help! seara romaneasca

help! seara romaneasca | Autor: lorelei_19

Link direct la acest mesaj

Acu vin si eu necajita, ca nu stiu cum s-o scot la capat Vine sotzul meu acu vreo cateva zile si-mi zice c-a invitat la masa pentru urmatorul weekend (12okt!!!) niste colegi de-ai lui, sefu cu nevasta si alte personalitati din banca lui, la o seara romaneasca. Ei tot il intrebau ce are specific romania, ce se mananca, ce avem noi deosebit pe-acolo si barbatu-miu, generos, a spus: se rezolva, haideti weekendul urmator la mine.
Fetelor, nu stiu incotro s-o apuc: lustruit casa, pregatitul mancarurilor, ba remarc ca nici scaune n-avem suficiente (cam 20 persoane cu tot cu noi). Si eu mi-s singura si v-as fi taaare recunoscatoare sa-mi dati idei. Idei de meniu, idei de povestit despre romania, idei de pregatit o seara romaneasca. AS vrea sa le las o amintire deosebita si nu stiu cum. Cei care vin sunt toti cu studii superioare si cu nasurile pe suuuus si repet: ma simt lipsita total de inspiratie. Cateva idei de aperitive, gen: rosii umplute cu salata de vinete, salata de böef, etc, mi-au venit. Da pentru urmatorul fel, nix! Si tre sa fac bufet suedez, ca n-am cum sa-i bag pe toti la masa in sufragerie!
Acu eu am mai vazut pe forum cam ce idei grozave aveti si sunteti ultima mea speranta!
Lorelei- cam zapacita azi...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns papadie spune:

o fasole batuta, chiftele, pui fript si scufundat in mujdei cu usturoi si cimbruuuuu, nu uita placinte cu branza,pateuri cu carne, ciuperci etc (iei foietaj de la magazin si in 10 minute umpli 2 tavi de pateuri), daca ai timp niste sarmalute in foi de vitza cu smintana si mamaligutza (in mamaliga sa pui un pic de unt si un pic de lapte la fiert si iese yammy), poti sa faci un bol maaare cu supa de taitei in apa in care ai fiert puii inainte sa-i bagi la cuptor! (dar asta e riscant daca faci bufet suedez ca doar n-or sa se fataie cu castronelele de supa in brate). Daca mai imi vine vreo idee zic :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

sar'mana, papadiutzo! sa traiesti! le-am notat. chestia cu usturoiul pica- sotul meu nu suporta mirosul. de asta, cand pleaca el la vreun seminar, noi facem knoblauch-party

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

lorelei, hai ca sar si eu cu idei, spune numai la ce buget te opresti, 20 de persoane-s numeroase... si mai spune-mi daca esti talentata la bucatarie sau vrei chestii mai usoare? Si ai timp sa le faci incepind cu 2-3 zile inainte de venirea lor la masa sau tre sa faci tot intr-o singura zi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

eu am avut succes cu salata de vinete, ca n-au mai mancat. Poti sa pui in rosii asa, de decor, si arata bestial.
Bafta! si eu am pe 12 niste musafiri, dar noi suntem doar la kaffee&kuchen ;))

Cristina, mamica cu burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

draga Chatonel, eu din pacate nu-s mare maestra in bucatarie. bugetul? habar n-am, cat o fi. da nici n-o sa ma arunc la homari si languste. o multime de produse le am deja in casa: fasole, ciuperci, carne congelata, diferite legume. Asa ca nu pot sa ma pronunt. Placinte nu am facut niciodata pana acum decat cu aluat gata-pregatit din super-market. daca stii vreo reteta insa mai usoara- iti raman pe veci indatorata .
vinurile le avem de obicei in beci, da m-ar tenta sa fac si-un punch. stie cineva vreo reteta faina si sigura???
mii de pupici si multumiri!
lorelei- ceva mai optimista

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

ok, pai chestii simple ai spus si tu, la antreuri.
Mai pun si eu aici citeva:
Limbă de porc cu maioneză
Ingrediente: 300 g limbă de porc, 2 ouă, 100 g smîntînă, 200 ml ulei, o ceapă.
Mod de preparare: Se fierbe limba. După ce este bine fiartă, se curță de pieliță si se taie în cubulețe mici. Separat, într-un castron, se prepară maioneza din 2 ouă si
200 ml ulei. Se taie ceapa felii subțiri. În castronul cu maioneză, se adaugă cubulețele de limbă de porc, ceapa, smîntîna si se amestecă bine. Se adaugă condimente
după gust (sare, piper). Dupa ce este gata, se adaugă cîteva fire de tarhon tăiat mărunt.

Ouă tari cu sos grecesc
Ingrediente: 4 ouă, 50 ml ulei, 2-3 linguri cu apă, 1/2 linguriță sare, un vîrf de cuțit cu piper, 15 ml lămîie.
Mod de preparare: Ouăle fierte tari sau cleioase se taie în sferturi si se așează cu gălbenușul în sus. Uleiul, apa, sarea si lămîia se amestecă si cu acest sos se
stropesc bine ouăle cît sînt calde. Ouăle se pot stropi si cu mujdei preparat din 2-3 căței de usturoi, presărați cu 1/2 linguri cu apă, o lingură de zeamă de lămîie, 2
linguri de ulei si un vîrf de cuțit de piper.
Cascaval la capac
Ingrediente: 100-150 g cascaval, unt sau untdelemn, lapte, faina.
Mod de preparare: Cascavalul se taie în felii de 1 1/2 cm grosime. Feliile se înmoaie în lapte, se trec bine prin faina, apoi înca o data abundent prin lapte si faina
(prin lapte se trec ca sa se lipeasca mai bine faina, care va forma o crusta la suprafata cascavalului si astfel nu se va lipi de tigaie). Se poate face din faina si putin
lapte o compozitie ca de clatite, care sa acopere în strat subtire feliile de cascaval, dipa care, luate cu furculita, se vor trece prin faina). O tigaita numai pentru o
persoana se pune la foc mic sa se înfierbînte 3-4 minute, fara grasime; se pun, apoi, 25 g unt sau untdelemn si, dupa cîteva secunde, se asaza feliile de cascaval. Se
acopera cu un capac si se lasa sa se prajeasca 2-3 minute, apoi se trece cu lama cutitului pe sub ele si se întorc, lasînd sa se prajeasca si pe cealalta parte 2-3
minute, ca sa se înmoaie bine. Se servesc imediat, altel se vor întari. Se manînca direct din tigaita, de aceea se pregatesc separat pentru fiecare persoana.



Aperitiv din brînza de burduf
Ingrediente: 1/2 kg brînza sau cas de oaie proaspat, 50-100 ml bere, 100 ml smîntîna, 4-5 sardele, chimen, ceapa, sare.
Mod de preparare: Brînza se marunteste cu furculita, casul se trece prin masina de tocat, se adauga berea, smîntîna, sardelele, o lingurita rasa de chimen macinat si
ceapa rasa; compozitia se amesteca bine si se sareaza dupa gust. Compozitia se serveste în aceeasi zi, aranjata pe platou, ornata cu masline si gogosari.



Cascaval pane
Ingrediente: 100-150 g cascaval, unt sau untdelemn, lapte, faina.
Mod de preparare: Cascavalul se taie în felii de 1 cm grosime, în bucati potrivite. Feliile se trec prin lapte sau apa si apoi prin faina, ou (bine batut cu furculita, pîna
cînd se face putina spuma) si la urma prin pesmet. Se pregatesc toate feliile. O tigaie goala (potrivita dupa cantitatea cascavalului) se înfierbînta 3-4 minute la foc mic
(nu direct pe flacara). Se pune untdelemn cît sa o acopere în strat subtire (2-3 mm) si imediat se aseaza feliile de cascaval, care se prajesc pe ambele parti pîna ce se
rumenesc si cascavalul se înmoaie. Se servesc imediat, altfel se vor întari.



Ciuperci cu maioneza
Ingrediente: 1 kg ciuperci, sare, 250-300 g maioneza, 100-150 ml smîntîna groasa, marar, patrunjel.
Mod de preparare: Dupa ce s-au curatat, ciupercile se fierb acoperite circa 30 minute în 1/4 l apa clocotita, împreuna cu o lingurita rasa de sare, o foaie de dafin,
50 ml vin alb sec, pîna cînd se înmoaie bine, apoi se scurg de apa în strecuratoare, unde se lasa sa se raceasca. Maioneza obisnuita se amesteca cu smîntîna,
potrivindu-se gustul cu sare, acreala si mustar, ca sa fie mai picanta. Pentru aroma, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt si, facultativ, putina ceapa
rasa fin, apoi se amesteca cu ciupercile bine scurse. Salata se aseaza pe platou si se orneaza cu masline si gogosari sau se presara numai cu patrunjel taiat marunt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Acum vine rindul fripturilor: poti sa faci de mai multe feluri: pork, pui, miel, curcan (se face mai greu) snitele si chiftele, dar acestea din urma necesita timp la bucatarie in timp ce musafirii sint la masa... deci nu e indicat.
Garnitura... sugera sa faci un ghiveci de legume, dar cere mult timp.
Mai bine faci:
Budinca de cartofi
(10 portii)

2 kg cartofi, 125 g cascaval, 375 g ceapa, 3 catei de usturoi, 75 g unt topit, 60 g faina, 350 g smantana, 350 ml concentrat de legume, 350 ml lapte, sare, piper, nucsoara rasa, salvie si o crenguta de rozmarin maruntite.
Mod de preparare:
* se curata cartofii, se spala si se taie in doua sau in patru, in functie de marime.
* se opareste ceapa, se lasa sa stea 5 minute, apoi se curata de coaja; usturoiul se curata si se toaca marunt.
* se pune untul la incins, se calesc in el ceapa si usturoiul si se presara deasupra faina, amestecand; se stinge cu zeama de zarzavat, lapte si smantana, turnate putin cate putin.
* se introduc cartofii in sos si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute la foc mic, amestecand din cand in cand; se adauga sare, piper, nucsoara si jumatate din salvie si rozmarin.
* se rastoarna cartofii intr-o forma, se presara cascaval ras, se baga in cuptorul incins si se lasa 25 de minute, pana ce se rumeneste cascavalul. Se garniseste cu restul de rozmarin si salvie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Budinca o poti prepara mai din timp, o pui numai la cuptor inainte de a va aseza la masa ... sau in timp ce mincati, te orientezi si tu.

Pt desert, un tort usor, de porto:


6-8 portocale
250 ml lapte
300 g zahar
6 foi ( 3 lingurite ) de gelatina
600 g frisca
400 g piscoturi de sampanie
6 oua

Se rad 2 portocale.
Toate portocalele se decojesc si se taie rozete foarte subtiri cu care se tapeteaza o cratita de 3 kg uscata.
Se freaca 6 galbenusuri cu zaharul si se amesteca cu gelatina care in prealabil a fost dizolvata in lapte caldut. Se adauga si coaja de la cele 2 portocale si totul se pune pe foc amestecindu-se continuu cu o lingura de lemn pina se face ca o smintina. Se lasa la racit si cind s-a racit aproape complet se pun in ea frisca si cuburile de portocale cu zeama lor, amestecind usor.
Dupa ce s-a tapetat cratita de 3 kg cu rondelele de portocale, se pune un rind de crema, apoi piscoturile aranjate in rinduri si tot asa pina la ultimul strat care este de crema, peste care se mai pun 6-8 rondele de portocale.
Se acopera cratita si se da la rece pentru 24 de ore. Se rastoarna pe un platou.
Pofta buna !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

La bauturi, trebuie o palinca sau tuica, neaparat!!!
Sper ca te-am ajutat asa, un pic, mai trebuie sa ai curaj sa te bagi in bucatarie cam 2 zile. Nu uita sa faci un plan de masa (pui pe locul fiecarei persoane numele ei).
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

wowww! superb! mii de !
da, cred ca mi-am facut o idee in privinta meniurilor. Esti o dulce, chato! mi-ai salvat!
acu vine partea artistica. n-o sa ma imbrac in costum de tzarancutza, da ceva-ceva... am niste muzica de George Enescu si nu mai stiu, cum sa fac atmosfera???

Mergi la inceput