Aici, in Olanda (3)
Raspunsuri - Pagina 12
britdi spune:
Anca, am primit emailul tau, multumesc. Dar de unde ai dedus tu ca eu am 13 ani ??? Anul asta fac 40 !
El locuieste in Zoetermeer.
slakje spune:
britdi unde vezi tu cearta?
AC poate ne spui si noua asa ca la tzarani si de unde putem face rost in romania de acele dictionare olandez-englez, englez-olandez, cursuri etc.
asta asa ca unii mai ignorantzi dintre noi si chiar si saraca britdi poate ar avea nevoie de un inceput si o "baza". ca tu am inteles ca ai studiat in olanda limba si asta cu ajutorul unor facilitati oferite de olanda.
britdi de unde invatza asa umpicutz?
nu am vrut sa sugerez nicidecum ca britdi ar puta invatza olandeza din dictionar.
succese in continuare si mult noroc,
alina.
slakje spune:
britdi:
britdi poate iti spun fetele unde gasesti acele dictionare.
eu una nu stiu sa-ti dau aceasta informatie.
ce ti-am putut spune ti-am spus.
ce te-as mai putea eu sfatui e sa ti le cumperi si sa incepi sa inveti cuvinte cat mai multe, incearca sa iti cumperi si ghidul de conversatie daca vrei sa vi in olanda caci se pare ca de la anul cine vrea sa vina aici va trebui sa stie limba la un anumit nivel.
in rest poate te ajuta cineva in ro sa gasesti acele celebre dictionare de care vb fetele, stiu si eu prin bucuresti poate sunt alte posibilitati, mai multe persane vb de limba.
numai bine,
alina.
slakje spune:
Ac nu eu am scris acele dictionare asa ca nu vad de ce m-as supara daca tu le gasesti "minunate"sau mizerabile.
in rest ,toate bune.
slakje spune:
si de data aceasta chiar ultimul mesaj : AC nu te-am urmarit crede-ma, am avut ocazia sa-ti citesc de cand am intrat prima oara pe forum multe dintre postari, pe langa ca am descoperit ca esti foarte citita si te admir pt asta am observat si ca ai intrat in conflict cu multe persoane chiar fara motiv cateodata.
chiar faptul cum o spui"fara suparare" arata clar ca in mintea ta se contureaza un miç si inofensiv "scandal de net".de ce tragi tu concluzia din start ca eu am motive sa ma supar?
nu ti-ai gasit persoana, crede-ma.
numai bine si "fara suparare" asta daca-mi dai voie sa te copiez.
AC spune:
Mey melcusorule,
multam pentru aprecieri. Avand in vedere ca voi avea din ce in ce mai putzin timp... va fi ok pentru totzi... Chiar daca tu acum ma combatzi pe mine ca persoana si nu ideile mele, tot nu cred ca-i rost de nici o cearta. De fapt am copiat-o dpdv stil pe Danyce si am vrut si eu sa-mi spun parerea fara sa jignnesc. Deci fara suparare e chiar fara, e pura opinie.
Si de ce am tinut sa mi-o spun? Mey slakje, eu am perspectiva unui om care tot face bagaje. Doamne cate prostii am cumparat! E casa plina!
Britdi daca vrei sa invetzi cate ceva pentru amuzament si ai acces la web exista dictionare pe web care valoreaza doar putin mai putin decat cele doua minunatzii. Daca nu, exista solutzia ca olandezul cel simpatic sa cumpere si sa trimita cele doua dictionare, sau un cd cu dictionare. Daca nu si nu... asta e merg si cele cu .ro-nl si reciproca.
Deci Britdi uite dictionar online http://translate.travlang.com/EnglishDutch/
Are vreo 15.000 de cuvinte.
Poate mai stiu alte fete si altele. Eu n-am prea folosit avand instalate pe computer tot soiul.
In plus pe site-ul lui Van Dale au periodic cate ceva despre expresii si nu numai. E insa doar in olandeza
http://www.vandale.nl/taaladvies/taalverhaal/
Britdi potzi incerca chiar sa traduci incet, incet o pagina intreaga. Suna tampit, dar eu cand am primit primele acte in Olanda m-am incapatznat sa le pricep. Si cum eram singura cu dictzionarul a mers, greu dar a mers. Cursurile si sprijinul universitatzii au venit desigur, dar nu chiar din prima saptamana.
Ce zicetzi fetelor? Asa cum punem lista cu membrele olandeze, pe primul mesaj de reluatul discutziilor haidetzi sa punem si toate resursele de olandeza pe care le-am gasit pana acum!!!
Andreea
Alina Maria spune:
Buna la toate fetele ,
Multumesc mult de tot Andeea ca m-ai indrumat spre acest loc unde intradevar as putea avea mult de invatat si sfatuit poate il gaseam eu mai tarziu insa ma bugur tare mult ca sa intamplat mai devreme.Dupa cum tu sti eu sunt insarcinata si se pune problema daca sa nasc acasa sau la spital .
Sincer tot nu m-am decis.Eu sunt din Biddinghuizen provincia Flevoland.
Pe curand!
alina
danyce spune:
Salut,
Vad ca numai despre olandeza se discuta acum. Eu am folosit de la bun inceput, pe langa dictionare englez-olandez/olandez-englez si olandez-francez/francez-olandez chiar dictionarele Van Dale. Dictionare mai ieftine si foarte bune, uneori chiar gramatici (daca va intereseaza), se gasesc la Slegte (cred ca asa ii zice), la subsol (acolo e un fel de anticariat, dar gasiti si carti relativ noi-aparute cu 1 sau 2ani in urma). Eu am venit de acolo cu un plasoi de carti pe care am platit doar 50 de euro. Slegte asta se gaseste sigur in Arnhem, dar cred ca are filiale si in alte orase. In rest, eu folosesc baza de data UE pt. terminologie specializata in combinatiile NL/EN/FR.
Bine ai venit, Alina! De cat timp esti in Olanda? Si eu am burtica si am ales de la bun inceput sa nasc la spital. Cred ca e mult mai bine, dar tu decizi ce faci.Tu cand trebuie sa nasti?
Andreea, te invidiez putin. Eu am fost ultima data in Franta prin 1996. Ce dor mi-e de Paris! Dar tot fac eu cumva sa ajung macar un weekend acolo (cu sot sau fara - el vrea la Londra).
Ce mai stiti de mamici (cspilca si tutus parca)?Au nascut???
Hai sa programam urmatoarea intalnire. Cine imcepe?
Pupici tuturor,
Daniela Veuger si bebe mic din burtic
danab spune:
Salut fetele!
Alina, bine ai venit printre noi!
Nu mai dau pe-aici foarte des pentru ca sunt destul de ocupata iar cand am timp liber- si acum vreau sa profit de vacanta- invat la olandeza. Si eu folosesc mai mult un dictionar primit de la scoala al lui Van Dale, il gasesc foarte util dar pentru cei care stiu putina olandeza avand in vedere ca este un dictionar olandez-olandez. Folosesc si dictionarul lui M.Bichir dar cand nu mi se pare ca ar corespunde traducerea ma uit in dictionarul lui Van Dale.Am gasit si eu cateva cuvinte care aveau o traducere dubioasa dar EU nu pot afirma ca dictionarul lui Bichir este chiar asa o catastrofa si pana la ora actuala pe piata romaneasca este singurul(tot mai bun decat nimic).
Fetele, cele care i-ati scris lui Britdi pe privat traducerea si pronuntia, nu vreti sa scrieti si aici, asa invatam si noi(sau ma rog, eu). Traducerea mea eu cred ca este buna dar nu m-ar surprinde sa fii facut vreo greseala si as vrea sa ma corectez. Faptul ca i-ati scris pe privat(ceea ce oricum nu ma deranjeaza) mi-a aruncat o mica indoiala in suflet in ceea ce priveste traducerea mea.
Fetelor, ati fost anul acesta la Keukenhof? Eu am fost dumineca trecuta, mi-am incarcat sufletul si creierul de frumos, este o minunatie,Doamne ce frumuseti ai mai lasat pe pamantul asta! Imi pare rau ca avand musafiri acum doua saptamani am ratat marea expozitie ambulanta de flori care se tine in fiecare an in a treia dumineca din aprilie.
Aseara am vazut la televizor in transmisie directa concertul Radio-Filarmonicii din A-dam cu ocazia Zilei Eliberarii. Mi-a placut tare mult, mi-ar fi placut sa fiu si eu acolo, atmosfera mi s-a parut extraordinara!Rukki, nu te-ai aflat printre spectatori?
In rest noi suntem bine, eu super incantata ca am scapat de corvoada bucatariei,v-am scris ca a venit cineva din Ro pentru 3 luni asa ca am scapat de o gramada de griji. Am ceva timp si pentru olandeza atunci cand Mihai doarme sau este la plimbare cu Marinela.
Se anunta o zi faina asa ca probabil vom merge pe plaja.
Abia astept o noua intalnire cu voi, fetelor, daca vreti tot in Haga, sunteti invitatele mele pe plaja sau in alta parte!
Va pup fetele si chiar daca nu sunt foarte activa aici nu v-am uitat!
Dana
AC spune:
Meisjes, meisjes,
am putin timp liber asa ca mai dau o fuga sa vad ce faceti.
Imi pare tare bine Alina ca ai venit. Dupa cum ti-am spus eu am fost destul de speriata de ideea de a naste acasa, dar si de ceea de a naste la spital si a te intoarce acasa in ziua urmatoare. Partea proasta era ca si eu si sotzul meu eram pe piciorus de plecare de aici si absolut singuri. Asa ca eu am ales sa nasc in spital, am plecat in State, am stat doua zile in spital dupa o nastere normala si am fost putin ajutati de socrii mei care desi canadieni nu erau prea departe.
Altfel stiu multe fete care au nascut pe aici acasa sau la spital si a fost ok. Multe au facut insa in timpul sarcinii analize complementare prin Belgia, Germania sau Frantza. Si analizele au fost rambursate de asigurare daca aceea era particulara (gen VGZ).
Danyce daca vreodata vrei sa vii la Paris da un e-mail si avem o lista intreaga de colturi simpatice de vizitat in afara pachetului turistic. Ca sa nu mai vorbarim de restaurante bune si nu turistice. Am acasa un indragostit de Frantza care a batut-o in lung si-n lat. In plus si unul din sefii mei vrea sa ajunga la pensie in sudul Frantzei asa ca am fost prinsa intre francofili:)::). Oricum cred ca burticica va amana mult wkd-ul visat, dar las ca va aduce multe, multe visuri dulci.
Danab... wow la Keukenhof:):):) Cred ca a fost supeb. Noi n-am mai fost din 2001 cred. Dar am facut atunci niste poze super:):)::) Am fost o trupa intreaga si un prim aparat digital. Deci va imaginatzi frenezia. La asa vreme buna merita o vizita si Kinderdijk-ul. Ai fost acolo?
E putin mai salbatic dar mie mi-a placut. Era si frumos si m-a facut sa ma simt aproape de... incapatzinarea poporului acesta sa traiasca pe o mana de taramuri innecate de apa.
Anne-Sarah si mamica sa Andreea