Sunt cu inima si cu sufletul in Canada !!!!

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ymellda spune:

Caroline, scuze, voiam sa spun "asigurari platite". Nu stiu exact cum e cu asigurarile medicale la ei, dar cred ca iti faci tu asigurare - cel putin asa am mai auzit - cat de mare vrei. Cu cat e mai mare cu atat acopera mai multe servicii medicale. Asa e? Banuiesc ca pentru copii sunt servicii medicale gratuite, dar cred ca se plateste ceva, nu?
Ia chiar va rog tare tare mult sa ma luminati si pe mine. Acolo ti se da lunar o suma ca salariu, din care tu trebuie sa platesti pentru impozite, pensie si asigurari medicale? Sau iti opresc si ei?
Nu va suparati daca sunt oleaca cam ageamie in aceste probleme. Ma interesez si eu.
Multumesc pentru raspunsuri si ... pupici.

Alina si Andra !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beu spune:

Ymellda asa cum am mai scris eu locuiesc in Montréal. Despre sistemul de sanatate de aici (Québec) eu nu am o parere prea buna .O data am avut o urgenta cu baietelul meu de 3 ani jumatate care a facut febra mare cca.40 si ne-am dus la urgenta cu el .Eram foarte ingrijorati caci el se culcase sanatos si noaptea pe la 11 aproape delira. Vreau sa-ti spun ca am ajuns pe la 11.30 la spital si pana l-a vazut un doctor s-a facut ora 3 dimineata pentru ca ei ziceau ca nu este urgenta de nu stiu ce grad .In tot acest timp a stat imbracat intr-o camasuta a spitalului in sala de asteptare si unde nu era prea cald. Dupa ce l-a vazut doctorul care ne-a spus evident ca nu are nimic si sa-i dam antifebrile am plecat acasa asa cum venisem. A doua zi am fost la doctorita lui care la fel ne-a zis ca nu are nimic desi avea tot febra mare si nu se simtea bine .Abia a treia zi la un consult la un medic roman s-a descoperit o otita si am inceput tratamentul.Vreau sa-ti spun ca a tinut-o una intr-un cu otita cam 3 luni cand am gasit un medic O.R.L-ist care i-a dat un tratement adecvat si s-a vindecat.In toata aceasta perioada cred ca am fost de cel putin 10 ori la doctorita lui si care ne zicea ca este vindecat si ca nu este nevoie de specialist dupa care cosmarul incepea febra, varsaturi etc.Atltceva:
Una din prietenele mele de aici a facut o alergie urata nu stiu la ce si s-a dus la urgenta pentru ca a inceput sa se umfle.Ca a stat pana dimineata asta este una, dar cand i-a spus sa sune dieteticianul pentru regim alimentar si a vorbit cu el, acesta i-a spus ca nu se pot intalni decat peste vreo doua luni caci pana atunci nu avea liber nimic in agenda.Prietena mea i-a spus domnule dar eu acum sunt bolnava acum nu stiu ce sa mananc doctorul i-a raspuns ca se intalnesc peste doua luni.Exemple ar mai fi destule inclusiv cu o vecina de-a mea care trebuia sa nasca prin cezariana si cand s-a dus la spital in ziua programata i-au spus ca nu au anestezist .De emotii pe biata vecina au apucat-o contractiile si i s-a rupta apa de era mai mai sa nasca natural desi avea contraindicatie.Apoi au fugit cei de la spital cu ambulanta sa aduca un anestezist de la alt spital ca sa o rezolve.In rest asa cum am mai scris asta este opinia mea de sistemul sanitar de aici care lasa mult de dorit.Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Hai sa-ti spun eu pe scurt cum e cu taxele. Iti spun numai situatia angajaului permanent, ca doar pe asta o stiu. Sa zicem ca te angajezi cu un salariu de x dolari canadieni pe an, asta e salariu brut. Compania la care lucrezi iti opreste taxele pe salariu in functie de limitele intre care te incadrezi, CPP (Canada Pension Plan), unele companii opresc pentru asigurarea pe viata pe care ti-o fac. Din septembrie o sa mai fie un procent si pentru Heath Care, ceva in jur de 3%.

O data pe an, in ianuarie-februarie primesti de la compania unde lucrezi un formular T4, in care e trecut cati bani ai castigat anul precedent, cate taxe ai platit, cata pesie ai platit. Daca in decursul anului ai avut si alte cheltuieli catre pot fi deduse de la taxe cum ar fi: gradinita copiilor, cheltuieli medicale peste o anumita suma, cheltuieli cu mutarea (in anumite conditii), daca ai dependenti in ingrijirea ta, RRSP, strangi toate actele care sa ateste astea si impreuna cu T4, formularele de taxe completate , plus un CEC daca ajungi la concluzia ca datorezi tu bani guvernului si le trimiti la Revenue Canada. In cazul fericit ca statul iti datoreaza tie bani, o sa primesti un cec cu suma respectiva.

Cu asigurarile de sanatate.
Toata lumea care traieste in Ontario (legal) are OHIP, asta e sistemul de stat de sanatate. Acopera vizite la medic, internarea in spital, operatii, unele proteze, vaccinele din schema oficiala de vaccinare. Nu acopera medicamentele, nici pentru copii, nici pentru adulti. Exceptie fac batranii (peste 60 sau 65 de ani, nu mai stiu exact), la care medicamentele sunt acoperite. Din an in an OHIP-ul acopera mai putin se pare. Acum au scos controalele pentru ochi de exemplu.

Majoritatea companiilor ofera angajatilor permanenti o asigurare suplimentare de sanatate care poate acoperi: plata medicamentelor date pe reteta de doctori, anumite vaccine care nu sunt in schema oficiala de vaccinare, camera semi-privata sau privata in spital, acoperirea in anumite limite a dentistului, control la ochi, ochelari, masaj, fizioterapie, proteze, etc. Ce anume iti acopera asigurarea asta suplimentara si daca iti acopera 100% sau doar un procent depinde de compania la care lucrezi.

Eu nu stiu pe nimeni care sa isi plateasca singur o asigurare medicala suplimentara, daca e angajat permanent. Sunt sigura ca exista oameni care fac asta, mai ales cei care lucreaza pe contract.

Sper sa te fi lamurit cat de cat.


Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns romaria spune:

Buna fetelor....
Va urmaresc cu sufletul la gura...pentru ca si eu urmeaza peste 10 zile sa vin in Toronto..deja imi i-au notite de la voi..
Va pup ..imi sunteti tare dragi,
Romaria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ymellda spune:

Corina, intr-adevar, m-ai lamurit. Este bine ca se opreste din salariu, direct, ca si in Romania, de altfel. Este bine de stiut ca se pot deduce anumite cheltuieli din veniturile impozitate (la noi abia acum, incet incet, se incearca acesta chestiune) .
Ma cam sperie ideea ca nici in Montreal nu este un sistem sanitar excelent, dar mai prost decat in Romania nu stiu daca poate fi.

Mai am o nelamurire: voi toti aveti masini? Ce se intampla daca sotul meu nu are carnet? Poate da examen acolo? Cam aceeasi problema mi-o pun si eu, am carnet dar conduc destul de rar, neavand masina personala. Nu stiu cum as putea circula cu viteza din Canada !!!

Multumesc mult de lamuriri.
Pupici tuturor.


Alina si Andra !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beu spune:

Ymellda aici in Canada este esential sa-ti cumperi masina nu lpoti altfel din cauza distantelor.Noi ca sa ducem copilul la gradinita mergem in fiecare zi cu masina caci altfel am pierde o gramada de timp.Scoala de soferi se poate face si aici iar tu daca ai deja carnet va trebui sa mai dai odata examen si teoretic si practic ,Romania facand parte dintre tarile unde permisul nu este recunoscut in afara.Cand ajungi aici poti sa circuli trei luni cu permisul din tara dupa care nu mai este valabil.De circulat se circula mult mai usor decat in tara multe din strazi fiind cu sens unic.In rest eu zic ca merita incercat sa vii chiar daca prima generatie este de sacrificiu, copiilor sigur le va fi bine.Mihaela.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Ymellda,

Ideal ar fi ca sotul tau sa-si dea totusi de carnet de soferi in RO. Eu aveam carnetul din RO, am condus la inceput acele 3 luni permise cu carnetul din RO dupa care am luat niste ore practice aici unde instructorul m-a invatat cateva trickuri iar examenul l-am luat din prima si inca in downtown Toronto, culmea unde e cel mai dificil centru se pare si toata lumea ma intreba ce mi-a venit de mi-am ales sa dau examenul tocmai acolo. Intr-adevar nu erau alte centre disponibile mai lejere ramase. Mentionez ca nu aveam vechime de condus in RO, si nici un talent deosebit in materie. De condus cu viteza vei conduce numai pe highways, pentru ca in oras se conduce normal la o viteza de 60 km/ora. Deci nu-ti fa prea multe griji ca nu-i dracul asa negru cum se spune. Cred ca ritmul aici e mult mai alert decat in RO, asa ca sa conduci aici e vital as spune. Multa bafta la sofat

Cristina


http://community.webshots.com/user/khristin107

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ymellda spune:

Aveti dreptate si il si inscriu la scoala de soferi. Trebuie sa ne adaptam, nu? Vorba ta, Cristina, n-o fi dracul asa de negru. Dar, cum, iti alegi singur traseul unde vrei sa dai examen? E tare simpatic.

Acum ma cam sperie si limba franceza, chiar daca am facut si in scoala, m-am apucat si de ore de conversatie si o sa stau si doua luni in Franta. Tocmai am primit mesaje de un tip mult mai bazat si care a picat interviu, din motive de limba.
Sa ma ajute Dumnezeu sa le duc pe toate la un bun sfarsit !!

Pupici, fetelor, multumesc mult.

Alina si Andra !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Ymellda,

Treaba sta cam asa: dupa ce iei examenul teoretic scris tip grila, te duci sa-ti faci programarea pt. examenul practic. Ca la orice iti faci o programare si de regula majoritatea zonelor mai putin aglomerate sint deja ocupate, asa ca eu a trebuit sa-mi "aleg" din ceea ce a ramas...adica zonele de trafic mare care ramasesera neocupate. Daca eram dispusa sa astept cateva luni probabil ca as fi gasit si altceva, dar pana la urma a fost foarte bine cu ceea ce am gasit. Dar odata ajunsa aici vei intelege mult mai usor cum merg lucrurile. Multa bafta in continuare,

Cristina

http://community.webshots.com/user/khristin107

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamamariana spune:

Dragi indragostite de Canada,
acu 2 zile am primit un plic de la Ambasada in care ne spunea ca ne invita la interviu in Hong Kong (cu adresa, cu tot tacamul) cerandu-si scuze ca nu pot sa ne intervieveze in Bangkok (ne era mai aproape). Nu scrie insa nici o data pe toata hartia aia. Noi am trimis actele acum exact o luna si parca mi se pare cam repede sa ne cheme la interviu. Noi am raspuns frumos ca suntem de acord cu interviul in HK si ca asteptam sa ne spuna ei cand sa venim?
Voi canadiencele din Quebec, dupa cata vreme ati primit invitatia la interviu si cum suna? v-au dat data din prima? Cat a mai durat de la scrisoare pana la interviu?
Sunt atat de emotionata... cineva de aici ne zicea ca s-ar putea sa plecam mult mai repede decat ne asteptam pentru ca cei din HK nu prea au dosare de procesat... putini din zona vor sa emigreze in Quebec. Pana si tailandezii pot merge acolo la studii, la munca fara probleme si nici nu le trece prin cap sa emigreze. Asa ca e f. posibil sa mearga totul f. repede.
Astept sa imi impartasiti din experienta voastra.
Pupici si numai bine,
Mamamariana

Mergi la inceput