Bani de buzunar pt. copii.. CIT?????
Raspunsuri - Pagina 3
craciunitza spune:
La scoala copiilor mei li s-a tras atentia sa nu bea apa de la robinet, prin urmare isi cumpara zilnic 0,5l de apa. Dintr-odata se duc 10.000 lei.
Ar fi ideal sa nu se obisnuiasca cu banii de mici dar vremurile in care traim ne obliga sa actionam altfel.
Nu certati copiii cand viseaza!
rici35 spune:
Banii de buzunar nu sunt pt. excursii. Astia sunt bani de care ei dispun singri. De exemplu. Am fost in Ro la mare. Aveau fiecare zii voie sa se dea pe un trenulet sau asa ceva. De vroiau mai mult trebuia sa finanteze din baniilor de buzunar. La Ruga de exemplu, primesc o anumita suma de bani. Cind sunt gata au posibilitatea de a mai cheltui, dar din banii lor. Cadouri la zile de nastere se duc de exemplu in parte din banii lor. Dau eu ceva, si ei dau fiecare cit are chef si ii luam flori la mama.
O chestie foarte buna cu banii astia de buzunar.
Cu drag
Rici
tinatache spune:
Si eu am avut bani de buzunar cand eram la mama acasa si mi-au prins tare bine. In fiecare zi imi luam un pachet de biscuiti sau ceva, sau renuntam la papica si-i strangeam pt weekend sau pt altceva. Insa nu-mi dau seama cat e mult si cat e putin, deocamdata. Doar ca sunt buni si ajuta la formarea deprinderii de a economisi. A, si inca o chestie: cand mergeam in tabara nu ramenam nicioadata fara bani in ultimele zile. Imparteam suma disponibila la nr. de zile si daca cheltuiam intr-o zi mai mult reduceam "cota" in urmatoarele zile. Si mai aveam la mine si o suma "de urgenta" insa de care nu m-am atins nicioadata, pt ca asa primeam instructiuni: numai daca mi se furau banii sau se intampla ceva sa ii iau de acolo. Am fost ascultatoare, nu?:))) Mi-a prins f bine, m-am invatat sa "gestionez" banii si sa ma si zgarcesc atunci cand e cazul.
Concluzie: da, sunt tare buni banii astia de buzunar. Insa inca nu sunt convinsa ca rasplatirea copiilor pt diverse munci casnice e asa de buna... ei ar trebui sa ajute si fara bani doar fac parte din familie... teoretic... insa practic cine stie cum vom proceda si noi peste cativa ani cu ai nostri...?
Cristina, mamica cu burtoaie
oz spune:
quote:
Originally posted by tunad
Baietelul este clasa a IV-a acum si patim necazuri din cauza "poftelor", a fost si "operat", cand avea 4 anisori a vazut Profiterol nu a stiut ce sa ceara si ....ne-am dat seama dupa aceea.
Si acum daca vede ceva....ma doare... si se umfla..
nu inteleg, copilul a fost operat i-a fost pofta de profiterol si nu l-a primit??????? si ce se umfla si doare?
oz spune:
Fiica mea primeste bani de buzunar cati are nevoie, imi cere si eu ii dau. Pana acum nu am avut probleme si nu a exagerat niciodata. Nu vreau sa se obisnuiasca sa faca economii, am facut eu destule la viata mea si nu e amuzant deloc. Una este sa cheltui cu masura si alta sa stangi timp de o luna, doua ca sa-ti cumperi un CD. In principiu copiii mei primesc tot ce isi doresc daca eu imi pot permite. Daca le spun ca nu pot cumpara asta ma inteleg pentru ca au incredere in mine, niciodata nu i-am mintit in legatura cu banii si intotdeauna am facut tot ce am putut ca sa le cumpar ce si-au dorit. Nu cred ca treburile casnice trebuie cumparate, ele fac parte din viata noastra de zi cu zi, suntem o familie si fiecare pune umarul dupa puteri. E adevarat ca cea mare se ocupa doar de ordinea din camera ei si cateodata se mai uita la cel mic. Nu ramane niciodata singura cu cel mic si nu trebuie sa-l i-a afara cu ea, doar sa se mai uite atunci cand eu ies sa intind rufele in curte sau ma duc sus sa fac un dus, etc. Cel mic strange impreuna cu mine jucariile inainte de culcare.
leon spune:
Fata mea dispune de 2.5 $ pe zi. Face ce vrea cu ei fara sa dea raport. In rest are asigurate toate cheltuielile.
Cel mic nu prea are notiunea banilor...la el conteaza numarul masinutelor din colectie.
Nu am sa iau nimic in mormant si daca pot sa le permit, atunci de ce nu? Dupa cum mi-am promis..copiii mei au sa primeasca tot ce am avut eu lipsa in copilarie. Odata traim!!
Best regards...
Leon.
tinatache spune:
cred ca ideea era nu cat de mult ne permitem, ci cum ii facem pe copiii nostri sa inteleaga valoarea banului si a cheltuirii lui cu cap. Personal nu am cunoscut dar am vazut la tv reportaje despre copii de milionari/miliardari care lucrau la bucatarie la curatat cartofi pt banii de buzunar, tocmai pt a invata cum se munceste si cum se administreaza o afacere pornind de jos, si cum am spus, pt a cunoaste valoarea banului.
Si acuma sa va spun of-ul meu: ma sperie multitudinea de tentatii prezente acum in viata de zi cu zi! "Pe vremea mea" nu erau atatea ocazii zilnice de a calca stramb, acuma gasesti asa ceva la tot pasul. Nu dau exemple ca nu cred ca e cazul. Cred ca educatia referitor la banii de buzunar si economie atinge putin si accesul la aceste tentatii... sper ca ma fac inteleasa...
Aici se dau f putin bani copiilor, tocmai pt ca au acasa tot ce au nevoie zilnic (nu inseamna ca cei care primesc, copiii vostri, de ex., nu au acasa!!!), nu exista non-stopuri de unde sa-si mai ia un biscuite, in scoli nu (cred ca!) sunt chioscuri, deci teoretic nu au unde sa-i cheltuiasca... ma refer la cei de scoala primara. Despre cei mai mari las parintii mai cu experienta sa vorbeasca, nu sunt la curent.
Oricum, discutia mi se pare f utila si ma pregateste pt viitor, pt un viitor de care sincera sa fiu uneori ma sperii pt ca noi nu am crescut in lumea asta si ma gandesc ca ne va trebui multa "dibacie" ca sa ne descurcam.
Cristina, mamica cu burtoaie
oz spune:
Problema banilor de buzunar pentru copii este vazuta de fiecare individ diferit, cred ca exista cate un pic de adevar in cam toate opiniile. Cel mai important este sa gasesti calea care i se potriveste copilului si care se potriveste familiei din care copilul provine si perspectivelor pe care le are.
Eu nu mi-as trimite copilul la curatat cartofi ca sa-l invat 'valoarea banului', eu incerc sa fac copiii sa inteleaga ce viata poti duce daca ai bani si mai ales sa subliniez ca trebuie sa invete si sa munceasca pentru a putea duce o viata buna. Problema cu slujba la curatat cartofi e cu 2 taisuri, poate sa-l faca pe adolescent sa creada ca se poate intretine singur si nu are nevoie de scoala si batai de cap.
Incerc sa dau o senzatie de normalitate unui anumit standard de viata in speranta ca ei vor tinde sa-l egaleze si sa-l intreaca. Cu fiica mea este mai usor pentru ca avea 7 ani cand am plecat din tara si isi aminteste ca nu aveam bani sa-i cumpar iaurt cu fructe si aveam un apartament mic, pe strada era murdar, etc. Ea isi aminteste si prima perioada petrecuta aici cand a fost mai dificil dar tot timpul am incercat sa-i arat ca nu asta este viata, ca noi facem eforturi sa ajungem la 'normal'.
Fiica mea primeste bani de buzunar cat are nevoie, la scoala au un magazin de unde isi mai cumpara cate ceva desi are masa asigurata. De multe ori nici nu ii cheltuie dar pentru mine este important sa ii aiba pentru ca ii arat ca banii nu sunt ceva deosebit, avem nevoie de ei sa ne facem viata mai frumoasa si mai usoara. Stie ca banii nu sunt pentru a face bravada cu ei, tot asa cum masina si telefonul mobil sunt chestii utile.
rici35 spune:
Eu cunosc multe familii care ai educat copii dupa stilul ca "Ei sa nu duca lipsa ca si cum am dus eu"
Din pacate cam, toti cind ii vezi acuma, ca oameni mari, au ajuns niste prapaditi. Nu i-a invatat nimeni ce inseamna sa nu ai. Multi dintre ei au ajuns la aproape 40 de ani, si inca in ziua de azi traiesc de pe spatele parintilor, sau de pe spatele statului. Si asta aici in occident, nu in Romania.
Eu cred ca numai cine a cunoscut vreodata saracia stie sa pretuiasca banul, ori aici in occident daca ai un salar bun nu e chiar usor sa ii inveti sa cunoasca si aspectul asta. Din cauza aceasta ii tin pe ai mei scurt cu banii de buzunar, si pina acuma, cu rezultate foarte inbucuratoare... Si am cum compara, cunosc si de astia, care ei desi prapaditi de deabia au ce pune pe masa, cumpara tot copiilor.. de obicei ca sa isi ascunda saracia.
Dar fiecare trebuie sa stie cum face, roadele le vor vedea cind copii sunt mari. Exista unii ce trebuie sa ii intretii cit traiesti, si altii stau pe picioarele lor. Depinde de parinti ce vor avea cindva...
Eu cred ca mai bine decit sa ii indopi cu bani, este sa faci multe cu ei. Uite pe mine multi ma numesc zgircit, de ce oare?? Pentru ca fac cu copii mei cel puti un concediu de ski, si unul de vara la mare, si in plus facem o gramada de concedii scurte in zona, cu bicicleta??? Dar cei ce spun asta isi tin copii numai acasa, si ii indoapa cu cadouri scumpe si cu bani de buzunar.
Cu drag
Rici
Brotacel spune:
Salutare la toata lumea,
Eu consider ca suma de 1 euro pe saptamīna pentru un copil de clsa a doua este suficienta.
Al meu primeste pachetelul cu mīncare si ceva de baut de acasa.
Este dus si adus de la scoala, si observ cu multumire ca baiatul (chiar daca līnga scoala lui se afla o brutarie, care are si dulciuri si masinute)īsi economiseste banii.
Chiar "m-a īmprumutat" si pe mine cīnd am avut nevoie de maruntis.
Eu cred ca respectul fata de bani trebuie cultivat de la vīrste foarte fragede.
Nu fac chestia asta din zgīrcenie, dar omul trebuie sa stie ca exista o granita īn toate. Copilul, mai ales trebuie sa stie pīna unde se poate īntinde cu pretentiile si mai ales sa īnvete sa pretuiasca banii, pe care noi parintii īi cīstigam (marea majoritate dintre noi) foarte greu.
Ideea de a oferi chiar absolut totul copilului, personal nu o gasesc īn ordine.