sunt romanii barbati misoginiż?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Eu simt ca problema relatiilor si a rolurilor dintr-un cuplu tine mult de educatia pe care am primit-o, dar nu numai in familie, ci in societate, in general.
Cred ca, in general, tindem sa ne conformam modelului pe care l-am deprins in cei douzeci si sau treizeci si de ani petrecuti in familie, pana incepem sa ne implicam serios intr-o relatie.
Barbatii romani din generatia noastra au crescut in familii unde, de regula, tata citea ziarul, iar mama spala, gatea, cosea, etc. Dar cred ca in aceeasi masura sunt si femeile afectate de aceasta mentalitate, si multe dintre noi am crescut cu gandul ca acesta va fi rolul nostru in familie.
Daca va aduceti aminte, la scoala fetele aveau ore de lucru manual, gospodarie, iar baietii aveau ore de atelier.
In majoritatea reclamelor se intalnesc Maria cu Elena si discuta despre detergent, matusa ii spune nepoatei cat de bun este inalbitorul... Reclamele de genul asta ma enerveaza cumplit, pentru ca in continuare transmit acelasi mesaj: "femeia este gospodina". (Mai nou am vazut si barbati fatali care cumpara detergent, asa ca incep sa cred ca mai avem o speranta.)
Asa ca, fiind crescuti in acest mediu, barbatii nu pot/nu vor sa faca mai mult, iar femeile, desi nemultumite, nu se gandesc ca ar trebui sa ceara mai mult.
Dar eu zic ca generatia noastra deja invata sa ceara mai mult si multe dintre noi am reusit sa ne educam barbatii, daca nu i-am luat gata educati. Iar celelate femei nu se mai impiedica de prejudecati, divorteaza si o iau de la inceput, fara sa mai depinda de un barbat.
Poate independenta femeilor o sa-i sperie pe barbati pana la urma, sau poate ca mamele de azi o sa-si educe mai bine baietii, cu gandul la nurorile de maine. Dar legat de asta, m-a uimit o prietena careia ii povesteam eu cum pun rufele la spalat, apoi la uscat cu fetita mea. Ea imi spunea ca ma invidiaza ca am fetita, pentru ca putem face atat de multe lucruri impreuna, iar eu am intrebat-o de ce nu face si ea acelasi lucru cu baiatul ei. Iar raspunsul ei m-a socat: "Pai e baiat, cum sa pun rufele la spalat cu el?"
Totusi, eu cred ca deja lucrurile incep sa se schimbe, parca femeile de azi asteapta mai mult de la viata. Si mai e o vorba: cei din jur te trateaza asa cum le permiti tu sa o faca. Si cred ca avem multe metode prin care sa le transmitem barbatilor ca vrem mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Donia,

Lucia, daca mie mi se adresa raspunsul tau, sunt de acord cu tine, ca nu poti generaliza o natiune dupa ce ai cunoscut o singura persoana. Eu am dat exemplul cu anglo-canadianul ca asta mi-a venit la indemana, si atunci mi-am dat eu seama ca exista barbati pe lumea asta care chiar nu au asteptari de la femeie de genul celor intalnite de mine pana atunci. Am mai cunoscut si altii, ii vad in jurul meu, dar nici asta nu inseamna ca toti canadienii, americanii.. sunt asa, sau ca toti romanii, esticii.. sunt invers. Cum spunea si Donia, conteaza enorm educatia pe care au primit-o. In primul rand in familie, in al doilea rand valorile promovate in societatea in care traiesc. Si nu toate societatile promoveaza aceleasi valori si aceleasi roluri pentru membrii lor.

Nici in tarile anglo-protestante nu au stat intotdeauna lucrurile asa cum le vedem astazi, prin anii '50 era foarte puternica in America imaginea familiei perfecte in care sotul vine de la servici, sotia il asteapta zambitoare acasa, cu casa aranjata, masa pusa, gata sa-l serveasca, sa-i dea mancarica aburinda, ziarul preferat, sa-i scoata pantofii, sa nu vorbeasca prea mult sa nu-l deranjeze si sa nu cumva sa fie prost-dispusa si sa-l bata la cap cu vreo problema, ca omul a muncit toata ziua ca sa aduca bani acasa si nu trebuie impovarat cu problemele nevestei.
Si astazi mai sunt, nici o grija, si desigur, variaza de la familie la familie, de la comunitate la comunitate. Asa cum sunt si femei aici care ajung sa exagereze in directia opusa.

Ce-am vrut eu sa spun.. ca exista o tendinta in societate.. si se transmit multe de la o generatie la alta.. dar lucrurile se mai si schimba.. asa cum s-au schimbat in America, de exemplu, si, asa cum mentiona Donia, au inceput sa se schimbe si in Romania..

(America e un exemplu dificil, pentru ca e o societate 'hibrid' intr-un fel, sunt multe 'Americi', si intalnesti extreme, intalnesti un curent ultra-feminist alaturi de niste aspecte foaarte conservatoare; dar sa luam o tara scandinava, nu cred ca tendinta in societate de impartire a rolurilor barbat-femeie e la fel ca intr-o tara din estul Europei).

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Stateam astazi de vorba cu un bun amic, roman, care imi povestea ce discutii are cu mama lui despre prietena lui "da' stie sa gateasca? nu prea??? da' tie cine o sa-ti faca, mama, de mancare? da' aia si ailalta stie sa faca? nuuu??? da' cine o sa aiba, mama, grija de tine? a, cum, nu face patul in FIECARE dimineata? vai de mine si de mine, cum o sa traiti voi, cum o sa tina ea casa??"
Fara comentarii

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

io nu cred ca romanii-s in marea lor majoritate misogini.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dede spune:

quote:
Originally posted by Lia

io nu cred ca romanii-s in marea lor majoritate misogini.


...poate doar femeile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Societate romaneasca e oarecum misogina, dar nu dezvolt, ca am dezvoltat pe ciat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by dede

quote:
Originally posted by Lia

io nu cred ca romanii-s in marea lor majoritate misogini.


...poate doar femeile


mei,poate doar dupa "prestarea" operatziei di skimbare di secs

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by Julie

Societate romaneasca e oarecum misogina, dar nu dezvolt, ca am dezvoltat pe ciat


io nu-st di akord cu tini(in legatura cu sotzietatea oareshcum misogina,avcorz,ca-n rest stem noi di akord cu multe kestii:)))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Am cautat in dictionar definitia si etimologia cuvantului misogin. Se refera la cineva care uraste femeile.
Vine din greaca, unde 'misein' = 'a uri' si 'gyne' = 'femeie'
Conform definitiei, barbatii romani nu sunt misogini.
Noi (eu cel putin) am discutat despre altceva, si anume despre machism (<macism>) sau ma rog, poate gasiti voi un cuvant mai potrivit.
Dede, se prea poate sa ai dreptate, da' crez io ca e un cerc vicios, parintii (femeie si barbat) isi educa copiii (baieti si fete) diferentiat, baietii invata sa ceara anumite lucruri, fetele invata sa accepte anumite lucruri, si tot asa..
Felicitari parintilor care nu isi educa astfel copiii, felicitari celor care, chiar daca au fost educati in stilul asta, se auto-educa mai departe in alt stil.
(nu ma intelegeti gresit, nu cred ca nu exista diferente intre barbati si femei, ar fi o prostie sa afirmam ca nu exista, da' de aici si pana la "mama, da' tie cine o sa-ti faca de mancare" e o.. diferenta )

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Mey, Julie, mey, nu pastra dezvoltarile numa' pentru ciat, dezvolta si acilea in vazul poporului neciatuitor ca mini

Lai

Mergi la inceput