nunta din cort

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus
Distractia, insa, nu se compara intre nunta de la tara si cea de la oras. In defavoarea orasului, normal...


eu cred ca asta tine mai mult de oameni, nu numai de atmosfera in sine. am vazut si destule nunti la oras la restaurante de fitze la care s-au distrat in draci toti nuntasii, daca e asa felul lor, mai... petrecaret...
dar intr-adevar, oamenii de la tara sunt in general mai petrecareti... o fi si din cauza...


Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Jade, ai povestit frumos.
Nuntile "la tara" la care am fost erau la caminul cultural. Tin minte o nunta intr-un sat in muntii Poiana Rusca. Cu baieti pe cai care s-au dus sa ceara mireasa, cu vornicul satului care inventa poezii adaptate familiilor respective...nunta care a tinut 2 zile...Sau nunta in Maramures - tot doua zile. Sambata seara era nunta propriu-zisa iar duminica seara masa miresei.

La cort nu mi-ar place. Mizerie, praf, frig...nu m-as simti bine. Nu sunt fitzoasa, dar daca n-am la dispozitie o toaleta macar curata, daca nu e o temperatura mcar normala (adica nu frig - cald poate fi ca nu ma deranjeaza)...sau ma si vad cu pantofi cu toc - ca de, merg la nunta- prin pietrele prafuite de pe ulita...brrrrr.
Ca sa nu zic ca nu pot suferi oamenii beti - care se gasesc din abundenta pe la nuntile de la tara (si nu numai). Cat despre obiceiul cu strigatul darului - mi se pare penibil, ca sa nu mai zic ca la unele nunti se mai si numara banii pe loc.
Nu, multumesc, nu m-as duce la o nunta la cort.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jade spune:

da, Rufus, exact, toata lumea stia "scorul", nu era o problema. in plus, in perioada aceea, intre anii '80 si '90 cand eu am fost la astfel de nuntzi, asta era traditzia cu strigatura darului, cel putzin in zona mea. nimeni nu isi punea problema ca e de prost gust, se practica inclusiv la nuntzile facute in oras la restaurentele cele mai bune. acum, intr-adevar lucrurile s-au schimbat.
dar, se mai mai practica un tertip: primii pentru care se striga darul dat erau nasii si, ca sa se ridice un pic "nivelul" scorului, se striga o suma mai mare decat dadeau ei in mod real insa si asta se stia, intotdeuna se gasea un "binevoitor" care sa divulge tertipul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yaia spune:

Eu nu am mers la multe nunti, desi le ador, dar am avut norocul sa merg la o nunta la tzara, singura de altfel, cand eram in clasa a 8-a, la varul eu.
E in mare parte cum ai descris tu, cu deosebirea ca nunta era in caminul cultural, cu mese si banci lungi din lemn, pe care erau asezate toale sau carpete. Si eu am stat ca un copil uimit si fascinat sa vad ce frumos 'joaca' nuntasii, inclusiv parintii mei. Toti dansau minunat, tezaur folcloric e vax Alina pe langa ce am vazut eu in satul bunicilor mei: Brasoveanca, sarba studentilor si o gramada de alte dansuri al caror nume nu mi-l amintesc acum. Si dimineata se 'juca' gaina, si cea care o juca trebuia sa fie buna de gura si...pe mine m-a amuzat ca vorbea mai deocheat.
Si cireasa de pe tort a fost cand au dansat Catzeaua. Adica un barbat a luat o curea si o tinea de cate un capat in fiecare mana, deasupra capului. Si in spatele lui, in sir indian, tinandu-se fiecare de miloc, erau ceilalti 'jucatori' (ca la tara de joaca, nu se danseaza), barbati si femei asemenea. Si taraful canta un cantec anume pe care se juca. Si toata lumea canta versurile, iar cand venea un anumit vers, cel din capul Catzelei lovea cu cureaua in jucatorii din spate, care trebuiau sa se fereasca fiecare cum putea, fie sa isi fereasca fundul, fie sa impinga fundul celui din fata ca pe un scut in fata lui. Taaaare amuzant si frumos a fost. Cea mai frumoasa nunta la care am fost in viata mea!

==================================
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007)
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

eu am avut nunta la oras,dar ne-am distrat ca la tara:-).si ca sa fie tacamul complet,a fost fara dar.ceva cadouri tot am primit,ca stiti cum e romanul,nu poa' sa vina cu mana goala.

Mi-a placut cum ai povestit Jade

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=4" target="_blank">An apple a day,www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=34" target="_blank">Prima comuniune,

Mere verzi
www.flickr.com/photos/24759233@N04/sets/72157607879622477/show/with/2926721528/" target="_blank">Atelier dulce



I've gt DC under my skin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns remiclea spune:

foarte frumos povestit. tin mnte ca eram copila cand am vazut ultima nunta de "momarlani" si am ramas impresionata de modul in care erau gatiti toti nuntasii in straie nationale iar caii, ca majoritatea erau calare impodobiti si ei cu straie de sarbatoare. nu mai tin minte mare lucru de la nunta asta dar mi-a ramas intiparita imaginea cu alaiul de nunta calare

Raluca de Adelina-Mihaela(08.01.2008)
poze
poze Ada
cat am crescut...
Povestea nasterii Adelinei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Jade foarte frumos ai scris ! ai talent si trebuie neaparat fructificat!

De nunti la cort am avut parte din plin. A fost o perioada ceausista cand restaurantele nu tineau deschis decat pana la ora 10 seara sau 12 noaptea daca erai sus pus, asa incat oamenii chiar si din oras, care aveau casa cu virgula curte faceau cort pentru a tine acolo nuntile pana dimineata. Am fost la multe nunti de acest fel, a fost frumos. La una dintre ele acum cand imi amintesc ma amuz. Era o nunta la niste colegi de liceu, frumos facut si ornat cortul numai ca noapte a inceput un potop de ploaie de se umpleau paharele cu apa . Cei din grupul nostru, barbatii , dadeau paharele pe gat si le puneau cu gura in jos pe masa sa nu ploua in pahare ! Acolo unde era pusa formatia de muzica si era locul de dans, fiind o platforma betonata era mai langa casa cumva si nu ploua, asa ca toata lumea a dansat pana nu a mai putut si nu s-a spart nunta din cauza ploii!
Parintii mei au cununat destul de multe perechi de tineri si imi placea cand mirii, nasii si parintii mirilor deschideau dansul. Tata pe la mijlocul melodiei ma lua si pe mine la dans.Era un moment deosebit pentru mine pentru ca tata dansa foarte frumos si ma simteam atat de importanta. Apoi cand se jucau cadourile pentru nasi eu ma bucuram de torul pe care-l primeau nasii pe langa altele.

Frumos! si de fapt cand te simti bine nu conteaza unde se tine nunta ca-i in cort sau in restaurant nu mai conteaza !Frumos sa fie , muzica sa fie buna si tare si pantofi comozi de schimb sa fie pregatiti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa101 spune:

reclama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violetan spune:

Citat:
citat din mesajul lui monabella

muream si nu stiam ca nasilor li se dau plapumi. Ce se fac nasii daca cununa x perechi? Ce fac cu x plapumi?


Las' sa fie, ca nu se stie niciodata. Unde mai pui ca nu strica deloc sa ai mai multe.

Jade, super talent ai! Mai scrie!

Violeta, mami de Laurentiu Cristian 15.08.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Anul trecut imi doream cu ardoare o nunta de tara, reala, cu oameni care vin la nunta dupa ce au inchis animalele din ograzi, veniti in haine "bune", cu fetele bronzate de la munca campului. Ce mai...imi doream si gata. Tot anul fusesem dus la nunti cu "firtzosaguri" prin Ardeal care ma izbeau prin asemanarea intre ele si cu emisiuni de la ProTv. Cetateanul de la oras a sters diferentele zonale si danseaza hore ca la ProTv indiferent de melodie. Ma simteam sufocat stiind exact ce urmeaza la fiecare nunta. Ajunsesem sa cunosc destui de multi nuntasi din orasul meu si cu multi ma salutam ca si cand as fi mers la servici.
Intr-o duminica primesc o invitatie intr-un moment in care imi jurasem ca nu mai merg la nunti. D. ma invita la nunta, cu masa si dansul la locuinta mirelui. Ma uit pe invitatie si nu imi vine sa cred...e in cort?!!!! Ma duc glont sa o intreb pe nana Rela ca ea stie intotdeauna tot ce misca in sat. E in cort. Pfui, ce bine! Ma cuprinde ingrijorarea brusc...daca logodnica mea nu vrea? O sun si ii spun cu voce subtirica vestea. Reactioneaza bine!
Incep pregatirile. E sambata dimineata. Imi iau masina, are o culoare negru satinat, o spal, o dau cu ceara, o lustruiesc. Uff! E bine acum. Nu ma fac de ras. Vine ora 8. Incep sa ma imbrac. La oras erau cam pe la 70% nuntile la ora asta. Aici merg mai tarziu. Stiu ca oamenii de la mine din sat nu vin pana pe la 9.30-10. Ciurda de vaci nu vine de la pasune inainte de ora 8.30.
Ne imbarcam si pornim. Ma imbracasem la 4,5 ace ca asa eram obisnuit. All black,cam prigonistic dar, mama a insistat,- "Totusi esti la doctorat!" Nu ma pot opune. E mama. Aveam un sentiment ca am exagerat un pic. Trece si asta. Ajung la cort. Ce bucurie! E ca pe vremuri. Gasesc un loc ferit pentru masina, vacile si betivii nu prea tin cont de pretul acesteia. Ajung in cort. Inca nu venisera oamenii.Caut un loc unde sa nu dea supa pe mine dar, nici sa nu stau cu spatele la prelata. Stiam din experienta ca poti fi intepat. Am facut asta in copilarie incercat sa il impung pe popa dar, in 90% din cazuri greseam tinta.
Banca acoperita cu presuri de casa sta intr-o parte. Nu e o problema. O tin cu gamba. Prelata este mascata cu lepedee din lana, tesute in casa. Cu cata strangere de inima le imprumuta bunica la nuntile din sat....daca i le arde, daca i le schimba cu altele...
Muzicantii sunt niste tigani destul de talentati dar, manelizati. Pe vremuri cantau altfel. Acum canta numai despre bani, dusmani si fac dedicatii incontinuu "de la" si "pentru" Gigi. Nu e mirele. Il cunosc.
Nunta e tiganeasca, frumoasa, cu o atmosfera care ma face melancolic. Tigancile danseaza cu foc pe ringul impropriu dansului. E plin de pietre destul de mari. Vine varul miresei. E insarcinat cu "servitul". Poarta niste pantaloni de stofa suflecati, slapi galbeni si un maieu asortat cu slapii.Nu are sort. Ce gresala! Din amintiri readuc imaginea bunicului care purta un sort apretat , impecabil de alb la nunti cand era la "servit" sau la "pivnita".Imi spunea ca la pivnita e cel mai rau. Nu te distrezi deloc si nu poti bea. Trebuie sa fi atent in permanenta. E mai bine la servit. Mai bei ceva, mai joci o invartita...e altceva.Logodnica mea insista sa "cingarim".E curioasa dar, nu sunt incantat deloc. Nu stiu si...nu se asteapta lumea..si apoi ce zice mama....Ii promit ca voi dansa mai tarziu altceva. Se duce pe pietrosul ring de dans. E clar ca au pus prund de la Mures. Imi place de ea. E frumoasa si iese in evidenta prin faptul ca e blonda. O pata galbena. Sunt multumit.
Vine varul miresei. Tine oala cu supa de taitei deasupra capului. Nu pot sa nu remarc parul de la subrat. Mare. Nu o sa mananc supa.
Ies in fata cortului cu o bere in mana. De fapt, de asta venisem. Sa beau o bere in fata cortului, cu mana adanc infipta in buzunar, prefacandu-ma ca stiu despre ce vorbesc ceilalti. Ii cunosc de mici, dar eu am plecat mult din sat. Discutiile intre devin agreabile si ma abtin sa spun ceva de teama sa nu le stic verva. Stiu ca ma vor asculta si ca eu voi da probail alaturi...nu mai am vocabularul necesar. Regret destul de amarnic pentru un moment. Fir-ar! Ma intorc in cort. Nu scap de dans. E o balada-manea. O duc pana la capat cu gandul ca poate nu va afla mama. Desarte sperante!
Vine varul miresei. Aduce friptura. Din nou ...ma uit la discordanta dintre maieul galben si parul de la subrat. Nu mananc nici friptura. Iau o felie de paine si beau o gura de bere din sticla. Ce razbunare pe nuntile de zi! Imi dau seama ca m-au transformat nuntile acelea fitzoase. Nu am ce face. Nu pot manca.
Se apropie ora 3. Mai e putin si vine cinstea. Ies din nou la o bere in fata cortului. Ma doare gamba dreapta. Banca e destul de grea. Sigur o voi simti o saptamana. Ma uit de masina. E in regula.
Vine varul miresei.....de data asta aduce inghetata. Na, moda de oras! Asta o mananc. Nu am lingurita. Ii cer una si imi promite ca imi aduce. Dupa 10 minute vine...varul miresei cu o mana de linguri neinfoliate... Aaaaahhh!!! Printre degete ii ies cateva capete de lingurite. Smulg una cu un zambet pierdut pe fata. ...Nu mananc nici inghetata. Imi e foame. Mai beau o bere. Paine nu mai iau ca e praf pe ea de la ringul de dans....Gigi "dedica" de zor. M-am saturat de el. Mirele si mireasa par sa se fi saturat si ei de Gigi. Imi pare rau ca nu se mai bat tinerii la nunti ca pe vremuri. Gigi...ar fi "dedicat" de la urgenta.
Se ia cinstea....in fata e...varul miresei...El scrie in caiet. Bine ca nu e nimic de mancat.
Plec acasa. Adorm. A fost bine. Mai bine dacat la nuntile cu chelneri fitzosi. Pana la urma nuntile nu stau in mancare ci in impresii. Am avut multe. Mai multe decat la nuntile standard de la oras. Sper sa nu fie ultima nunta la cort.

Jade...merci sa ca mi-ai dat ocazia sa scriu si eu despre nuntile la cort. Felicitari pentru scris. Te pricepi.


Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput