Pierderea sarcinii..."missed abortion"
Raspunsuri - Pagina 3
Relya spune:
Multumesc pentru intelegere, acum sunt bine ! Cel mai rau mi-a fost cand am pierdut sarcina oprita in evolutie. Nu ma refer la durerea fizica ( nu ca n-a fost , dar n-a mai contat ) ci la suferinta psihica. Imi vazusem BB -ul la ecograf , (cum ii bate inimioara , ce frumos e desenata sira spinarii , etc. ) adica se dezvoltase foarte frumos pana in saptamana respectiva ( a 12-a ) . Am uitat sa spun ca faceam de 2-3 saptamani Gravibinon ( progesteron injectabil) pt. ca din saptamana a 9 sau a 10 mi s-a pus diagnosticul de "iminenta de avort ".
Dupa 10 zile la o noua ecografie mi-au spus ca nu-i mai bate inimioara . Sa cada cerul pe mine nu alta ! Dar …n-a cazut ! Insa am cazut eu intr-o depresie puternica.
După chiuretaj am facut sinechie uterina. Numai ca eu nu am raportat medicului schimbarile survenite ( durata ciclului mica ) si nici nu am mai facut o alta investigatie . Nu ma intrebati de ce ca... nu stiu. Probabil pentru ca eram obsedata de ideea a ramane gravida cat mai repede .
Ca sa nu lungesc inutil povestea, la 6 luni după extrauterina ( moment in care era sa dau coltul …sau mai bine zis l-am dat , dar m-am intors ! ) am facut o histeroscopie pentru desprinderea peretilor uterului. Nu mi-a recomandat medicul sterilet deoarece poate duce la sterilitate permanenta. Am facut doar niste instilatii . Au fost eficiente deoarece anul asta am facut HSG unde cavitatea uterina inclusiv trompa ramasa se prezentau foarte bine.
Am ajuns la concluzia ca disperarea te poate duce la decizii gresite. M-a costat cam scump : o trompa, 2,5 litri de sange si m-am ales cu o "frumoasa" cicatrice ( prinsa in 15 copci ) pe abdomen…
Cam asta-i , pe scurt, povestea mea.
Va pup si va doresc numai bine...
geta_sava spune:
Buna fetelor!Si eu sunt cam in aceeasi situatie am pierdut prima sarcina in sept anul trecut si mi-au zis 6 luni pauza fara analize ca dupa 3-4 sarcini ierdute se considera probleme...acu m-ati speriat eu credeam ca va fi bine de acum dar vad ca tre sa ma astept la orice din nefericire...
Nu am facut nici eu nici o analiza ca asa mi-a zis dr...primul medic cu care am pierdut sacina mi-a facut eco a zis ca totul e ok si in aceeasi seara am pierdut sarcina. La spital am zis ca am facut avort spontan dar nimeni nu m-a ascultat si mi-a dat in continuare mentinere a sarcinii noroc ca a plecat dr ala si a ramas alta dr care m-a consultat am stat 12 ore in spital pana m-a consultat cineva cu mentinere a sarcinii pe foaie...imi venea sa urlu ca nu ma consulta nimeni ....abia seara a venit dr si m-a chiuretat....nu doresc nici celui mai aprig dusman sa treaca prin asa ceva...a fost cumplit....
Acu sper sa fie bine si sa nu se mai repete si asa va doresc si voua....
Getulici
Felicity spune:
Relya, trebuie ca a fost groznic prin ce ai trecut, mie nu-mi pari deloc deprimata. Imi pare sincer rau ca a trebuit sa treci prin asa ceva. Crezi ca sarcina extrauterina a avut vreo legatura cu faptul ca ai pierdut o sarcina inainte? Poate ai re-inceput prea repede? Cum as reincepe eu, cred ca reusesc sa fiu pozitiva numai ca ma gandesc ca mai am un pic si ma apuc iar de treaba.
Cum stii ca avortul nu a fost bine facut? Sau ca e infectie?
Mie mi-au zis sa-mi iau temperatura timp de 7 zile, dupa avort si daca creste peste 100F (cred ca asta e 38C) sa sun negresit. dar nu am avut febra si ma simt bine. sper ca totul sa fie bine.
De unde si-au dat seama ca ai "iminenta de avort"? Eu cred ca daca ar fi fost mai interesati doctorii in probleme astea, ar fi putut evita.
si eu am vazut inima batand, insa conteaza mult cu cate batai pe minut. cand am aflat ca la mine erau 84, mi s-a parut tare ciudat, citisem ca trebuie sa fie peste 120. doctoritza mi-a zis ca e prea mica sarcina sa ma ingrijorez, si ca e perfect normal asa, insa eu nu am crezut si am cautat tot internetul si am gasit intr-adevar un site, niste slide-uri prezentate la un simpozion, o statistica interesanta care zicea asa: daca in saptamanile 6-8 bataile sunt sub 85 atunci 100% din sarcini esueaza in avort, daca-s insa peste 85, 62% din sarcini se redreseaza pe parcurs si duc la copii sanatosi. daca bataile is peste 120, pericolul de avort scade la 3%.
Fetelor am o intrebare....la ce consult v-a supus doctorul ginecolog ca sa constate ca aveti nevoie de medicamentele acelea: alilestrenol, sau duphaston, utrogestan? ceva analize de sange?
Geta, mi se pare groaznic ce ti s-a intamplat.....aici daca ai vreo sangerare primul lucru iti fac o ecogrfie, si acolo se vede clar, daca copilul are sau nu batai de inima, daca n-are...e evident ce s-a intamplat, daca insa are, iti dau probabil medicamente de sustinere. In Romania insa e ca si aici, tu trebuie sa stii ce e mai bine pt tine, ca un doctor e prea dezinteresat.
Nu inteleg de ce ti-au zis 6 luni. Si daca nici nu ti-au dat vreun tratament in astea 6 luni, spera sa se rezolve de la sine? Si ce anume sa se rezolve? Stiu ei ce a cauzat? Mi se pare cel putin ciudat, nu vreau sa te descurajez sau sa te alarmez, dar eu cred ca doctorii nu prea stiu ce vorbesc. Inteleg sa faca analize si sa zica...6 luni pauza, ca suferi de chestia cutare. eu cred ca ar trebui sa ceri a doua opinie si sa intrebi din ce motiv ai nevoie de atatea luni de pauza. Mie mi-au spus ca primele 3 cicluri dupa un avort is cele mai fertile, ar fi pacat sa pierzi asta daca nu exista nici o cauza medicala care sa te lasa sa reincepi.
Va doresc la toate sa nu mai treceti prin asa ceva, si stiu ca oricat de curajase ne pretindem, cand vom fi iar insarcinate, panica va exista. Dar vom trece cu bine peste toate, avem incredere in noi.
Va pup pe toate
try spune:
Cred ca indiferenta doctorilor e aceeasi peste tot, nu conteaza tara.
Nu va pripiti in concluzii. Stiu ca durerea psihica e mare, ea ne face sa nu mai judecam nici noi obiectiv. Asta a fost si impulsul meu de-a crede cand am pierdut sarcina anul trecut: 11 sapt. In astea 11 sapt. inca nu apucasem sa fiu vazuta de un ginecolog. Doar simple analize de sange si urina facute de medicul de familie. Asa ca n-am stiut cand anume bebelusul meu a incetat din evolutie, doar m-am trezit ca mi s-a declansat avort spontan.
Cauzele care determina un avort spontan sunt atat de multe incat e imposibil sa faci toate aceste teste pentru fiecare sarcina pierduta in parte. Asta ar ruina orice sistem de sanatate. De aceea s-a ajuns la aceste conventii, in unele tari mai "nepasatoare", in altele mai "grijulii". Conventia de regula este ca nu se fac teste suplimentare (fata de cele usuale specifice oricarei sarcini) decat de la a doua sau a treia sarcina pierduta consecutiv. In Romania te trimit mai usor la diverse teste suplimentare inca de la prima sarcina pierduta pentru ca acolo aproape totul se plateste, deci nu afecteaza bugetul de stat, ci numai bugetul tau.
In conditiile in care 25% din sarcini se pierd in primele 3 luni de sarcina (asta fara a numara avorturile spontane survenite pana la venirea ciclului urmator si de care nu stie aproape nimeni, e aproape imposibil sa le poti afla numarul) si in conditiile in care o femeie pierde in medie cel putin 1-2 sarcini de-a lungul vietii nimeni nu sta sa analizeze cauzele atunci cand se intampla prima si a doua oara. Majoritatea primelor avorturi spontane sunt puse pe seama malformatiilor cromozomiale, adica in momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid, ceva in diviziunea celulara nu s-a intamplat cum trebuie si apar anomalii pe care, DIN FERICIRE, organismul le respinge (95% din sarcinile cu defecte sunt respinse sub forma de avort spontan).
Ca urmare, pierderea unei sarcini a devenit un lucru absolut normal (in sensul de cotidian), cu toate ca e un proces traumatizant pentru viitoarea mamica, mai ales in conditiile in care bebelusul era planificat sau cand s-a chinuit mult timp inainte sa-l aiba.
Si eu am simtit ca-mi pierd ratiunea de-a fi odata cu pierderea acelei sarcini, am simtit ca mi-am pierdut reperele in viata si ca de atunci incolo o sa plutesc fara tinta, nu gaseam nici o motivatie sa traiesc, ci doar sa legumesc. Dintr-o data foarte multe lucruri nu mai aveau nici un sens in viata mea. I-am urat si eu atunci pe medici si sistemul lor, eram revoltata si eu impotriva "nepasarii", insa cu timpul am inteles niste lucruri. Am cautat tot felul de informatii, am incercat sa gasesc raspunsuri la "De ce?"-urile mele nu la medicii mei directi, ci prin internet, articole de specialitate, alti specialisti sau stand de vorba cu unii si cu altii. Concluziile la care am ajuns in timp au fost cele pe care le-ati citit pana acum.
Ca sa pot sa merg mai departe a trebuit sa accept aceste lucruri sau macar sa le iau ca atare. Tu nu te poti impotrivi acestor lucruri si in nici un caz nu poti face o diferenta atunci cand ti se intampla acest lucru (ma refer la o diferenta dpdv medical, adica nu poti imbunatati situatia sarcinii), din pacate nici medicii nu pot face acest lucru la ora actuala. Sansa de a interveni favorabil in soarta unei sarcini in primele 3 luni este este aproape nula. Oricat e medicina asta de avansata are si ea limitele ei. Stim cum evolueaza embrionul, cum se formeaza, stim cum se desfasoara fiecare proces in parte, stim si ce probleme posibile pot aparea intr-o sarcina in primele 3 luni, stim chiar si ce cauze anume determina unele din aceste probleme, dar din pacate nu stim cum apar aceste cauze sau ce anume le faciliteaza si nici nu prea stim cum anume putem impiedica aparitia sau manifestarea acestor cauza, nu stim, odata aparute cauzele, cum putem inlatura efectele. Cu cat inaintezi in sarcina, cu atat e mai usor de intervenit in pastrarea bebelusului. De cele mai multe ori se poate interveni favorabil de-abia din trimestrul doi de sarcina.
Stiu ca e foarte frustrant sa cauti raspunsuri si sa nu ti le poata da nimeni, mai ales cei in care tu iti pui foarte multa incredere: medicii. Dar nu uitati ca nu-s nici ei niste Dumnezei.
Acum referitor la cand te poti reapuca de incercarile de a ramane din nou insarcinata:
eu am avut avort spontan cu eliminarea completa a produsului de conceptie ceea ce presupune ca nu a fost nevoie de chiuretaj sau altfel de interventii, nici macar tratament. Conform practicilor medicale, intr-o astfel de situatie te poti reapuca sa incerci imediat (unii medici sunt insa mai sceptici si te sfatuiesc sa astepti 1 sau 2 cicluri).
In cazul in care ai facut chiuretaj (si totul e absolut ok) ti se recomanda sa astepti 3-6 luni in ciuda faptului ca se vehiculeaza informatia ca esti mai fertila imediat dupa pierderea unei sarcini. Ratiunea este urmatoare: un uter chiuretat are nevoie de timp de refacere pentru a fi capabil sa sustina o sarcina fara riscuri suplimentare. E de datoria medicului sa te instiinteze ca exista riscul ca aparatul tau genital sa nu fie capabil sa raspunda corespunzator in cazul in care nu respecti acest termen. Daca te-ar sfatui sa incerci din nou imediat si, Doamne fereste, apar probleme din cauza asta, el e raspunzator pentru decizia luata. Adica te-a sfatuit sa faci ceva ce prezinta riscuri. Cele mai multe femei care nu respecta termenul de 3-6 luni o fac pe propria raspundere. Se poate foarte bine sa nu ai nici un fel de problema si uterul tau sa se refaca mult mai repede de 3 luni (fiecare femeie are prorpia capacitate e refacere), dar medicii dau acest termen ca sa fie siguri ca in urmatoarea sarcina eliminam riscul incompetentei uterului sau complicatiilor datorate chiuretajului.
Sunt o gramada de exemple care nu au respectat termenul si a caror sarcina a decurs fara probleme pana la nastere, dar nu ai de unde sa stii daca nu cumva acele femei ar fi avut oricum o sarcina normala chiar daca ar fi asteptat 3 luni dupa chiuretaj. Deci, faptul ca au ramas insarcinate in mai putin de 3 luni dupa chiuretaj nu-i o garantie ca totul decurge bine sau mai bine decat daca ai astepta minimum 3 luni.
Iti doresc mult noroc in viitoarea sarcina, Felicity si de fapt tuturor celor care au trecut prin experienta neplacuta a pierderii unei sarcini si care inca mai asteapta minunea sa se produca.
22+ sapt DNP 31 oct.
Felicity spune:
Try, daca in Romania te trimit mai usor la analize pt ca platesti...mie asta nu mi se pare deloc un argument....ori crezi ca noi aici nu platim? Ba din contra ....asigurarea medicala nu e deloc ieftina. Eu consider ca am dreptul sa ma duc sa fac orice analiza e necesara, fie ca am sau nu cateva avorturi sau alte probleme. Sau tie ti se pare ca analizele care ti le faci aici is gratis????? Eu una nu le-as plange de mila fimelor de asigurari!!!
Chestia la care ma refeream eu...era insa alta. Daca stii ce analize sa ceri (e ca la piatza), ti le fac, insa nu iau ei initiativa, asta era obiectia mea!!! Si ma interesa ce anume analize sa cer.
Un alt lucru....nu cred ca trebuie sa-ti faca TOATE testele (oricare or fi ele, sau oricate or fi ele)...dar macar sa-ti faca teste de bun simtz, se stie ca majoritatea is defecte cromozomiale, dar se stie ca o mare parte is din cauza problemlor de coagulare, sau deficit de hormoni..eu zic ca macar chestiile astea se pot verifica.
Eu nu-i urasc pe doctori, eu am stiut de la primul ultrasound ca voi esua in avort spontan, din cauza informatiilor citite de mine pe internet. Cand am aflat ca se oprise din evolutie pt mine nu a fost nici o surpriza, mi-a confirmat ceva ce stiam deja.
Indiferenta am numit atitudinea lor....pt ca nu e normal sa ma apuc eu sa investighez un ultrasound care pt ei pare normal, si care in realitate nu este normal...ca apoi sa-i invat eu despre statisticile care exista pe subiectul asta. Am zis indiferenta...ca sa nu folosesc cuvantul mai dur...prostie!
Plus ca nu mi se pare normal, in Romania sau oriunde altundeva sa ai infectii dupa un avort. Daca citesti statisticile despre o operatie ca asta de rutina ai vedea ca sansele is extrem de mici, daca medicul este competent. Si nu am zis eu asta, au zis cei de specialitate.
Doctorita mea mi-a spus sa astept un ciclu si sa reincep, si ma gandesc ca macar aici stie ce vorbeste, nu crezi???
Dupa un avort poti ramane imediat insarcinata. Organismul e in stare sa duca sarcina....mai ales daca ne luam dupa doctori si consideram ca primul avort spontan a fost defect cromozomial, si nu legat de uter sau de endometru.
Acum fiecare poate specula orice, medicina nu e o stiinta exacta, nici mcar doctorii nu se pot pune de acord, darmite noi aici.
Eu iti apreciez gandurile tale, si imi pare rau ca ti s-a intamplat asa ceva, si sper sa nu mai ai parte din nou de asta.
try spune:
N-am luat partea firmelor de asigurare, ci mai degraba a unor sisteme medicale la modul general. Am luat partea unei stiinte care nu-i capabila sa ofere toate raspunsurile pe care le vrem noi.
Stiu ca platesti o asigurare medicala, dar tu platesti o asigurare in contul careia ti se ofera niste servicii. Si eu platesc asigurarea de sanatate, nu-i gratuita nici pentru mine. Opririle care mi se fac din salariu pentru sistemul de sanatate tot bani dati se numesc, doar ca sistemul canadian de recoltare a banilor de asigurari e diferit de cel american. Dar fata de amaratul de roman caruia i se opresc bani si din salariu si trebuie sa si plateasca atunci cand beneficiaza de servicii medicale (aproape de fiecare data), eu zic ca e o diferenta. Aia sunt taxati de 2 ori pentru acelasi serviciu, iar tu si eu, suntem taxati o singura data. Nu vorbim de cat reprezinta aceste sume ca procent din salariile fiecarei tari ca deja intram la alte discutii si cred ca nu e cazul in acest subiect.
Recunosc ca situatia ta nu e una fericita si ai dat de-un nepasator, insa asta nu ar fi trebuit sa conduca la o generalizare de genul "medicii sunt nepasatori peste tot". Normal ca-n fiecare ograda exista si oi negre, dar asta nu face valabila generalizarea ta. Eu am raspuns strict la acea generalizare, nu la cazul tau concret. Am discutat la modul general ce se intampla legat de avorturile spontane, n-am discutat de cazul tau in particular. Iar exemplul legat de pierderea mea de sarcina l-am dat tocmai ca o dovada a faptului ca foarte usor am cazut si eu in pacatul generalizarilor.
Imi pare rau ca nu pot fi de acord cu tine la modul general, chiar daca in cazul tau particular iti dau dreptate.
Iar legat de timpul de asteptare de dupa avort, in mesajul meu l-am impartit in 2: avorturi spontane cu eliminare completa a produsului de conceptie (care nu mai necesita chiuretaj) si avorturi incomplete (cele care necesita chiuretaj).
O sa exclud din discutie avortul spontan cu eliminare completa pentru ca in cazul lui nu exista recomandari de asteptare. banuiesc ca atunci cand spuneai "Dupa un avort poti ramane imediat insarcinata" te refereai la avortul completat de chiuretaj. Bine-nteles ca poti ramane imediat insarcinata, insa poti prezenta niste riscuri. Riscul ca urmatoarea sarcina daca e prea devreme sa nu poata fi sustinuta de uter. Nu se intampla des, dar se poate intampla. Nu are importanta care au fost cauzele avortului (defect cromozomial sau de alta natura). Motivul pentru care un medic iti recomanda sa astepti min. 3 luni dupa un chiuretaj nu este faptul ca ai avortat, ci faptu lca ti s-a facut chiuretaj (ca metoda de completare a avortului incomplet). Nu faptul ca ai avut o sarcina care a prezentat un defect cromozomial e de vina pentru asteptarea asta, ci faptul ca in timpul unui chiuretaj uterul sufera niste mici traume: chiureta (si uneori aspiratorul) in momentul curatarii indeparteaza mai mult decat sarcina propriu-zisa. Nici un doctor nu poate avea precizia unui laser sau a unui robot pentru a indeparta numai elementul de conceptie. De regula, prin chiuretare, se racaie pe alocuri si din straturile superficiale sau mai adanci ale uterului (imagineaza-ti uterul format din mai multe straturi, paturi). Pentru ca uterul sa reconstruiasca la loc aceste straturi are nevoie de un anumit timp. In mod universal se considera ca in 3 luni aproape orice uter se reface dupa un chiuretaj care nu s-a soldat cu complicatii (daca au existat probleme, medicul iti poate recomanda sa astepti chiar mai mult de 3 luni, la fel cum, daca medicul iti cunoaste organismul - sa zicem ca esti pacienta lui de mai mult timp - iti poate recomanda sa astepti mai putin pentru ca stie ca te poti reface mai repede).
Daca medicul tau ti-a recomandat sa astepti numai un ciclu o face probabil plecand de la niste considerente particulare cazului tau. Eu vobeam in mesajul meu anterior de considerente generale, nu de un caz anume particular. Plus ca de-aia le zice si recomandari: daca vrei le respecti, daca nu, nu. Medicii, ca si alti specialisti de altfel, pot fi si ei mai sceptici (iti zic clar sa nu ramai insarcinata timp de...), moderati (lasa la libera ta alegere daca vrei sa respecti recomandarile lui sau nu) sau mai non-conformisti dpdv profesional (nu respecta nici ei recomandarile de ordin general si obisnuiesc sa recomande un timp de asteptare mai mic). Medicul tau poate fi din ultima categorie sau poate ca ti-a facut aceasta recomandare pornind de la cazul tau particular si a putut sa aproximeze ca pentru tine e suficient un timp de asteptare de numai 1 ciclu.
Vezi? Iar ai pornit de la particlar si-ai generalizat. Adica ai plecat de la ce ti-a recomandat tie medicul si ai tins sa generalizezi ca organismul poate sustine o sarcina imediat dupa un avort (eu am intalnit cazuri, desi putine, pe forum care au pierdut sarcina pentru ca au ramas prea repede insarcinate dupa o pierdere prealabila de sarcina urmata de un chiuretaj. Normal ca anumite cazuri in parte pot face exceptie de la regulile astea generale, iar tu poti fi unul dintre ele.
Cam asta era, imi pare rau daca m-am facut prost inteleasa sau daca tu n-ai avut rabdare sa citesti mesajul meu cu atentie. E clar ca noi doua prezentam situatia de pe paliere diferite: eu la modul general, tu la modul particular.
Multa bafta la medici in continuare si sanatate multa cu urmatoarea sarcina. Merci de urari. Si eu sper sa nu mai fiu nevoita sa trec vreodata prin experienta pierderii unei sarcini.
22+ sapt DNP 31 oct.
Relya spune:
Felcity
Asa e , nu pardeprimata ! Nu-mi foloseste la nimic sa-mi plang de mila. In lumea asta se intampla atatea nenorociri incat ce mi s-a intamplat mie…e un fleac ! Asa ca, de cate ori imi dau lacrimile amintindu-mi de trecut ( si nu de putine ori mi se intampla asta ), incerc sa gandesc cat mai pozitiv. Asa ca acum pot povesti cu amuzament despre ce s-a intamplat.
Mi-a pus diagnosticul de iminenta de avort in momentul in care am inceput sa pierd – din senin – sange. La mine s-a produs din cauza suprasolicitarii fizice si nervoase. Asa cred eu . Eram extrem de obosita , anemica ( tinusem regim strict multe luni ) si lucram pana la epuizare… Mi s-a parut mie ca pot face fata la toate…
Eu cred ca am facut extrauterina din cauza sinechiei uterine care a aparut in urma chiuretajului. Sarcina a fost mare si a fost destul de greu de chiuretat. Greseala mea a fost ca nu am acceptat sa fac histeroscopie inainte de a ramane din nou gravida. De ce ? Eram cu psihicul la pamanat si imi era groaza de spital si tot ce implica asta … Stiu ca e o motivatie stupida, dar atunci nu mai judecam.
Febra dupa un avort e un indiciu clar ca ceva nu este in regula. La fel si sangerarile abundente si prelungite , urat mirositoare, etc.
In Ro ti se da preventiv sa iei 3-4 zile antibiotic.
Toate medicamentele pe care le-ai pomenit - alilestrenol, gravibinon, etc- se iau ape baza de prescriptie medicala si doar atunci cand se dovedeste ca ai insuficienta de progesteron. ( din analize sau in cazul iminentei de avort ) .
Subscriu la cea ce a spus Try despre perioada de pauza intre avort si o noua sarcina. Teoretic trebuie sa astepti 3-6 luni sa se refaca uterul ca sa poata duce noua sarcina la termen fara probleme . Insa practica a dovedit ca se poate si dupa primul ciclu. Tu iei hotararea asta. Te documentezi, te sfatuiesti cu medicul , dar in final hotararea iti apartine. Mergi pe instinct. Daca esti calma , linistita, pozitiva instinctul nu te va inseala.
Iti doresc din tot sufletul sa iei hotararea corecta , iar visul de a fi mamica sa devina realitate cat mai repede.
Felicity spune:
Relya, e bine ca gandesti pozitiv, ai sa vezi ca toate se vor rezolva.
Si eu am trecut peste incident, si ma gandesc acum ca a fost ceva minor, asa ca nu ma plang.
Eu nu am luat hotararea de capul meu sa incerc dupa un ciclu, am intrebat doua doctorite. Prima mi-a zis sa astept un ciclu, alta mi-a zis sa astept doua, cand am intrebat de ce doua si nu cum mi-a zis cea de dinainte....raspunsul a fost, din considerente emotionale. Nimeni nu a zis nimic despre situatia uterului. Acum nu stiu ce sa mai cred, dar o sa intreb azi si am sa te tin la curent cu ce mi s-a spus.
Relya si eu iti doresc numai bine, multa incredere in tine si in cel mai scurt viitor un bb
Try, e clar ca vorbim despre lucruri diferite. In primul rand...sistemul medical american e diferit de cel socialist canadian. Sunt milioane de oameni aici care nu au asigurare medicala. Si ca orice produs care ti-l cumperi pt ca vrei tu, ceri sa fie cat mai aproape de ceea ce ai dori. Dar nu vreau sa intru in detalii care nu isi au rostul si nu vreau sa deschid o polemica inutila.
Vorbesc despre cazul meu in particular. Mi-am permis sa generalizez vis a vis de doctori pt ca am auzit povesti multe... si nu ma refer neaparat la cele din forum, si nici la avorturi, ci in general la probleme medicale.
Medicii in USA recomanda sa astepti un ciclu/doua dupa un avort, la toata lumea. Daca ai verifica niste site-uri americane ai vedea ca asa este. Eu nu-s medic sa zic la altii ce sa faca, era un punct de vedere si atat.
Punctul tau de vedere este foarte interesant, chiar daca subliniezi ca nu esti de acord de mine. Tu chiar crezi ca eu am postat un mesaj ca sa imi dea cineva dreptate sau nu? Am cerut informatii, si nu vreau sa ma abat de la acest scop avand argumente inutile.
Caitlin spune:
Draga Felicity si Try chiar daca una dintre voi s/a referit la un caz particular iar alta la situatia asta in general, mie care am stat pe margine si am "ascultat" mi-au fost folositoare ambele pareri, mai greu o sa fie cand o sa trebuiasca sa iau o decizie in legatura cu momentul in care sa reincep.
In legatura cu "amaratii de romani" care platesc de doua ori pentru serviciile medicale vreau sa va spun ca exista cazuri in care platesc chiar de trei ori si asta pentru ca asa s/au obisnuit si nu se pot inca debarasa de obiceiul asta.
Cand am fost sa mi se faca chiuretaj, dupa oprirea din evolutie a sarcinii mai era acolo o persoana care facea avort. Desi probabil platea asigurarea medicala din salara iar acolo, fiind un cabinet particular, a platit o taxa considerabila, a considerat ca ar fi potrivit sa/i mai strecoare asistentei 100.000 in buzunar ca sa/i faca cum trebuie anestezia(pe care de fapt nici nu o facea asistenta). Cred ca e si vina noastra ca medicii se poarta asa cum o fac daca nici la cabinetele particulare nu ne putem abtine sa nu "dam ceva" dupa ce platim cu varf si indesat serviciile aduse.
Relya spune:
Felicity,
Daca sunt macar doi medici care sa aiba aceiasi opinie inseamna ca exista pe undeva un sambure de adevar. Se schimba foarte multe in domeniul medica. Pana nu demult se tinea cont de graficul temperaturii bazale , acum s-a descoperit ca nu e relevant...
Va fi bine, ai sa vezi...
Rely