Codex Scepticus

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana
Doruletz, bineinteles ca vrem sa ne spui cum sa ghicim numerele de la loto! . Eu mi-am pregatit deja carnetelul, sa notez. Poate-mi cumpar un torser cu banii aia :)))....


www.trilulilu.ro/bright/566e0d1c4a9b15" target="_blank">see details

s-ar putea sa iti poti cumpara vreo 10 torsere dar nu cu banii de la loto... ci cu cei pe care ii vei castiga de la naivii convinsi ca ai puteri "paranormale". (Si dupa cum vad ca merge piata in ro, s-ar putea sa fie mult mai multi decat banii de la loto:)

Experienta se foloseste admirabil de "efectul presului de la intrare" (confuzia intre termeni gen "stergeti-va pe picioare" = "stergeti-va pe pantofi") si arata ca nu trebuie sa ghicesti numerele cu adevarat ca sa dovedesti -cu probe!- ca le-ai ghicit.

Pentru asta: iei un plic pe care lipesti un autocolant cu adresa ta (sau mai bine un plic din ala cu fereastra transparenta unde se pune o hartie cu adresa destinatarului, ceva de genul www.leroydirect.com/_var/repository/EcLeroy/SystemFile/1873/large_Enveloppe_auto-adhesive_velin_blanc_80_g_m.jpg" target="_blank">asta). Il pui la posta deschis sau abia lipit si doar cu adresa ta in interior. Cu putin noroc a doua zi o sa-ti revina. Acum esti fericita posesoare a unui plic cu... stampila postei de ieri! Nu-ti ramane decat sa pui in plicul asta o scrisoare cu ceea ce s-a petrecut deja, numerele la loto de ex (nu chiar in ordine si mai pui si tu ceva gen "vad un 6 dar s-ar putea sa fie si 7... 6 insa se vede mai clar), rezultatele la fotbal etc. Daca intre timp s-a intamplat vreo catastrofa e "noroc" chior. Apoi te duci personal si pui scrisoarea in cutia postala a vreunui ziar sau a unui notar care va putea sa certifice autenticitatea. Chiar si in fata legii poti fi declarata oficial "prezicator" (stampila postei va fi considerata dovada)

Avem aici 2 efecte "pres de la intrare":
1) stampila postei: de data asta ea face dovada ca PLICUL a fost postat la o data anume. PLICUL si nu continutul lui!
2) plicul a fost stampilat la o anumita data. STAMPILAT dar asta nu inseamna ca si expediat destinatarului!

Toate fenomenele paranormale folosesc efectele astea despre care ziceam in primul mesaj de aceea mi s-a parut amuzant ca putini le-au bagat in seama, au preferat sa se repeada la siteul cu exemple :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Ha ha, suuuuuuper! Al meu e torser-ul

Banuiesc ca mai e un pas, cel in care schimb destinatarul mentionat pe plic. adica scot numele meu si scriu numele ziarului in a carei cutie postala il depun.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

da, asa e, trebuie sa inlocuiesti adresa ta cu cea a ziarului. Ideal ar fi insa sa-i anunti dinainte ca o sa aiba o "stire senzationala", sa cheme televiziunile (tvr cultural?) ca sa filmeze in direct deschiderea plicului. In felul asta chiar ai celebritatea si torserele asigurate pe viata:)

Iar dupa ce ai devenit celebra vei fi invitata cu siguranta invitata pe la tot felul de emisiuni de tv si atunci ai alte posibilitati de a-ti arata puterile paranormale. Cand stii ca emisiunea e difuzata la ore de maxima audienta (seara) poti anunta ca vei incerca sa arzi becurile din casele telespectatorilor doar prin puterea gandului. Lasi si un nr de telefon pentru ca oamenii sa confirme ca "minunea" s-a produs in casa lor. Concentreaza-te putin si... telefoanele vor incepe cu siguranta sa zbaranie!
De fapt mergi la sigur: daca audienta e estimata la cateva milioane de telespectatori si ora de difuzare e tarzie se presupune ca majoritatea au cel putin un bec aprins iar tinand cont de durata de viata a unui bec calculele probabilitatilor arata ca cel putin cateva mii de becuri se vor arde in ora respectiva.
Bineinteles ca la emisiune vor suna doar cei carora evenimentul 'supranatural' li s-a intamplat, nu si ceilalti, care de fapt sunt mult mai numerosi... dar ei nu conteaza:)

PS Apropos de inflatia de supranatural din ro cineva mi-a trimis www.oenoanda.blogspot.com/2009/01/parte-de-carte.html" target="_blank">articolul asta. Eu nu am vazut emisiunea dar mi-am putut-o inchipui cu usurinta dupa descriere:)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Ileana deci cumparam amandoua pietre care vindeca / apara si pazesc, etc



Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera īntr-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andrada

Mqqm, e pe lista de complicatii asociate cu accutane daca citesti labelul si foaia pe care ai semnat-o cind ti-a dat medicamentul (in america nu se da decit pe semnatura parintilor).
Din 2001:
http://www.fda.gov/cder/foi/label/2001/18662s44lbl.pdf
FDA stie ca sint multe cazuri de diabet de tip 1 asociate cu tratamentul cu accutane si l-au tinut sub tacere pina in 2005 cind au fost nevoiti sa il puna pe lista:
http://www.fda.gov/CDER/DRUG/infopage/accutane/accutanemedicationguide.pdf

Nu se stie de ce, se presupune ca ar fi nivelul crescut de retinoizi si nu cel scazut de vitamina A.
Un fapt interesant e acela ca streptoccocus toxoid care e din familia lui BCG altfel harmless (folosit acum in alte clinical trials) era un vaccin extrem de util in tratarea acneei dar care l-au scos de pe piata ca era "controversial".

Faze de FDA timpit!




Au fost odata niste vremuri in care lucrurile, pentru mine, erau simple:
- existau boli usoare care se vindecau cu piramidon, aspirna, etc;
- existau boli care nu se vindecau dar puteau fi tinute sub control cu medicamente (ca insulina pentru diabetici);
- existau boli care nu pot fi vindecate;

In lumea asta a mea simpla, de necunoscator, dupa 1989, au inceput sa intre fel de fel de informatii. La inceput am crezut foarte tare ca ceea ce medicii cu diploma spun este adevarat si corect, ca toti ceilati din jurul lor sunt niste farsori buni de dus la circ. Dar la un moment dat au ajuns la urechea mea povesti ca cele scrise de Andrada mai sus. Si nu am mai inteles nimic.

Dupa ani de deruta am ajuns totusi la o concluzie: ca o societate in care binele cetateanului este pe primul plan DISCUTA despre problemele ei, informeaza, pune in garda, etc. Recunoaste "este o probleme aici... asta". Orice lucru pus sub pres si clasat de "cunoscatori" la categoria "asta e periculos sa fie discutata cu prostimea" va incepe sa miroasa intr-o buna zi. Si in acea zi cei ce vor trage din plin foloasele sti cine vor fi? Taman farsorii si profitorii si semidoctii si amatorii.

MORALA: pe toti acesti indivizi despre care acest subiect, deschis cu cele mai bune intentii de oameni pe a caror inteligenta contez, ne spune sa ne ferim... pe toti acesti indivizi I-AU CRESCUT SI HRANIT CEI CE REFUZA SA INFORMEZE, CEI CE CRED CA MAJORITATEA OAMENILOR ESTE PREA PROASTA PENTRU A INTELEGE SI INTERPRETA CORECT ANUMITE ADEVARURI.

Intr-o zi am citit un articol. Scria acolo ca ESTE POSIBIL ca autismul sa fie o boala autoimuna. Ca sistemul imunitar al pacientului isi ataca mielina (invelisul retelei neuronale) din motive necunoscute. Ca ESTE POSIBIL ca anumite vaccinuri sa provoace la UNII pacienti reactii autoimune. Sunt cazuri de copii autisti care nu s-au nascut autisti. Au fost copii perfect normali pana la 3-4-5 ani dupa care au "alunecat" brusc in alta lume devenind autisti. Apoi am mai citit ca sunt statistici care arata ca numarul persoanelor cu autism in tarile civilizate este in continua crestere. Ca numarul autistilor din tarile mai putin dezvoltae este relativ constant. Coroborati cu noua moda a vaccinarilor (sunt parinti care cum apare un vaccin nou se si reped imediat sa-l faca copilului, convinsi fiind ca l-au mai scapat de o boala).

POATE CA CEEA CE AM CITIT EU (in presa straina) ESTE O PROSTIE. Dar mi-ar placea sa aud oamenii destepti din tara mea si de aiurea iesind la rampa si vorbind despre asta. As vrea sa vad o dezbatere pe aceasta tema. Nu ironic, nu batjocoritor. Ci cu toata seriozitatea. Am crezut ca voi vedea una pe acest forum. Dar, odata in plus, oamenii de la care asteptam opinii serioase in legatura cu o problema care ma bantuie s-au comportat ca Ceausescu intr-o criza de paranoia. Au inchis subiectele pe care le considerau periculoase pentru noi, prostimea. Dar intrebarea ramane, nu-i asa? Ramane in fiecare necunoscator care a citit subiectul respectiv si care, neavand parte de o dezbatere serioasa se simte tradat. Si atunci cand multe astfel de intrebari se strang in tine esti o victima foarte usoara pentru orice farsor care stie sa raspunda, cel putin aparent, la toate intrebarile tale. Pentru ca acesti mani****tori nu stiu multe, dar stiu un singur lucru bine: CARE SUNT GAURILE SISTEMULUI.

Increderea romanilor in farsori a crescut pe seama neincrederii in medici, astronomi, bilologi, matematicieni, etc. care, pe de o parte s-au dovedit de multe ori nedeni de incredere si pe de alta au fost absenti total din spatiul public. Unde sunt revistele de madicina care trateaza subiecte de interes general? Dar cele de astronomie? Dar cartile cu subiecte stiintifice scrise pentru profani, copii, etc.? Va spun eu. Nicaieri.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

raspund numai la ce stiu:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Unde sunt .... cartile cu subiecte stiintifice scrise pentru profani?

Simali, le gasesti la www.humanitas.ro/humanitas/science-masters" target="_blank">Humanitas, seria "Science masters"


Doruletz, m-am mai gindit la fitza cu plicul. E necesar si ca domiciliul meu sa fie arondat aceluiasi oficiu postal de care apartine locatia ziarului, pentru ca numarul oficiului apare pe stampila de tranzit.... E ceva de munca, de studiat demersul. Asadar, banii aia nu-s cistigati chiar de pomana
Vraja cu becurile.... e-he-he....nu numai ca functioneaza, dar poate fi si simpatic variata. "Par Osiris et par Apis, acuma sughitati!". Urmeaza milioane de telefoane. Ba imi pot imagina lucruri si mai rautacioase, dar nu-mi permit sa le scriu pe forum :).

De emisiunea lui Cristi Tabara, n-as comenta, mie in general imi place omul asta.
Recunosc, e vizibil ca, atunci cind aduce in discutie carti referitoare la o anumita tematica, formatia sa de absolvent de teologie sufoca moderatorul impartial si principial care se presupune ca ar trebui sa fie el in acea emisiune. Imi amintesc despre modul in care a discutat despre "The God Delusion". Dezamagitor. Cu atit mai mult cu cit, cam in aceeasi perioada, la TVR Cultural (da, da, chiar ei ;))), Florin Iaru realizase o emisiune www.cinemagia.ro/news.php?news_id=8260" target="_blank">de exceptie, pornind cam de la www.idkwtf.com/videos/latest-videos/a-war-on-science-god-vs-science-bbc-horizon" target="_blank">aceeasi tema, insa condusa de alta maniera si avind invitati de o cu totul alta calitate.
Am sa iau, ca de obicei, in seama doar jumatatea plina a paharului. Cartea discutata pare foarte interesanta.


Sorana, ntz. Ca de la d-aia nu cumpar pietricele. Numa' de-a naibii :)))). Iau de la celelalte tarabe, de la cei care mi le vind pentru ca-s frumoase si interesante. A, mi-am amintit. Turitela il cheama pe melcisorul nostru fosil. Ma gindeam ca vreti sa stiti :D. Cica are fro 16 milioane de ani .


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana

raspund numai la ce stiu:
Citat:
citat din mesajul lui simali

Unde sunt .... cartile cu subiecte stiintifice scrise pentru profani?

Simali, le gasesti la www.humanitas.ro/humanitas/science-masters" target="_blank">Humanitas, seria "Science masters"


www.trilulilu.ro/bright/566e0d1c4a9b15" target="_blank">see details


Si care dintre ele este scrisa de un autor roman care sa vina dupa aceea in spatiul public romanesc si sa vorbeasca despre ceea ce a spus impunandu-se in acest fel in fata farsorilor? Si care dintre ele trateaza, de pilda, diferite controverse? Eu STIU ca daca era dupa cercetatorii si oamenii de stiinta romani nu nu am fi vazut in veci asemenea carti, pentru ca ei considera din start ca suntem prea idioti pentru a le intelege.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Simali, nici una, evident. :(((.

Pe "sticla", ii poti, uneori, vedea doar pe Mironov (pe care eu una il privesc cu o suspiciune maxima) si pe Andrei Dorobantu (care e mult mai "frecventabil". El are, dealtfel, si o serie de carti destul de interesante, scrise cu entuziasm, insa scoase la o editura "de buzunar" cam suspecta - asta apropo de amestecarea valorilor. )


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Au fost odata niste vremuri in care lucrurile, pentru mine, erau simple:
- existau boli usoare care se vindecau cu piramidon, aspirna, etc;
- existau boli care nu se vindecau dar puteau fi tinute sub control cu medicamente (ca insulina pentru diabetici);
- existau boli care nu pot fi vindecate;

In lumea asta a mea simpla, de necunoscator, dupa 1989, au inceput sa intre fel de fel de informatii. La inceput am crezut foarte tare ca ceea ce medicii cu diploma spun este adevarat si corect, ca toti ceilati din jurul lor sunt niste farsori buni de dus la circ. Dar la un moment dat au ajuns la urechea mea povesti ca cele scrise de Andrada mai sus. Si nu am mai inteles nimic.

Dupa ani de deruta am ajuns totusi la o concluzie: ca o societate in care binele cetateanului este pe primul plan DISCUTA despre problemele ei, informeaza, pune in garda, etc. Recunoaste "este o probleme aici... asta". Orice lucru pus sub pres si clasat de "cunoscatori" la categoria "asta e periculos sa fie discutata cu prostimea" va incepe sa miroasa intr-o buna zi. Si in acea zi cei ce vor trage din plin foloasele sti cine vor fi? Taman farsorii si profitorii si semidoctii si amatorii.

MORALA: pe toti acesti indivizi despre care acest subiect, deschis cu cele mai bune intentii de oameni pe a caror inteligenta contez, ne spune sa ne ferim... pe toti acesti indivizi I-AU CRESCUT SI HRANIT CEI CE REFUZA SA INFORMEZE, CEI CE CRED CA MAJORITATEA OAMENILOR ESTE PREA PROASTA PENTRU A INTELEGE SI INTERPRETA CORECT ANUMITE ADEVARURI.

Intr-o zi am citit un articol. Scria acolo ca ESTE POSIBIL ca autismul sa fie o boala autoimuna. Ca sistemul imunitar al pacientului isi ataca mielina (invelisul retelei neuronale) din motive necunoscute. Ca ESTE POSIBIL ca anumite vaccinuri sa provoace la UNII pacienti reactii autoimune. Sunt cazuri de copii autisti care nu s-au nascut autisti. Au fost copii perfect normali pana la 3-4-5 ani dupa care au "alunecat" brusc in alta lume devenind autisti. Apoi am mai citit ca sunt statistici care arata ca numarul persoanelor cu autism in tarile civilizate este in continua crestere. Ca numarul autistilor din tarile mai putin dezvoltae este relativ constant. Coroborati cu noua moda a vaccinarilor (sunt parinti care cum apare un vaccin nou se si reped imediat sa-l faca copilului, convinsi fiind ca l-au mai scapat de o boala).

POATE CA CEEA CE AM CITIT EU (in presa straina) ESTE O PROSTIE. [...]

... Unde sunt revistele de madicina care trateaza subiecte de interes general? Dar cele de astronomie? Dar cartile cu subiecte stiintifice scrise pentru profani, copii, etc.? Va spun eu. Nicaieri.

Alice


Simali , ai mare dreptate in multe afirmatii ale tale.

Nu stiu suficiente chestii despre autism... si cred ca nu se stie limpede ce anume provoaca autismul... sunt sceptica relativ la legatura intre vaccinuri si unele cazuri de autism, dar sigur ca nu o exclud.

Faptul ca autismul se manifesta dupa o perioada de normalitate a copilului nu face ca aceasta tulburare sa fie "dobāndita" post-partum, īn mod automat. Sunt destule boli dovedite ca fiind genetice care nu se manifesta de la īnceputul vietii: sindrom Rett, maladia Huntington ... nu-mi vin altele īn minte acum. Sa fie si cu autismul la fel? Nu stiu... poate voi studia mai in profunzime chestiunea...

Si īnca ceva: nu sunt 100% convinsa ca autismul e īn crestere in tarile dezvoltate iar in celelalte e constant. Poate ca diagnosticarea se face mai sistematic in tarile dezvoltate, iar in cele ale lumii a treia multi autisti sunt tinuti ascunsi de familii "de rusine". Sau sunt considerati in mod stupid ca "ciudati", damblagii", loviti de blestem, posedati de forte necurate. Si cine stie cāte si mai cāte tāmpenii de-astea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali


Si care dintre ele este scrisa de un autor roman care sa vina dupa aceea in spatiul public romanesc si sa vorbeasca despre ceea ce a spus impunandu-se in acest fel in fata farsorilor?

Simali, mi-am mai amintit de unul.
Cristian Roman si www.stiintasitehnica.ro/index.php?news=110" target="_blank">Cronica scepticului realizata de el. (pe tot felul www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=6" target="_blank">de teme).
Va rog frumos sa nu ma intrebati ce wtf e postul asta de televiziune si cam pe unde se afla in grila telecomenzii, sa nu ma intrebati nici despre maniera/tehnica asta antediluviana de realizare de emisiuni tv, ca iar incep sa smiorcai.
Atita avem.

Citat:
Eu STIU ca daca era dupa cercetatorii si oamenii de stiinta romani nu nu am fi vazut in veci asemenea carti, pentru ca ei considera din start ca suntem prea idioti pentru a le intelege.

Daca oferta se pliaza cererii publicului consumator sau cererea ar trebui modelata de oferta, asta e o alta discutie. Tot trista.


Mergi la inceput