America/vs/Europa

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

EUROPA MINUS SCANDINAVIA!!!!!
Sint de 7 ani intr-o tara care nu are nimic,absolut nimic in comun cu traditiile,mentalitatea si felul de a fi al unui european,indiferent daca e din sud,vest sau est!
Sfatuiesc pe toti romanii care vor sa plece in Occident:EVITATI NORDUL!!indiferent daca e vorba de Danemarca ,Suedia sau Norvegia.Nordicii te vor privi toata viata ca pe un musafir nepoftit cu parul negru,de asemenea pe copii tai,care poate sint nascuti acolo si vorbesc perfect limba,dar au culoare gresita de piele sau par.Nu credeam ca mai exista asemenea forme avansate de rasism.EXISTA!Ascunse sub niste zimbete politicoase care te fac sa vomiti,cind stii ce ascund dedesubt.Sint tari in care un imigrant nu va avea niciodata aceleasi posibilitati de a avansa,de a fi angajat,etc,pentru ca este competent,pur si simplu.Daca ai ghinionul unui nume "ciudat" care nu seamana cu Svenson,ti se va spune dragut ca...va cautam noi.
Scuzati-mi acreala,dar sint atit de dezamagita,dupa atitia ani de eforturi...
Rayuela cu bebe 25 de saptamini

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

Rayuela, astfel de povesti sunt adevarate si in alte parti ale europei nu doar in Scandinavia.

Oricum imi intareste practic pozitia , in Europa ramii forever un intrus , aici fiecare tara are un mare simt nationalist ,o identitate bine definita , si nu-s fericiti sa vada intrusi in micul lor rai, in tarile din lumea noua fiecare e adunat din patru zari , nu-i nimeni sa nu fie venit cu barca acum o luna sau acum 600 de ani...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

quote:
Originally posted by liris

Rayuela, astfel de povesti sunt adevarate si in alte parti ale europei nu doar in Scandinavia.

Oricum imi intareste practic pozitia , in Europa ramii forever un intrus , aici fiecare tara are un mare simt nationalist ,o identitate bine definita , si nu-s fericiti sa vada intrusi in micul lor rai, in tarile din lumea noua fiecare e adunat din patru zari , nu-i nimeni sa nu fie venit cu barca acum o luna sau acum 600 de ani...

Liris din ceea ce ai postat pina acum observ ca nu-ti place nimic, dar nimic din tara in care locuiesti. Daca esti atita de nemultumita de ce nu pleci? Daca te simti un intrus intuiesc ca nu te tine nimeni cu forta in acea tara europeana. Nu e pacat de timpul tau sa-l pierzi intr-o tara de care nu te leaga nimic?! Te intreb pentru ca noi am locuit in USA nu ne-a placut, am plecat. Fara comentarii, rāci inutile si, mai ales, fara sa ne mincam nervii. Fiecare om se potriveste unui anumit loc. Noi ne potrivim aici. Nu inteleg atitudinea asta de a balacari locul in care traiesti. E decizia fiecaruia de a sta unde ii e bine. Daca nu ti-e bine...de ce stai???
Sper sa nu intelegi gresit interventia mea dar cred ca nu e cazul spunem ca in Europa (sau in "parti" ale ei) nici nu se poate respira ca se uita arienii urat! Sa fim seriosi.

Mergi la inceput

am mai spus-o deocamdata nu putem sa plecam.sper insa sa putem in viitor.

nu ai urmarit ceea ce am spus cu atentie se pare.
Viata noastra aici este mai buna decit in Romania. aici nu este totul urit si rau .insa strainii nu sunt bine primiti, nu ma refer la zimbete de complezenta, astea nu ne lipsesc... nu ti se da un sut in fund insa sunt metode mult mai educate de a ti se da papucii.

Sotul meu este un bun exemplu de om care a avut de suferit de pe urma faptului ca este strain, desi cel mai bun in grupul lui , cel mai muncitor s.a.m.d mereu a fost dat la o parte ptr "localnici", este cumva normal nu ?... eu asa cred . si mereu ma gindeam ce bine i-ar fi fost daca ar fi plecat de la inceput in State , nu si-ar fi consumat atitia nervi cu nationalismul din tara asta si probabil ca acum ar fi fost mult mai sus.

in europa identitatea nationala este mai bien definita , de! istorie mai veche .

papadie asta e parerea mea, si am mai spus-o experientele romanilor sunt foarte diferite in diferitele parti ale lumii unde ajung sa traiasca, si zau nu-mi mai pune intrebari de genul de ce nu pleci ? nu asta e important aici. mai degraba este importanta experienta pe care o povestesc...

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by liris

Sotul meu este un bun exemplu de om care a avut de suferit de pe urma faptului ca este strain, desi cel mai bun in grupul lui , cel mai muncitor s.a.m.d mereu a fost dat la o parte ptr "localnici", este cumva normal nu ?... eu asa cred . si mereu ma gindeam ce bine i-ar fi fost daca ar fi plecat de la inceput in State , nu si-ar fi consumat atitia nervi cu nationalismul din tara asta si probabil ca acum ar fi fost mult mai sus.

papadie asta e parerea mea, si am mai spus-o experientele romanilor sunt foarte diferite in diferitele parti ale lumii unde ajung sa traiasca, si zau nu-mi mai pune intrebari de genul de ce nu pleci ? nu asta e important aici. mai degraba este importanta experienta pe care o povestesc...

Eh asta cu localnicii e sport national si prin alte parti ale lumii:)
Si probabil ca daca n-ar fi fost un pic de orgoliu la mijloc s-ar fi povestit cum e cu birfa in laboratoare si in birouri, in bisericile romanesti si la diversele partyuri ale comunitatii!

Nu zice nimeni sa nu-ti spui experienta dar sa generalizezi ca in tara in care traiesti esti data la o parte doar ca nu esti de-a lor este o exagerare. Nu da nimeni romanul genial din mina, pe europeanul agramat de pe gard. Nu spune nimeni sa nu-ti povestesti experienta dar sa intervii la fiecare subiect cu aceeasi placa: Europa ne trateaza rau...este iarasi o exagerare.
Si mai spuneam ca nu e deloc OK sa musti mina care te hraneste.
Sa stii ca daca aici te simti data la o parte, o sa te simti oriunde data la o parte daca nu exista dorinta de a te integra, daca nu exista dorinta de a vorbi limba tarii respective, daca nu exista dorinta de a-i cunoaste cit de cit. Cu chestii de genul "eu sunt the best" si nimeni nu recunoaste n-o sa ai cistig nicaieri in lumea asta. Nimeni nu accepta acest gen de subalterni sau colegi. Mai ales in US. Eu am invatat din experiente de genul asta sa ma bucur de ceea ce am si sa aspir la ceea ce-mi doresc. Am invatat sa ma feresc de birfe, am invatat sa nu-i vorbesc de rau pe care care ma ajuta (chiar daca mie ajutorul mi se pare mic, odios sau de prost gust), am invatat sa nu musc mina care ma hraneste pt ca este pur si simplu o chestiune de fair play. Din momentul in care m-au acceptat in tara lor inseamna ca m-au accdeptat pe mine asa cum sunt. Din moment ce am venit in tara lor inseamna ca-i accept asa cum sunt.
Liris se putea foarte bine ca sefii sotului tau sa fi trecut cu privirea peste CV-ul lui si sa nu-i fi bagat in seama aplicatia. Faptul ca v-au chemat si ca va dau un salariu a fost un ajutor pt voi. In detrimentul imaginii lor... In US daca vii cu mofturi din astea in secunda doi esti history...Mie nu mi-a placut mai nimic in State. Mai nimic. Ca si tine spuneam ca este un calvar sa traiesc acolo... ei bine dupa ceva vreme mi-am dat seama ca eram subiectiva si acuma pot sa-ti spun ca fost o experienta minunata. Nu as mai putea trai acolo dar am invatat o gramada. Si am si prieteni americani care nu sunt chiar asa de rai :-)))
Iti doresc din toata inima sa-ti gasesti locul in care sa te potrivesti. Este foarte important sa te trezesti zambind dimineata si te culci zimbind seara.

Toate cele bune,

oana

Mergi la inceput

"Nu zice nimeni sa nu-ti spui experienta dar sa generalizezi ca in tara in care traiesti esti data la o parte doar ca nu esti de-a lor este o exagerare. Nu da nimeni romanul genial din mina, pe europeanul agramat de pe gard. Nu spune nimeni sa nu-ti povestesti experienta dar sa intervii la fiecare subiect cu aceeasi placa: Europa ne trateaza rau...este iarasi o exagerare.
Si mai spuneam ca nu e deloc OK sa musti mina care te hraneste. "

eu nu sunt nefericita aici . consider ca am un trai bun , mult mai bun ca acasa . Daca cineva ar da romanul genbial pe agramatul de pe gard clar ar fi ceva putred rau acolo. eu vorbeam de grupuri de oameni comparabili si alegerea care se face in final . chiar daca unul este mai bun, clar mai bun si asta recunoscut , este dat la o parte , punindu-se in locul lui un localnic sau fiind nevoit sa astepte un localnic: daca lui nu-i place atunci sa ia firimiturile asta venit cu pluta. asta este adevarul aici . si vorbim acum de job-uri ptr PhD in high-tech.
pina una alta mina asta nu-i da pomana sotului meu , el munceste si munca lui valoreaza mult.
eu probabil ca in final as fi fercita aici dar sotul meu este foarte nefericit , munca lui si recunoasterea valorii lui sunt ptr el o conditie intrinseca ptr un psihic bun, ptr o munca de exceptie. iar ceea ce i se intimpla aici ii face greata.

"Liris se putea foarte bine ca sefii sotului tau sa fi trecut cu privirea peste CV-ul lui si sa nu-i fi bagat in seama aplicatia. Faptul ca v-au chemat si ca va dau un salariu a fost un ajutor pt voi. In detrimentul imaginii lor..."

cum adica ? sotul meu era inca PhD dar la final iar seful lui in loc sa se ocupe sa-l ajute macar cu un telefon si pe el , sa dea un semn unuia din atiti de multi cunoscutii lui in domeniu se ocupa sa le gaseasca slujbe localnicilor care terminasera deja de mult(ani de zile) PhD si nu mai aveau treaba cu univ si cu el (in principiu), care avusesera deja un job si voiau sa-l schimbe pe unul mai bun... sau se ocupa sa gaseasca internship-uri ptr studenti, localnici evident. trecerea asta cu vederea se intimpla ptr straini . iar cind a fost sa puna o vorba buna ptr sotul meu a facut-o doar ca head -hunter si neconvingator , la o firma care-i dadea comision din salariul pe are avea sotul meu sa-l primeasca acolo. e drept devenise cumva interesat sa-l ajute ..., ptr localnici o face pe gratis.
numele sefului apare pe orice patent scos de sotul meu, pe orice articol , pe orice carte pe care sotul meu o scoate. desi e complet in afara subiectului de cercetare, nu scapa nici o roialty.
poate nu e cazul la voi si ma bucur daca asa e , dar nu e asa la noi , imi pare rau. si atentie nu generalizez !

"In US daca vii cu mofturi din astea in secunda doi esti history...Mie nu mi-a placut mai nimic in State. Mai nimic. "

despre ce mofturi vorbesti?

"Ca si tine spuneam ca este un calvar sa traiesc acolo... "

nu este un calvar sa traiesc in Europa. calvar este sa traiesti in Rom. Ordinea (asa cum o vad eu ) este ca-i mai bine -n europa de West ca-n Rom si mai bine in State ca-n Europa.

"ei bine dupa ceva vreme mi-am dat seama ca eram subiectiva si acuma pot sa-ti spun ca fost o experienta minunata. Nu as mai putea trai acolo dar am invatat o gramada. Si am si prieteni americani care nu sunt chiar asa de rai :-)))"

toti suntem subiectivi.
p.s. sunt citeva subiecte unde intervin,nu "peste tot" si nu "cu aceiasi placa".

"Iti doresc din toata inima sa-ti gasesti locul in care sa te potrivesti. Este foarte important sa te trezesti zambind dimineata si te culci zimbind seara."

in realitate avem prea multe probleme in viata cotidiana si cred ca foarte rar se poate intimpla asta . cred ca cei care mai reusesc sa faca asta sunt doar copiii...

eu ma retrag din dezbatere , dar ca sa inchei , cei care vor sa plece din Rom si nu stiu unde :Eur sau State eu as sfatui ptr State . Toti colegii mei care au facut doctorate in State au ramas acolo , au gasit relativ repede job-uri bune si sunt o.k. Pe de alta parte amicii nostri care mai sunt in Europa se uita spre apus cu nostalgie.

Numai bine tuturor!

Mergi la inceput

Stiu ca nu te consoleaza dar nicaieri in lumea asta nu-ti cauta seful job dupa ce-ti termini PhD-ul...
Stiu ca nu te consoleaza dar si in US seful semneaza patentul (asta in cazul in care nu si-l insuseste)...
Sfatul meu e ca daca alegi US sa te feresti de coasta de est, sa te feresti de recomandarile romanilor si mai ales sa nu cazi in pacatul de a te considera cel mai bun. Lasa-i pe ei sa vada asta.
Si sa stii ca inca ramin la parerea mea ca nu e frumos
sa-ti "sanctionezi" asa tara gazda.

Sarbatori fericite!

Mergi la inceput

"Stiu ca nu te consoleaza dar nicaieri in lumea asta nu-ti cauta seful job dupa ce-ti termini PhD-ul..."

nu i-a cerut nimeni sefului sa-i caute job. despre altceva era vorba.
in aceasta perioada de recesiune economica vorba buna a unui sef este vitala , si cine s-a ciocnit de asta stie. sotul meu si-a trimis CV-ul in sute de locuri si nimeni nu l-a luat in seama. in aceasta perioada nu mai conteaza ce scrie in CV . sunt foarte multi buni care stau pe bara.in final , fostul profesor (sef si prieten al sotului )din Rom a pus o vorba buna la o firma americana de aici si l-au chemat la interviu si l-au acceptat. daca mergea de capul lui nici nu-i deschideau usa.
de aia se si implica seful acesta cu pricina asa de mult ptr localnici . ptr ca este foarte foarte greu in aceasta perioada.

"Stiu ca nu te consoleaza dar si in US seful semneaza patentul (asta in cazul in care nu si-l insuseste)..."

de la caz la caz, dar cred ca aici generalizezi . nu prea e adevarat.

"Sfatul meu e ca daca alegi US sa te feresti de coasta de est, sa te feresti de recomandarile romanilor si mai ales sa nu cazi in pacatul de a te considera cel mai bun. Lasa-i pe ei sa vada asta. "

gindurile sunt ptr Sillicon Valley deci nimic in est . daca nu arati ca poti s-ar putea sa sara altii in fata si sa arate . concurenta e acerba . eu sunt circumspecta si-mi temperez si sotul. asa ca in general opiniile sunt opinii dar nu le iau nici ca recom nici ca sfaturi

Si sa stii ca inca ramin la parerea mea ca nu e frumos
sa-ti "sanctionezi" asa tara gazda.

mie Europa mi se pare un loc caldut. chiar bun ca-i aproape de Rom. dar cine vrea sa creasca , profesional ma refer, si sa se integreze bine , fara rezerve, cred ca ar trebui sa mearga in State.Parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreea-ana spune:

Draga Papadie
daca imi permiti,am si eu o intrebare...cum ai reusit sa pleci din state in eorupa?? Ai avut un contract?? Caci eu ma chinui de ceva timp si nu prea reusesc sa pun mana pe nici un job, in afara de U.K unde nu sant interesata sa ajung. Multumesc si-mi scuzi indiscretia

Andreea si bb Anais

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns armandcp spune:

Punctul de vedere expus de Papadie mi se pare perfect valid. Evident ca fiecare are experientele lui. Eu sunt in US de 4 ani. Asa cum bine a spus Papa, cine vine aici trebuie sa ii ia asa cum sunt si faptul ca te-au primit inseamna ca te-au luat asa cum esti.
Poti face mult mai multe in US prin munca ta, insa din pacate se pare ca si aici in US conceptul de munca si de cinste a inceput sa se degradeze. Din ce am trait eu pana acum, sincer, ca sa arati ca esti cel mai bun ai de tras nu gluma. Nu prea le convine nici daca o spui in gura mare si nici daca o demonstrezi, insa totusi iti recunosc in final meritele si fructele apar.
La capitolul corectitudine, nu stiu cum este in alte tari Europene, insa in US sa te astepti sa fii inselat si altul sa iti fure munca cu zambetul pe buze. O excepetie ar fi ca atat cel care are merit cat si cel care a facut furtul intelectual sa fie intr-un grup de oameni competenti , fara cultura de hamburger si coca cola, care vad aceste lucruri si care iau masuri. Marea majoritate fac cum zice Papa, nu le place pleaca. Simplu.
Am vazut o remarca legata de sistemul de sanatate. Oricine poate sa spuna orice. Tu, cel care primesti informatia, ai datoria sa vezi daca e valida sau nu.
Asa am patit si eu. Si da, vina era a mea ca nu m-am documentat.
Ce imi place mie in US? Faptul ca este o societate, chiar daca extrem de ipocrita, tehnologizata. Deci la capitolul asta ma simt ca pestele in apa. Insa va apune repede. Motivul e simplu. Exista mentalitati, mai ales venite de la canadienii care vin doar sa stea la barfa si sa culeaga bani, ca munca e pentru prosti. Partea proasta este ca asta a inceput sa se raspandeasca al naibii de repede.
Imi place ca sunt respectat pentru munca mea, pentru capacitatile mele intelectuale si profesionale, ca numai din venitul meu pot asigura un nivel de trai mai mult decat decent familiei mele.
Nu imi place ipocrizia, incompetenta, care din pacate incep sa prinda radacini si aici.
Nu imi place superficialitatea lor. Dar , vorba medicului meu (neamtz) "Dom'le ce dracu? Chiar trebuie numai destepti? Lasa omule ca si prosti trebe sa fie ca altfel am muri de foame noi astia cu ceva creier in cap". E greu sa astepti sa vezi ca se face o departajare pe merit. Poate dureaza mai mult decat cineva poate astepta, insa la un moment dat vine. Si vine pe un considerent simplu. Banii. Mai bine zis ce profit face firma din munca ta si care este impactul asupra businessului. Ca daca firma vede ca tu ai o contributie mica sau zero, pa si nu am cuvinte. Si am vazut destule cazuri.
Se vorbea de sefi. Pai al meu nu mi-a luat niciodata o lucrare sa zica ca a facut el. Aaaa, ca am dispute profesionale cu el si ca in final uneori eu am dreptate alteori el, asta e altceva. Insa noi vedem aceste dispute ca un fel de confruntare de idei din care iese ceva bun, pozitiv pentru activitatea noastra si nu numai.
Am vazut si parte cu muscatul mainii. Este extrem de discutabila abordarea asta. E drept, capul plecat sabia nu il taie, dar cat de departe vede acel cap ?
Pupatul in dos din pacate cred ca se practica oriunde in lumea asta. E chestie de exprimare si interpretare in final.
Si vorba lui Tutea "Dom'le nu putea lumea fara romani, ca ei sunt buricul pamantului, ei sunt geniali", cum tot asa spunea ca "societatea nord america este de fapt o societate de maimutze". Bune si rele. Perfectiune? Nu exista. Unde e locul tau ? Unde te poti acomoda, unde iti este bine.
Se vorbea de spectacole. Pai zau, nu este vina nimanui ca eu nu vad acei pantofi minunati daca nu ma duc unde sunt. Nu cred ca de ex, in Paris vezi toti oamenii cu pantofi de lac, damele numai in rochii de dai pe spate etc etc. Sa fim seriosi.
Am fost la petreceri cu prieteni romani, in NY, si zau atat romani cat si americani nu iti venea a crede ce frumos era imbracati. Nu e musai sa ai pantofi de 500 de dolari perechea.
Eu cred ca oriunde , aceasta lumea high life este accesibila celor cu anumite venituri. Este scump in America sa te duci la Opera, dar merita. Eu unul am preferat sa dau 200$ pe doua bilete la un spectacol bun decat sa ii arunc la K Mart sau pe alte prostii. Mai este si de organizarea fiecaruia si de gustul fiecaruia.
Deci nu cred ca putem generaliza.
Trebuie doua venituri consistente sa traiesti in America ? Depinde ce se intelege prin a trai. Ca daca vrei Jaguar la scara e una, daca merge si o Honda e altceva.
Exemplul meu. Am inceput cu 45 de mii pe an, in NY, unde taxele sunt enorme. Sotie si copil eu tineam, si nu pot spune ca a lipsit ceva sau ca al meu copil a stat murdar sau bolnav. Am putut sa il dau si la day care unde zau 325 $ pe luna, era destul pentru mine. Am facut-o pentru socializarea lui.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, insa nu cred ca putem acuza o societate de erorile noastre, de lipsa noastra de informare, de lipsa noastra de organizare. Si eu am platit un pret mare, insa am invatat lectia. Si asta este ceea ce conteaza.

Ar fi mult mai multe de spus. Ma opresc aici ca mai trebe sa ma pregatesc si de vacanta.

Numai bine, Armand

http://community.webshots.com/user/armandcp

Mergi la inceput