Bani de buzunar pt. copii.. CIT?????
Raspunsuri - Pagina 2
Adela spune:
Parerea mea vizavi de banii de buzunar. Copilul trebuie invatat de mic sa-i pretuiasca, sa-si castige intr-un fel banuzul.In functie de varsta ii poti da mici sarcini: pentru un copil in clasa I poti sa-i ceri sa faca curat (ordine) in camera lui- am dat un exemplu! - desi asta ar trebui sa n-o faca pentru bani. Nu am copil asa mare si exemplul meu poate nu a fost chiar sugestiv dar voi fi taaaare inventiva cand va fi vorba de banutzul de buzunar al Juliei.
Mie mi se pare putin 50 centi pe saptamana; cu banii astia, in Elvetia, nici o ciocolata nu-ti iei.
Adela & Julia 1 an si 4 luni
lorelei_19 spune:
Pai si 5 franci sunt putini, pentru varsta Magdutzei, da mai munceste cand are chef: ordine in dulapuri, calcatul unui tricou face 0.50 chf, etc. E adevarat ca trebuie sa-si castige banii, dar aici toti copiii au bani de buzunar si cred ca e si mai nociv sa-i cumperi pur si simplu tot ce-si doreste. Mai trebuie sa si lupte, sa invete sa economiseasca, etc. Pai tu, Adela, ai sa-ti faci fata o adevarata albinutza, nu alta
madelaine spune:
Eu recompensez notele bune. Si se pare ca merge treaba. Au mai mult chef de invatatura. Pina acum a mers. Le spun ca , cine invata merita un banut sa-si cumpere ceva, sau un mic cadou.
Madelaine si cei trei muschetari
Samsara7 spune:
Eu citisem pe tema aceasta in cateva publicatii avizul psihologilor. Ei spuneau ca copilul trebuie sa nu primeasca mai mult de 10 franci... pe luna! Asadar, in jur de 2 euros. Totusi mie mi s-a parut putin!
Sunt de acord ca nu e bine sa fie obisnuit copilul cu bani de buzunar prea multi! Dar cred ca depinde si de copil! Eu am primit mereu bani de buzunar (si eram 3 frati)uneori mai mult alteori mai putin! Ne bucura fiecare banut, mai ales cand primeam de la rudele venite in vizita si umpleam iute pusculita. Dar pe atunci erau si alte vremuri, banutii acestia ne foloseau sa ne cumparam si pachetelul pt scoala! Acum fiica-mea are cantina scolara la dipozitie, gustarea gata cumparata pt pauze. Ii dau bani de buzunar,niciodata ceva fix, niciodata obligatoriu, si observasem de la un timp o altfel de reactie la ea decat am avut-o eu in familie. De la o vreme ridicase pretentiile, caci oricand apare o tentatie.Si exista mereu colegi care se lauda cu cat le dau parintii...
Isi cumpara in general stilouri (pt care are o pasiune), o carticica, un brizbriz pt codite. Asadar am facut un pact, cand are nevoie de mai multi banuti (pt un cadou de pilda, o cheltuiala prea mare pt pusculita ei) sa se organizeze din timp pt a avea economii, si sa se propuna singura pt a ma ajuta. Asadar daca sunt prea obosita se ofera sa spele ea vasele, sau alte treburi casnice care o atrag (sa spele geamurile de pilda), sa dea o fuga pana la magazin.
Desi o obisnuiesc sa participe la anumite activitati ale familiei (sa aseze masa, sau sa stranga masa, sa isi faca ordine in dulapuri si in camera) uneori o mai recompensez cand este saritoare si doreste sa castige un banut. Cred ca astfel va invata ca banul se aduna cu truda, ca se cheltuieste foarte usor si ca buzunarele parintilor nu sunt ticsite in permanenta cu monede zornaitoare.Ca exista zile bune si zile rele. Si ca orice munca merita salariu.
Daca ii dau putin cate putin, economiseste cu aviditate si ii pare rau sa ii cheltuiasca! Daca ii dau o suma anume, sa zicem cam 5-10 euros pe luna, atunci se grabeste sa o faca praf.Incerc sa nu o obisnuiesc, caci daca parintele depaseste masura atunci gestul devine total needucativ.
Uite, am intrebat si cochilul si spune ca e multumitor 5 euros pe luna, 10 e foarte bine si 15 e nesperat de bine.Eu ii dau intre 5 si 10.
Pe Romania e mai greu sa evaluez...
Mihaela
anto spune:
Fetita mea are 12 ani si ii dau 10 euro pe saptamana,cam atat primeste majoritatea colegilor ei,din banii astia i-si cumpara CD-uri
sau ce vrea ea ori merge la film .Mai primeste extra cand face cate ceva ,ex:aspira ,pune vasele din masina de spalat la loc,curata baia,asta vara tot a doua zi il intreba pe taica-so daca vrea sa-i spele masina si asa-si strange bani.Cand era mai mica si eu ii dadeam pt. note bune.
craciunitza spune:
Eu le las copiilor mei restul de la cumparaturi, adica maruntis pe care-l aduna in pusculita. In afara de asta le dau bani sa-si cumpere singuri mancarea pentru scoala, oricum dau bani pe mancarea aia, macar sa manance ce le place. Astfel incat ei isi cumpara strudele calde cu mere sau cu prune de la patiseria de langa scoala. In afara de asta isi cumpara reviste de jocuri pc, habar n-am cum se numesc dar au toata colectia, fac schimb de cd-uri, treburi de barbati.
Pot sa va mai spun ca pe fiul meu cel mare (clasa a 5-a) il enerveaza sa-i cumpar eu caiete, prefera sa si le cumpere singur, singur isi cumpara si instrumentele de scris, trusa de geometrie, cartile de citit si culegerile. Pentru toate astea nu e nevoie de bani mai multi daca si le cumpara singur decat daca merg cu el de mana sa le cumpar eu. Si cred ca e foarte important sa stie ca am incredere in el. Si am.
Nu certati copiii cand viseaza!
rici35 spune:
Iata am gasit pe net citi bani de buzunar se recomanda in Germania de citre organizatiile de tineret.
Si astea si sint normele de care ma tin eu, fiind si destul de OK, daca iasa nemultumire copilul se poate si el documenta. :))
6 - 7 ani 1-1,5 EUR
8 - 9 ani 1,5-2,5 EUR
In aceasta perioada se dau banii de buzunar la saptamina.
La virsta peste 9 ani se dau o data la luna, sau cel mult o data la 2 saptamini.
Tarifele pe LUna sunt:
10 -11 Jahre
13 EURO la Luna
12-13 ani 18 Euro la luna
14-15 ani 22 Euro la luna
15-16 ani 30-40 euro la luna
Eu voi incerca sa ma tin de aceste sume :)
Cu drag
Richard
craciunitza spune:
Inseamna ca-n luna cand pleaca in excursie isi papa tot fondul intr-o zi. Sau cum?
Nu certati copiii cand viseaza!
Julie spune:
In Japonia NU se dau bani de buzunar copiilor.
Prin urmare nici eu nu-i dau copilului meu (6 ani jumate).
Zilele astea am primit o scrisoare de la scoala, care are un magazin de rechizite, care ne invita sa cumparam de acolo ce avem nevoie.
Ideea e urmatoarea: dai copilului banuti intr-un plic, In ghiozdan, pe care scrii ce ar avea nevoie (un creion, o radiera etc). Cei de la magazin se ocupa sa ii invete pe copii sa numere banii, sa ceara ce au nevoie, sa primeasca restul si sa il verifice daca e corect. Restul vine inapoi in plic, la parinti.
Deocamdata atat. Vom fi anuntati cand vor avea copiii voie sa aiba bani asupra lor - deocamdata nu e voie, nici nevoie.
descintec spune:
Eu dau bani de buzunar copiilor, cite zece mii de caciula pe zi. Dar asta e si pentru dulciuri. Daca doresc o ciocolata mai scumpa, isi pun banii impreuna si o impart sau isi aduna bani pe mai multe zile. De asemenea, mici jucarii, reviste tot din economiile lor si le iau. Asa, limitez portia de dulciuri si ei se invata sa isi administreze banutii. De asemenea, uneori merge ca pedeapsa suspendatea banutilor de buzunar pe o zi, doua.
D.