despre tzarani
Raspunsuri - Pagina 6
Adela99 spune:
jade, mie imi place teribil cum ai scris si nici prin creanga mintii nu mi-ar trece sa comentez/critic ce ai scris pentru ca e bine stiut faptul ca si etnologul e un observator integrat si deci o parte din ceea ce studiaza. plus ca sunt diferite metode de studiu. nu sunt etnolog si nu stiu daca tu esti, da stiu ca doua studii nu pot fi la fel.
intr-o lume in continua modernizare si globalizare e greu sa pastrezi traditiile si felul de a trai. nu numai in Romania ci oriunde in lumea asta.
io as vrea ca taranul roman sa ajunga un fermier modern. un fermier modern cu genuitate sateasca.
Marina spune:
petra sunt moderator pe acest forum dar nu cred ca asta imi taie dreptul la opinie. Basca ca ma feresc sa ii cataloghez in orice fel pe cei cu alte opinii decat ale mele. Nu cred ca am facut uz de calitatea de moderator pe acest subiect , daca am lasat senzatia asta imi cer scuze.
Rufus, revenind la dezacordul meu in privinta postarii lui Jade, si ma repet ca am mai spus prin primele postari, nu sunt de acord cu catalogarea si judecarea oamenilor dupa anumite standarde care ni se par noua personal juste. Daca Adriana aia (basca toate fatucile din mall-uri) se simt bine in pielea lor cine sunt eu sa le judec? Suntem invatati de mici ca nu haina face pe om , nu? Poate au un suflet fantastic, poate au o minte brici si nu au gust sunt atat de multi poate la mijloc...
La fel cum inteleg mesajul ca satul nu mai e ce a fost odinioara. Mi se pare absolut normal, nimic nu incremeneste 20 de ani. Satul evolueaza si iar ma repet cu bune si cu rele. E nevoie doar de timp ca oamenii aia uitati adesea de lume sa isi gaseasca drumul.
Acum daca Jade scria o carte , o cumparam si ma bucuram de o frumoasa lectura, daca a pus subiectul pe un forum de discutii ma gandesc ca trebuia sa se astepte si la opinii diverse.
petra spune:
Ce se intampla aici fratilor. Am postat in pagina nr. 5 un mesaj prin care ii raspundeam lui Rufus ca" desgur ca Marina are tot dreptul la propriile opinii indiferent daca este sau nu moderator, si ca intrebarea mea daca Marina este moderator pe acest subiect, era una pusa din pura curiozitate !" si acum nu mai apare mesajul meu aici. Dupa postare, am fost redirectionata la subiect inapoi si am vazut cu ochii mei mesajul postat!!!!
A intrat SRI-ul pe fir sau a inceput cenzurarea ?
petra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marina petra sunt moderator pe acest forum dar nu cred ca asta imi taie dreptul la opinie. Basca ca ma feresc sa ii cataloghez in orice fel pe cei cu alte opinii decat ale mele. Nu cred ca am facut uz de calitatea de moderator pe acest subiect , daca am lasat senzatia asta imi cer scuze. |
MArina,
Nu-ti taie nimeni dreptul la opinii nicaieri si nici nu am vrut sa sugerez asta. Am pus o simpla intrebare si ma multumeam si cu un simplu Da sau Nu.
Basca, vorba ta, ca nu te-a catalogat nimeni(cu atat mai mult eu ) intr-un fel sau altul pentru opiniile tale. Zau asa nu te supara !
Rufus spune:
Marina, am inteles ce spui. Nu mai e nevoie sa reluam.
M-ai pus, insa, pe ganduri cu o fraza si, daca nu e cu banat, poate o dezvoltam. Fraza este " nu sunt de acord cu catalogarea si judecarea oamenilor dupa anumite standarde care ni se par noua personal juste".
La prima vedere e ok, tine chiar de bun simt. Dar, oare, traiul intr-o societate nu presupune anumite standarde, comune, stabilite de legi scrise sau nu, traditii, tendinte actuale, si altele? Exista, astfel, un comportament general valabil, acceptat intre niste limite, legale sau morale. Cei care ies din aceste tipare se expun la critici si chiar la excludere din colectivitate. As zice ca pe buna dreptate, vrei sa traiesti in colectiv, respecti reguli (chiar si animalele o fac).
Singura problema in acest rationament, de care profita cei care-l contesta, si pentru care o astfel de discutie nu are niciodata o finalitate, este care sunt exceptiile tolerate; si asta pentru ca, intre timp, la fel ca limba romana, si comportamentul social a evoluat, din dorinta omului de a impinge barierele si de a-si face viata mai usoara (doar omul e in stare de asa ceva, sa creeze noi orizonturi, dupa bunul plac). Asa ca nu mai judecam (prea tare, ca procesul e lung...) semenii dupa bogatie, statut social, functie, imbracaminte, etc. Adica tindem sa nu o mai facem. Exista pionierat si la cei care fac si la cei care judeca, dar intrebarea mea era in ce stadiu al evolutiei suntem?
Nu a fost vorba aici de Adriana lui jade, dar revenind la ea, in pofida oricarei revolutii in gandire, intotdeauna, ca si acum, haina l-a facut pe om (si banii aduc fericirea), indiferent cat s-au chinuit multi sa ne spuna altfel.
De asemenea, a o judeca pe Adriana vis a vis de tocuri si purtatul lor nu este chiar o crima, pe vremuri cei care ieseau in evidenta erau chiar arsi pe rug. E vorba, pur si simplu, de amuzamentul colectivului, pentru ca mie chiar mi s-a parut hazlie scena, poate crud, dar inofensiv, la fel cum radem (pe sub mustati) cand cineva cade pe burta, chiar daca si-a julit genunchii. Un reflex.
De altfel, cred ca jade nici nu a inserat-o pe Adriana ca un posibil subiect, a facut doar o relatare. Iar noi nu o judecam pe adriana, doar ne amuzam de silueta ei cocotata pe tocuri. Pentru ca asta avem voie sa o facem.
petra, pe anumite persoane nu ai cum sa te superi (parerea mea). Iar tu esti una dintre ele.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
dama spune:
citat din mesajul lui jade lara, sunt din ramnicu valcea. multzumesc tuturor, atat pentru aprecieri cat si pentru critici. |
O pt tine, pt frumoasa relatare a unei realitati dureroase.
Si inca o pt ca suntem concitadine...sau macar am fost candva .
petra spune:
citat din mesajul lui Rufus Marina, am inteles ce spui. Nu mai e nevoie sa reluam. M-ai pus, insa, pe ganduri cu o fraza si, daca nu e cu banat, poate o dezvoltam. Fraza este " nu sunt de acord cu catalogarea si judecarea oamenilor dupa anumite standarde care ni se par noua personal juste". La prima vedere e ok, tine chiar de bun simt. Dar, oare, traiul intr-o societate nu presupune anumite standarde, comune, stabilite de legi scrise sau nu, traditii, tendinte actuale, si altele? Exista, astfel, un comportament general valabil, acceptat intre niste limite, legale sau morale. Cei care ies din aceste tipare se expun la critici si chiar la excludere din colectivitate. As zice ca pe buna dreptate, vrei sa traiesti in colectiv, respecti reguli (chiar si animalele o fac). Singura problema in acest rationament, de care profita cei care-l contesta, si pentru care o astfel de discutie nu are niciodata o finalitate, este care sunt exceptiile tolerate; si asta pentru ca, intre timp, la fel ca limba romana, si comportamentul social a evoluat, din dorinta omului de a impinge barierele si de a-si face viata mai usoara (doar omul e in stare de asa ceva, sa creeze noi orizonturi, dupa bunul plac). Asa ca nu mai judecam (prea tare, ca procesul e lung...) semenii dupa bogatie, statut social, functie, imbracaminte, etc. Adica tindem sa nu o mai facem. Exista pionierat si la cei care fac si la cei care judeca, dar intrebarea mea era in ce stadiu al evolutiei suntem? Nu a fost vorba aici de Adriana lui jade, dar revenind la ea, in pofida oricarei revolutii in gandire, intotdeauna, ca si acum, haina l-a facut pe om (si banii aduc fericirea), indiferent cat s-au chinuit multi sa ne spuna altfel. De asemenea, a o judeca pe Adriana vis a vis de tocuri si purtatul lor nu este chiar o crima, pe vremuri cei care ieseau in evidenta erau chiar arsi pe rug. E vorba, pur si simplu, de amuzamentul colectivului, pentru ca mie chiar mi s-a parut hazlie scena, poate crud, dar inofensiv, la fel cum radem (pe sub mustati) cand cineva cade pe burta, chiar daca si-a julit genunchii. Un reflex. De altfel, cred ca jade nici nu a inserat-o pe Adriana ca un posibil subiect, a facut doar o relatare. Iar noi nu o judecam pe adriana, doar ne amuzam de silueta ei cocotata pe tocuri. Pentru ca asta avem voie sa o facem. petra, pe anumite persoane nu ai cum sa te superi (parerea mea). Iar tu esti una dintre ele. poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Rufus, multumesc !
Si o pentru ceea ce ai scris mai sus, pentru felul de a sti sa asezi cuvintele unele dupa altele asa incat sa fii convingator!
Ai deschis un subiect despre un reportaj a lui Cristian TAbara, facut undeva prin jud. Alba, despre niste oameni simpli, batrani, uitati de lume si care unca traiau in case acoperite cu paie. Am vazut documentarul , m-au impresionat acei oameni care nu stiu altceva decat sa munceasca , sa tina vitele si sa citeasca in carti vechi de rugaciune, si am sesizat una dintre batrane avea primita de la la nepoti un bluza de trening ceva insciptionat, bluza pe care o purta. Am zambit pentru ca acea bluza de plastic nu se potrivea cu stergarele tesute in casa si cu restul ambientului. Ziceam ca am zambit dar asta nu m-a impiedicat sa percep acel reportaj cu inima , asa cum trebuia de fapt.
Deci, acea Adriana pe tocuri cui nu ne face decat sa zambim si daca am zambit la imaginea creata asa nu inseamna ca am ars-o pe rug sau alte Adriene nu mai poarta tocuri cui pe ulitele satului romanesc.
Marina spune:
rufus , perfect de acord ca traim intr-o comunitate si trebuie sa ne supunem regulilor generale ale acelei comunitati. Dar pana la urma cum definesti comunitatea asta din punct de vedere estetic, ca de asta discutam pana la urma nu de a da cuiva in cap?
Pe pariu ca pentru toti jurnalistii de moda gen Ciao, story etc daca ar lua tot forumul asta la aliniat 80% ar fi prost imbracati si in tendintele de aku 10 ani?. Asta e opinia lor si pot pretinde ca in comunitatea lor trebuie sa respectam regulile? Ce zici alergi sa-ti iei un vuiton din Europa?
Deus spune:
este fascinat sa privesc cum evolueaza orice subiect :)
Mama are o vorba " suntem prima sau a-doua generatie in pantofi. Bunicii sau strabunicii nostrii au fost in opinci sau picioare goale. Evolutia este normala si pana in jurul varstei de 25 de ani suntem toleranti cu generatia contemporana si radem de generatia seniorilor dupa care incepem sa fim critici cu noua generatie si sa fim nostalgici. Normal si firesc."Ce ierni grozave aveam noi la sanius, ce bune erau merele atunci, ce simplu ne jucam, ce buna era muzica din anii 70-80, ce fain stiam noi sa ne distram, ce bine era la tara la bunici, etc. " Sa vedeti nepotul meu de 13 ani ce parerea are despre toate astea, eu sunt depasita din pct-ul lui de vedere la 34 de ani.
Sa aveti o seara buna, calma si toleranta :)
poze familia mea
quod me nutrit me destruit
anyella spune:
Pai daca Adriana,are si ea acum un TV,o antena parabolica prin vecini si marea majoritate a baietilor s-au mutat la oras,ca deh sint barbati si au de munca...ii mai pica si ei cite un ziar,o revista in mina,un pantof ce nu se mai poarta,un fard de la o oraseanca :)).Acum ce vreti sa gindeasca la traiul po-pu-lar,la cit i-ar sta de bine cu un ten proaspat,imbujorat,cu un costum tesut de bunica pe ea?
Si tatza Ritza,si tatza Floarea asta o indeamna: marita-te acu' cu tineretea ca la douaj' de ani esti fata batrina!Si biata fata tine pasul cu moda,habar nu are cit de apreciate sint datinile,de cei care stiu sa le aprecieze.Voi credeti ca ea mai citeste Ciuleandra sau Ion a lui Rebreanu...nu acum se citesc sub perna altfel de carti.
E progres,e regres? E societatea noastra.Ce pacat,Adriana nu urmareste emisiunile lui C.Tabara,daca are norocul sa vina la oras se inspira ea,are de unde.
Tashi