Nu vreau sa alaptez!

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui nemora
iar cl draga, eu una sunt sigura ca IQ-ul unui copil este crescut de alaptat: ala emotional.

Sotul meu nu a fost alaptat deloc pentru ca mama lui nu l-a vrut si nu a reusit sa formeze niciodata o legatura emotionala cu el. Este membru MENSA (IQ il situeaza in primele 2 procente din po****tie). Pot sa-ti dau o gramada de exemple de copii alaptati indelungat care abia trec clasa. Ce vreau sa zic este ca exista atat de multe si complexe motive pentru care cineva are un anumit tip de inteligenta si ce IQ are, ca mi se pare amuzant sa crezi ca poti sa influentezi IQ-ul copilului alaptand. Ce bine ar fi sa fie asa usor sa cresti IQ-ul unui copil. Daca asta este asa important pentru tine atunci sper ca te-ai orientat spre un barbat foarte dotat la capitolul asta pentru ca sansele sunt mult mai mari asa . Copiii mei nu au fost alaptati decat foarte putin (3 saptamani primul si 10 zile al 2-lea) merg la o scoala specific orientata academic si se descurca acolo (unde standardele sunt mai inalte ca la o scoala obisnuita) mult peste asteptarile scolii pentru varsta lor. Culmea e ca cel mic(ala alaptat 10 zile) pare sa fi mostenit pe taica-su in mai mare masura .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Nu vrei sa alaptezi? So what? Nu esti nici prima nici ultima! Lumea e plina de bb nealaptati si sanatosi, ca si de bb alaptati sanatosi! Alte nedumeriri mai ai?? Daca nu, considera ca fetele ti-ai raspuns cu virf si indesat si baga la inaintare alt subiect. Daca nu mai ai alte probleme existentiale, ura si la gara! Sanatate! Ete mey, pentru ce se agita lumea pe nshpe pagini. ca nu vrea o viitoare mamica sa alapteze
PS. Daca nu vedeam c-a scris Bird, nici ca-mi bagam nasul, am crezut ca-i subiect serios, cind colo..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

Citat:
citat din mesajul lui alra

khrisu, intelegi ce vreau sa zic? e tare greu sa iti explici tot timpul toate motivatiile si tare usor sa primesti comentarii si dor al naibii.

alra, se numeste comunicare
1.nu am comentat decizia ta, am spus comentariile sunt tardive, eu ti-am spus ca te inteleg, chiar daca nu am oferit 100% suport
2.cand expui o experienta care te-a afectat in atat de putine cuvinte (2 fraze), nu te poti astepta de la interlocutor sa cunoasca implicit toti factorii si lucrurile care te-au marcat esential...deci depinde cum transmiti mesajul..niciodata nu e vina receptorului, ci al celui care transmite
3.eu am zis ca s-ar fi putut face ceva, caci cu siguranta pt aceste blocaje psihice exista solutii, consiliere, suport, etc..vorbind la modul general, repet, fara sa cunosc situatia reala asa cum a fost...ci numai din cele cateva cuvinte....

4. pt lucruri care ma afecteaza si peste care inca nu pot trece, nu pot gasi in mine insami in primul rand alinarea, lumina, rezolvarea...mai bine nu le expun (mai ales pe un forum) decat sa dau ocazia ca cineva, neintelegand 100 % problema, sa inceapa sa faca divagatii si sa adanceasca nebuloasa......floricica e ca sa nu te superi

Alina,mami de Mihnea-Octavian,doi anisori si un pic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Liliana, eu n-am citit decit prima si ultima pagina.
Daca alaptatul nu te tenteaza deloc-deloc e alegerea ta. Laptele praf pentru bebei (formula cum se spune in Ro) e de calitate, deci stai linistita, puiul n-a sa fie denutrit sau malnutrit.

E dreptul tau sa alegi ceea ce crezi ca e mai bine pentru tine, caci alaptatul cu forta mi se pare la fel de ciudat ca dragostea cu sila.

Am avut o colega de birou care declarase idem, ca ea nu vrea sa alapteze si nu m-am apucat sa-i fac nici morala si nici propaganda anti-alaptat.

Sarcina usoara in continuare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui nemora
iar cl draga, eu una sunt sigura ca IQ-ul unui copil este crescut de alaptat: ala emotional.

Sotul meu nu a fost alaptat deloc pentru ca mama lui nu l-a vrut si nu a reusit sa formeze niciodata o legatura emotionala cu el. Este membru MENSA (IQ il situeaza in primele 2 procente din po****tie). Pot sa-ti dau o gramada de exemple de copii alaptati indelungat care abia trec clasa. Ce vreau sa zic este ca exista atat de multe si complexe motive pentru care cineva are un anumit tip de inteligenta si ce IQ are, ca mi se pare amuzant sa crezi ca poti sa influentezi IQ-ul copilului alaptand. Ce bine ar fi sa fie asa usor sa cresti IQ-ul unui copil. Daca asta este asa important pentru tine atunci sper ca te-ai orientat spre un barbat foarte dotat la capitolul asta pentru ca sansele sunt mult mai mari asa . Copiii mei nu au fost alaptati decat foarte putin (3 saptamani primul si 10 zile al 2-lea) merg la o scoala specific orientata academic si se descurca acolo (unde standardele sunt mai inalte ca la o scoala obisnuita) mult peste asteptarile scolii pentru varsta lor. Culmea e ca cel mic(ala alaptat 10 zile) pare sa fi mostenit pe taica-su in mai mare masura .

Bird, si care e relevanta povestii tale? de ce nu le scrii celor de la OMS sa le zici ca studiul lor e de doi lei?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Liliana82 spune:

Recunosc Mi-a luat ceva timp sa citesc toate postarile dar cel putin mi-am facut o parere si asupra acelor dezavantaje.

1)Legat de statistici si asa zis studii facute la comanda pot sa va spun ca acestea sunt o forma de mani****re a maselor. Personal am ajuns sa ma imprietenesc foarte greu cu materia denumita STATISTICA . Dupa 2 restante si o vara cu program de pix hartie si calculator de buzunar in mana pentru exmanele alea pe care le uram... am ajuns sa o indragasec.. Odata ce deprinzi materia asta sentimentul este ca dintre toate stiintele, e singura care te face sa te simti " un mic vrajitor" capabil sa prevezi eventualele rezultate pe termen scurt si lung... Totodata iti dai imediat seama ce e abureala... si majoritatea acestor statistici pe care le auziti in presa sunt abureli pentru mani****re. Si daca nu ma credeti sunt carti online de statistica pe site ul bibliotecii virtuale Ase asa ca puteti sa va documentati.( asta sigur va va creste IQ ul)
2 Daca cititi mai bine despre acel studiu IQ ve-ti observa ca acela a avut rezultate doar pe subiectii care prezentau o anumita gena .. Deci nu pe toata po****tia... ( dar acest studiu a fost facut la directivele OMS deci OMS promovand alaptarea naturala era de la sine inteles ca trebuie sa fie facute studii care sa demonstreze o anumita fraza. Si oare cu ce sa manipulezi mai bine masele decat cu inteligenta copiilor... Toate mamele isi doresc copii sanatosi si frumosi. Inteligenta sau acel zis IQ nu este o forma strict genetica sau nativa... acel IQ se formeaza si prin educatie. Acel studiu de IQ pe bebelusi iarasi nu spune ce anumita proteina din laptele matern stimuleza capacitatea cognitiva, ci actiunea in sine de alaptare..respectiv apropierea de mama mangaieri vorbe blande etc.. Parerea mea ca acel IQ dezvoltat in perioada alaptari este exact nimic comparativ cu un raspuns bland si pe intelesul copilului in perioada DE CE ului . Un alt studiu sustine ca acei copii nascuti la o varsta inaintata sau crescuti de bunici iarasi au IQ mai mare... Oare de ce? Aici nu intra iarasi factorul educational? O alta coodonata ce nu a fost luata in calcul este perioada de timp petrecuta de mama cu copilul alaptat, respectiv atingeri managaieri vorbe dulci.. Pai daca o mama isi ia copilul in brate doar cand alapteaza pe cand celalata il hraneste de la distanta cu biberonul este normal ca acel copil mangaiat sa reactioneze afectiv diferit..
3 Acel studiu privind prevenirea cancerului la san prin alaptare este iarasi un studiu pentru mani****re... Pai daca nu le convingi cu inteligenta bebelusilor macar sa le sperii putin cu ce poate fi mai rau ! Nu i asa ? Amputarea sanilor... ca doar merita "catelele" asa cum foarte inteligent si elegant am fost comparata de "nemora" care dupa cum o tradeaza atitudinea cu siguranta il creste pe Einstein 2 ! Deci de ce sa mai investim in studii pentru vindecarea cancerului ca doar oricum nu ajuta la nimic... Se stie clar doar ca aceasta boala este prezenta din cele mai vechi timpuri si este pe fond genetic.

AAA si inca un studiu foarte amuzant... SA incep tot cu acei faimosi "certatatori americani" au descoperit ca femeile insarcinate au IQ ul mai mare... HMsuna bine... pai daca pana si faimosi cercetatori americani sustin ca-s mai inteligenta decat obicei... Imi place studiu asta ca suna bine... Nu mai intereseaza ca e o alta mare prostie dar hai ca-l sustin ca doar deh... cine mai zice dupa aia ca-s inteligenta...Pai si daca eu sunt atat de inteligenta de ce sa nu alaptez copilu ca doar iese mai inteligent... ce rost mai are sa-i raspund dupa aia la toate de ce urile sau sa ma mai omor sa-l trimit la scoala ca doar nu-i asa ? doar cercetatorii americani , pardon faimosi cercetatori americani sustin ca doar eul-am facut destept prin alaptat.... Uimitor nu-i asa? Cum ne place sa credem doar ce ne convine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

chm chm, draga Liliana, poti sa explici de ce il dabija grija pe OMS de alaptatoare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

Liliana, lasand studiile si toate cercetarile la o parte, vad ca ridiculizezi totul iar alaptarea e pentru tine pare o mare tampenie.
In capul tau s-a format deja ideea ca nu vei alapta.
Degeaba ti-am spus noi aici despre avantajele alaptarii, tu numai dezavantajele le cauti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Liliana mey io asa te-as mai trimite sa revezi cursul acela o data ca sa nu mai cetesti presa ci sa cauti articolele si sa discuti din ele nu din presa. Asa in calitate de profa si deloc faimoasa cercetatoare.
Legat de faimosii americani daca ii catam bine vedem ca cercetarea in domeniu e facuta cu concluzii similare de catre National Institute of Mental Health (US), Medical Research Council (UK), si Health Research Council (New Zealand).

Nu cred ca e asa un mister legatura intre alaptat si IQ daca chiar cetiti studiul OMS. E trasa de coada concluzia publica. In sensul ca e mai degraba o consecinta a grijii parintesti si IQ-ul si alaptatul. Eu cetii ca sunt corelate si atat. Adica nu scrie acolosa ca daca e alaptat va avea un IQ peste medie. Scrie ca multimea celor alaptati are un IQ in medie mai mare. E o diferenta care ascunde faptul ca un geniu sau un mototol nu prea-s afectati. (a se citi ca dispersia po****tiei nu e citata ca fiind diferita), in schimb la altii nature versus nurture da ceva bonus pentru grija parinteasca.

Si asa are sens. In general ca unui copil cu parinti normali sa-i mearga bine trebuiesc facute niste sacrificii. Acele sacrificii duc si la o inteligenta care are unde sa se dezvolte si duc in general si la alaptat. De ce la amandoua? Pentru ca parintii si in special mama nu se pun pe ei in primul plan fata de copil.
Asta nu inseamna ca cele care nu au alaptat nu vor face sacrificii. Dar cele care nu alapteaza din pura comoditate se situeaza mai putin in categoria care in loc iesit cu prietenii fac teme cu copiii. Sau care duc copilul la muzeu sambata dimineata. La copii aflati la extrem nu are prea mare importanta, dar la copiii normali se vede diferenta.

Ah si daca rascoliti nitel pubmed-ul veti vedea ca rezultatele sunt modeste adica avantajul in medie al copiilor alaptati cu gena blabla si fara gena bla-bla este similar cu ceea ce s-a gasit cercetandu-se primii nascuti vesrus fratii/surorile mai mici.

Tot daca urmariti putin copii prematuri sau subponderali par sa beneficieze mai mult de nurture versus nature.

Parerea mea din mesajele nonsalante si bine-dispuse e ca initiatoarea topicului nu este pregatita emotional de vreun sacrificiu. Asa ca Liliana gandeste-te bine daca vrei sa-ti adaptezi tu viata la copilul ce va veni sau pe el la tine. Si apoi fii fericita cu alegerea facuta. Copilul tau isi va gasi oricum propriul drum in care te va include au nu functie de cum ti-a perceput el alegerile tale. Si inca ceva... un copil e un job pe viata. Si daca demisionezi, tot te urmareste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Si eu sunt tot o mamica care nu a reusit sa-si alapteze prunca mai mult de 3 luni mari si late. Iar din alea 3 luni, 90% din timp m-am muls pana mi-au iesit ochii din cap fiindca mandra mea mica si scumpa nu mai vroia la san de niciun fel dupa ce remarcase usurinta de a suge din biberon.

Tre' sa recunosc, in perioada sarcinii m-am documentat despre tot in afara de sani. Nu stiu cum mi-a scapat acest aspect. Ma gandeam ca fiind extrem de bine dotata la acest capitol, nu voi avea nicio problema sa "produc" destul lapte mai ceva ca o vaca Simental.
Dezamagirea a fost profunda cand am remarcat ca sanii mei indeplinesc mai mult o functie de ornament decat orice altceva.

Imi aduc aminte ca stateam din 2 in 2 ore conectata cu cate o palnie a pompei de muls la fiecare san, chinuindu-ma sa scot 30-40 ml, uneori chiar 60 ml de lapte. Am luat la pastile si pastilute pentru cresterea lactatiei de mi s-a facut rau! Nu au avut niciun efect. Cand nu ai, nu ai si am incheiat povestea!

Nu cred in bazaconiile astea cum ca puradeii alaptati nu stiu cat timp ajung genii, iar cei pe formula - maturatori. Daca ar fi asa, pai ar insemna ca toti amaratii care cresc te miri cum si te miri unde ar fi desteptii desteptilor.
Un exemplu: nu vreau sa supar pe nimeni, dar mai vezi uneori pe la tara niste exemplare care au asa niste de fetze de pitecantropi de ramai paf! Si ma tem ca mamicile lor nu i-au hranit, bebelusi fiind, doar cu ambrozie si nectar...

Hai sa nu mai exageram cu alaptatul pentru ca riscam sa spunem nistre aiureli prea mari. Oamenii de stiinta inca se mai cearta pe chestia asta: nature versus nurture. Daca ei nu cad de acord, apai cum sa concluzionam noi ca alaptatul (nature, prin extrapolare) este mai important ca factor in sanatatea copilului decat practicarea unui sport de performanta in perioada copilariei, sa zicem (nurture, in cazul acesta)? Este doar un exemplu printre atatea altele.

Si inca o chestie, daca pot sa mai adaug: la odiseea noastra, majoritatea mamicilor au alaptat pana la 1 an bebelusii lor, iar unele inca mai alapteaza (bebelusii nostrii avand acum cam 1 an si 2-3 luni). Eu fac parte din putinele care nu au reusit aceasta performanta si inca regret nespus.
Nu pot insa sa nu ma minunez cat de bolnaviori au fost copiii multora din cele care au alaptat intr-una vis-à-vis mandruta mea. Iar ea merge la cresa de la 4 luni fiindca nu am avut incotro si a trebuit sa o duc atat de devreme la cresa.
Fetita mea nu a luat inca niciun antibiotic, nu a avut decat mucisori de vreo 3-4 ori fiindca deh, merge in colectivitate si colectivitatea asta este tare generoasa in privinta mucisorilor .
La odiseea noastra, majoritatea copiilor au fost foarte bolnaviori in iarna care a trecut, unii petrecand chiar zile intregi in spital, din pacate.
Fetita mea iese afara la -30C pentru ca temperaturile aici sunt, evident, mai joase decat prin alte zone geografice, si a racit doar de 3-4 ori toata iarna.

In concluzie, ce-i mai important in exemplul meu: alaptatul (nurture) pana la 1 an sau materialul genetic (nature)?

Emma INVINGE cancerul!

Mamica de Zanuta mica, Anna Laura

Mergi la inceput