Despre gradinarit

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Otilia

Despre margaritarele mele sunt asa de bucuroasa cum am mai spus, au fost ele nitel cam scumpe pentru ca nu sunt un simplu rasad, ci sunt puse intr-un vas mai frumos, deasupra pamantului au pus ca un fel de muschi uscat pentru decor, si in final m-au costat 10 $! Mie m-i se pare cam multicel dar pentru ca nu am vazut pana acum bulbi de lacramioare de cumparat nu am mai stat pe ganduri.
Despre inmultirea lor, nu stiu prea multe , doar ca se inmultesc singure de la an la an, ca vor un loc si cu umbra si cu soare. Mama mea are in Ro. si nu le-a facut niciodata nimic , nimic, ba din contra impanzindu-se prea tare le mai si scoate de pe unde rasar aiurea.Nu necesita nici prea multa ingrijire, adica aproape deloc. Sa va daca am sa am norocul sa se prinda pentru la anul.
Despre rasadurile mele, ce sa va zic, de fapt este o poveste mai lunga. In toamna cand am plecat in Ro. mama mi-a zis sa-i aduc niste bulbi de lalele mai deosebiti. am comandat unii dar au ajuns dupa ce am plecat eu in Ro!Deci in consecinta m-am facut cu bulbi de lalele, narcise, zambile si inca niste floricele de astea pitice! Norocul meu a fost ca in decembrie mi-am luat casa, dar a fost prea frig sa le mai pun in gradina, pentru ca la bloc nu aveam unde insira 100 de bulbi!! Si pentru ca deja incepusera parte din ei sa incolteasca, m-am gandit sa-i pun in pamant in rasadnite, si pana se face cald afara sunt numai buni de transplantati in gradina.
Ei acesti bulbi ii pazesc eu toata ziua sa incolteasca Otilia!!!!
Deci am lalele, zambile, narcise, floricele pitice pentru borduri, ghiocei, si am mai semanat busuioc, nalbe si lumanarele. Chiar ieri am fost de m-am inarmat si cu alte seminte care se pun afara direct, si seminte de castraveti!! Nu am unde face straturi dar tot am sa-mi pun undeva si niste castraveti!Parca stiam ca se pun la soare, nu?
Mare gradinreasa sunt si eu! Aseara mi-am pus la incoltit busuiocul, si lumanarelele, si am cumparat de la magazin niste chestii speciale de pus semintele la incoltit care se pun direct in pamant dupa ce este rasadul mare, fara se le mai deranjezi radacina. Seamana cu niste nasturi mari cu diametrul de vreo 8-10 cm, si se pun in apa si se umfla de se fac ca niste mici butoiase de pamant prins intr-o plasa foarte fina. Le faci o gaurica unde sa pui semintele si se pun pe o tava unde se pune apa din cand in cand! Bunnnn!! AM pus eu butoiasii mei pe o tava de aluminiu de astea de unica folosinta de la bucatarie si le-am lasat la vedere pentru ca mai aveam treaba cu ele. Vine sotul meu si se uita la ele crezand ca sunt prajituri!!!!!!! Noroc ca am aparut eu si m-a intrebat ce am facut acolo!!! ca de nu poate poate incerca una!!!
realitatea ca sunt asa de simetrice si au o forma perfecta si destul de dragalase, ca pot fii confundate cu niste prajituri de alele mele, despre care i-am povestit sotului meu ca in reteta originala se fac in forma de butoiase date prin ciocolata!! Sunt Yami!(prajiturile)
V-am pupat pe toate gradinaresele harnice!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Petra, dar cite margaritare ai pentru 10$?
Aici am gasit pachet de 25 de bulbi cu 8,50€, dar pentru doua pachete si plus reducere 10%, adica 7,65€x2. Eu am cumparat doua pachete, adica 50 de bulbi de margaritare pentru 15,30€ M-a costat mai mult decit pe tine, si nici nu am flori!!!

Azi am fost pe afara si am sapat o bucatica de gradina. Eh, asta e, glumetul pedepsit s-o faca nici macar nu-i acasa... Si dupa cum v-am mai spus, gradina mea e plina de crengi uscate, nu stiu de unde au aparut... Ca niste plante grimpante care s-au intins peste tot. Dar nu se iau toate cu grebla, caci sunt prinse cu radacina in pamint!!! Acum stau si ma intreb: ce or fi astea, buruieni??? Ca prea sunt peste tot... Nu cred ca le-a plantat careva cu intentie.
Haideti, fetelor pricepute, raspundeti-mi si mie!!! Eu am incercat pe cit posibil sa smulg radacinile astea, ca si asa vreau sa plantez altceva. Stie cineva despre ce poate fi vorba? Si cum scap de ele???

Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

O fi vreun soi de iedera? de vitza?? am si io d-astea prin curte, rasar de unde nici nu te astepti si cind incepi sa tragi de ele se luuuungesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Otilia, nu-s mure? Stiu e plin de mure in Bretagne, chiar si noi avem in gradina o bucata de pamint unde avea soacra-mea flori, dar n-a mai lucrat-o demult, si acum e plin de mure...sint ca niste vrejuri, si cu tepi, de poti pune mina pe ele doar daca ai manusi, nu?
In alta ordine de idei, daca te rog frumos, nu poti sa-mi dai adresa unde ai gasit tu de comandat leustean?
Subiectu'numarul 3: mi-a zis experta de soacra-mea sa pun, peste tavilete unde am semanat rasadurile, un ziar ud (si de fiecare data cind ud, ud si ziarul), cu care se acopera rasadurile pina cind incep sa iasa...Nu stiu daca asta le ajuta sa iasa, da'm-am conformat.

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Nu stiu ce fel de iedera sau vita, dar tepi nu au!
Mai am unele cu tepi pe linga casa, pe pietris, dar pe astea chiar nu am putut sa le smulg ca si prin minusi trec tepii!!!

emoison, am gasit leustean pe site-ul:
http://www.plantes-et-jardins.com/catalogue/
Catalog de hirtie nu au, uite ce mi-au raspuns azi:

"Bonjour,

Nous vous remercions pour l'intérêt que vous portez à Plantes et Jardins.

Nous ne pouvons pas vous adresser de catalogue papier ; en effet, notre offre n'est disponible que sur Internet car le changement quotidien des produits, lié aux saisons et aux disponibilités, ne pourrait être sur un catalogue papier.

Vous pouvez passer votre commande par téléphone au 0825 000 620 de 10 h à 12 h et de 14 h à 18 h du lundi au vendredi en notant au préalable les n° de réf présent sous la photo dans le detail des plantes souhaitées.

Nous vous souhaitons une bonne journée et restons à votre disposition pour toute information."

Deci trebuie comandat direct pe site.
Leusteanul in franceza se cheama "livèche".
"La livèche se nomme en latin "Levisticum officinale" et "Levisticum scothicum" dont l'origine est du latin Levare (soulager). On le nomme céleri vivace, ache de montagne ou persil d'amour." Hihihi, persil d'amour... Dragut, nu?

Uite pagina cu leusteanul:
http://www.plantes-et-jardins.com/catalogue/catalogue4.asp?id_variations=1600&w1=

"Levisticum officinale
Livèche
Famille :Ombellifères
Cette plante très aromatique à grandes feuilles, dégage une odeur fraîche de céleri quand on frotte sa tige ou ses racines. Elle se consomme comme le céleri branche, cru ou cuit. Elle peut atteindre 2 m de haut. et sera très efficace pour former dans vos massifs un fond un peu sombre sur lequel se détacheront les fleurs colorées plus basses. La floraison jaune étoilée apparait en juillet."

Costa 2,30 € bucata... :)))
Succes la cumparaturi!

Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Bunä fetelor,

ieri a fost cam slabä activitatea la grädinä si m-am dus la unu...doi...
Nu prea am chef de ris...adicä as avea, cä eu am mai mereu chef de näzbitii...dar nu mä lasä räceala asta rea, care mä incerca de vreo 3 säptämini si acum m-a dat gata!!
Otilia...mi-a pläcut faza sotului!!!....parcä mä recunosc pe mine...dar eu ti-as fi pus niste ardei iuti, sau altceva, ce se gäsea de cumpärat si te-as fi intrebat: " Otilia, tu plantezi ridichii, si recoltezi ardei???"
Fetelor...nu mai cumpärati atitea märgäritare!!!...sint de ajuns si 10 bulbi si la anul aveti cel putin 30!!!...se inmultesc asa de repede si usor!!!
Eu v-as recomanda sä puneti si regina noptii, care este si ea de mai multe culori...cred cä o stiti...se deschide seara si miroaaaseeee....mhhhh...
Bun este si un pomisor, care are frunzele mari si niste flori ca niste trompete...bun pt. ce???...impotriva tintarilor!!....dacä aveti...in De se numeste Trompetenbaum, dar in Ro nu am väzut asa ceva.
Pt locurile umbroase sint pe aici tot felul de floricele si arbusti care se numesc "Bodendecker"...adicä cresc pe suprafata solului, pe care il acoperä cu o puzderie de flori...se vede foarte frumos.
Din grädina mea nu va lipsi apa...adicä un elesteu mic, in care voi pune plante de apä si pestisori, incadrat cu lumini subacvatice...asa ca sä väd si noaptea pestisorii!!!...intr-o parte a elesteului voi face o ridicäturä de pämint, stabilizatä cu stinci, sau pietre mari pe care voi pune ghivece din ceramicä, de jos pinä sus, intr-un fel diagonal, iar in ele o sä pun tot felul de flori agätätoare, sau care cresc "atirnate" ( scuze, dar nu pot deloc sä mä concentrez astäzi!!!...parcä mi-a luat cineva mintile!!...dar ideile, nu!!! ) si de diferite culori...bineinteles cä stuful nu va lipsi de acolo...si este unul asa de frumos!!!...zici cä sint niste pufuleti!!!
Dacä mai imi vin idei, vä mai spun!!

Vä pup cu drag, Cami.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Otilia
Pentru 5 fire, dar dupa cum ti-am zis sunt puse intr-un vas frumos ceramic, este o planta pentru casa la vremea asta,dupa cele trece floarea le pot pune afara in pamant. Mult- putin asta este acum, eu oricum ma bucur ca le-am gasit si le am! Tu nu plange ca o sai si tu gramada si afara si iti poti pune si in casa!asa ca avantaj TU!


Cine zicea aici de un cos de nuiele in care pui pamantul amestecat cu seminte de iarba??? Iarba iese prin zabrelele cosului formand un bulgare de iarba verde? Faina idee, mai ales daca se si agata undeva aceste cosulete!Poate o sa incerc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andreutza spune:

Bine v-am regasit, fetele!
In primul rand, ideea cu cosul de nuiele este super. Nu amestecati tot pamantul cu seminte pentru ca este risipa. Incercati sa puneti doar pe margine pamant cu seminte pentru ca oricum numai astea vor rasari. Cosul de nuiele daca este mare poate fi ingropat in pamant pe jumatate. Am vazut pe la pensiunile de la noi de la munte niste gradini amenajate rustic cu flori plantate in cele mai bizare locuri cum ar fi: o roaba veche, galeti(mascate), chiar un car plin cu flori, sau straturi amenajate cu pietre mari sau scanduri pentru a nu se imprastia pamantul. Toate cuprindeau specii amestecate (sau aceeasi specie dar culori diferite).Daca suprafata este mare se planteaza in scara(in spate plante mai inalte si eventual tufe sau chiar copaci)(foarte decorativi si practici sunt pomii fructiferi ca piersicul cu flori batute si talie mica) iar in primplan floricelele mici.
Despre cosul de nuiele folosit pe post de ghiveci: ca sa nu-si piarda pamantul prin spalare trebuie pus pe fund un strat de drenaj pentru surplusul de apa care de obicei este din pietricele dar poate fi inlocuit cu succes de cioburi de ceramica sau folie de plastic in care se fac mici gaurele.
La bulbi trebuie sa va uitati cu atentie si sa-i plantati cu "capul" in sus pentru ca altfel nu au nici o sansa. Sunt unii la care poti spune f greu care e partea superioara daca bulbul nu e pornit in vegetatie(ex begonia). In acest caz cel mai simplu e sa va uitati dupa urmele de radacini care sunt de obicei sub forma de rozeta. Ma scuzati, nu am vrut sa supar pe nimeni, dar se poate intampla. Dupa plantare, bulbii nu trebuie tinuti la caldura pentru ca va porni in vegetatie partea aeriana si cand va epuiza resursele din bulb se va usca. Este f imp ca intai sa se formeze partea subterana care va sustine planta si odata cu epuizarea bulbului(bulboasele sunt plante anuale pentru ca bulbul se reface nu se mentine de la an la an), radacina va aproviziona planta.
Pentru a forta bulbi de zambile pentru a decora casa ii puteti pune intr-un vas cu apa (ca un pahar Erlenmayer) astfel incat sa stea numai rozeta din care vor iesi radacinile in apa. Apa se completeaza si vasul se tine intr-un loc mai racoros la lumina. Planta va creste rapid si va inflori super. Tot pentru casa exista niste vase din ceramica cu multe deschizatuei laterale in care se planteaza bulbi in dreptul fiecarei fante. Cand cresc, iese fiecare prin dreptul deschizaturii ei si imbraca vasul cu flori. Sunt f decorative. Bulbii nu trebuie obligatoriu fertilizati, si mai ales in nici un caz in prima parte, pana la inflorire, cand cresc pe seama rezervelor interne. Ce e f imp la plantarea bulbilor este respectarea adancimii de plantare inscrisa pe plicuri(se calc de la vf bulbului).
Lacramioarele se inmultesc relativ repede singure prin org vegetativ din sol care se numeste rizom(la fel stanjeneii).
Muscatele nu sunt deloc pretentioase dar prefera locurile insorite.
Ideea cu ziarele umede puse peste semintele puse la incoltit e f buna si se foloseste. Conditia este sa ti si ziarele umede si mai ales sa pandesti semintele si in ziua in care au incoltit sa indepartezi definitiv ziarele. Pentru rasaduri, pastilele alea de care zicea petra sunt super. Si mai sunt ca niste tavite cu alveole cat un degetar in care se pune cate o samanta si cand a crescut rasadul se scoate cu tot cu pamant si se replanteaza. Daca ati vedea cum se produc rasadurile intr-o sera...ati muri de ras si v-ati mira ca mai mancam vreo leguma(se face un fel de noroi din care cu o forma se fac mici cubulete in care se planteaza rasadurile dupa ce au fost smulse din pamant buc cu buc).
Otilia, probabil ca acele "crengi uscate" din gradina ta sunt buruieni de anul trecut. Daca sunt ramificate, nu se pot smulge din pamant si sunt usor intepatoare poate fi pir sau palamida. Ideal ar fi sa le scoti cu toata radacina pentru ca din ceea ce ramane in sol se regenereaza. Daca nu e posibil taiele cu sapa.
Am si eu o intrebare: va plac mestecenii? Sunt preferatii mei.

Cu drag,





Andreea & Octaveatza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

quote:
Originally posted by Andreutza

Otilia, probabil ca acele "crengi uscate" din gradina ta sunt buruieni de anul trecut. Daca sunt ramificate, nu se pot smulge din pamant si sunt usor intepatoare poate fi pir sau palamida. Ideal ar fi sa le scoti cu toata radacina pentru ca din ceea ce ramane in sol se regenereaza. Daca nu e posibil taiele cu sapa.


Merci mult, Andreutza, si eu cred ca sunt buruieni, dar a fost posibil totusi sa le smulg din pamint. Intepatoare nu cred ca sunt, in orice caz pe mine nu m-au intepat dar aveam minusi speciale.
Sunt buruieni ca anul trecut nu m-am ocupat de gradina si ele au profitat si ne-au invadat :(((
Petra draga, tu esti o mare gradinareasa!!! Ce de rasaduri!!!
Sa ne spui ce si cum... Eh, da, pina la urma margaritarele te-au costat mai mult, 2€/bucata, dar daca zici ca sunt frumoase, merita!

Deci, daca inteleg eu bine, plantez lacramioarele afara si fara sa fac nimic la anul o sa am mai multe???

Va pup!

PS: V-am zis ca am gasit si ghiocei in gradina?

Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Otilia ,

De ce nu incerci sa elimini buruienile tale inteparoare cu niscai ierbicid ceva. Probabil ca ai sa gasesti tu ceva pe la tine pe acolo sa omoare buruienile si sa nu afecteze iarba. Si mama mea a avut in gradina o asa buruiana, in fiecare an ne munceam sa o rupem si nu peste mult timp aparea din nou. AM tot rupt-o si am reusit macar sa ii delimitam extinderea pana intr-un an cand m-am enervat si m-am dus la un centru de semnte si plante(cum sunt in Ro.) si mi-au dat o solutie ce am pus-o in nu mai stiu cati litri de apa si am stropit pe acolo. La prima udare s-a uscat mult din ea si am mai repetat de cateva ori pana am scapat de ea, dar ce folos ca ea se intinde la un vecin care nu prea il intereseaza gradinaritul.Dar mama da in fiecare primavara cu solutie de aia pe langa gard si nu mai iese asa multa.
Bafta!

Deocamdata despre rasadurile mele nu am ce sa va povestesc. Din ce am inteles eu de la Andreutza, rasadurile cu bulbi nu trebuie sa stea la lumina prea mare, pentru a stimula bulbul la crestere? Daca este asa, am fost specialista fara voie, pentru ca tin rasadnita cu bulbi intr-un loc nu prea luminos, si tocmai ma gandeam sa ii mut la lumina, dar nu mai fac, ma conformez!
acum sa vad ce o iesi din experientele astea ale mele cu gradinaritul. Anul trecut , cu toate ca stateam la bloc, mi-am semanat niste seminte de flori intr-un vas, au incoltit , au crescut ele acolo in soarta lor, dar eram mandra de rasadurile mele si ma laudam la toti, pana a venit la mine in vizita o tipa care deja avea casa cu gradina si experiente cu florile, si a inceput sa rada de mine ca din prapazeniile alea de rasaduri voi avea flori la iarna!!
Imi venea sa o bat nu alta, dar in scurt timp am cam inceput a-i da dreptate!Realitatea ca le-am pus mult mai tarziu, era cred deja aprilie, la germinat, dar acum am luat-o din vreme!

Despre lacramioare, asa este le pui anul acesta in pamant si nu le mai ai grija niciodata!dar daca se intind prea tare sa le mai raresti.

Mergi la inceput