo de exemplele date de tine: "program de investitii" nu are atitea nuante ca "program de dezvoltare", este mult mai clar sensul "investitiilor" decit al "dezvoltarii" : Rompetrol nu poate fi investit, doar banii se investesc, deci nu poti face acord intre "Rompetrol" si "investitii", este evident ca genitivul este al Rompetrol si nu al investiitiilor (daca vrei se poate face si o proba: programul Rompetrol de investitii); la fel "program de disponibilizare": evident, dispon. se refera la oameni, iar Rompetrol la program; la fel si "program de etapizare": clar ca nu Rompetrolul este "etapizat", ci el este posesorul programului.
dar, inca o data, in cazul "dezvoltarii" lucrurile nu sunt atit de evidente (decit in contextul intregului articol/ sau macar un paragraf mai mare, o fraza), iar ambele variante "a/al" pot fi corecte.
P.S. apropo de "turn de veghe" nu m-am documentat, dar cred, totusi, ca el este un substantiv compus si corect este "turn de veghe al limbii romane".
teo1970 spune:
quote:
Originally posted by cris1iana
corect este al ...se acorda cu programul
cum era si ex cu muzeul de istorie AL MUNICIPIULUI BUCURESTI
am dat o cautare pe net si am vazut ca peste tot apare varianta cu A ......probabil sunt ambele forme acceptate, depinde f mult de context
oricum ma mir ca nimeni nu a observat CACOFONIA "de dezvoltare "
asftel de constructii trebuie evitate ,eu as spune PROGRAMUL PENTRU DEZVOLTARE
nu mi se pare ca ex. tau cu muzeul ar semana cu "program de dezvoltare ..."
in ex. dat de tine "muzeul" apartine orasului Bucuresti, nu si "istoria"
la fel: Muzeul de geologie al Municipiului Bucuresti, sa zicem sau Muzeul de arta al Municipiului Bucuresti.
Numele localitatilor incluse in denumirea unui muzeu fac referire doar la locul unde se afla muzeele.
sensul exprimarii este evident, si deci si acordul care se face este fara dubiu.
cred ca "program de dezvoltare" nu este nici o cacofonie, si chiar daca am admite in extremis ca este, face parte din cele admise.
teo1970 spune:
quote:
Originally posted by Walpurgis
In propozitiile:"Programul de dezvoltare a/al Rompetrol" si "Turnul de veghe a/al limbii romane",articolele hotarate posesive(genitivale) corecte sunt dupa cum urmeaza:in primul exemplu este corect daca folosim articolul hotarat posesiv "AL",iar in al doilea examplu este corect articolul posesiv "AL".Am vazut ca a dat cateva explicatii si Nora,iar acele explicatii erau bune.Explicatia este simpla:Regula zice asa:Articolul hotarat posesiv "AL" se refera la "obiectul posedat" si nu la posesor.De aici va descurcati si singuri...
eu sunt.
variante:
1. obiect posedat: program (masc.); posesor (fara importanta, dar il amintesc, totusi, pentru ca, de fapt, el este cel care a creat confuziile in subiectul nostru): Rompetrol
program de dezvoltare al Rompetrol
2. obiect posedat: dezvoltare (fem.); posesor (de dezvoltare, nu si de program)(tot fara importanta): Rompetrol
program de dezvoltare a Rompetrol
deci ... ?! numai varianta "al" este corecta?!
despre "turn de veghe" am mai scris mai sus, cred ca aici ai dreptate cu "al limbii romane", pt. ca, desi pot exista si aici cele 2 variante de mai sus (obiect posedat: turn/veghe), inclin sa cred ca in acest caz el este un substantiv compus de gen masculin.
parpalak spune:
Pina la urma intrebarea este daca "program de dezvoltare" e substantiv compus au ba.
Eu as folosi articolul in felul urmator:
1. Presedintele tarii a initiat un program de dezvoltare a Rompetrol, de crestere a productiei de titei brut (in sectie unu din Rompetrol), de crestere a cunostintelor gramaticale ale salariatilor (din sectia doi din Rompetrol)....
(enumerare explicativa, preferabil (dicutabil) "prin"; tot ce urmeaza dupa "un program de" constituie un mega-adjectiv al substantivului "program"; ce fel de program? de dezvoltare, etc..)
2. Printre programele care au primit subventie de la stat se numara si un program de dezvoltare al Rompetrol... (si unul de cercetare de la Politehnica, al Politehnicii etc...)
pepsica, e mai clar asa?
Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak
http://home911.servebeer.com