Topul de jos si de sus al restaurantelor Bucuresti

Raspunsuri - Pagina 38

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

quote:
Originally posted by tigrutz
Era vorba despre o nunta care a avut loc foarte recent (cred ca Olguttza, de fapt profesoara din ea, o sa ma taxeze pt ce am spus )....


De data asta te iert!

dyadya, uite cum cred eu ca stau lucrurile: peste tot in lume, indiferent ca faci o masa organizata, sau, pur si simplu, bei o bere, se lasa un asa-zis "tips" celor/celui ce te servesc/serveste. Intotdeauna, acest tips este de 10% din valoarea consumatiei, bani care, de regula, fie intra direct in buzunarele chelnerilor/chelnerului, fie sunt bagati pe casa si dati ulterior acestora/acestuia. In Grecia, de exemplu, ultima rubrica pe nota de plata la orice taverna era acel 10%! Asadar, asta nu este o "chestie pur romaneasca"!
In al doilea rand, sunt restaurante care au program de functionare pana la o anumita ora, sa zicem ora 21:00! Atat pe usa, cat si pe meniuri este specificat ca ultima comanda este la ora 21:00! Mi-e greu sa cred ca ai putea comanda vreodata ceva la acea ora care sa te faca sa stai in restaurantul respectiv pana la 4-5 dimineata, sa fim seriosi! Prin urmare, in momentul in care tu te duci si vorbesti, si vrei un contract cu restaurantul respectiv, ei iti spun clar cum stau lucrurile: personalul (chelneri, bucatari etc) are program pana la ora 21:00. Daca vrei ca ei sa-ti stea toata noaptea si sa nu fii presat ca la ora 2:00, cand vrei tu sa dai friptura, aia o sa fie sleita, fiind pregatita cu 5 ore inainte, trebuie sa-i platesti pe oamenii aia! La fel, daca vrei ca tortul tau sa fie proaspat! Daca nu, ei pleaca si te descurci cum poti (daca poti!). Gandeste-te invers: daca tu, la locul tau de munca, ai program pana la ora 16:00, dar ti s-ar cere sa stai pana la ora 24:00, pentru ca ai de lucru, nu ai avea pretentii ca orele alea suplimentare sa-ti fie platite? Eu cred ca da!!
Nu poti spune ca vei plati chelnerii dupa nunta doar daca vei fi multumita! Si, ca sa-ti dau un exemplu: am fost la o nunta anul trecut, unde mirii, au gandit la fel ca si tine: sa nu dea nimic in plus; toate bune si frumoase, pana spre dimineata, cand inca mai era lume, s-au dus la miri si si-au spus pretentiile. Si-a iesit un ditamai circu'. Evident ca n-am fost de acord cu atitudinea chelnerilor, dar mirii s-au facut de toata jena in fata invitatilor! Si asta ti-am spus-o doar ca sa te pun in tema, sa vezi ca se poate intampla orice si nu cred ca ti-ai dori sa te tiganesti cu nimeni pentru 3-4 milioane! Plus ca, daca nu le dai de la inceput impresia ca vor fi rasplatiti, o sa-i doara de nunta ta unde te doare si pe tine de ei. Adica, in popsi!

Cununia noastra
17 Iulie 2005 - Ziua cea mare
17 Iulie 2005 - Cununia religioasa
17 Iulie 2005 - Nunta noastra

Luna de miere

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tigrutz spune:

si eu am crezut ca e o "chestie pur romaneasca"....n-am stiut ca se practica si in alte tari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns krelia spune:

quote:
Originally posted by tigrutz

si eu am crezut ca e o "chestie pur romaneasca"....n-am stiut ca se practica si alte tari.


...no way!!!
pana si-n Germania in nota de plata a inceput sa fie specificat 10 % Spitze (adica tip, adica spaga )
Si pana una alta, oricat de binevoitori ar fi ei, tot suntem la mana lor si daca nu le dam de inteles ca vor primi, cred ca vom avea multe sanse sa ne trezim cu coaja de banana impinsa pe marginea farfuriei si nicidecum luata din farfurie (experienta proprie) in loc sa avem un chelnar spirt caruia sa nu-i putem reprosa nimic...
Asta este...intr-adevar poate, acei 30-35 de euro din meniu sunt mult peste salamul, branza si maslina din aperitiv, pestele, sarmaua si friptura...e drept ca poate din suma aceea se plateste si femeia de serviciu si chelnarul, dar poti stii exact? cred ca nu...ah, in cazul in care se specifica in vreun contract, atunci da...pana una alta, tu platesti mancarea din farfurie si nimic mai mult...ca banuim, asta-i partea a2a....dar oare, chiar vrem sa riscam??
Eu cred ca tot ce se intampla in noaptea aceea este un serviciu contra serviciu....iar cei 10% pe care ii dam, sunt, daca vreti, o recunoastere a muncii chelnarilor, a faptului ca stau si-si fac munca mult peste programul lor......am ajuns la concluzia ca, pe langa muzica - sufletul petrecerii, chelnarii si modul lor de servire reprezinta oglinda petrecerii.....
Din pct meu de vedere, nu pot spune ca voi plati daca voi fi multumita, pt ca repet, nu pot risca vizavi de comportamentul chelnarilor, care poate au nimerit intr-o zi proasta si care, de cele mai multe ori nu sunt foarte bine platiti (e cunoscut faptul asta)...iar in zilele noastre...oare cum poti motiva mai bine un om, daca nu cu bani? asta e...trebuie s-o recunoastem...
Nu vreau sa-mi iau rosii....si nici sa se creada ca tot ce-am spus aici a fost cu rautate....nici eu nu sunt adepta spagii, insa in unele situatii...cel putin in alimentatie, este necesara....cred eu...si nu cred ca intra la capitolul coruptie ....

Si gata!!! - ca iesim din topic!!!



Mai stii cum te strigam pe-atunci/Icoana cu picioare lungi...
Veneai pe rau sau rau erai/Curgeai in mine pana-n rai...

Krelia...viitoare printzesita
26 august 2006
"Si daca ramuri bat in geam...de ce nu tai copacul...?"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tigrutz spune:

total de acord cu tine Krelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bolecutza spune:

Krelia si eu sunt absolut de acord cu tine. Peste tot in lume este deja recunoscuta ideea de "tips", indiferent cum ii spunem, indiferent ca este sau nu inclus in nota de plata, indiferent ca este 10% sau 15 sau ... Ba sincer in momentul in care esti servit asa cum iti doresti si chiar esti impresionat de atitudinea chelnerilor nu te lasa inima sa nu lasi ceva din parte ta acelui om, care de fapt din asta traieste. E neplacut insa cand esti conditionat sa promiti ceva ca ei sa se comporte cat mai elegant si sa-si faca meseria asa cum trebuie, si din pacate asta este obiceiul specific noua romanilor. Din cauza asta ai si emotii atunci cand pornesti organizarea unui eveniment atat de important si nu stii cum e mai bine sa procedezi ca totul sa iasa asa cum iti doresti, si de aceea e ff important sa impartasim din experientele noastre pt ca fiecare sa stie unde cu ce se poate confrunta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

Abia la ora asta am reusit si eu sa intru pe forum si vin cu o precizare, asta ca sa punem cruce subiectului: nu am spus ca nu dau, ba chiar imi pun problema sa ii ung dinainte de nunta ca sa ma asigur ca-si vor face treaba, am spus ca nu e normal sa mi se reproseze ca am dat prea putin. Daca stabilim de acum(2005) ca dam la anul 10% din suma finala, atunci de ce aud reprosuri dupa nunta?! Atat ai cerut , atat am dat. Nu mai reiau faza cu 10% din 50 persoane si 10% din 200 persoane, stiti la ce ma refer.Daca se tem de nunti prea mici la care 10% inseamna un rahat, atunci ar tb sa spuna: "in caz de nunta sub 80 persoane, se da cate un milion chelnerilor; la nunti peste 80 persoane se da 10% din factura". Si iarasi ar fi mai cinstit decat sa faci circ dimineata ca nu ai primit cat ai estimat!
Am mai spus ca sunt restaurante care includ cei 10% in meniu si atunci scapi de orice suspinciuni ca ai dat mai putin. Si ca sa raspund unei intrebari: Laguna Blu- ne-au spus de la inceput ca meniul este 34 euro suma care include si plata personalului. E adevarat ca nu sunt multe restaurante asa, dar eu vorbeam de o problema de principiu: nu e mai cinstit sa ii includa ei de la inceput? In felul asta se asigura si ei ca vor ramane cu bani, te asiguri si tu ca nu ai parte de circ!
Oricum, repet si cu asta inchei acceasta discutie, eu dau bucuroasa cei 10% numai sa nu am surprize la nunta. Si la cum stiu eu restaurantul la care facem nunta, nu o sa avem parte de surprize. Pe de alta parte sunt atatea restaurante la care se dau cei 10% si servirea e de toata jena. Si atunci te intrebi: pentru ce platesti in plus?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coradyne spune:

Stiu ca subiectul e declarat incheiat, dar as vrea sa precizez si eu o mica diferenta: cea intre spaga si bacsis (tips, cum a fost numit). Spaga o dai inainte, ca sa te "bagi pe sub pielea individului" si e ILEGALA, in timp ce bacsisul e dat dupa si reprezinta un multumesc spus mai... "practic". Acesta nu numai ca nu e ilegal, dar intra si la codul bunelor maniere (cel putin ala pe care l-am rasfoit eu acum vreo 2 ani ). Ganditi-va numai cata recunostinta ai fata de cosmeticiana care te epileaza fara sa te doara asa rau, cand ar fi putut sa nu ii pese de ce simti tu si doar sa-si faca meseria. Asta asa, ca sa va aduc aminte de bucuria de a fi femeie (glumeam).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ratusca1977 spune:

Nota 20 pentru restaurantul YESTERDAY unde am facut nunta, totul a fost impecabil, in ciuda unor pareri contra, recomand cu cea mai mare incredere acest restaurant, chelneri au fost de milioane, mancarea super delicioasa, aranjamentele pe mese erau ca la carte, servire ireprosabila, seful de sala super de treaba, ne-a sfatuit in unele probleme, totul a fost super OK si cand spun asta nu exagerez deloc.

Albumul nostru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daniel@ spune:

Buna, sunt si eu o viitoare miresica in 2006, asta daca imi gasesc un restaurant acceptabil. Am citit toate discutiile voastre de pe forum , mai vechi si mai noi. Eu ma hotarasem pentu Rest Pescarus din Herastrau, intrucat voi avea peste 120 invitati, dar nu sunt f multumita. Daca aveti alte sugestii astept cu nerabdare. Va multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papusika spune:

quote:
Originally posted by ratusca1977

Nota 20 pentru restaurantul YESTERDAY



Buna ratusca1977....Am o mare rugaminte la tine...imi poti spune cati invitati ai avut tu, ca sa imi dau seama daca ar fi potrivit si pentru noi restaurantul...am vazut pozele tale si mi-au placut tare mult...Am vazut ca e pe 2 nivele...cum ai asezat tu invitatii? Merci mult!

Mergi la inceput