Dulciuri
Raspunsuri - Pagina 11
osna spune:
initial postat de marianar
Gogosi cu gem- 100g unt
- 125g faina
- 1 lingura de zahar
- 4 oua
- 1 borcan de gem
- un praf de sare
Se pune sa fiarba untul cu 2 pahare de apa, cu zaharul si putina sare. Cand incepe sa fiarba, se da cratita la o parte si se adauga faina, amestecand repede cu o lingura de lemn. Cand pasta nu mai are nici un cocolos, se pune cratita pe foc, amestecand mereu, pana ce aluatul se desprinde de pe cratita, apoi se da la o parte si se adauga ouale unul cate unul. Din aceasta compozitie, cu ajutorul unui cornet sau al unei linguri, se fac mici gogosele care se pun intr-o tava neunsa. Se introduc la cuptor 25-30 min. Dupa ce s-au racit, se taie un capacel deasupra si se umplu cu gem.
initial postat de cosmina
reteta de gogosi.
Sunt ff bune!!
Fac o maia (putina drojdie+ 1lg. zahar+ putina apa calduta) si o las la dospit putin. Intr-un castron pune faina (vreo 500 gr.) + 2 oua + margarina sau unt vreo 50-100gr. + coaja de lamaie sau portocala rasa + maiaua + putina sare + zahar si zahar vanilat dupa gust + putin gris. Si framant cu apa minerala. Apoi acopar castronul si las aluatul la dospit. Sa nu fie prea tare aluatul, mai bine mai moale. Dupa ce a dospit se intinde aluatul pe masa unsa cu ulei si se taie cu paharul. Si se pun in ulei incins. Daca e prea moale aluatul se ia direct cu lingura. Se pudreaza cu zahar.
osna spune:
prajitura cu branza dulce si migdale
300g faina,250g unt,250g zahar,150g migdale macinate,4 oua,sare,750g branza dulce de vaci(quark),un pachetel budinca de vanilie,o lingura coaja de lamaie rasa.faina se framanta cu 200g unt,100g zahar,migdalele macinate,un ou,sare.se lasa aluatul la rece 60min.branza de vaci se amesteca cu praful de budinca,3 oua,150g zahar,si coaja de lamaie.2/3din aluat se intinde intr-o forma de tort unsa cu grasime,se imbraca marginea apoi se pune branza.se acopera cu restul de aluat si se coace 45 min.
eu am folosit nuci macinate in loc de migdale
tarta cu branza dulce
se face in forma de tarta dar se poate face si in cea de tort.
aluat:
125g unt
180g faina
60g zahar
1 galbenus
putin praf de copt.se amesteca toate cu robotul si se lasa 30min la rece.se intinde aluatul in forma tapetata cu hartie de copt si se coace 15 min la 180grade.
umplutura:
800g branza de vaci
4oua
150g zahar
sucul unei lamai sau portocale
un plic budinca de vanilie(praf) sau 40g faina.se amesteca toate ,se toarna peste aluat si se mai coace 40min.
rece se taie felii.
prajitura cu branza dulce
aluat:
500g faina
200g margarina sau unt
100g zahar
2oua
o cana lapte
se amesteca toate si se imparte in 2.se intind 2 foi.una din foi se pune in tava de aragaz si se inteapa cu furculita.
umplutura:
500g branza dulce
3oua
200-250g zahar
50g unt.se amesteca toate,se pune zahar vanilat si coaja rasa de lamaie,stafide daca doriti si se toarna peste foaia din tava.
deaupra se pune foaia a doua si se inteapa cu furculita.se coace la foc potrivit vreo 50min.se taie cand este rece.
prajitura cu branza dulce si cirese
Aluat: 250g faina,125g unt,1ou.se amesteca toate bine pina avem un aluat omogen.se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se ridica o margine.
Umplutura: 200g zahar,3 oua,750g branza dulce,40g faina,zahar vanilat.se pun peste aluat si se coace 50min apoi se lasa sa se raceasca bine in forma.
Deasupra: un borcan compot cirese se scurg si se aseaza pe blat una langa alta.deasupra se toarna glazura incolora preparata dupa indicatiile de pe plic.se presara si cateva nuci taiate felii subtiri.
osna spune:
initial postat de loremari
prajitura ieftina
Ingrediente
500g gris,500g faina, 500g margarina(dar sa fie din aceea tare, la pachet),2 plicuri praf de copt,500g zahar sau mai putin depinde de gustul fiecaruia, 3kg de mere.
Se amesteca grisul cu faina, margarina, zaharul si praful de copt, astfel incat sa iasa o compozitie cu aspectul unui nisip.
Atentie!A nu se amesteca cu mana, pentru ca astfel va iese ca o coca.Se amesteca cu lingura.
Merele se rad, se presara cu scortisoara.Nu se storc de zeama.
Intr-o tava unsa cu margarina si tapatata cu faina se pune un strat de aluat nisipos, cam jumatate din cantitate, apoi merele si apoi restul de aluat.Se da la cuptor.
Sa va spun cum iese.In contact cu zeama merelor, grisul se umfla, iar aluatul acela nisipos devine ca o foaie, merele, prin coacere devin o crema si cand o veti scoate din tava, cand este calduta, va avea aspectul unei prajituri cu crema.
osna spune:
initial postat de reliana
cornulete cu gem
Un ou, 250 g unsoare,150g zahar,2 lg otet, 10 lg apa, aroma,faina cāt cuprinde, un borcan de dulceata dupa preferinta, zahar pudra.
Din aceste ingrediente se face un aluat mai tare, care se da la frigider cel putin o jumatate de ora, acoperit cu folie. Dupa aceea se ia bucata de aluat se intinde pe planseta si se taie triunghiuri pe care se pune cāte o lingurita de dulceata, se ruleaza si se apropie colturile. Se pun intr-o tava unsa si se coc, in cuptorul incins, la foc mai tare, pāna se rumenesc. Fierbinti, se tavalesc prin zahar pudra
osna spune:
initial postat de alexi
Negresa:
2 pah.zahar,3/4 pah.lapte,3linguri cacao,200 gr.unt,1 1/2 pah.faina 5 oua,2 plicuri zahar vanilat,1 praf de copt.
Se pune laptele cu zaharul si cacao intr-o cratita pe foc si se amesteca pina incepe sa fiarba.Se lasa pe foc sa fiarba amestecind
pina devine ca o smintina subtire,apoi se da la rece.Intr-un castron
se pune untul si se freaca bine,apoi se amesteca cu trei sferturi din crema de cacao, iar un sfert se opreste ptr. pus deasupra cind prajitura este coapta.In compozitia de unt se adauga cite un galbenus
si se freaca dupa fiecare, apoi se introduce faina si la urma seadauga
albusurile batute spuma.Se unge o tava cu unt se presara cu faina si se toarna compozitia in ea.Se introduc in cuptor sa se coaca.Cind marginile sau desprins se scoate si se toarna deasupra crema oprita pe toata suprafata
osna spune:
initial postat de alinaluchian
Prajitura vieneza
Ingrediente: 200 g faina
120 g unt (margarina)
80 g zahar
1 ou
1 pachetel de praf de copt
Se framinta totul bine si compozitia se aseaza in tava unsa cu ulei (margarina) si tapetata cu faina. Aceasta compozitie are o consistenta moale. Deasupra se unge cu gem ( un borcan de 400 g ).
Peste toate acestea se toarna urmatoarea compozitie:
- 6 albusuri se bat spuma cu 250 g zahar, se incorporeaza pe rind 6 galbenusuri, dupa care se amesteca cu 250 g nuca macinata.
Tava cu cele trei compozitii, una peste alta, se pune la copt.
Dupa ce s-a copt se lasa la racit si se toarna deasupra o glazura de ciocolata.
Glazura: 1 pahar de apa (200 ml) se fierbe impreuna cu 250 g zahar pina se leaga; se ia de pe foc si se pun 2 linguri de cafea lichida, 2 linguri de rom, 2 linguri de cacao si 100 g de unt.
Glazura se toarna peste prajitura cind este putin calda.
Prajitura este mai gustoasa a doua zi de la preparare ( daca mai rezistati pina atunci ).
Pofta buna !
osna spune:
initial postat de adrianna
gogosele cu frisca sau eclere
-100 ml ulei sau unt
-200 g de faina
-200 ml apa
-4 oua
-sare
-frisca
Intr-un vas cu fundul oval(cazanel)se toarna uleiul,apa si putina sare,se lasa sa dea in fiert, apoi se toarna faina amestecindu-se repede cu un tel.Se ia de pe foc si dupa 5-6 minute se adauga pe rind ouale,amestecind cu telul continuu,dupa fiecare ou introdus in compozitie.Aceasta compozitie se toarna cu un pos in tava unsa,in gramajoare rotunde,de marimea unei jumatati de ou.Se introduc imediat i cuptorul bine incins,la foc puternic,sa se coaca bine,sa creasca si sa se rumeneasca frumos.Se coc cam 20 de minute, se lasa sa se raceasca,se taie gogosile in doua si se sprituiesc cu frisca, iar peste frisca se pun capacelele pudrate cu zahar.
osna spune:
anisia:
Crema pentru foi Lica:
Trei sferturi dintr-un pachet de margarina,400g de zahar,5-6(daca-s mici)oua,o farfurie de nuci prajite si taiate marunt(nu date la masina)sau arahide(dupa gust)si rom.Toata aceasta crema este pentru patru foi de Lica (daca sunt din alea mari)sau 5 mai mici(sunt de doua feluri).
Separi galbenusurile de albus si le freci cu 200 de grame de zahar.Intr-o oala pui 200 de grame de zahar pe foc sa se topeasca,adaugi apoi margarina,galbenusurile frecate cu zaharul si la sfarsit nucile si romul.Se ia cratita repede de pe foc si cat este inca fierbinte compozitia umpli foile care trebuie sa le ai pregatite deja.Apoi le pui ceva greutate pe ele si dupa vreo 2 ore sunt numai bune de mancat.SAunt foarte gustoase chiar si dupa o saptamana.
osna spune:
CIOCOLATA DE CASA
Ingrediente: 1 kg zahar, 500 g lapte praf (o cutie), 100 g cacao, 200 g unt (un pachet), esenta de vanilie, 200 ml apa
1 kg zahar cu 200 ml apa se pun pe foc. Cand s-a topit zaharul se ia de pe foc si se pune untul. Se amesteca pana se topeste, apoi se adauga restul.
Se pune intr-o tava (eu folosesc tava de la aragaz) pe care s-a asezat folie. Se da la rece. Nucile coapte se pot inlocui si cu stafide!
Si untul inainte sa il pui la topit taie-l bucatele mici. Se va topi mai usor.
Asta-i tot! LETITIA
osna spune:
Cataif cu frisca
300/400 g faina, 2 oua, apa cit cuprinde, putina sare
pt sirop: 250g zahar,300ml apa, 1/2 baton de vanilie,200g unt
400g frisca pt garnitura
Din faina, oua si apaä cita primeste faina se prepara un aluat ca de taitzei. Se imparte aluatul in doua si se intinde cite o foaie cit mai subtire, dupä care se lasa putin sa se usuce,apoi se rasuceste, formindu-se un sul,din care se taie taiteii foarte subtiri si se intind pe o fata de masa sa se usuce, dar nu prea mult. Se ia o tava dreptunghiulara cit mai mare, seunge bine cu unt, se intind taiteii frumos pe fundul tavii si cu un cutit crestam cataiful ca in portii. Se stropesc bine taiteii pe deasupra cu unt topit si se baga in cuptorul bine incins ca sa se rumeneasca putin,dupa care se stropesc cu sirop bine legat si se lasa sa se raceasca.
Jumatate de cataif se pune pe un platou plat, se intinde deasupra o parte din frisca peste care se pune restul de cataif cu taietura intre ele. Restul de frisca se pune deasupra.
(Daca faci tu frisca, cind e aproape gata sa pui doua linguri de zahar farin in ea).
PAPADIE
CORNULETE
Un ou, 250 g unsoare,150g zahar,2 lg otet, 10 lg apa, aroma,faina cāt cuprinde, un borcan de dulceata dupa preferinta, zahar pudra.
Din aceste ingrediente se face un aluat mai tare, care se da la frigider cel putin o jumatate de ora, acoperit cu folie. Dupa aceea se ia bucata de aluat se intinde pe planseta si se taie triunghiuri pe care se pune cāte o lingurita de dulceata, se ruleaza si se apropie colturile. Se pun intr-o tava unsa si se coc, in cuptorul incins, la foc mai tare, pāna se rumenesc. Fierbinti, se tavalesc prin zahar pudra RELIANA
PRAJITURA CU CIOCOLATA
Sper sa va placa aceasta prajitura,e gustoasa si usor de facut:
150g faina,150g zahar,1/2 pachet praf de copt,4 oua batuta ca pt omleta,125g unt topit,125g ciocolata neagra topita.Se pune totul intr-un castron,se amesteca bine cu mixerul ,se pune in tava unsa cu un pic de ulei(eu am o tava Teflon si nu o ung cu nimic) si se da la cuptor 40 de minute la 180 de grade.
Pofta buna CORINA