help! seara romaneasca
Raspunsuri - Pagina 2
papadie spune:
din pacate strainii au o slabiciune pt manele

baga enescu si pasarea colibri, si porumbescu si semnal m :P
chatonel spune:
cu placere, lorelei. :love:
La partea artistica, nu prea stiu... George Enescu daca spui ca ai, poate gasesti si ceva populara, poate si balada lui Porumbescu. Poti sa pui cu siguranta si Zaffir cu naiul lui, e cunoscut in EU. Daca sint mai putin simandicosi, sau mai cu chef la un moment dat, poate pui si un Compact, Iris, Hrusca... te orientezi :) eventual il rogi pe sot sa asculte muzica si sa se ocupe el de ea. Poate ai servetele cusute ro, sa le pui pe masa, toiuri etc.
Spor la treaba :)
lorelei_19 spune:
hei, m-ai facut curioasa! woww! sunt o norocoasa ca va am.
sa traiesti, papadiutza draga!
ad_risnov spune:
Pentru atmosfera nu credeti ca merg un Gica Petrescu, Maria Tanase, Ileana Sararoiu. Stiu ca stainii sunt innebuniti dupa muzica noastra populara: hore, sarbe. Poate le gasesti pe internet ca MP3.
Iar la mancare as adauga niste zacusca!!!
Adriana
Tana spune:
Buna
eu sint noua pe acest foum ,si am citit mesajul tau daca vrei niste idei pt. masa ,daca tot vei face maioneza poti sa faci mai multa si sa o foloseti si pt o salata de conopida care se face foarte rapid: fierbi conopida in buchetele in apa pui putina sare si cind e gata o pui la strecurat o lasi la strecurat bine sa nu ramina apa in ea .Zdrobesti cu firculita conopida nu ff marunt si adaugi maioneza putina lamiie si sare dupa gust.toci o ceapa marunt ca si la vinete si o amesteci si este gata .
Eu mai fac si o pasta de peste grozava :trei sferturi de pachet de unt il freci bine si cind devine ca o crema adaugi rind pe rind peste din conserva de preferinta tuna alba zdrobesti pestele cu firculita si freci bine cu untul ,adaugi dupa gust sare ,piper negru ,lamiie si ceapa taiata marunt .
Mai poti sa faci un platou mare pe care in mijloc pui o friptura iar pe marginea platoului poti pune asa sote de morcov sau pur si simplu morcov fiert si taiat pe diagomala in bucati mai marisoare si caliti putin in unt ,mazare cu putin marar tot calita in unt ,o cutie de porum si pastai de fasole verde cu patrunjel si frunze de telina.patoul sa fie mare sa ai loc sa le pui pe toate este foarte colorat si fff bun.Tot pt friptura poti sa faci cartofi fierti in apa si putin lapte si dupa ce ii strecori pui putin unt si frunze de patrunjel si marar daca vrei.
Spor la treaba si succes (sa ne spui cum a iesit masa )
maudi spune:
Lorelei, am inteles initial ca tu vrei retete specific romanesti pentru seara romaneasca, nu retete in general. sau..? daca accepti orice sugestie, nu conteaza tara de origine a retetei, incerc sa te ajut si eu cu o reteta extrem de simpla si gustoasa: intr-o tava unsa cu unt asezi palarii de ciuperci (mai marisoare), umplute pur si simplu cu orez amestecat cu usturoi si vinete taiate marunt. singura chestie pe care trebuie sa o faci inainte de a baga tava la cuptor: sa topesti vinetele in ulei sub capac. stiu ca sotul tau nu serveste usturoi, dar in cazul de fata nu se simte de nici o culoare, doar da o aroma la ciuperci, atata tot. in caz ca te deranjeaza, atunci folosesti numai orez cu vinete ca umplutura.
alta idee de aperitive usor de gatit, daca spui ca stii sa faci rosii umplute cu salata de vinete: alegi niste ardei rosii grasi mai lungi, ii tai in corabii si ii umpli cu salata de vinete. bagi 10-15 minute la cuptor la foc scazut si gata. sau ii lasi asa cruzi, sunt foarte buni.
si inca un truc: daca servesi friptura si vrei sa ai si piure de cartofi, nu te chinui sa-i cureti si sa-i fierbi. baga-i la microunde si da comanda de baked potatoes, cand sunt gata doar le iei coaja si ii amesteci cu ce vrei tu, unt, sare, lapte sau nitica smantana.
inca mai ai timp pana la pregatire, asa ca spune-ne repede: vrei retete absolut romanesti sau ceva simplu si de efect pentru un bufet suedez? ca sa stiu la ce sa ma gandesc pentru tine. 
mamamariana spune:
Vin si eu cu ceva completari... am vazut retetele si nu toate mi se par a fi "romanesti" sau cel putin traditionale. Ca de fapt asta se cauta, nu?
La aperitive as adauga niste oua umplute, drob si salata de sfecla rosie cu hrean. Branza de vaci frecata cu putina ceapa verde si marar e iarasi o idee... Dar nu inteleg cum de ati uitat de sarmalute? Sau, daca e prea greu de invartit si nu ai ajutoare (la 20 de pers... iti trebuie ceva sarmalute) poti face ardei umpluti - e foarte usor si iti spun eu din proprie experienta ca au un succes nebun. Ii servesti cu smantana - sourcream (alaturi - sa isi puna fiecare cat doreste) si daca vrei sa fie intr-adevar traditional, fa si o mamaliga.
Noi mai facem si piftie la masa (cand vrem sa fie traditional) si o chestie care le place tare e mamaliga cu branza la burduf si unt. Noi nu gasim aici branza la burduf, dar aducem din Ro si o tinem la congelator - o servim doar pentru ocazii speciale.
La desert, poti face strudel cu mere daca tot ai zis ca le ai cu aluaturile din comert - e tare simplu de facut... rapid si foarte gustos. Ciocolata de casa e traditionala si iese tare bine daca ai o reteta corecta.
Daca zici ca sotului nu ii place usturoiul, atunci fa o friptura la cuptor inabusita cu ierburi sau ideal ar fi sa faci un gratar. Marinezi carnea cu cateva ore inainte, insa iti trebuie o persoana care sa stea doar acolo... si nu prea iti vine sa te sacrifici. Poate poti angaja pe cineva cu ora pentru 2-3 ore pana sa iti faca gratarul. Si nu e neaparat sa faci piure de cartofi - o salata orientala cu gogosari in otet, masline, oua si ma rog... alte legume (eu pun si castraveti, ridichi, salata verde - adica mai de toate) iese tare buna si e racoritoare. Curati totul dinainte si tai cu o ora inainte de a o servi. Cand o duci la masa, pui condimentele si uleiul de masline cu otet de vin alb. E o bestialitate!
Daca vrei ceva retete, intreaba - iti scriu imediat!
Cum sa te imbraci? Nu trebuie neaparat costum national... o chestie nu prea fancy dar nici de birou. Depinde si de stil. Eu m-as imbraca cu ceva negru si lung in jos (fusta lunga sau pantalon elegant lung) si daca nu ai o ie pentru top, atunci o bluza eleganta de matase sau chair din altceva... ce crezi tu. Un pantof elegant - neaparat! Si bijuuri modeste si cu gust.
As impodobi casa cu flori (e cam tarziu pentru flori de camp acum, dar astea ar fi alegerea mea) si as pune lumanari peste tot.
Parerea mea e sa renunti la punch pentru ca nu e romanesc deloc... si sa faci o serveala de bauturi tip bar pe care sa il pui langa o lada frigorifica mica sau chiar frigider si pe care sa o anunti de la inceput. Te scuteste si pe tine de stat cu sticla dupa fiecare si nu risti sa eviti vreunul care sa se supere dupa. Chiar si pentru masa, deoarece ai atat de multe persoane as propune stilul bufet, simplu de manevrat si nici nu iti trebuie masa mare si 20 de scaune.
Noi cand facem bufet, lumea se aseaza pe unde apuca... pe terasa, in living room la tv, pregatesc intotdeauna o masuta mica pentru copii si toata lumea e fericita! Si asa se creaza grupulete... vor fi fericiti sa se organizeze singuri si sa stea de vorba fiecare cu cine doreste.
Bafta multa! Sa ne tii la curent cu ce ai hotarat...
Mamamariana
Blondutza spune:
Daca vrei sa faci bufet, cel mai usor te descurci si tu si invitatii cu "finger-food".
Eu fac pateuri cu branza de cate ori am musafiri pentru "seara romaneasca" si tot timpul au succes . Cumpar foi de placinta si compozitia se face asa: branza telemea rasa (sau feta) amestecata cu 2 linguri de gris si un ou (ca sa lege compozitia) . Umpli triunghiuri sau patrate cu cate o lingurita de compozitie si dai la cuptor (inainte ungi cu ou batut pateurile). Poti sa le umpli si cu altceva :carne (carne tocata porc sau vita pe care o calesti impreuna cu o ceapa)sau ciuperci.
Si chiftelutele sunt o idee foarte buna la fel si ouale umplute (care au si avantajul ca nu trebuiesc facute in ziua cu pricina). Daca nu stii, iti scriu.
bafta multa!