Sunt cu inima si cu sufletul in Canada !!!!
Raspunsuri - Pagina 3
Bubbles spune:
Si eu, si eu... dar sunt si fizic.
Am venit aici la o virsta prielinica oricaror adaptari, aici e casa mea si simt ca de aici apartin.
Iubesc Romania si o voi iubi mereu. Am vizitat fiecare coltisor romanesc, am atitea amintiri frumoase.
Inainte de a avea ideea de a pleca, colegele de serviciu ale mamei si vecinele de prin bloc imi tot spuneau ca "tu nu esti de aici, o sa pleci din tara aceasta" cind le raspundeam la anumite curiozitati personale. O fi fost micuta lor premonitie, apoi plecarea a urmat asa de natural, ca si cum ar fi trebuit sa fie.
Canada si-a deschis bratele, primitoare si prietenoasa. Stiu cit de grei sunt pasii emigrarii, dar si acestia au trecut parca "printr-un vis", dar unul frumos, din care am invatat ceea ce trebuia si astfel am apreciat reusitele pe masura eforturilor facute.
Acum simt ca apartin acestor locuri, acesta este sentimentul si nu-l pot nega.
Ymellda, sa ai bafta multa, si sa va aduceti inimioarele si sufletelele acasa in curind!
Caroline spune:
Canada este o tara minunata, si nu am sa uit niciodata ca atunci cand nu mai gaseam nici o sperantza in Ro, Canada ne-a primit fara prea multe mofturi, oferindu-ne de la inceput tot - drept de munca, legalitate, protectie si adoptzie. Nu pot sa nu iubesc Romania, este tara unde imi voi regasi mereu radacinile, dar nici nu pot sa nu-i fiu recunoscatoare Canadei pentru felul in care isi tine deschise portile intr-o lume din ce in ce mai restrictiva, pentru felul in care reuseste sa tina multiculturalismul intr-un echilibru firesc.
Asadar, noi suntem aici pentru tine Ymellda, pe subiectul deschis de tine, sa te sprijinim, sa iti raspundem la intrebari. Nu ezita sa intrebi tot ce-ti trece prin cap si noi vom incerca sa-ti impartasim experienta noastra.
Curaj!
Caro
ymellda spune:
Fetelor, multumesc mult de incurajari si sfaturi !!
Si sper ca in curand, cat mai curand posibil, sa fim alaturi de voi.
Acum, bineinteles, incep cu intrebarile:
Cum e cu sistemul de asigurari de sanatate? In principal pentru copii? Multi mi-au spus ca trebuie sa astepti foarte mult pana poti consulta un medic, cu programari de peste o luna.
Nu exista un program de consultatii sa zicem la 2 - 3 luni? Nu se poate opta pentru asa ceva? Iar daca e o urgenta, nu te primeste medicul? Mi se pare ciudat sa fie asa.
Multumesc inca o data.
Alina si Andra !!!
khristin spune:
quote:
Originally posted by ymellda
Fetelor, multumesc mult de incurajari si sfaturi !!
Si sper ca in curand, cat mai curand posibil, sa fim alaturi de voi.
Acum, bineinteles, incep cu intrebarile:
Cum e cu sistemul de asigurari de sanatate? In principal pentru copii? Multi mi-au spus ca trebuie sa astepti foarte mult pana poti consulta un medic, cu programari de peste o luna.
Nu exista un program de consultatii sa zicem la 2 - 3 luni? Nu se poate opta pentru asa ceva? Iar daca e o urgenta, nu te primeste medicul? Mi se pare ciudat sa fie asa.
Multumesc inca o data.
Alina si Andra !!!
Ymellda,
Cred ca se face o confuzie aici...toti platitorii de taxe beneficiaza de sistemul de sanatate gratuit. Banuiesc ca se creaza aceasta confuzie pt. noii veniti care trebuie sa astepte 3 luni pana ce le vine cardul de sanatate (pana atunci ai acces doar la urgente daca ai probleme). Personal eu nu am avut nici o problema de asteptare, ma duc ori de cate ori imi fac programare la medicul de familie, pt. vaccinuri si consultatii periodice, iar daca am vreo intrebare referitoare la Yasmine ce o depaseste profesional pe doctorita imi da recomandare catre un specialist. Chiar si la acel specialist eu n-am avut probleme de asteptare. Poate ca asteptarile respective se refera la operatii destul de complicate care ca si in Romania esti pus pe o lista de asteptare in functie de disponibilitatea doctorului. Mentionez ca asta e valabil in Ontario, nu stiu cum e in Quebec.
Cristina
http://community.webshots.com/user/khristin107
Caroline spune:
Si eu sunt tot in Ontario, Toronto si sunt de acord cu ce scrie mai sus Cristina.
De cate ori am avut nevoie de doctor (medicul de familie) mi-am facut programare si m-am dus la el, no problem... gratuit.
I-am cerut sa vad cum stau cu fibromul meu, si iarasi.. nici o problema, mi-a dat trimitere pentru ecografie, am facut-o, mi-a explicat rezultatele... tot gratuit.
Medicamentele recomandate, insa, le platesti daca nu ai asigurare la servici, speciala pentru medicamente, sau daca nu esti pe ajutor social, sau somaj.
Dentistul, insa, nu este asigurat de stat. Aici trebuie sa ai asigurare la servici, care nu te acopera total (in cele mai multe cazuri 80%), iar daca esti pe ajutor social, numai copiii sunt acoperitzi de guvern.
La urgentza - la spital, eu de cate ori am fost cu fiul meu, era o vreme cand parca eram abonatzi - desi el nu era inregistrat la un medic de familie pe vremea aia ( nu avusesem probleme decat de urgentza) - am asteptat ceva, cam 1 ora - de fiecare data am insistat ca se simte rau copilul ... si l-au consultat repede.
Eu nu am avut probleme speciale, dar am auzit ca daca ai nevoie de o operatzie speciala sau un tratament costisitor, asteptzi la rand pe o lista. Diferentza fatza de Ro este ca de data asta asteptarea este cinstita, pacientzii sunt tratatzi in mod egal, fara favoritisme si sarituri peste rand.....
Caroline spune:
Si mai am de adaugat ceva.
Cunosc un caz in care fetitza a trebuit operata aici in Canada, finisarea unei operatzii inceputa in Romania (era de scos o tija din picior). Mama fetitzei, desi in perioada de adaptare – venise de aproximativ un an, perioada in care ei nu-I prea convenea nimic, totul strain, ostil, reusite putzine si cu efort mare, iata ca a fost super incantata de serviciile medicale din Canada. Grija excesiva din partea medicilor si asistentelor, invitatzia sa ramana peste noapte cu fetitza gratuit – daca doreste, I s-a adus imediat o canapea si un set de lenjerie, copila (care avea 15 ani) era mereu intrebata ce doreste sa manance, sa bea…. Ce mai… super-grija. Ele, care trecusera ani de zile prin spitalele din Ro si cunosteau toate “coditziile” in care puteai fi tratat cat de cat normal, nu-si mai reveneau din admiratzie pentru asa un servici medical in Canada.
Pe de alta parte, chirurgul Canadian a fost incantat de calitatea operatziei pe care o “finisa” si de profesionalismul omologului sau roman.
Concluzia: medici exceptionali in Romania, ceva efort bugetar, putzina educatzie “antispaga” si sistemul medical romanesc ar avea resurse profesionale sa-si revina.
Cricor spune:
Buna, eu sunt tot din Ontario - Toronto si am avut cu totul alte experiente cu medicii specialisti. Pentru programare la ORL-ist pentru baiatul meu care avusese 6 otite in 7 luni am aspteptat 1 luna si jumatate. Am fost de doua ori la urgenta cu el prima data am asteptat 4 ore, a doua oara 2 ore.
E adevarat la pediatru poti merge oricand (cand are program - adica nu dupa 5 pm, nu sambata si duminica).
Corina
Adela P spune:
Ma bag si eu la sistemul medical. Eu zic ca depinde mult de zona in care stai (si aici nu ma refer la provincie), de medicul de familie la care mergi, de clinica, etc. La clinica la care merg eu de exemplu e program de luni pana vineri normal, iar sambata drop-in. Daca e urgenta, te ia in orice zi. Apoi de fiecare data cand am avut programare nu am asteptat mai mult de 15-20 de minute, alteori ma luau imediat. Doctorita mea de familie, e si ob-gyn, deci am si nascut cu ea, e si sefa sectiei de pediatrie la spitatul la care am nascut, si practica curent si la clinica ca si GP. Deci sunt multe chestii pe care le acopera degree-ul ei. Aaa, si e si on-call 24/7 pt nasteri. Asa ca nu e sistemul chiar asa rau , totul e sa gasesti ceva ce-ti convine.
Adela http://community.webshots.com/user/adela23_1999
ymellda spune:
Fetele, imi dati si vesti bune! Asta este extraordinar de bine. Multumesc mult.
Ma gandeam si eu ca in momentul in care iti faci o asigurare, pentru care platesti, din cate stiu eu, destul, atunci aceasta acopera foarte multe chestii si e SIGURA!!! Cred ca aici nu sufera termen de comparatie cu Roamnia!
Pupici tuturor!
Alina si Andra !!!