Bebelusi de iunie-iulie 2003 (24)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

Bine v-am regasit maicilor, taticule si copilasilor.

ELENA cred ca a fost cumplit! Dar nu ne-ai spus cum ati rezolvat-o, sau si-a revenit singur pur si simplu?

ROMANA, alta suparare... Cred ca e o perioada nefasta... Subscriu si eu cu intrebarea, in final ce a avut Cristi? In perioada asta de vara e foarte usor sa faci intoxicatii alimentare. Nu cred ca are cum sa ia Alin, astea nu sunt contagioase.

MADISHOR bine ai venit pe aici. Sa stii ca ne lipsesc foarte mult povestile tale pline de umor.

CORNELIA fruntea sus .

BIBI Bebelac nu cred ca e romanesc, eu stiu ca e polonez. Mie mi-a zis pediatra de Dorna degresat, dar numai din toamna sa trecem peste perioada caldurilor. E posibil ca cel praf sa fie de fapt mult mai sanatos, dar... nu poate sa manance toata viata lapte praf (ca maica-sa care, cu tot regretul, nu pune gura pe lapte de vaca).
Cu nasii... sa iti zic cum e la noi, din alt punct de vedere. Noi avem un finutz si o finutza. Finutza e in Germania asa ca o vedem o data pe an, maximum. Iti dai seama ca nici macar nu ne recunoaste. Iar finutzul, desi e in Bucuresti, il vedem si mai rar... nu stiu cum se face ca si noi si parintii lui au programul extrem de incarcat si e foarte greu sa ne sincronizam. Iar telefoane, numai la ocazii. Iti spun sincer ca imi pare foarte rau si uneori ma simt extrem de vinovata, dar nu avem ce face. Plus ca nu prea stiu cum sa ma port cu ei, cu copiii. Sunt mai mari ca Stefania (2 1/2 ani respectiv 3 1/2 ani) si habar nu am cum sa ii iau, spre rusinea mea . Ceea ce incerc sa spun este ca poate nasii nu sunt rau intentionati, dar nu stiu ce si cum sa se poarte cu copilul, mai ales daca ei nu au copii. Adevarul trist este ca oricat ai vrea tu sa imbunatatesti sau sa strangi relatiile, este posibil sa fie degeaba, daca nu vine de la sine in mod natural...

MAROX si Stefania a descoperit placerea de a escalada. Noi nu avem scari asa ca se multumeste cu pragul de la balcon.

Ieri s-a pieptanat. Adica i-a dat Nina peria si ea si-o trecea prin par, mai in raspar, dar e un inceput.
Si tot ieri a facut jumatate de pas singurica - adica din stat in picioare a mutat un piciorus mai in fata, dupa care a picat in fund. Dar e un inceput!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenutza spune:

Romana, sanatate multa lui Cristi....te asteptam cu vesti noi si bune.

Elena, off..ingrozitor, cred ca ati tras o sperietura...bine ca a trecut usor.

Mai nou, Maya boscorodeste toata ziua pe limba ei....ba uneori o aud si prin somn...uca, coca, caca, ete,uti ..cam astea sunt expresiile favorite.....aseara cand am intrat la ea in camera sa o vad cum doarme, tocmai se intorcea de pe o parte pe alta...si o aud..uca, uca...si s-a culcat la loc...minunea mica.
Noi inca nu mergem singurele, dar de manuta ne descurcam bine, adica plecam prin magazine fara carucior si nu obosim deloc.
In alta ordine de idei ne pregatim ptr. petrecerea de motz a finutzului nostru...de vineri....Am fost aseara sa-i luam cadou si am constatat ca au facut reduceri la "Z" si au adus si colectia noua de toamna..motiv pentru care i-am mai luat si Mayei cateva hainutze...stiu ca trebuie sa ma abtin dar nu pot...are atatea haine, multe rau de tot, cu o mare parte nici nu a apucat sa se imbrace si eu tot nu ma opresc din cumparat, basca ce primeste.....am facut o adevarata pasiune ptr. hainutzele de copil...mai, mai ca ma gandesc sa-mi deschid o afacere in domeniu.


Carmen si bb Maya Alexia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena_ltd spune:

Am revenit ca sa spun in fond esentialul si ce e bine de stiut intr-o situatie de apnee. Conform medicilor si recomandarilor pe care le-am gasit eu ulterior in carti:
- nu e nevoie sa palia o pauzasti copilul, sa-l scuturi, sa-l intorci cu capul in jos;
- dus imediat la aer;
- stropit pe fata cu apa;
- linistit in modul pe care il prefera;
- de obicei isi revin singuri, e o stare temporara si beningna in cazul in care apneea nu depaseste mult 10 secunde. Asta a fost si norocul nostru;
- panica parintilor (fratilor, sa fim serisi, inevitabila!) se transmite inconstient copilului si ii mentine starea de sufocare; dar macar nu trebuie tipat, lamentat, disperat pe cat posibil;
- e frecventa la sugari si in limita de care am spus nu indica deficiente neurologice;
- apare la nemultumiri care iau proportii majore pentru copil, chiar daca noua ne mar marunte;
- faza nasoala este ca nici nu trebuie lasat plodul sa speculeze panica ta si incet, incet, distras de la necaz inainte de a ajunge sa se darame pamantul; (la faza asta... hmmm. Acuma sar la primul plans).
- mai poate sa apara in cazul unor sperieturi, cazaturi, socuri de orice fel.
Intentia mea este nu sa va sperii, ci sa fiti voi poate mai in tema decat am fost eu. Dar nu va fi cazul de asta.
Cred ca depinde si de temperamentul copilului. Oana fiind mai independenta si mai voluntara, nu ne-a pus niciodata intr-o situatie asemanatoare, dar uite ca boemul si sensibilosul familiei ne-a facut-o.
Gata, am incheiat subiectul ca sa nu-i dau o amploare subiectiva peste limitele pe care le merita, desi in aceeasi sfera va intreb:

Cum reactionati la crizele de personalitate, la solicitarile cu care nu sunteti de acord??? Cum rezolvati conflictele si mai ales cum impuneti limitele? Hai sa discutam putin si despre asta daca aveti chef ca devine spinos subiectul incepand de la varsta asta.
Pe Oana noi am crescut-o mult prea liber, cu ingradiri minime si intotdeauna cu justificari si explicatii. Stiti ca ma gandesc ca totusi am gresit pe undeva in sensul asta? pentru ca la 4 ani jumate e atat de autonoma incat ma sperie.
Poate impartasim pareri.

Elena, mama Oanei si a lui bb Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pojogao spune:

Elena ma bucur ca ai deschis un subiect mai consistent, desi imi pare rau de circumstante. Cred ca exista 2 cauze majore pt crizele copilului:
-esec, lovituri, sperieturi etc
--la evenimente nu prea grave incurajeaza-l sa se ridice singur,
--sa mai incerce odata (eventual sub supravegherea ta),
--lauda-i reusitele,
--explica-i unde a gresit: "pisica nu zgirie daca-i faci "mai-mai"(adica o mingii)"
-dorintele nu-i sunt satisfacute. mult mai nasol subiectul....
--stabileste limite, granite si incearca sa fii consecventa in mentinerea lor:
---unde nu are voie sa se joace:
----vasul de toaleta si pupatul ciinelui in bot e "cih-cih"
----sa urci in pod, sa tragi masa de calcat e "pericol"
----aragazul si tigaile de pe el "frige" (scuzati acordul)
----daca te joci cu ciocan, cutitul, tirnacopul e "buba"
---la ce obiecte nepericuloase nu are acces:
----telefon mobil, laptop, camera video - "nu e voie". daca a prins vreunul incerca un troc cu un alt obiect

Daca iti vei incalca vreodata reguile bb va tine minte mai mult decit gustul laptelui de mama si va sti ca odata a avut acces la acel obiect, loc etc. Nu te certa si nu plinge in fata copilului

Nu ai intotdeauna succes ! Flaviu si acum ii este frica de aspirator cind porneste si fuge, iar dupa ce-l opresc il demonteaza si il bate pt zgomotul produs. Cel mai bun loc din masina e inca cel de la volan din bratele tatei si nu in scaunelul lui (pe care tb sa-l vind ca ocupa inutil spatiul)

In general copiii nu se crizeaza instantaneu si dau semne de lipsa de confort pina izbucnesc. descopera semnele timpurii ale problemelor. si sa stii ca tatii pot sa faca baie la bb si sa-i scoata din cada la fel de bine ca mamele. Noi facem pe rind baie cu bb si incercam sa ne tapuim in a fura locul celuilalt in cada...

Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena_ltd spune:

Ovidiu, de acord cu tine si multumesc pentru sfaturi. Desigur ca avem in vedere multe din cele enumerate de tine si ca punct de plecare mesajul tau e perfect. Sa stii ca stiu ca tatii chiar fac baie si ii scot din cada. Asta se intampla si la noi in familie nu des, ci in majoritatea serilor. In mod cert nu m-am explicat complet in mesajul anterior pentru ca altul era subiectul. Mihai era suparat ca este scos din baie, unde ii place mult, si, suparat, prefera consolarea in bratele mamei. In cazul lui asa s-au petrecut lucrurile, asa a preferat, nicidecum ca sotul meu nu s-ar implica in aceeasi masura ca si mine sau ca nu i-as permite eu. Chestie valabila in toate activitatile cu copiii nostri. Sunt zile in care Alex ii face tot tabietul de seara fara ca acest lucru sa-l deranjeze pe plod, dimpotriva. Eu am expus doar o situatie punctuala.
Asa cum am spus, avem in vedere multe din cele scrise de tine, cu primul copil le-am si experimentat. Ce mi-as dori eu sa aflu se refera la situatii concrete si la rezolvarea lor adaptata la personalitatea si temperamentul copilului.

Iau un exemplu de-al tau. Aragazul frige. Ii spui, l-ai informat, nu te astepti sa si inteleaga fenomenul pentru ca nu a experimentat in viata lui scurta senzatia de arsura si nu percepe aragazul ca pe un pericol.
Pana una, alta, Miki se joaca cu mine de fiecare data cand trece pe langa aragaz. Vrea sa puna mana, eu avertizez ferm "Ia manuta, ARSH", inclusiv cu mimica de rigoare, el rade de se omoara si incearca din nou din pur amuzament. Uite un gen de reactie. Sora-sa, pana sa se friga, reactiona insistand, cerandu-si drepturile vehement in a explora si experimenta, ofensata de interdictie si ferm hotarata sa o incalce. La varsta lui Miki se cocota in chiuvete si avea pretentia sa se joace cu usa aragazului. Evident ca nu i-a luat mult pana sa se arda si abia atunci a invatat si senzatia si pericolul. Chiar tin sa precizez ca pe amandoi am incercat sa-i familiarizam si sa-i aducem cat mai aproape de intelegerea "fenomenului", punandu-le manuta pe usa cuptorului cand aceasta era calduta.
E evident ca abia acum invata si deslusesc ce e in jurul lor si e necesar sa experimeteze. Dar ce faci cand vrea sa sara de la balcon? Ca doar nu-l lasi sa experimenteze. E,la asta ma refer in special. Uite cat am scris ca sa zic si eu esenta. Chiar spuneam ca am impresia ca Oanei i-am lasat un pic cam multa libertate. Acum inclin sa cred ca ar trebui sa existe anumite interdictii care nu cer neaparat explicatii sau justificari din partea parintelui. Suna a tiranie . Am credinta ca increderea in parinte si mai ales autoritatea se formeaza de foarte timpuriu si ceva de genul "Nu ai incotro la faza asta, va trebui sa ai incredere in mine si sa accepti interdictia fara sa fie nevoie sa ti-o demonstrez", oricat ar parea de traditional - batuta-n cap, e necesara in anumite situatii.

Sa zicem ca vrea ceva interzis (baga pantofii in gura). Bun, e mic, ii distragi atentia dupa ce sa zicem ai incercat si explicatiile necesare. Dupa 3 minute cere iarasi, primeste refuzul, incepe sa se oracaie, refuzi iar. Ce faci? Ii distragi din nou atentia si continui jocul pana renunta definitiv probabil, sau ramai ferm pe pozitie, calm, dar categoric "Nu e voie (pentru ca)"? La asta ma refer. Cum credeti ca ar fi bine pentru copii si pentru voi?

Elena, mama Oanei si a lui bb Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bibi spune:

Ovidiu, Elena tineti-o tot asa!
E mult prea serios subiectul si eu sunt prea obosita ca sa emit niscaiva teorii coerente (daca le am).
Tot ce pot sa spun acum e ca la mine in casa cel mai bine functioneaza metoda : da cu capul de sus ca sa observi pragul. Pot sa-i explic lui David de un milion de ori ca nu are voie sa puna mana pe aragaz ca pana nu se frige nu se lasa. Beleaua e ca tine minte cateva zile si apoi o luam de la capat.
Ce ma imbolnaveste pe mine e perseverenta lui. Daca vrea un obiect interzis de exemplu un pix, face zece tentative sa-l ia, primeste refuz de fiecare data. Renunta si cand zici ca in sfarsit s-a potolit netotul, dupa 10-15 minute glont la pix se duce.

quote:
Sa zicem ca vrea ceva interzis (baga pantofii in gura). Bun, e mic, ii distragi atentia dupa ce sa zicem ai incercat si explicatiile necesare. Dupa 3 minute cere iarasi, primeste refuzul, incepe sa se oracaie, refuzi iar. Ce faci? Ii distragi din nou atentia si continui jocul pana renunta definitiv probabil, sau ramai ferm pe pozitie, calm, dar categoric "Nu e voie (pentru ca)"? La asta ma refer. Cum credeti ca ar fi bine pentru copii si pentru voi?


Eu prefer varianta ferm pe pozitie. De ce? Pentru ca am senzatia ca din cand in cand gogoloiul isi bate joc de mine. Chestia cu diversiunea nu tine de fiecare data si atunci ma satur sa fac animatie pe langa el, caci asa cum am spus, daca vrea cu adevarat un obiect e destul de diabolic sa incerce sa-l obtina si dupa 30 de minute. Asa ca raman calma in fotoliul sau scaunul meu si repet NU.NU.NU cu sau fara explicatii. De cele mai multe ori se lasa cu oracaiala si mai nou ne zgaltaie de haine dar cred ca si asta e o forma de protest in faza de experimentare, asa ca, sper eu sa nu se arunce in neam si sa treaca.
Cand fac referire la neam mi-aduc aminte de o reactie a fratelui meu (relatata de mama)pe vremea cand era la gradinita. Subiectul - ecusonul ce se cerea cusut pe sortulet. Vine copilul acasa si-i spune mamei ca trebuie sa-i coasa ecuson. Maica-sa, alta diabolica, spune : Sigur, Gelutzu, dar ce-i aia ecuson? Copilul da sa explice, sigur stia ce-i ala ecuson, dar cum sa-ti gasesti cuvintele la 3 ani?!? Incearca o data : Ecusooon. Ecuson, ala care se prinde pe haine! Incerca sa-mi explici, ca nu inteleg! Si atunci copilul explodeaza, o apuca pe maica-sa de guler, o zgaltaie si ii spune exasperat : ECUSON FA, FUTU-TI DUMNEZEI MATII, ECUSON.NU STI CE-I ALA ECUSON?!?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenutza spune:

Haideti sa va impartasesc ultima experienta a Mayei....am fost la tuns la un salon pentru copii...Harry Hids Club..pe Mosilor...
Am avut ceva emotzii ca va miorlai, dar nu...d-soara a fost extrem de cuminte spre surprinderea fetelor de acolo....este adevarat ca au trei camere toata pline cu fel de fel de chestii, masinute, motociclete pe post de scaunel,..in alta camera o masuta LEGO cu scaunele, topogan, balansoar....in alta, carti de colorat, de citit si o masa de fotbal ....super...
Bebelina era atat de incantata de tot ce vedea ca nici nu a realizat ce i se intampla...a durat aproape 1 ora sa o tundem..timp in care ea facea ture de la o jucarie la alta, si coafeza cu foarfeca dupa ea peste tot...mare rabdare a avut....si zicea ca Maya este super cuminte ca alti copii, chiar si mult mai mari, plang de rup....o compatimesc pe biata fata...
Are fata lu' mama acum o freza....ce ma intreba lumea pana acum daca este baietel...ca acum pot sa fie siguri...e mortala..haioasa foc..nu am tuns-o scurt de tot..cumva rotund...dragutz rau.

Elena, nu stiu ce sa zic...eu pe Maya am cam lasat-o sa faca ce vrea..sa puna mana pe ce vrea...singurele interdictii sunt cele privitoare la siguranta ei corporala....altfel o las sa exploreze chiar tot ce vrea...bai si cu toate astea nu este rasfatata...nu-mi face crize de plans aproape niciodata....cand vrea ceva si nu primeste maraie ce maraie ..si daca tot nu primeste ori se pune pe plans, care in situatia asta este progresiv si atunci ori ii dau, ori o iau in brate...dar fac ceva ca sa taca....ori uita si incepe sa faca singura altceva-situatie fericita
In ultima vreme noi avem probleme cu statul in carut...merge in carut cat merge si vrea in brate sau pe jos...o las pe jos, dar obosesc si tot trebuie sa o pun in carut...se incordeaza, plange...cand nu vrea, nu vrea..nu o fortez..o mai las un pic si incerc iar....de regula cu un pufulete rezolv problema asta...
Mai mult nu stiu...uneori ma gandesc ca sunt prea permisiva....dar Maya este un copil tare bun ca sa nu o rasfat, desi nu cred ca poate fi vorba de rasfat la varsta asta...mai ales ca nu cere mult pana la urma...decat atentie.

Carmen si bb Maya Alexia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuta spune:

Incerc sa-mi dau si eu cu parerea desi nu stiu cit de mult ma vor ajuta neuronii la ora asta.

Ma intreb oare chiar putem vorbi de o "eventuala" educatie a copiilor nostrii de pe acum? Cit inteleg ei, sau mai bine zis cum inteleg ce au voie si ce nu? Ok, le spunem hotarit "nu-nu" cind inhata cite-un pantof sau tin mortis sa se cocoate pe toaleta, dar inteleg ei ca nu au voie? Nu e o intrebare retorica, eu chiar imi pun aceasta problema, percep ei tonalitatea din acel "nu" ca pe o interdictie? Sau ne privesc o clipa putin mirati si isi vad in continuare de-ale lor? Pentru ca Alexandra asa face. Porneste hoatarita spre pisica s-o ia la smotocit. Am incercat in nenumarate rinduri sa-i arat ca pisica se mangaie, nu se trage de blanita. Dar mi-am dat seama ca ea intr-adevar asta face, vrea sa mingaie pisica, chiar daca biata matza urla ca din gura de sarpe.

Sau vrea musai sa apese pe butoanele de la cd, dvd sau ce mai gaseste de butonat: Alexandra, cutarica face buba daca umbli la el - degeaba, cu explicatiile astea ramin sa ma conving pe mine eventual, ei nici ca-i pasa.

Asa ca pe linga argumentele de rigoare - nu ai voie, sau frige si bubita etc - o iau pe fetita din locul cu pricina si ii distrag atentia cu altceva. De cele mai multe ori maraie, alteori se aseaza in fundulet si incepe sa plinga. Nu i-am interzis sa caute , sa exploreze pe unde vrea ea. Am incercat totusi sa-i limitez oarecum aria de "cotrobaiala" pe motiv de siguranta. Nici asa n-am avut succes: am pus o piedica la un dulap in care sint multe lucruri periculoase pt ea (ate cu ace, vaze, aparate foto, pahare etc), dar atit a tras de minerul dulapului pina a ramas cu el in mina. Asadar, ce sa fac? Sa mut dulapul din loc, copilul se duce oricum glont la el. Asa ca, ce facem?
Hai sa mai auzim si alte pareri, ca prea m-am lungit.

Alina si Alexandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cornelia spune:

Buna dimineata!

Nu pot sa cred ca am uitat sa felicit sarbatoritii pe 14, asa ca, mai bine mai tarziu decat niciodata:
La multi ani Sara si Tibi (mami Doina Sanda)!
La multi ani! si pt. sarbatorita de astazi Emma Ana (mami Iuliana)
Sa cresteti mari, sanatosi, destepti si norocosi!

Eu nu stiu daca sunt in masura sa dau sfaturi ref. la "educatie". Cand ii interzic ceva, Maria de cele mai multe ori rade. Adica eu ii spun nu ai voie si ea e toata numai zambet, continuind actiunea interzisa. Daca vede ca treaba e serioasa, adica o indepartez sau ii iau obiectul interzis se pune pe urlat. Incerc si eu sa-i distrag atentia cu altceva. De cele mai multe ori functioneaza, dar revine dupa un timp la obiectul interzis. Si, asa cum zicea si Bibi, daca nu experimenteaza lucrul neplacut (de ex: arde, iti prinzi manuta), nu o intereseaza prea mult interdictia si explicatia mea. Si tot cu memoria scurta...
In privinta animalutelor si florilor: ii spun de fiecare data: mangaie catelul, pisoiul, nu rupe floarea, o doare etc. Degeaba, "capaceste" catelul si pisoiul, de a disperat saracele animale si rupe toate plantele din calea ei. Dar e atata bucurie in ochii ei, ca imi dau seama ca e felul ei de a iubi. Ieri am facut o lectie, experimentand pe tati. L-a luat Maria la palmuit, eu ii ziceam ca il doare si ca trebuie sa-l mangaie, ii luam manuta si-l mangaiam. Dupa cateva momente de tandrete, Maria o lua de la capat cu palmuitul.

Eu cred ca inteleg foarte multe, problema lor e ca nu pot sa se exprime si o fac in felul lor. Asa ca o sa continui sa-i interzic anumite lucruri, dar cu explicatiile de rigoare, adica, nu e voie ca arde, nu lovi catelul ca-l doare etc...

A, dupa ce a trecut prin doua operatii, se pare ca pisoiul meu a scapat si nu isi va pierde ochiul, iar vederea nu ii va fi afectata.

Va pupam
Cornelia si bb Mariuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pojogao spune:

Elena bb trebuie sa experimenteze lucrurile periculoase, dar nu prea grave. De exemplu sa puna mina pe aragazul fierbinte. se va arde dar f putin (oricum sunt vreo 100 grade diferenta intre interiorul si exteriorul aragazului). Atunci spune-i ca "frige". Creierul va asocia mai usor cele 2 notiuni. La un an un stimul uzual este retinut mai mult de 10 zile. Iar bb pune mina pe aragaz pt ca tu pui mina pe el si nu ti se intimpla nimic (sunt imitativi). Cind e de fata mai mimeaza si tu ca te frigi.

Referitor la baie sunt sigur ca bb face baie cu niste jucarii. Negociaza plecarea din cada cu luarea jucariei. "Vine si ratusca sa faca nani cu noi". Sau cu promisiunea ca mergeti in alta parte unde ii face placere.

Referitor la interdictii eu votez pt cele cu explicatii (dar simple de 1 cuvint) si consecvente. Daca o data ii vei permite accesul la acel lucru din orice motiv va tine sigur minte si va exploata bresa.

Copiii au un imens surplus de energie pe care o canalizeaza spre lucrul dorit. noi ca adulti nu putem face fata acestui val. dar e bine sa-l redirectionam. Oricum modul in care copiii suporta durerea e diferit de cel al adultilor.

Alinuta noi detinem cu succes un video defect din cauza de bb. am sa i-l imput din primul salariu ...

A si Bibi mortala faza . am ris de era sa fac apnee....

Mergi la inceput