help! seara romaneasca
Raspunsuri - Pagina 3
mamamariana spune:
Mii de scuze papadie... sarmalutele tale au fost invizibile la prima mea citire. Batranetze, deh.
Anyway... gand la gand!
Scuze again,
Mamamariana
tinatache spune:
hai ca eu pana la urma te-am ajutat mai mult de-o gramada. Acuma am vazut ce de idei bune ai primit, am sa salvez si eu subiectul pt viitoare ocazii, mersic;). Bafta multa si sa ne spui cum a fost!!!
Cristina, mamica cu burtica
madutza spune:
Vin si io cu o idee, ca asa mi-i meseria. Daca mai ai timp sa procuri ar fi dragut ca la sfarsit, cand pleaca sa le faci un mic cadout de artizanat (ceva de lut, rafie...) sau chiar cate un cd cu selectie de muzica populara romaneasca.
De asemenea in cazul in care faci bufet suedez si ai materiale decorative tot de artizanat, ar fi frumos sa folosesti vase romanesti.
petra spune:
Hei,intru si eu pe aici in vorba, ca dupa meniul dat de Chato, nu prea mai sunt multe idei.
Parerea mea este ca pentru o seara romaneasca, nu trebuir sa lipseasca sarmalutele cu mamaliguta si o lingura buna de smantana, eventual si un pui cu smantana, placinte cu branza, sau macar nite clatite cu branza , care apoi le pui intr-o tava, le pui un sos din smanatana un pic subtiata cu lapte , zahar si vanilie, si le dai la cuptor. Spun asta pentru ca acum nu demult am fost la o petrecere la niste prieteni, unde au avut invitati si americani. Mancarea a fost romaneasca dar si cu shrimpi, si alte cocofasuri de astea. Vreau sa-ti zic ca se tot minunau de bunatatile romanesti, iar la sarmale au fost in culmea deliciului, se tot minunau cine a avut rabdare sa bage carnea in frunza aia de varza. A doua zi toata compania unde lucra prietenul nostru stia cum se fac sarmalele romanesti si mai ales cat sunt de bune. Muzica a fost romaneasca, mai mult cu specific etno, si sa-i fii vazut pe americani cum mai saltau pe acorduri romanesti , mai ceva ca noi romanii!
Iti doresc o petrecere reusita!
lorelei_19 spune:
tana- multumesc pentru reteta cu conopida, e o idee minunata!
draga ad_risnov- intre timp am mai facut rost de maria tanase, etc- adica m-am conformat :-)
iren- mii de multumiri pentru sprijinul cu muzica- foarte dragutz din partea ta!
chatonel si papadia- voi ati dat tonul- va pup cu mult drag si simpatie!
maudi: reteta cu palariile de ciupercutze amestecate cu orez e o nebunie!!! probat, placut. sotzu a crezut ca sunt ierburi frantzusesti i-am ascuns, ingrata de mine ca e usturoi si nici nu l-a recunoscut. s-a prins putin de tava, da pana la urma a avut un efect extra!!! ma intereseaza retete rapide si care arata minunat!
ideea cu piureul iarasi e mi-nu-na-ta, ma scapa de o multime de neajunsuri- nu ma gandisem pana acu!
te pup pentru sprijinul tau!
mamamariana: ai dreptate cu sarmalele, da o singura data am incercat sa fac sarmale cu foi de varza din supermarket si... nu mai vreau. se desfaceau si aratau ca naiba. si mi-e lehamete. stiu c-ar fi grozav, da...
ideea cu ardeii am preluat-o!
ideea cu imbracatu iarasi e minunata, cam asa ma gandeam si eu.
din pacate n-am servete romanesti, n-am decat cateva tablouri cu vlad tzepesh (am facut o alergie cand aud de dracula si explic tuturor ca n-a fost vampir cum se spune).
sar-mana ca mi-ai amintit de salata de sfecla cu hrean. sotul meu a ramas masca atunci cand a gustat prima data. el manca astea doua separat si nu-i trecea prin cap ca se pot combina- si inca asa de reusit.
cu impodobitul casei, iar sunt de acord- flori si multe lumanari, pentru atmosfera. ba chiar am sa aprind si niste betzisoare parfumate- uuups astea sunt chinezesti, nu romanesti.
da te rog, da-mi reteta de strudel cu mere si iarta-mi ignoranta- asta e, am mai putzina experienta. cum pregatesti merele, etc.
mi-ai fost oricum de mare ajutor si mii de multumiri si salutari! esti o dulce!
madutza- ideea e buna, da n-am de unde sa scot cadourile- poate o idee s-o pun pe fiica-mea sa picteze ceva (le are cu pictatu) da nu stiu ce si cum???
petra- despre sarmalutze am mai vorbit- clatitele sunt si ele o idee buna!
fetelor, vreau sa va multumesc tuturor, ati fost extraordinare!
sa traiti si sa fiti fericite!
Lorelei- cu zambetu pana la urechi.
si tuturor pentru sprijinul vostru o
sambata seara va fi evenimentul, duminica ma voi prezenta cu raportul detaliat!
mii de pupici
mamamariana spune:
Simplu si rapid!
Nu stiu cat de mari sunt pachetele de aluat de la voi de la supermarket, dar eu la unul de aici folosesc cam 1.5 kg mere mari (ca sa nu curat mult la ele). Deci, le curati, le dai pe razatoarea mare si le storci foarte bine in maini. Dupa ce le-ai stors asa bine, le pui intr-o cratita (cu fund dublu - de preferat) si le calesti putin. Eu le tin pana cand mi se pare mie ca nu isi mai schimba culoarea si nici nu mai iese suc din ele. Daca mai obtii suc la calit, e bine sa il dai deoparte. In mod normal, bunica mea le calea pana iesea ca o peltea, deci destul de mult - noi nu avem timp, suntem in secolul vitezei. Cand sunt gata calite, pui zahar si scortisoara (dupa gust) si asta e umplutura.
Un pachet de aluat eu il desfac in trei si intind mere pe fiecare din cele trei, le rulez (sul) si le dau cu putin ou batut pe de-asupra si la cuptor. FOC MARE! Ca sa se desfaca bine foaia. Cand sunt gata le pudrez cu zahar + zahar vanilat si apoi le tai cand le servesc.
Sfatul meu este sa te apuci acu cu 2-3 zile inainte si sa incerci sa faci o chestie de asta. Coace cele trei suluri pe rand (chiar daca iti incap toate odata) ca sa ai idee cat de tare sa dai focul si cat timp sa le lasi in cuptor. In mod normal, se coc foarte repede - la mine dureaza 20-25 min.
Le mai poti umple cu branza dulce de vaci sau branza sarata cu marar, cu ciupercute, pate si ce iti mai trece prin cap.
Adevarul ca aluaturile astea din comert sunt tare bune si eu m-as cacai o gramada ca sa fac unul si nu intotdeauna iese perfect.
Bafta multa!
Mai intreaba daca ai nelamuriri...
Mamamariana
PS. Am vazut ca ai fata mare - ai ajutor, nu gluma! Sa nu imi zici ca e si inalta - cu ochii aia ai facut-o fotomodel... Nu ai deja probleme cu baietii??? Pune-o si pe ea la ornat, te va ajuta cu idei si la decorare, sunt sigura...
mobriq spune:
in legatura cu sarmalele si varza (desi nu cred ca o sa te incurci cu asa ceva acum): eu folosesc varza chinezeasca (tre s-o stii din supermarchet , e lunguiatza , cu cotor alb si seamana mai mult cu salata decat cu varza). O oparasc cateva secunde si folosesc numai partea de sus a frunzei -restul e cotor. E destul de migalos sa invarti sarmale , ca frunza e f subtire , dar rezultatul seamna multumitor cu originalul. Intre randurile de sarmale pun sauerkraut si sunca afumata si eventual si un pahar de borsh la fiert.
mamamariana spune:
Si eu vreau sa stiu... cum a iesit? ce ai facut?
Poate ne dai si noua niste idei pentru viitor...
Mamamariana