Spaga noastra cea de toate zilele

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

quote:
Originally posted by Lauraa

.Eram in luan a 6-a. Lumea de pe lume. Am stat vreo ora in picioare in fata gemuletului.In camaruta aia nu era aer DE-LOC!!! Era plina-ochi si mai duduia si o soba din aia de teracota (totusi bine ca era caldura). Nu puteam sa ies sa-l las pe tata sa stea acolo pentru ca riscam sa nu ma mai pot intoarce (sa nu fiu lasata de fratii nostri romani) sau sa fiu strivita. Mi s-a facut rau pana la urma,ceea ce era de asteptat. Nu am cazut jos dar nici multe nu mai aveam. Laura si papusica din burtik (36 saptamani)
Laura departe de mine de a incerca sa dramatizez, dar facand corelatzie cu ce am trait eu pe pielea mea si ce spui tu mai sus, eu asta am intzeles. Oricum asta mai putzin conteaza. Ideea de baza era: daca tu in hatzisul din Ro reusesti sa te descurci fara sa dai spaga, eu ma inclin cu respect. Asa cum ti-am spus eu nu reusesc sa ma descurc. Si vad ca la fel ca mine mai sunt destui.

Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Vin si eu cu o intrebare, poate ma lamureste cineva. Dar pasnic, va rog!!!
Cu ce este diferit bacsisul lasat la chelner de restul spagilor?

Cata, ai sa vezi ca lucrurile sunt diferite in alte parti de Romania. acasa chelnerul are salariu din care poate trai, sau ma rog, nu intru in amanunte. aici, de pilda, in US, salariul nu trece de 2 dolari pe ora(in statele scumpe este, cica, $4), ceea ce este infim. pe nota de plata apare o rubrica speciala de bacsis, in general 15-20% din consumatie (inainte de taxe). asta este regula, patronul restaurantului plateste numai 2 dolari, restul il plateste beneficiarul, adica stimatul consumator. sa nu lasi bacsis aici la restaurant este echivalent cu nesimtirea si cerseala, adica astepti sa ti se ofere un serviciu pe gratis. chelnerul te serveste insa ireprosabil in ambele situatii, cu sau fara bacsis, ceea ce nu este valabil pentru chelnerii din Ro, sa recunoastem. trebuie sa spun ca chelnerul plateste impozite pe bacsis, iarasi o chestie diferita fata de Ro. totusi, exista localuri unde mananci si nu dai bacsis, de exemplu fast-foodurile unde poti lasa un dolar pe masa, dar nu e regula. de ce asa? pentru ca aici legea urmeaza realitatii si se stie ca omul, oriunde in lume, da bacsis la restaurant pur si simplu. atunci asa sa fie, si-o fi zis americanul, dar macar sa-l dea organizat si impozitat. :)

sunt cateva categorii la care se aplica regula de mai sus, dar nu cu asa procentaj la bacsis, ca au salarii mai maricele: cameristele, valetii, cei de-ti cara mobila desi i-ai contractat de la firma, delivery guy la pizza, ziare, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Mie din chestia asta bacsisul la restaurantele din america nu mi se pare ca au de cistigat decit patronii si statul. Din punctul meu de vedre, de consumator, mincarea e mai scumpa in fapt cu 15-20% din pretul afisat, iar din punct de vedere al chelnerului, mai intii nu i se respecta fatis salariul minim pe economie de 5.25$ in statul meu, si mai apoi i se impoziteaza si o sursa de venit pe care vasazica trebuie s-o merite de doua ori...

Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Andrada, se poate sa ai dreptate. eu doar ii spuneam Catalinei cum este situatia aici. desigur, ar putea sa le asigure un salariu minim cum zici si sa platim bacsisul mai putin. cat despre pretul la mancare, nu ai dreptate, il platesti cat e afisat, servirea se taxeaza separat in alea 20 de procente.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

quote:
Originally posted by delphin
Eu nu cred ca cei care iau spaga(si sunt sigura ca sunt printre noi)vor avea curajul sa vina sa recunoasca sau ar gasii scuza ca au salariile mici, de mizerie si altfel nu ar putea sa traiasca. Binenteles, cum sa traiasca cand se intind mai mult de cat le este patura?! Trebuie sa se acopere cu ceva, ipocrizie!
Si eu sunt dezgustata de stadiul in care Ro a ajuns acum. Prima oara cand am iesit din Ro a fost pentru a merge in Africa, la Djibuti. Cand am ajuns acolo am fost super incantata sa vad ca exista un loc in lume unde este mai rau decat in Ro si era in 1998. Acum ma ingrozeste gandul ca si Ro, in ritmul acesta va ajunge in acelasi stadiu!
Cred ca de fapt, noi cei care am plecat din Ro, ne strofocam prea tare pt. Ro, cei care sunt acolo sunt multumiti de acest sistem. Sunt multumiti sa ia ceva inaintea celorlalti, sa ia ceva la care nu aveau dreptul, etc. Daca nu ar fii multumiti, nu ar da!

hmmm, din pacate cam asa e, doar noua nu ne convine sistemul corupt din ro, cei de-acasa se complac si contribuie cu toata inima la aducerea in stadiu de republica bananiera. Si ne intreaba apoi pe noi " ce facem pt ro" :)))))))))))))

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Lauraa
In orice caz se pare ca in tabara anti-spaga nu se prea inscrie nimeni,din contra chiar, am sentimentul ca lumea de pe forum este chiar multumita ca exista fenomenul,pe care-l saluta cu drag. Si eu fac aici front opus.Ma simt ca in autocar

lasa ca te sustinem noi, nu esti singura pe-aici!!!! Cred ca va trebui intr-o zi sa acceptam ca majoritatea are dreptatea de partea ei, chiar daca e falsa.

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxana1974 spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Originally posted by cataghe

Vin si eu cu o intrebare, poate ma lamureste cineva. Dar pasnic, va rog!!!
Cu ce este diferit bacsisul lasat la chelner de restul spagilor?

Cata, ai sa vezi ca lucrurile sunt diferite in alte parti de Romania. acasa chelnerul are salariu din care poate trai, sau ma rog, nu intru in amanunte. aici, de pilda, in US, salariul nu trece de 2 dolari pe ora(in statele scumpe este, cica, $4), ceea ce este infim. pe nota de plata apare o rubrica speciala de bacsis, in general 15-20% din consumatie (inainte de taxe). asta este regula, patronul restaurantului plateste numai 2 dolari, restul il plateste beneficiarul, adica stimatul consumator. sa nu lasi bacsis aici la restaurant este echivalent cu nesimtirea si cerseala, adica astepti sa ti se ofere un serviciu pe gratis. chelnerul te serveste insa ireprosabil in ambele situatii, cu sau fara bacsis, ceea ce nu este valabil pentru chelnerii din Ro, sa recunoastem. trebuie sa spun ca chelnerul plateste impozite pe bacsis, iarasi o chestie diferita fata de Ro. totusi, exista localuri unde mananci si nu dai bacsis, de exemplu fast-foodurile unde poti lasa un dolar pe masa, dar nu e regula. de ce asa? pentru ca aici legea urmeaza realitatii si se stie ca omul, oriunde in lume, da bacsis la restaurant pur si simplu. atunci asa sa fie, si-o fi zis americanul, dar macar sa-l dea organizat si impozitat. :)

sunt cateva categorii la care se aplica regula de mai sus, dar nu cu asa procentaj la bacsis, ca au salarii mai maricele: cameristele, valetii, cei de-ti cara mobila desi i-ai contractat de la firma, delivery guy la pizza, ziare, etc.

In afara de diferentele astea, mai stiu eu una, bacsisul la un chelner ajunge pe la maximum 50.000 lei, zic eu si spaga la un medic/politist/functionar corupt...e mai mare nu? Care da o spaga in valoare de 50-100.000 lei (max. 3$) la una dintre aceste categorii?

Tineti cont ca nu vreau sa spuar pe nimeni, ca n-am dat spaga, v-am scris mai sus ca mi se face rusine doar la ideea de a da spaga, ca am stat si eu la cozi si mi-a fost rau, fara sa dau, iar la medic cand merg atata stau pe hol pana imi vine randul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andreea78 spune:

quote:
Originally posted by debby

Oh fetelor nu stiu pe cate dintre voi o sa ofenseze ceea ce scriu dar sincer nu cred ca sunt motive , e simplul adevar .
Ciubucuri , la greu am si primit si dat si mi se pare normal , e o atentie in plus , o apreciere si noi acasa traim mai mult din ciubucurile prietenului meu ca daca ar fi numai salariul nu am iesi nici macar cu capul pe fereastra . Asa ca si dam mereu ca stim ce bine ne prinde noua .Asta e una .

Alta e spaga pe care am dat-o si o dau in ultimul timp . Nu am citit tot dar nu fac altceva decat sa va spun experientele mele (cateva ca daca nu , nu as mai termina ) . Poate nu le iau in ordine dar tot spaga se cheama .

Am dat 250 € pentru schimbare cartii de identitate in Romania si a pasaportului intr-o saptamana , vreo 500 € in spital cand s-a operat mami si inca vreo 200 cand a fost internata aproape 25 de zile acum in martie ( ca daca nu te lasa sa mori ) . 200mii lei la un politai cand a venit puiul la mine cu masina si l-a luat radarul cu 65km / h in localitate , mai daduse si el 10€ in Ungaria ca a depasit linia alba continua , etc ...etc ...etc ...

Asta ca sa nu mai vorbesc de vama unde descarc mereu buzunarele cu toate actele in regula fiind . La intors deja se stie ca facem cheta sa trecem repede , cei sariti din viza ajung si la 300 € , depinde de noroc , poti sa ai bafta sa dai si 20 € .
La dus se intampla ca iti aduc pasapoartele inapoi in autocar si pui in ele faimoasa spaga , le duci iar la ghiseu si hop , hai ca am trecut de romani . Ilegal se fac multe si e un subiect destul de complex si controversat , nu vreau sa intru in amanunte . Un singur exemplu mai dau : cum faci sa treci un microbuz fara licenta , oameni fara bani , invitatii sau asigurari ? SPAGA

In schimb aici se face ceea ce e normal . Daca sunt multumita de un serviciu primit de la o persoana publica trimit un buchet de flori , ciocolatele ... in fine , o mica atentie . E altceva si nu mi se pare de condamnat .

Nimeni nu e perfect !

AI DREPTETE!!!ANUL TRECUT MI S-A INTAMPLAT ACELASI LUCRU SI MIE!!SPAGA PT BULETIN,PASAPORTUL MEU,PASAPORTUL FIULUI MEU, ANALIZE &DOCTORI,VAMA & VAMESI ETC..

PAREREA MEA ESTE CA INTR-UN FEL S-A FACUT BINE DESCHIZAND SUBIECTUL ASTA.SUNT MULTE PERSOANE CARE AR TREBUI ACCEPTE FENOMENUL spaga PT CA O DATA ACCEPTAT SE POATE INCEPE "VINDECAREA" CEEA CE IN CAZUL ROMANIEI E NULA!!

Andreea B.
http://http://wpop5.libero.it/cgi-bin/vlink.cgi?Link=http%3A//www.PictureTrail.com/italia_andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Conchita, eu nu vorbeam de venituri impozabile. Daca este un loc in lume unde chestia cu bacsisurile a fost reglementata, foarte bine si frumos, de acord. Sunt notificata din start ca asta este regula casei, e o chestie legala, perfect! Daca imi place stau, daca nu, la revedere!
Eu ma refeream la .ro, unde situatia sta cu totul altfel. Cineva zicea aici ca bacsisul la un chelner se ridica la maxim 50000 de lei. Depinde de local si de consumatie. Daca ai consumat de 7 milioane, nu cred ca lasi bacsis 50000. Si uite asa ajunge un chelner sa cistige pe luna mult mai mult decit un profesor - poate vor fi fiind si in .ro mari case unde chelnerul trebuie sa aiba scoala serioasa, dar nu la asta ma refer si oricum, daca sunt, sunt foarte putine, iar chelnerul ala e platit pe masura calificarii sale, pentru ca firma se respecta. Deci, concluzie: daca profesorul da meditatii pentru a-si rotunji veniturile, in timpul lui liber, avem tendinta sa-i sarim in cap (vedeti celelalte subiecte deschide pe aceasta tema) ca cistiga venituri neimpozabile, in conditiile in care omul are totusi o pregatire, iar salariul lui legal este de mizerie. Pe chelner insa trebuie sa-l intelegem, ca te serveste repede si frumos si-ti recomanda produsele proaspete!! Pai, nu va suparati, chelnerul este platit sa te serveasca repede si frumos, iar altfel de produse decit proaspete nu ar trebui sa existe intr-un restaurant, sau ma insel?! Iar interesul lui si al superiorilor lui este ca tu sa fii multumit si sa revii in localul respectiv, pentru ca forma sa prospere si el sa-si pastreze locul de munca. Inca o data, nu vorbesc de sisteme reglementate cum este cel de care spune Conchita, ci de cele pe care le exemplificam eu mai sus.
Ei, si atunci, intrebare: de ce aceasta "solidaritate" cu chelnerul, in detrimentul profesorului, de exemplu? Poate cineva sa-mi raspunda? Ca pe mine una chiar ma pune pe ginduri...

Numai bine,

Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Cataghe, nu am inteles paralela ta intre un chelner si un profesor, este ceva tras de par. Una e sa faci meditatii- si veniturile se impoziteaza- asta o stiu de acasa, parintii mei fiind profi amindoi, si deci dadeau meditatii, tata chiar avea trupe intregi fiind proful de ro cel mai bun in judet si nu e lauda :)
Ca sa faci meditatii tre' sa declari venitul la fisc, daca nu se poate sa-ti vina acasa un control surpriza cu plingere de la vecini binevoitori :)
Probabil ca tie ti-a stat pe inima ce au spus fetele- eu nu am citit acel subiect- si de-asta ai rabufnit aici. Eu te invit sa te uiti mai bine in jurul tau si sa vezi ca totul e invers decit normal, nu numai chestia cu meditatiile. De ce li se pare normal sa dea spaga? De ce se cumpara locurile de munca? De ce se merge cu sute de € sau $ cind se cere un credit la banca? De ce si de ce si de ce?????

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput