strainatatea

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liris spune:

Draga Ira,

cred ca ai punctat bine .
Statisticile "povestite " de Dinu seamana cu cele din propaganda electorala a lui Nastase.

O tara "merge bine" daca exista o clasa de mijloc de min. 85% care o duce bine.
La noi 85% o duc rau si 5 % foarte rau si 10% foarte bine (prea bine probabil , ca nu-s multi romani cinstiti si bogati in acest moment).

In ceea ce priveste vietuirea in alta tara , eu ma simt romanca si am sa-mi invat copiii sa se simta la fel: nu voi deveni frantuzoaica sau americanca sau elvetianca. Dar nu inseamna ca asta e calea.Fiecare este liber sa-i fie dor sau sa nu-i pese . Dupa cum simte. Nu asta discutam noi aici ...oricum si cred ca discutia a deviat mult desi cred ca a fost asa cum spune Ilici "constructiva"....

Sarbatori fercite!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Conchita, am sorbit fiecare rind din ce ai scris si am inceput sa visez cu ochii deschisi... e pacat ca multi dintre noi cei din tara tinjim cu tot sufletul dupa cele enumerate la tine, dar nu avem acces la ele, ba chiar si intenetul, cum spunea Ira, e un mare lux pentru cei mai multi!
Cit despre cele scrise de Dinu, mie chestia cu masinile nu-mi miroase deloc a bine, sunt bine cunoscute misculatiile pe care le fac multe firme pentru a fenta impozitele si una dintre ele se leaga tocmai de cumpararea de masini noi in leasing pe care ulterior le vind angajatilor. Iar faptul ca in Ro. s-au vindut mai multe Maseratti decit in toata Europa de Est iarasi ma pune pe ginduri - oare de ce? Sunt tari in Europa de Est care stau mult mai bine decit noi, oare de ce totusi noi avem mai multi milionari in dolari decit ei si cumparam mai multe masini de lux?
Imi pare rau, draga Dinu, poti sa spui ca sint circotasa, dar ceea ce ai spus mi se pare mai degraba un contraargument decit un argument in favoarea situatie "roze" din Romania!!!
Numai bine,
Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

corect Catalina!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Vinzarile de automobile NOI - NOUTZE in RO au totalizat in primele 9 luni ale anului 74.594 unitati!!! in crestere cu 15,6% fata de perioada similara a anului trecut. Numai in septembrie s-au comercializat 9.000 autoturisme - cam 300 bucati zilnic. Din toata saracia lucie pe care voi o descrieti romanii au cumparat in perioada ianuarie-septembrie 29.657 autoturisme DACIA (care a ajuns pasare rara), numai in septembrie s-au vindut 4.005 bucati !!! Ca sa nu mai vorbim de Daewoo care a vindut in 9 luni 14.905 bucati, Renault 6.628 pcs, Skoda 4.627 pcs, Peugeot 3.336 pcs. Nu va dau statisticile pt BMW, Mercedes, sau alte marci care nu se adreseaza romanului mediu ca iar imi pun lumea in cap. Iar lunile noiembrie-decembrie cu vinzari de virf nu sint inca luate in calcul! Adaugati si piata second - hand, zeci de mii de autoturisme aduse de afara prin intermediari pf sau p.juridice. 
Ca o curiozitate, Masseratti a vindut in RO 6 pcs imediat dupa deschiderea reprezentantei, mai mult decit a vindut in toata Europa de Est in aceeasi perioada!!! Ca urmare Ferrari a decis ca in martie sa deschida reprezentanta in Romania!!! 
Timpul nu imi permite, dar va asigur ca situatia este similara in cazul locuintelor. Preturile au crescut fantastic si cu toate acestea desi la preturi fabuloase apartamentele se vind rapid iar vilele rasar ca ciupercile dupa ploaie.


Draga Dinu, cei care argumenteaza mersul catre bine al Romaniei prin statistici de genul asta ori au putere de intelegere a lucrurilor foarte limitata si nu pot vedea problemele in ansamblu, ori isi considera partenerii de discutie suficient de limitati in ale gandirii cat sa muste momeli de doi lei.
O statistica data ca cifra absoluta nu are nici o valoare daca nu este raportata la intreg (caz in care s-ar fi cifra relativa). Daca ti-as spune ca "Vinzarile de automobile NOI - NOUTZE in Ca au totalizat in primele 9 luni ale anului 150.000 unitati!!!" ai ajunge cumva la concluzia ca-n Canada oamenii o duc mai bine de doua ori decat in Romania? N-as spune ca e fals, ci doar ca deductia e total eronata.
Cele 74.000 de masini nou-noute vandute in Ro nu au nici o relevanta ca statistica. Poti deduce tu de aici ca romanii o duc mai bine? Ca bunastarea populatiei a crescut? Dintr-o astfel de informatie se pot formula vreo 50 de ipoteze. Mai departe daca intr-adevar vrei sa afli veridicitatea ipotezelor va trebui sa faci studii aprofundate care sa vina sa demonstreze validitate ipotezelor. Statistica e unul din domeniul la care toti avem impresa ca ne pricepem. Credem ca daca vedem 3 cifre pe trei pagini de ziar diferite sunt capabili sa tragem concluzii pertinente.
Stim doar ca cifra aia de 74.000 a crescut cu 15% fata de anul trecut. Asta-i tot. Dar tu ne-ai servit-o ca si cand noi am fi gasculite tembele sa credem ca aceasta crestere inseamna si o crestere a nivelului de trai. Iti spun ca se poate ca anumiti indicatori marunti de genul asta sa creasca, iar indicatori ca nivelul de trai sa scada drastic. Nu poti analiza acesti indicatori separat, ei de regula se calculeaza pentru a fi interpretati in corelatie cu alti indicatori.

Si apoi de parca nu ar fi fost destul de ridicol exemplul tau, te-ai apucat sa faci si analize detaliate cum ca din totalul de x masini atatea sunt roze si atate albastre, atate s-au vandut in ian. si atatea in vacanta de vara a copiilor prescolari.
Tu baiat prost nu esti, mai Dinu, caci ti-am citit postarile din acest subiect, numa ca ne-ai luat de fraieri, iar asta mi-a cam zgandarit orgoliu'.
Nu uita ca-n Ro masina proprietate personala este inca un lux, in tarile dezvoltate ea este o necesitate.
Cand vorbesti de nivel de trai sau de bunastarea familiei intr-un esantion (iar esantionul poate fi populatia unui oras, regiune, tara, ce vrea muschii tai) trebuie sa ai in calcul un complex de factori: venitul pe membru de familie, venitul pe total familie, nr de persoane aducatoare de venit, totalitatea bunurilor cu valoare indelungata detinute de acestia (ex: masina, aragaz, frigider, masina de spalat), casa/apartament, chirie/imprumut/plata integrala, marimea cheltuielilor, tipul si structura cheltuielilor (adica cati bani pe mancare si de care calitate, cati bani pe concediu si la ce nivel, cati bani pe haine si de care), tipul serviciilor procurate de familie. Nu uita ca ceea ce ti-am zis eu sunt categorii mari, fiecare din ele se impart in alte cateva subcategorii. Dupa ce ai un esantion reprezentativ care este supus chestionarii, informatiile culese sunt prelucrate si apoi se formuleaza concluziile.
Ceea ce-ai facut matale in mesajul de mai sus e statistica de shantz menita sa abureasca copiii de clasa a patra.

Dincolo de mesajul lui Dinu, haideti fratilor sa terminam odata cu saradele astea Romania versus Ciocarlia (si cand zic Ciocarlia ma refer la aproape toate tarile vestice Romaniei, plus Nord America, Australia etc.). E o realitate faptul ca nivelul de trai este mai ridicat in Ciocarlia decat in Romania, e o realitate faptul ca se traieste mai bine la modul general in Ciocarlia decat in Romania. Nici tu si nici altcineva de pe acest forum nu cred ca are tupeul sa contrazica o astfel de afirmatie. Insa cand e vorba de binele sau bunastarea unei familii sau a unui individ nu are sens nici un fel de comentariu. Poti trai in Sri-Lanka sau Kenya si sa fii fericit cu viata ta de acolo. Poti trai in Elvetia si sa injuri pe toata lumea.
Oameni buni, STATISTICILE AU VALOARE NUMAI PENTRU GRUPURI, PENTRU COMUNITATI sau POPULATII (in cazul de fata). CAND VORBIM DE INDIVIZI, ELE SUNT NULE. Putem vorbi de sansa unui individ de a trai bine in tara x, dar nu putem afirma ca asa va fi. Considerand spre exemplu ca la 98% din indivizii din Romania le apare un corn in frunte la varsta de 40 de ani, asta nu spune mare lucru despre domnul Ionescu care a venit la control inainte de a implini 40 de ani. Poate foarte bine sa fie printre cei cu corn in frunte, poate la fel de bine sa ramana neinsemnat. Poate la fel de bine sa se situeze in cele 98% cat si in cele 2%.
Exemplele pe care le dati voi despre X-ulescu care s-a intors in Romania si i-a mers mai bine ca-n SUA sau de Popescu care o duce tare bine in Australia nu vin in nici un caz sa intareasca sau sa contrazica statistica generala. Ei sunt doar indivizi care se pot supune regulii sau se constituie ca exceptii, dar atat. Credeti ca daca sustineti ideea ca-n Olanda se traieste prost si veniti cu 3 exemple de oameni care o duc rau in Olanda asta inseamna ca aveti mai multa dreptate in fata unuia care a venit cu un singur exemplu de familie care oduce bine in Olanda? Asta apropo de homelessii de pe strazi. Tu Dinule poate intorcandu-te de la munca acasa ai numarat 10 homlessi in Londra in fiecare seara, iar in Romania ai numarat numai 5, asta nu inseamna ca-s mai multi homlesisi in Londra. Iar ajung la ideea initiala. Ca sa poti emite o astfel de concluzie trebuie sa iei in calcul ora la care te-ai intors acasa in Londra si ora la care te intorci acasa in Bucuresti, cat de lunga e ruta pana acasa, te-ai dus prin centru sau prin periferie, erai bine-dispus cand i-ai numarat sau de-abia iti murise pisica, era frig de crapau pietrele sau era soare de primavara?
Nu uitati ca exista si alte culori decat alb si negru. Viata asta are nuante nenumarate, sutem in esenta un complex de factori nenumarati si deci e imposibil sa fim identici, deci sa simtim identic. Parerile noastre pot fi infinite la numar, statisticile sunt aceleasi pentru toti.
Am tinut sa fac precizarile acestea pentru ca initial subiectul a pornit de la chestiune personala, deci de nuanta ("imi de dor de Romania") si s-a ajuns in final la statistici, adica cifre rigide si alea prost interpretate.

Sarbatori fericite tuturor, s-aveti parte de carnati, caltabosi, tobe si leber pe masa, ciorbita de burta cu smantana, sarmalute cu mamaliguta si 'fro 2 placintele bine rumenite. E timpul sa aprindem o lumanare de Craciun si sa ascultam un colind sau gingalbel, ce vreti voi, sper ca-n felul asta sa aveti mintea mai putin ocupata de probleme care oricum nu stau in rezolvarea membrilor unui forum despre copii.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amal spune:

imi pare foarte rau pentru CONCHITA, care nu a inteles absolut nimic...
sfaturi despre teatre si librarii sa si le tina pentru ea; nu despre asta era vorba!!!!!!!!!!!!
imi pare rau, dar esti total "pe dinafara"...
oricum, subiectul este inchis demult pentru mine, chiar nu am cu cine sa discut pe tema asta....
SIMTITI-VA BINE ACOLO UNDE SINTETI SI GATA CU SUBIECTUL ACESTA!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Amal, nu te supara dar nici eu nu prea inteleg ...
Initial am crezut ca ti-e dor de tara, ca nu te poti adapta foarte usor. Conchita a dat cateva sugestii cum ai putea sa te simti mai bine departe de casa. Nu asta vroiai ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amal spune:

multumesc pentru "atacurile la persoana" specifice romanesti; ma bucur foarte mult pentru maniera in care se expun ideile aici..., asta inseamna ca nimeni nu a uitat de unde a plecat... (totusi). romanii nostri isi pot schimba cetatenia, dar naravul BA...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Sper ca nu te referi la mine. N-am intentionat sa jignesc pe nimeni, imi pare rau daca te-am suparat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Eu nu inteleg deloc de ce se intimpla lucrul asta atit de des pe unele subiecte: unele persoane sunt foarte surprinse ca discutia deviaza la un moment dat de la tema initiala la alte teme. Haideti sa ne gindim un pic, oare nu se intimpla la fel in majoritatea discutiilor intre oameni? Daca stati de vorba intre prieteni, sa zicem o dupa masa intrega, nu incepeti cu un subiect si va treziti ca vorbiti dupa o vreme despre te miri ce?
Eu cred ca daca cel care a deschis subiectul este interesat ca discutia sa continue pe acelasi topic trebuie sa mai intervina din cind in cind si sa "apuce fraiele" intr-un fel, restabilind firul discutiei. Daca, dimpotriva, este nemultumit si nu mai vrea sa participe, asta este, sa nu mai participe! Fara suparare!

Acum, in privinta celor scrise de Try, sunt foarte de acord cu fiecare rind, dar la sfirsit m-a amuzat afirmatia ca aici se discuta "probleme care oricum nu stau in rezolvarea membrilor unui forum despre copii"!!! Ei, si, daca nu sta in puterea noastra sa le rezolvam, ce?! Nu putem discuta despre ele? Chiar si tu, Try, ai participat la discutie si inca ai facut-o, dupa parerea mea, la modul foarte pertinent! De ce ne trimiti sa mincam placinte daca noi avem chef sa stam de vorba, chiar crezi ca de mai mult nu suntem in stare?!!!
...Eu cred ca forumul asta este mult mai mult decit "un forum despre copii", daca nu am dreptate va rog sa ma contraziceti!

Numai bine tuturor,
Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

A si mai vroaim sa adaug ceva: foarte multi din cei care nu reusesc sa-si gaseasca linistea in tara de emigratie ajung sa blameze sistemul/guvernul/vecinul indian sau mexican/chinezul de pe palier sau mai stiu eu pe cine. Nu uitati ca suntem complet responsabili pentru reusita sau esecul nostru intr-o tara de adoptie. Ai ales sa te duci acolo fara sa iti fie impus in nici un fel, fara sa fii constrans de nimic, atunci trebuie sa te supui regulilor acelei tari. E problema fiecaruia ca regulile noii tari vin in contradictie cu mentalitatea, pregatirea, capacitatea fiecaruia de a face fata schimbarii. Nu-i sistemul de vina ca tu nu ai supletea necesara sa te adaptezi la noua societate, nu-i sistemul de vina ca tu nu-ti poti gasi de munca in domeniul mineritului, nu-i sistemul de vina ca e mai putin sensibil la dorul ta ude tara. Unii din acesti nefericiti ar vedea un lucru firesc in a le da nou stat bilete de avion gratuite sa-si vada familia, ca deh, ca recompensa pentru faptul ca societatea le produce un stres inadmisibil.
Multi dintre acesti nefericiti gasesc ca si cauze ale nefericirii lor anumite aspecte ale societatii in care s-au mutat. Singura problema domnii mei, este doar incapacitatea noastra deplina de a ne adapta la acest NOU. Bag mana-n foc ca daca erati americani si va duceati in vizita in Romania si ati fi fost pusi sa analizati nivelul de trai nu ati fi ales sa traiti acolo. Dovada sunt copiii nostri care intrebati fiind unde ar vrea sa traiasca in Romania sau in tara de adoptie, ar alege in majoritate a doua varianta. Cu totii stim ca ei, copiii, au o capacitate foarte mare de adaptare. Ea dispare pe masura ce inaintam in varsta.
Deci totul este o problema de adaptare. Invatati de la prorii copii sa va modelati adaptabilitatea. Dupa parerea mea asta e cheia spre a te simti bine in tara de adoptie.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Mergi la inceput