America/vs/Europa

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danab spune:

"mie Europa mi se pare un loc caldut. chiar bun ca-i aproape de Rom. dar cine vrea sa creasca , profesional ma refer, si sa se integreze bine , fara rezerve, cred ca ar trebui sa mearga in State.Parerea mea."


Liris draga, este parerea ta si ti-o respect dar nu-i adevarul gol-golut.Fiecare vorbim aici din experienta asa ca si eu o voi face la randul meu.
Am mai spus-o pe acest forum ca romanii bine pregatiti sunt cautati in vest. Daca esti bine pregatit ai loc oriunde in lumea asta fie ca este Europa, State, Asia,.. Cel mai bun exemplu este sotul meu si alti cativa romani care lucreaza pentru Orange. A venit aici in 2000 ca simplu inginer telecomunicatii-cu o vasta experienta insa facuta la Alcatel Romania, cu experienta in Franta destul de bogata. Dupa un an a ajuns aici unul din cei 6 manageri ai Departamentului tehnic, 5 sunt romani iar unul francez.Sotul are in echipa francezi, olandezi, englezi, unguri, slovaci, 10 oameni in total. Managerul de deasupra lor este un slovac-deci tot est-european- iar abia de aici posturile incep sa fie ocupati de occidentali. Un occidental care stie ce inseamna sa scolesti un individ sa ajunga la performantele unuia dintre romanii, slovacii care sunt aici, cat de mult cheltuieste cu training-urile, fii sigura ca nu va renunta niciodata la un est-european in favoarea unui localnic chit ca i-ar fi mai usor sa se converseze cu el in limba materna.
Au fost perioade si mai negre in firma si de frica sa nu-si piarda oamenii buni-pentru ca un tip bine pregatit isi gaseste destul de rapid de lucru-asta mai depinde da, si de situatia pietei de munca, e foarte adevarat-acestia au fost motivati foarte serios material ca sa ramana. De ce? Pentru ca....am scris mai sus.
Nu stiu in ce tara locuiesti Liris dar eu asa cum am mai scris m-am integrat suficient de bine, zic eu.N-am uitat ca sunt romanca, nu voi uita niciodata dar ma multumesc cu ce am acum, eu spun tuturor: eu multumesc Olandei ca mi-a da ceea ce tara mea nu a reusit sa-mi dea: libertate-plecasem pe vremea vizelor-siguranta, conditii de viata pentru mine, copilul si sotul meu excelente, un spital super unde am nascut, etc.

.........................................................
PS La toate vasta experienta a unui individ trebuie sa recunosc sa un rol important dar nu foarte il joaca si NOROCUL.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

am luat nota si stiu foarte bine ca unii s-au integrat , altii au avut noroc s.a.m.d.

Sa nu mai polemizam , cred ca deja cineva interesat de subiect si-a facut o parere la aceasta ora cu cit s-a scris pe subiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Mie imi plac grozav discutiile dintre voi, chiar daca uneori sunt in contradictoriu, asta este si scopul in care am deschis subiectul - expunerea de pareri pro si contra Europa, pro si contra America. Cred ca ceea ce povestiti este deosebit de util pentru mine si pentru altii ca mine, care au in plan sa plece din Ro. in viitorul mai mult sau mai putin apropiat.
Pentru ca am vazut ca unele dintre voi sau sotii vostri lucrati in domenii oarecum conexe cu al sotului meu, imi permit sa va adresez o intrebare. Dupa cum unele dintre voi stiu, noi am vrea sa plecam in Franta in toamna anului viitor, dupa ce sotul meu isi termina doctoratul. El este absolvent de fizica, a lucrat 16 ani pina acum in cercetare/invatamint universitar iar doctoratul lui este in electronica si telecomunicatii pe domeniul multimedia si educatie la distanta. Intrebarea mea ar fi cam care este situatia in acest domeniu in Occident si mai ales in Franta daca stiti, daca are cautare, daca au oameni, cit este de greu sa-ti gasesti un post si despre ce fel de post ar putea fi vorba. Las intrebarea deschisa si pentru America - desi, cum spuneam, el nu vrea America, dar eu tot as vrea sa stiu!
Va multumesc mult,
Catalina.
P.S.In afara intrebarii mele as fi foarte incintata ca subiectul sa continue si pe tema initiala!

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Basilisk spune:

quote:
Originally posted by armandcp
Exista mentalitati, mai ales venite de la canadienii care vin doar sa stea la barfa si sa culeaga bani, ca munca e pentru prosti
I beg to differ.... E opinia ta, ai dreptul la ea , as they say "opinions are like assholes, everybody's got one" dar consider ca e periculos sa generalizezi. Ca orice generalizare, este extrem de aproximativã si legata de experienta personalã...Ti-ai pierdut cumva jobul din cauza unui Canadian înfometat care ar lucra pe mai putini bani? Cum crezi ca câteva mii (poate zeci de mii) de Canadieni care lucreaza in State pot sa influenteze o mentalitate intr-o tara de 285 de milioane. E ca si cum ai spune ca valurile marilor sunt iscate de miscarile ritmice din coada ale pestilor.
Imi cer scuze daca te-am vexat cu punctul meu de vedere... Numai de bine si sarbatori fericite...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Basilisk spune:

quote:
Originally posted by armandcp
Exista mentalitati, mai ales venite de la canadienii care vin doar sa stea la barfa si sa culeaga bani, ca munca e pentru prosti

Dupa ce am discutat cu "better half" subiectul, am ajuns amândoi la concluzia cã vrem si noi (ca niste Canadieni paraziti ce suntem) sa stim unde se câstigã bani buni numai stând la bârfã....Spune-ne si nouã,nu ne lasa in neagra bezna a nestintei, ca mâine suntem cu tot tribul la granitã cu o cerere de vizã TN in dinti...
Numai de bine, Doamnelor si Domnilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kika spune:

Pro Europa! Pro Biankita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by cataghe
Dupa cum unele dintre voi stiu, noi am vrea sa plecam in Franta in toamna anului viitor, dupa ce sotul meu isi termina doctoratul. El este absolvent de fizica, a lucrat 16 ani pina acum in cercetare/invatamint universitar iar doctoratul lui este in electronica si telecomunicatii pe domeniul multimedia si educatie la distanta. Intrebarea mea ar fi cam care este situatia in acest domeniu in Occident si mai ales in Franta daca stiti, daca are cautare, daca au oameni, cit este de greu sa-ti gasesti un post si despre ce fel de post ar putea fi vorba. Las intrebarea deschisa si pentru America - desi, cum spuneam, el nu vrea America, dar eu tot as vrea sa stiu!
Va multumesc mult,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!



Catalina, gaseste un mod sa imi dai adresa ta de email

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nelke spune:

Eu ramîn ´pro Europa´, mai ales de cînd am cetatenie austriaca, adica europeana. E pur si simplu fascinant sa vezi cîte schimbari s-au produs în ultimii ani, granitele nu mai exista - - eu sînt la 18 km de granita cu Germania (pentru care acum cîtiva ani aveam nevoie de viza) - - te duci acum cu bicicleta ´în strainatate´ si te întorci înapoi fara pasaport si fara probleme...!
Oricum viata e prea scurta pentru prea multe experimente. Am ales sa traiesc aici pentru ca trebuie cîndva sa pui radacini undeva.

Sa stiti ca limba tarii în care te afli sau intentionezi sa te afli este foarte-foarte importanta, altfel te vei simti în vazduh, nu poti participa la viata fara sa stii limba tarii respective.
Eu am învatat-o de la zero si fara profesor, va urez tuturor cale mai usoara si nu uitati: daca vrei cu adevarat ceva, vei reusi ! Trebuie numai sa crezi în tine, sa fii puternic si sa nu pierzi speranta ca dupa ploaie vine si vreme buna !



Nelke

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

Cätälina, iatä incä o pärere personalä. Sunt aici din 2002 si pot spune cä am adunat si eu ceva impresii. Eu nu stiu, din päcate, cum este in celälalte täri scandinavice si nici mäcar in alte täri europene pt. cä din ro am venit aici, dar eu nu am sä le reprosez nimic suedezilor. Am fäcut practicä prin scoala de limbä si am lucrat cu ei mai bine de o lunä. Pot spune cä am fost de-a dreptul impresionatä de felul cum s-au purtat: prietenosi, räbdätori cu suedeza mea pe care incä nu o vorbesc fluent, deschisi. Mi-au arätat cum lucreazä fiecare aparat, ce metode de analizä folosesc ... nu m-am simtit deloc marginalizatä, ci doar mi-a fost ciudä cä nu sunt incä ''stäpanä'' pe suedezä ca sä pot exprima usor tot ceea ce vreau. Aici dau intru totul dreptate fetelor care au spus cä limba este cheia intr-o tarä sträinä! Trebuie invätatä si gata! Nu spun cä este usor; nici noi, eu si sotul, nu am vorbit acasä decat romaneste, dar am cerut practicä la scoalä pt. a avea o posibilitate in plus de a exersa vorbitul. Dar nici nu putem pretinde ca dupä 5-6 ani de trai in tara lor sä fie ingäduitori cu cineva care nu reuseste sä se exprime in limba tärii!
Avem si o cunostintä suedezä cu care ne vizitäm din cand in cand, cu toate cä locuieste la vreo 40 km de noi. Este o persoanä mai in varstä, dar foarte primitoare si prietenoasä. Poate am fost eu norocoasä, dar incä nu am intalnit suedezi 'acri'... :) Cä nu te invitä imediat acasä? Asta este altceva! Cele care sunt acum in ro sau cele care nu au plecat de mult cred cä pot spune acelasi lucru si despre noi... Ganditi-vä numai cati ani ati 'cernut' sau incä o mai faceti panä sä gäsiti un/o prieten(ä) adevärat(ä) acasä, intre romani! In altä ordine de idei, multe depind si de noi ... Asa cä ...
... Trebuie luptat! In plus pentru noi, cu limba, cu un alt stil de viatä, cu acomodarea departe de casä si familie, cu multe altele care apar pe parcurs. Haideti sä stäm stramb si sä judecäm drept, mai bine decat invers! ;) Ar fi mai multe de spus ...
Mult succes tuturor!

Adia

Knocked down, but never knocked out!
http://photos.yahoo.com/floradia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelabebe spune:


Subscriu cu ceea ce liris a spus mai devreme!
Toate cele bune si la "americani" si la "europeni"!!!!

mihaelaH

Mergi la inceput