comportamentul unui baietel de 3 ani
Raspunsuri - Pagina 4
alra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sirimie cind face asa trebuie sa il iei in brate, strins lipit de tine, si sa ii vorbesti calm. in felul asta el intelege ca tu vrei sa fie linistit chiar daca nu ii satisfaci cererea pentru care se tavaleste pe jos. asa scrie prin carti. vladut al meu nu a facut niciodata crize de genul asta. |
AYSHA 2 spune:
alra, n-am inteles, ce ai vrut sa zici ?
am fost acum cateva zile la mall si l-am lasta o jumate de ora la locul de joaca, ala cu tunel si bilute
exaltat, nebunei, ce mai
cu un sfert de ora ianite de expirarea timpului platit l-am, avertizat din 5 in 5 minute ca trebuie sa plecam, ca asta e regula cand a fost sa plecam,parca l-am taiat cu cutitul a urlat atat de tare ca se auzea in tot mall ul e drept, era si infimetat trecuse demult ora mesei... nu va spun cum m-am simtit, faza cu ursul stiti..
eu zic asa:
trebuie sa imi reconfigurez atitudinea fata de comportamentul in societate, am copil, asta e, nu mai poate fi ca inainte, cel putin nu acum
trebuie sa stabilesc cu el reguli clare simple daca nu le respecta, nu mai pupa distrcatia respectiva de exe. inainte de -al duce la locul de joaca o sa-i explic ca atunci cand expira timpul tb sa plecam. Daca nu se conformeaza, il amenint ca nu il mai duc. Cel putin o perioada
trebuie sa il las liber, pur si simplu prin casa, sa isi mai faca si singur de lucru, sa nu mai stea numai in picioarele mele
din toamna, cand osa iasa mai putin afara, o sail pun in casa sa pciteze, modeleze, etc.
inca nu stiu cum sa fac cu peterecerile ( alea pt copii, de ex.)si cu concediul
cu psihologul o sa caut o varianta, poate imi da unele idei de abordare
kestia cu educatia (a se citi reguli de comp[ortament in societate si de conformare fata de unele reguli minime) mi se pare f importanta
diana_jors spune:
citat din mesajul lui ariel_7000 normal ca mi s-a sugerat ca alex ar avea ADHD...so what! eu nu cred in aceasta boala, am afirmat-o si cu alte ocazii. cred doar in copii sanatosi,plini de energie, care trebuie sa si-o consume. copii inteligenti, pe care unele lucruri pur si simplu ii plictisesc. |
Cand o sa ai tangenta cu cineva care intr-adevar are problema asta, o sa constientizezi diferenta intre un copil normal si unul cu problema asta. Cum am afirmat in alt post, problema nu este energia/hiperactivitatea (btw, exista si ADD - deficit de atentie, fara hiperactivitate) sau plictiseala, ci simplul fapt ca nu se poate concentra la nimic, uita in 10 secunde ceea ce ii spui, duce lingura pe langa gura daca zboara o musca pe langa el, nu tine firul unei converstatii simple etc. Si asta nu o data sau de cateva ori, ci mereu, si chiar si la varste mai marisoare. Bineinteles, diagnosticul il poate da un medic de specialitate in urma unor teste.
Cat timp se pot concentra la varste mici - Alex la 2 ani statea in general 10-15 minute facand puzzle-uri, jocuri de pioneze (adaptat varstei bineinteles), selectari (ex: ales boabele de fasole dintr-o gramada de malai+boabe de fasole), lego, turnuri din cuburi, jocuri cu forme (asta a fost preferatul lui, s-a intamplat sa faca si sa desfaca un cub cu forme si jumatate de ora) etc. Dupa care bineinteles schimbam activitatea. In schimb nu are rabdare la rasfoit carti, daca vede poze mai pune degetul pe cate ceva si mai intreaba "cei-i?", de cateva ori si gata. Mai are rabdare cateva minute sa curete o ceapa de exemplu . Per total strangeam cam 4-6 reprize de 10-15 minute de concentrare pe zi (de 2 luni e la bunici, la munte, la curte, si e toata ziua pe-afara...). A mers la gradinita de la 1.4 ani, si nu am avut probleme cu el acolo. Si da, in general e si el un copil foarte energic...
Diana de Alex (23 aprilie 2007)
AYSHA 2 spune:
diana, este adevarat ca nu am vazut niciun copil diagnosticat, dar pustiul meu parca nu echiar asa cum descrii tu fetita respectiva. De exemplu, manaca singur o farfurie cu supa sau una cu gris, e drept, nu perfect, mai da pe el sau pe jos, dar o termina
pe de alta parte, copilul tau e f. tare daca la 2 ani face lego sau o jumate de ora puzzle La astea nici eu nu am rabdare, sincer... iar lego mi se pare chiar dificil Adica reconstituie un tractoras, de exemplu, sau asmbleaza piesle la intamplare ?
spunea cineva mai sus ca e si o kestie de preferinte de exemplu mie nu imi place sahul pt ca nu am rabdare sama concentrez pt a gasi cea mai inspirata mutare, dar performante scolare si profesionale am avut la greu, printre varfuri fara falsa modestie. De aceea ma si gandesc la abordarea unui psiholog, pt ca e o parere avizata
nemora spune:
Aysha, iti streseze copilul. Prea esti obsedata de reguli si norme. De cand e lumea copiii nu av avut regului, au fost liberi, si nu era atata adhd si psihologie. Dar a aparut patutul, biberonul, regula si scaunul de luat masa, ca mamele sa poata ävea timp pentru ele"
pentru un copil inteligent trebuie sa gasesti solutii inteligente
mie-mi pare ca tu personal estu stresata si agitata, nu el
ce daca tine o coaja si un mar in mana si mananca cand are chef? de ce tre sa manance la masa? de ce nu poa sa stea la un loc de joaca care ii place atat cat isi doreste? daca tu ai desfasura o activitate care iti face reala placere si cineva te-ar ävertiza" (ce cuvant potrivit pentru un copil a carui lume e jocul...) din 5 in 5 min ca peste juma de ora plecati, ai transpune si tu nitica furie in ce poti (respectiv, el, in efort fizic).
problema e la tine, el e doar destept si se descarca de "regulile"tale
daca nu-l vei accepta asa cum e si nu-l vei respecta, vei omora ceva frumos care e in acest copil
Perlutele mele: Karolina (10.06.2007) si Eszter (DPN: 14.05.09)
Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.
alra spune:
citat din mesajul lui nemora problema e la tine, el e doar destept si se descarca de "regulile"tale daca nu-l vei accepta asa cum e si nu-l vei respecta, vei omora ceva frumos care e in acest copil |
asta e scoasa din vreun compendiu de psihologie?
aysha, sunt multe subiecte pe tema asta. e unul chiar nou la cabinetul psi. citeste acolo, sunt multe raspunsuri la obiect de la oameni care au experienta cu astfel de copii.
AYSHA 2 spune:
bine, nemora, pe fond de acord cu tine, si eu ce sa fac ? sa-l las ca un mic Tarzan la locul de joaca ? sa stau cu el acolo si sa platesc ( ca e cu plata)atat cat isi doreste el ? stii cat isi doreste el ? pana la epuizare, pana nu mai poate misca !!! eu cum sa-l fac sa inteleaga ca exista limite ?
e cu personalitate si inteligent, dar asta e viata, ne convine sau nu, exista limite..
ce s-ar face ducatoarele daca la gradi nu ar fi reguli ? ar fi un haos total
putine, simple, fara sa il streseze, dar sa fie regguli
ariel_7000 spune:
diana, , cunosc ce inseamna acest sindrom, insa nu cred in el. e parerea mea pur personala. am lucrat cu copii la o gradinita si crede-ma ca TOTI se incadrau in aceste descrieri.
copiii isi pierd repede interesul pentru o activitate, mai ales daca nu-i atrage. si atunci se retrag in lumea lor, minunata de altfel, si ingnora total lumea noastra, cea stricta si cu reguli. regulile sunt ale noastre, noi le impunem. fiecare copil e unic, nu au toti un anume tipar. si da, fiica-mea, la 6 ani juma, daca ii abate ceva atentia nimereste cu lingura pe langa gura. e ceva frecvent. ma agitam si eu, insa mai rau faceam. acum ii pun un sort de bucatarie pe ea, se face precum "porcolino", masa dureaza 100 de ani, dar asta e Alex. asa e ea! daca nu o intereseaza ce-i zic, uita in secunda urmatoare. dar asa e si barbatul meu . eu ,care am o memeorie de elefant, cu greu am inteles asta. ca pur si simplu nu ii intereseaza ce zic eu in unele situatii!
am avut noroc ca am gasit o gradinita, unde alex e lasata sa faca ce isi doreste, nu e supusa la reguli. acolo copiii sunt lasati sa-si aleaga ei sa faca ce vor. iar ceea ce vrea, face minunat de bine! ce nu ii place, ori o face in sila si iese o chestie mediocra, ori nu o face si gata.
aysha, foarte multi copii fac scene atunci cand ii iei dintr-un loc in care le place. ideea e sa te stapanesti tu, sa nu vada ca te enerveaza, sa nu te lasi impresionata de scena lui si nici ca se uita lumea. il iei pur si simplu de acolo si ii argumentezi de ce, iar daca il "ameninti" ca nu-l vei mai duce, ai grija sa-ti respecti promisiunea. daca cedezi, el va percepe ca el poate sa faca circul, ca el te poate conduce.
la noi functioneaza recompensele. te-ai purtat frumos, iti pun filmul cutare sau facem impreuna nu stiu ce.
inca ceva ce mi se pare extrem de daunator: TV-ul si PC-ul. alex primeste TV, cu portia. 30 min zilnic si atunci sta unul din noi cu ea si comentam ce vede. a fi lasat in fata TV-ului, duce la lipsa de interactiune. el doar primeste informatii, nu le si ofera.
la fel si cu joaca. alex cand se joaca isi face "scenarii", "roluri". inainte eram si noi implicati si ne imaginam tot felul de scene, in care jucariile "prindeau viata". acum vad ca le face ea.
hiperkinetismul mai poate fi influentat de consumul marit de dulciuri. noi avem portii si pt astea. in general evit "prostioarele" si vad ca nici alex nu le mai apreciaza. in schimb ii ofer cate o bucatica de ciocolata cat mai pura, fara creme si alte adaosuri. in doze mici poate ajuta. contine lecitina si magneziu.
plus ca la 3 ani, ei sunt pe post de buretei absorbanti de informatii. de aici si "de ce"-urile interminabile. eu m-am obisnuit inca din faza de scutece sa argumentez tot. o schimbam de scutec si ii spuneam:"acum dam cu crema, sa nu se irite funduletul", mergeam undeva spuneam:"mergem acolo, pentru ca...", ma suna cineva:"a sunat cutare care voia nu stiu ce".
alex a intrebat de foarte putine ori "de ce" si atunci m-a lasat cu gura cascata, ca m-a intrebat chestii pe care multi adulti nu se intreaba...
ce-mi place de ea, ca daca face teo ceva, imediat ii zice ca nu are voie, pentru ca...de cand a aparut teo ea si-a luat rolul de "mica mama" si ii place foarte mult.
cat despre filme gen veronica, alex nici acum nu-l poate urmari in intregime. pe la jumatate isi pierde interesul si incepe sa faca altceva.
asa ca eu ii fragmentez filmul si i-l "servesc" pe episoade, iar la sfarsitul fiecaruia o pun sa-mi povesteasca.
eu zic ca puiul tau e perfect normal, doar ca are muuulta energie si trebuie sa si-o consume, e un copil istet, care nu se lasa "dresat", un copil cu multa personalitate, pe care cu rabdare si intelegere trebuie sa i-o directionati in sensul corect.
si daca instinctul tau iti zice ca e ceva "ciudat" poti sa mergi la un psiholog cu care sa te sfatuiesti.
insa ai grija ce psiholog alegi, caci e o adevarata moda sa se puna diagnosticul de "ADHD", urmat de tratament medicamentos, menit sa-ti transforme puiul in leguma docila.
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
"Copilul rade:
Intelepciunea si iubirea mea e jocul !
Tanarul canta :
Jocul si intelepciunea mea-i iubirea !
Batranul tace :
Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea !"
Lucian Blaga
mamitzica spune:
Si mie mi se pare ca ai un copil absolut normal.Este baiat si baietii in general sint mai agitati,mai neastimparati.
Nu te lua dupa gura lumii;maica-mea care este doctor mi-a sugerat acum vreun an ca poate are copilul deficit de atentie ca nu sta locului ca eu stateam unde ma punea si ma jucam cu papusi.Parerea mea e ca eu am fost toanta,iar el e normal.
Totul vine cu virsta-cind avea vreo 2 ani eram disperata ca nu avea rabdare sa-i citesc o poveste de 3 pagini;acum la 4 ani ne inebuneste sa-i citim povesti.Acum are jucarii cu care se joaca jumatate de ora,ba sint zile in care o ora nici nu stiu ca am copil in casa ca isi vede de ale lui.
In vacante ne facem programul functie de el;mergem la restaurante si trebuie sa stai cu ochii pe el ca pe butelie si odata ce ai terminat mincarea platesti cit de repede si pleci.Da,nu putem sta la o terasa 2 ore sa bem o cafea si sa avem o conversatie filozofica,dar e normal asa.eu una mi-as face probleme daca ar fii invers.
Reguli normal ca ii impunem si noi,dar nu poti astepta ca un copil de 3 ani sa reactioneze ca un adult la aceste reguli.
Eu zic sa nu iti mai faci atitea griji si sa te bucuri ca ai un copil sanatos si vioi.
vladis spune:
www.clickpentrufemei.ro/familieserviciu/nu-sta-locului-asa-il-potolesti1" target="_blank">un articol interesant
mami de miruna(27.01.1996) si vlad (20.07.2005)
Si Mihaita are nevoie de voi!
www.dropshots.com/vladis" target="_blank">POZE