La France (7)
Raspunsuri - Pagina 3
Mirunda spune:
Hristos a inviat!
Am revenit pe aici printre voi, fete frantuzoaice, si a durat ceva sa citesc tot ce ati scris voi intr-o saptamana! Oricum, la Paris a fost superb, un vis frumos, chestie care m-a hotarit si mai mult sa lupt pentru ca pasul DE--FR sa iasa cu bine!
Multumesc fetelor ce mi-au raspuns la intrebarea referitoare la prieteniile cu francezii...ca o concluzie, am inteles ca...nu este usor, dar nici imposibil! Oricum, eu acolo, la voi, ma simt mult mai in largul meu decat aici, nu stiu de ce, parca oamenii sunt mai deschisi si mai putin rigizi...ma rog, nu se poate generaliza dar...eu asa simt! Iar Mara, fatuca mea, a fost si ea tare incantata de Paris, ne-am plimbat cot la cot de dimineata pana seara, si dupa 2 zile se orienta cu RER-ul si metroul de ziceai ca e de cand lumea acolo! Haios a fost ca in drumul spre gara eu era sa ma incurc cam rau, si ea a gasit placuta cu drumul potrivit!
Nu vreau sa ma intind prea mult la vorba, vreau numai sa va zic ca ma bucur pentru voi, ca va intaniti, si poate puneti pe urma niste poze de la intalnire si aici, sa vad si eu cu cine povestesc! Va invidiez!
Sigur ca iar am intrebari, cum se putea altfel?
1. Deci cum gustul meu de Franta este de nestavilit, acum m-am apucat sa fac planuri de vacanta de vara, si as fi vrut sa va intreb daca aveti idee de ceva site-uri/idei/adrese de o pensiune/mic apartament in zona Coastei Atlanticului/Bordeaux sau in zona Perpignan/Montpellier pentru mine si Mara -nu musai pe malul marii, cred ca vom veni cu masina, vrem sa mergem si la mare, dar si sa vizitam cat mai mult (poate ajungem si pe la Toulouse, ca mi-ai deschis apetitul cu descrierea ta frumoasa, draga Chatonel). Dar nu prea stiu unde sa gasesc cazare, care sa fie macar convenabila ca pret), ca am inteles ca e cam plin in perioada cand am eu concediu (3 sapt. incepand de la 17.07).
Alternativ am auzit ca exista asa numite "Sprachurlaub" (in traducere libera "concediu de (invatare) a unei limbi straine, nu stiu corespondentul in franceza), deci un fel de scoli de franceza unde poti face concediu combinat cu invatarea limbii...dar nici despre asta nu am informatii!
2. Problema mea urmatoare se refera ca Mara. Ea are acum 8,5 ani, iar daca planurile imi ies asa cum vreau eu, ne vom muta in Fr. anul viitor in vara. Atunci ea va avea deci 9,5 ani, si ar termina aici clasa a4a, urmand sa intre la liceu, dupa sistemul de aici.
Ma gandeam la tine, draga LuMore, ai fost si tu tare draguta si mi-ai mai oferit ceva informatii,si am impresia ca Anca ta e cam de o varsta cu Mara. Parca si tu, Samsara aveai o fetita de varsta asta? Eu nu prea cunosc sistemul de scoli acolo, poate imi puteti voi oferi ceva informatii, eu m-am apucat acum cu ea de invatat franceza, ea este extrem de ambitioasa si isteata, si nu vrea sub nici o forma sa accepte ca s-ar putea sa piarda o clasa (din cauza limbii) iar eu nu stiu in ce masura e asta posibil(deci sa nu piarda o clasa), si nici nu stiu ce si cum este acolo cu scoala/invatatul limbii , etc.
3 Stiu ca in D exista site-uri de invatare a limbii germane online. Aveti idee daca exista asa ceva si pentru franceza?
Gata, iar v-am facut capul calendar cu intrebarile mele!
Vreau numai, draga Oana, sa iti zic ca va tin pumnii si va doresc din suflet tot norocul de pe lume pentru hotarirea ce ati luat-o!
Vroiam sa va mai zic ca de Duminica Pastelui am fost la slujba la Paris la biserica ortodoxa romana, si a fost tare frumos. M-a impresionat faptul ca in biserica erau cateva fetite imbracate in port romanesc, aratau ca niste papusele dulci. Si slujba a fost minunata, si au fost imens de multi oameni.
Cat despre cozonaci...mmm, am mancat o bunatate de cozonaci, facuti de o bunicuta romanca, erau frumusei si pufosi asa cum numai acasa am vazut...mmmm...nu va mai zic, ca mi se face foame si sunt la dieta ....
Toate bune si va ,
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
Marox spune:
Ma bag si eu in vorba acuma, la sfirsit; mama a venit cu autocarul acum o luna, n-a avut invitatia tradusa si nici bani si n-a avut nici o problema. Dar pe linga faptul ca dispozitia, buna sau rea a vamesilor e importanta, mai conteaza si virsta calatorului. Mama are 65 ani, e pensionara, e clar ca nu vine in Franta sa munceasca la negru.
Hai ca m-ati facut curioasa cu Ozone. Oare pe M6 Music i-or da? Ca daca da, poate-oi face si eu un efort. Eu sint cam tot timpul pe Chérie FM si acolo nu i-am auzit.
ana24 spune:
Eu am auzit melodia celor de la O-zone pe fun radio acum doua zile..se pare ca o dau destul de des!
Numai bine!
lu.more spune:
Buna dimineata,
Mirunda, bine ai revenit! Ma bucur ca pastrezi o amintire placuta despre vacanta in Franta!
O sa incerc sa-i raspund pe scurt la intrebarea referitoare la inscrierea la scoala a fetitei tale.
Exista in unele orase scoli unde functioneaza clase speciale pentru copiii care nu vorbesc franceza. Sunt asa-zisele classe CRI (cours de rattrapage intensif). Fetita mea a petrecut cam 6 luni intr-o astfel de clasa, unde predarea se face dupa metode speciale, foarte mult audio-vizual, putin scris, putin citit... Sunt clase cu copii putini, de varste diferite (in clasa fetitei mele nu erau decat 5 sau 6 copii intre 7 si 11 ani). In mod normal copilul petrece un an intr-o astfel de clasa, dupa care este trecut in clasa normala, si doar daca mai apar probleme legate de adaptare si limba se mai fac "vizite" in clasa speciala.
In schimb, daca adaptare se petrece rapid, copilul poate fi trecut mai repede in clasa normala.
Sa-ti dau exemplul Ancai: a avut primul contact cu franceza (la scoala) la 15 octombrie, si fiindca totul s-a petrecut foarte bine, din aprilie a inceput sa "viziteze" clasa normala, unde avea alta invatatoare, alti colegi. Dimineata mergea in clasa "de limba", iar de la pranz isi regasea noii colegi din cealalta clasa si ramanea cu ei pana seara. Apoi incet-incet numarul de ore in clasa speciala diminua in favoarea orelor normale. De pe la jumatate lui mai a fost acceptata "à plein temps" cu ceilalti copii si de atunci nu si-a mai vazut primul invatator decat in recreatii. In 6 luni vorbea franceza la fel de bine ca ceilalti. Anul urmator i s-a recomandat s-o lasam tot la aceeasi scoala, pentru cazul in care ar fi aparut probleme, dar asta nu s-a intamplat niciodata.
Anca avea 6 ani si jumatate pe vremea aceea si nu stia decat sa numere pana la 10 in franceza. Eu n-am vrut s-o invat nimic inainte, pentru ca nu voiam sa-i transmit accentul meu, iar acum vorbeste perfect ambele limbi.
Avea acolo o colega, o fetita venita din Vietnam, care avea 10 sau 11 ani si care, ca si ea, in cateva luni stia foarte bine franceza. La aceasta varsta copiii fac progrese uimitoare, mai mult decat ne-am imagina noi, deci nu-ti fa griji din punctul acesta de vedere!
Avantajul acestui sistem este ca nu se pierde un an, si se pare ca voi asta vreti.
Acum, ce trebuie tu sa faci? In primul rand sa te hotarasti unde va veti stabili. Apoi sa contactezi primaria si sa povestesti situatia, si sa intrebi unde sunt aceste clase de C.R.I.
Sa nu uit, este o clasa care tine de invatamantul public, deci e gratuit. Pe urma ai, bineinteles, scoli particulare pentru copiii straini, dar sunt scumpe!
Si inca ceva, nu in toate localitatile functioneaza acest tip de clase, deci daca optezi pentru asa ceva, intereseaza-te inainte! In Cannes, de exemplu, este doar una si am inteles ca nu sunt decat 2 sau 3 in tot departamentul! Noi am avut noroc ca una din ele sa fie la noi in oras.
Ziceam ca raspund pe scurt... n-am reusit, ca de obicei!
O zi buna!
Lulu
« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld
Samsara7 spune:
Sunt foarte incantata ca vine Anca, lui Ruxandra nici nu ii spusesem ca s-ar putea sa aiba alte planuri, ca sa nu renunte sa ma insoteasca la Cannes.
M-am trezit dimineata, ieri a fost ziua sotului meu si eram rupta de oboseala. Sybille LA MULTI ANI! Impliniri si bucurii nenumarate!!!!
Mirunda, eu nu mi-as face griji! Mai ales daca ii dai cateva lectii fetitei tale de pe acum! Incepusem sa iti raspund si intre timp am observat ca ai primit de la Luminita toate informatiile. Copiii se adapteaza foarte rapid, cu cat varsta e mai frageda, cu atat mai usor absorb ceea ce e nou! In cazul meu Ruxandra a intrat direct in primul an de scoala (CP), am avut emotii pt ca nu vorbea decat de 2 luni franceza un piculet dar s-a descurcat de minune! Nu a dublat clasa si a avut rezultate surprinzatoare, atat pt mine (inspaimantata de cum as face fata daca as fi in locul ei) cat si pt profesori, care dupa primu ltrimestru au rasuflat usurati. Nici nu stiu cand si cum s-a petrecut transformarea, m-am trezit cu o mica frantuzoaica in casa pe nepusa masa. Capacitatea aceasta, a copiilor, de a pricepe sensul unui cuvant fara prea multe explicatii si fara dictionare, ma lasa si azi gura casca. Iti tin pumni isa reusesti in demersurile tale si sa gasesti un coltisor fermecator cat mai curand!
Oana, felicitari! Chiar daca ai visat la o altfel de nunta, sunt sigura ca nu vei fi dezamagita!
Mihaela
Samsara7 spune:
quote:
Originally posted by oLo
Feletor, legat de problema Mihaela. Sa facem cumva sa ne diferentziem,
Pupici,
Mihaela... no 1 :))
sau mai bine...
oLo
Mihaela ..nr 1, eu am sa ma semnez de acum asa cum m-am obisnuit sa fiu strigata la scoala si in cercul de prieteni francezi. Adica Michaela. Tot aveam eu o atractie catre numele asta, mai de demult cand nici nu visam la Franta. Asadar
oLo .......Mihaela
Samsara7....Michaela
E bine asa?
chatonel spune:
Neata fetele!
Mirunda, daca vrei sa gasesti ceva de inchiriat, iti recomand
http://www.gites-de-france.fr/fr/index.htm
site-ul e si in germana, asa ca te poti descurca. Nu cauta un gite ci o chambre d'hôtes, e mai ieftin. Poti face rezervarea on line. Bafta!
Toulouse, la ville rose
oana cretu spune:
Merci, Michaela!
Ma apuc sa fac cate ceva prin casa ca asa trece repede timpul pana la ora 13! De-abia astept sa ne vedem cu totii...O sa facem si poze sa va aratam si celorlalte de aici!
Va pup!
oana-cannes
"Si maine mai este o zi..."
oana cretu spune:
Fetelor, la ora 22:30 s-a terminat ziua petrecuta intre noi, cele de pe Coasta, dar a fost o zi minunata! Urmatoarea intalnire va fi la un gratar, la Antibes pe plaja, cum am discutat, si sper ca va fi cat mai curand, caci timpul e frumos!
Va pun aici linkul cu pozele de la intalnire, sa vedeti si voi, celelalte fete!http://community.webshots.com/scripts/editPhotos.fcgi?action=viewall&albumID=135074904
Pupici!
oana-cannes
"Si maine mai este o zi..."
bb_alinus spune:
Ne-am intalnit fetele din Cannes!
A fost superb si emotionant! Eu m-am simtit atat de bine incat, uite, ca m-am decis sa scriu pe Forum desi - din anumite motive- mi-am zis ca nu am s-o mai fac vreodata!
Un grand MERCI prietenilor pe care mi i-am facut in aceasta dupa amiaza: Mihaela si fetita ei adorabila Ruxandra, ca si minunea lui Lulu, Anca, apoi Diana (Debby), Massimo, William, George!Ei se adauga evident prietenilor pe care ii aveam deja: Lulu, Oana, Irina, Fede....
Acum astept gratarul de mici de pe plaja!
Si daca vreti sa va convingeti de atmosfera destinsa in care am petrecut, va invit sa vedeti pozele din albumul Oanei!
Sunt super Oana!
Noapte buna,
Alina