Filoloagele de pe forum (2)
Raspunsuri - Pagina 8
angi_gemeni spune:
Sibylle, eu am un citat cu verbul pe care-l cauti; nu stiu daca te ajuta foarte mult, voi mai cauta in seara asta ceva.
Poezia asta a lui Cosbuc am invatat-o cu ani in urma si mi-am amintit ca e vb. "a cauta", insa forma arhaica. Daca, insa te ajuta, ma bucur si promit sa mai caut...
DE PE DEAL
(strofa a 5-a si a 6-a)
De-as fi stiut ca n-a venit
Anume pentru mine,
Eu n-as mai fi vorbit cu ea!
Da stiu si-aceasta bine.
Ca m-a catat demult prin vai
Pierduta-asa cu gandul;
Si daca nu m-ar fi gasit,
Umblat-ar fi de-a randul...
Angi&Andrei&Andreea
angi_gemeni spune:
Eu m-am pus pe cautari... Si gasesc. Dar, nu stiu daca e tocmai ce-ti trebuie. Uite:
P A N
Acoperit de frunze vestede pe-o stâncă zace Pan.
E orb si e bătrân.
Pleoapele-i sunt cremene,
zadarnic cearc-a mai clipi,
căci ochii-i s-au închis -ca melcii- peste iarnă.
Stropi calzi de roua-i cad pe buze:
unu,
doi,
trei.
Natura îsi adapă zeul.
Ah, Pan!
Il văd cum îsi întinde mâna, prinde-un ram
si-i pipăie
cu mângâieri usoare mugurii.
Un miel s-apropie printre tufisuri.
Orbul îl aude si zâmbeste,
căci n-are Pan mai mare bucurie
decât de-a prinde-n palme-ncetisor căpsorul mieilor
si de-a le căuta cornitele sub năstureii moi de lână.
Tăcere.
In juru-i pesterile cască somnoroase
si i se muta-acum si lui căscatul.
Se-ntinde si îsi zice:
"Picurii de rouă-s mari si calzi,
cornitele mijesc,
iar mugurii sunt plini.
Să fie primăvara?"
Nu stiu... Sper sa nu ocup spatiul de pomana...
[
Angi&Andrei&Andreea
Chuny spune:
Vreau sa va multumesc pt exemple si sa stiti ca le voi folosi. Sper sa fac un dosar foarte bun.
Sibylle
angi_gemeni spune:
Mai, fetelor, cand imi propusesem si eu sa dau cu "buna ziua", in fiecare zi, aici, peforum, voi ati disparut?
Nu mai scrie nimeni?
Eu, acum, sunt in vacanta, asa ca mai am timp si de net.
Va pup pe toate
Angi&Andrei&Andreea
ioanamari spune:
La inceput, cand am dat de forumul vostru m-am bucurat mult prt ca vreau sa intru la fr-it la Bucuresti. Dupa ce am citit mesajele voastre m-am speriat rau de tot. Serios. Adica voua chiar nu v-a folosit chiar la nimic ce ati facut la fac? Sunt complet dezamagita. Bine ca nu ati scris si ca ati ramas somere dupa ce ati terminat ca imi schimbam orientarea profesionala. Eu iubesc f mult franceza si vreau sa lucrez cu ea dupa aceea, nu neaparat ca prof. Dar doar prof si traducator poti fi dupa ce termini dupa atatea chinuri limbi si lit straine la Buc? Ridicati-mi moralul daca puteti... dar, va rog mult sa nu ma mintiti. Macar spuneti-mi adevarul.S'il vous plait!!!!!
Laura _Oprescu spune:
Ioana,
nu stiu de ce ai ramas cu impresia asta.Cert este ca daca ar fi sa o iau de la capat ,aceeasi facultate as face! E vorba de faptul ca iesi cumva format ca om...tot timpul ai impresia ca mai ai mult pana ajungi sa zici : gata, s-a temrinat facultatea, stiu tot ce se putea sti.La filo, niciodata nu ai citit tot, niciodata nu esti macar pe aproape...Dar facultatea in sine e super! Noi aici ne-am tot plans de lipsa mai multor cursuri de pedagogie, de predarea unor materii de care aproape nu te lovesti in experienta didactica (gramatica structuralista,etc)...
daca inclinatia ta este catre latura umanista atunci filologia este ceea ce cauti...
in ceea ce priveste cursurile de franceza de ex. noi ne-am plans de lipsa multor cursuri de conversatie...dupa ce termini facultatea, poti vorbi de litterature courtoise, de tot ce vrei si mai ales ce nu prea ai cu cine discuta, in schimb daca vrei sa spui "incheie-te la sireturi!" nu iti vin cuvinetele asa de usor..Limba franceza (cazul meu) am plecat cu o baza buna din facultate, insa ca sa o poti stapani in cat mai multe din nuante ,trebuie sa o practici...si aici noi reprosam lipsa burselor in Franta ...Toti francezii cu care am discutat sunt incantati ca le vorbesti limba si la nivel academic,dar fie vorba intre noi, nu asa comunici zilnic si sunt atatea prescurtari si expresii uzuale de care numai daca te lovesti le inveti...
Eu iti urez mult succes si inca ceva: facultatea a folosit intr-un mod sau altul fiecareia de aici..fie ca om, fie ca profesor..
angi_gemeni spune:
Ioana,
si eu tot franceza-italiana am terminat, dar nu la Bucuresti. Le stiu, in schimb, pe doamnele profesoare de acolo: Doina Condrea-Derer, Smaranda Elian(o doamna si o enciclopedie; o admir si o respect). Il stiu si pe Mugur Hanibal Stanciulescu.
Eu am dat definitivatul la franceza(predau la un Liceu de Arta), insa norma mea e formata din mai multe ore de italiana.
Am si autorizatie de traducator... Eu am invatat multe la facultate si m-am format si informat. Nu-mi pare rau ca am facut aceasta facultate.
Te vei descurca, va fi bine, vei vedea. Ai foarte mult de citit, trebuie sa muncesti mult si singura... Dar e frumos. Succes!
Angi&Andrei&Andreea
anetuca spune:
Salutare,
Eu sunt Ana. Anetuca. Si am terminat Univ din Bucuresti, Fac de Limbi Straine, franceza-engleza, traducatori. Promotia 2002. Acum fac mastere peste mastere si vreau sa fac un doctorat in traducere si terminologie.
Parerile legate de Limbi Straine, care cica ar fi de viitor (cel putin asa se zicea cand am intrat eu la facultate, acum...6 ani)depinde foarte mult de context.Limbi straine fara altceva in spate, o alta pregatire, nu e ceva prea interesant pentru un angajator.
Facultatea in sine nu te prea ajuta la nivel practic. Iti deschide orizonturi diverse, dar depinde de tine sa aprofundezi ceva. Ce m-a dezamagit in facultate a fost lipsa de preocupare pentru aspectul practic, scris si vorbit al limbilor invatate. Astfel ca ajungi sa te felicite un francez, sau un belgian, in fine, spunandu-ti ca vorbesti ca din carti franceza. Adica cu un iz de expirat si obsolete.
Diferenta de viziune asupra invatarii unei limbi straine o vezi cand ai ocazia sa faci un semestru sau un an la o univ straina si sa vezi cum muncesc cei de aici. Cum teoria devine doar un suport, de pilda, pentru practica. Ma refer aici la Teoria si practica traducerii, un curs fscinant pe care l-am facut la Bucuresti, unde titlul asundea o nesfarsita prelegere despre traducere,ca teorie. partea practica era lasata pe mai tarziu, pentru fiecare la el acasa.... Mai apoi am facut acceeasi materie in Belgia. Si se numea la fel. doar ca era un echlibru de teorie si practica, mai multa practica....
Daca mai e cineva care a terminat pe acolo, poate ca are alte pareri. ..
O zi buna de tot,
Anetuca
kittutza spune:
Salutare filoloagele! Ma bucur tare mult ca v-am descoperit!!!Ma primiti si pe mine???
Am terminat la Universitatea AL. I. Cuza din Iasi, engleza franceza in 1996 (cred ca-s cea mai "coapta" dintre voi ) si masterul in Studii Americane in 1997.
Am fost profa de engleza timp de 4 ani, restul la o firma particulara. Mi-a placut mult in invatamant, dar am renuntat pentru ca ma saturasem sa "plang" la usa ISJ-ului in fiecare toamna, sa vad daca am sau nu ore, unde am ore si cate... Consider ca am muncit prea mult ca sa ajung sa fac treaba asta. Mi-e tare dor de copii, ii vad mereu pe strada, pentru ca am predat la o scoala din cartierul in care locuiesc, imi sunt dragi, si eu le sunt lor draga, ma intreaba mereu cand ma intorc la scoala... Dar, asta este din pacate.
Intrebare: este cineva aici care sa fi terminat Litere la Iasi?
Cu multa prietenie,