a treia zi de gradinita ...
Raspunsuri - Pagina 4
zizee spune:
citind mesajele voastre ajung la concluzia (oare-i corecta?) ca piticii, cu cit sint mai mici atunci cind merga la gradi, cu atit se acomodeaza mai usor...
si snoopi a mea (1 an si 10 luni) a inceput sa mearga la cresa acum o saptamina si primele 3 zile au fost relativ dificile. de miercurea trecuta insa n-a mai plins cind am lasat-o acolo, dar mi s-a strins inima s-o vad cum se zmulge de linga mine si fara nici un fel de kef se duce sa se aseze pe bancuta, alaturi de ceilalti copii: stie ca asa trebuie, ca sa ne faca placere, si asa face, desi e clar ca e impotriva dorintei ei...
la inceputul saptaminii trecute, cind venea vorba de mers la cresa, botezata eufemistic "la copii" - ca altii nu prea are ocazia sa intilneasca des - scutura capsorul si spunea "niu". in ultimele zile insa intreaba ea, de cite ori ne pregatim sa iesim pe poarta daca mergem la "pii" (la copii)... cred ca pina la urma sint sanse sa mearga cu drag la cresa...
problemele mele sint altele, mai degraba.
prima, mai intii, legata de programul anormal al creselor, gradinitelor, scolilor, institutiilor si societatilor de orice tip de aici: e o pauza de "sieste" de 2 pina la 3 ore, pe la prinz... asta face ca pe snoopi trebuie sa o ducem si sa o aducem de 2 ori pe zi la si de la cresa... e un program naucitor care, dupa mine iti fragmenteaza orice activitate: de la 8.30 la 12.00 si de la 15.00 la 17.30...
cealalta problema e legata de supravegherea copiilor. prima data am dus-o pe snoopi la cresa intr-o vineri dimineata, numai pentru doua ora, asa pentru o mica idee de pre-acomodare. am lasat-o plingind, evident. cind m-am intors am gasit-o rizind, numai ca mie mi-a inghetat bucuria. snoopi se dadea, nesupravegheata, doar impreuna cu vreo doua fetite mai mari (7-8 ani) - fetitele directoarei care si locuieste unde-i cresa - pe-un tobogan inalt cit casa... mi s-a spus ca asta a fost singura metoda de a o face sa nu mai plinga... si puiul meu n-are decit 1 an si 10 luni... este, zice-se, cresa cel mai bine cotata din oras, cu traditie, igienica (lucru mai egraba rar aici), cu personal serios si competent...
jordash spune:
Si la noi e din ce in ce mai rau :(
Nici nu se da jos din pat si-mi spune ca nu vrea la scoala, si prefera sa ramana singur acasa decat sa-l duc la gradi.
Daca saptamana trecuta l-am dus eu, de saptamana asta l-am pus pe taica-su sa-l duca (eu nu mai am curaj si rezistenta la plansetele lui).
Cand intreb educatoarele cum se comporta Dragos la gradi, ele raspund ca bine: se joaca cu copiii, mananca, doarme. Ba e destul de orgolios si nu le lasa sa-l ajute la imbracat/dezbracat sau la mers la toaleta. Si cand il iau dupa-amiaza e destul de vesel...
Una din marile probleme este ca sunt foarte multi in grupa lui: 29. Din aceasta cauza nu-i scoate afara si la el se resimte lucrul asta.
Zau ca nu stiu cum e mai bine.
ruxij spune:
Eu, dupa doua nopti nedormite, am iesit din clubul vostru. Am renuntat, l-am retras pe Bogdanel de la cresa. Peste 3 luni il voi duce la Bucuresti la mama, pana la 3 ani (acum are 1 an si 7 luni). Motivul nu a fost numai faptul ca plange la cresa, ci si alte motive legate de situatzia noastra prezenta in aceasta tzara, dar cosmarul cu cresa a fost ceea ce m-a hotarat sa iau decizia asta. Prin urmare, mi se pare ca chinui copilul tinandu-l aici cu noi intr-o situatie nesigura si aruncandu-l la cresa asa mic. Eu nu tzin minte ce faceam intre 2 si 3 ani, am fost crescuta de bunica pana la 7 ani si nu au fost probleme. Il voi aduce inapoi langa noi cand va avea aproape 3 ani. Din ce povestiti imi dau seama ca va plange si atunci la gradinitza, dar macar va fi mai mare si noi speram sa fim mai stabili aici pana atunci, sa avem casa si servici, ca acum suntem studenti. Am putea si acum sa il intretzinem, dar chinuit, dat de colo-colo si cred ca ii va fi mai bine linistit la mama, e prea mic pentru gradinitza. Asta e, doar eu voi suferi, sper....
Va intzeleg ce greu va este, saptamana trecuta a fost absolut un cosmar pentru mine. O sa treaca, Bogdanel vineri a fost mai bine, dar sunt sigura ca daca l-as fi dus azi ar fi fost groaznic, ar fi plans de nu se poate. O sa mai planga copiii lunea si martea pentru o vreme. Va urez multa putere, sa rezistatzi si voi urmari subiectul asta, ma simt alaturi de voi.
ruxij
iuliacm spune:
Am citit cu mare interes raspunsurile voastre. Acum mi-am gasit putin timp sa sa povestesc experienta noastra.
Alex, 3 ani si jumatate, a inceput gradinita, in grupa mica, la 15 septembrie.
In prima zi a fost jale. Toata ziua am avut un urechi tipatul lui "Mamiiiiiii!" cand l-am lasat acolo.
Atunci am hotarat sa-l duca doar sotul meu pentru ca de mine se desparte mai greu. Si surpriza! a fost din ce in ce mai bine, a plans din ce in ce mai putin iar vineri n-a mai plans de loc.
Se pare ca inceput sa se obisnuiasca desi nu-i place acolo. Mereu imi zice ca nu-i placa ca sunt prea multi copii si-l "innebunesc" (asa e expresia lui Alex). Imi spune ca vrea sa merga la gradi cand nu sunt copii acolo. Eu cred ca nu-i prea place pentru ca nu e prea sociabil (asta e principalul motivul pentru care l-am dat la gradi).
Desi am trecut cu bine prima saptamana cred ca se va obisnui greu, pentru ca el nu prea cauta compania copiilor de varsta lui. Am obsevat chestia asta mai ales in parc: mergem in mijlocul copiilor dar el se trage la margine, daca pe un topogan sunt mai multi de 2 copii el pleaca de acolo.
Cam asta fost prima saptamana la gradi. Sper ca se va obisnui in compania copiilor.
Pupici puitilor vostrii si sa aveti mult curaj si putere!
Iulia
Ana71 spune:
Si noi se pare ca ne obisnuim. Baietelul meu (3 ani si 8 luni)azi dimineata a plans foarte putin acasa, dupa care pe drum n-a mai zis nimic. Cand a ajuns acolo, copii erau asezati la masa si educatoarea le-a propus sa-l astepte si pe Victor. El a intrat foarte mandru si a zis ca acum pot manca. Dar, surprinzator este ca in primele zile aproape toti copii plangeau dar nici ieri nici zi nu mai plangea nici unul. Eu i-am tot explicat ca gradinita este serviciul lui si pentru a avea bani de jucarii, masinute busitoare, etc trebuie sa aiba bani. Deci asa cum mami nu lipseste de la servici nici el nu trebuie sa lipseasca de la gradinita. Vineri i-am spus ca o sa ia salariul si am de gand sa-i dau cam 50.000 lei in fiecare vineri care sa-i spun ca sunt banii lui de la gradi. Se pare ca da rezultate pentru ca azi cand comenta ca el nu merge la gradi, i-am spus ca nu va mai lua salariu vineri si aproape imediat s-a calmat. Adevarul este ca de cand i-am luat pusculita si pentru ca i-am tot explicat ca nu putem cumpara chiar orice prostie pentru ca nu ne ajung banii, a inceput sa aiba un simt al banului mai dezvoltat parca decat alti copii de varsta lui. Sa speram ca o sa fie bine si o sa mearga.
Dupa parerea mea copii trebuie recompensati, laudati dupa fiecare lucru bun pe care-l fac si uneori nu este rau sa-i si motivezi sa faca ceva.
elena_ltd spune:
Buna fetelor! Si la noi este mai bine. Oana pare ca a acceptat mersul la gradinita, desi inca plange diminetile. Prefera pe una din educatoare si a intrat cat de cat in programul grupei. Si, ce e mai important, si-a recapatat zambetul. Impactul cu gradinita este totusi o trauma pentru copii. Nu sunt impacata deloc nici eu cu faptul ca nu-i scoate afara (pare sa fie politica gradinitei, caci nici alte grupe nu ies in curte) si nici cu faptul ca sunt prea multi in grupa. In fine, ma apasa multe lucruri legate de gradi, dar am decis ca avantajele sunt mai numeroase. Oana nu prea povesteste de la gradinita, am pus acest lucru pe seama faptului ca o streseaza si nu-i place sa-si aminteasca, si de la educatoare aflu mai mult generalitati. Din pacate, refuza inca sa se duca la toaleta si asta ma ingrijoreaza, in rest s-a adaptat.
Ideea cu recompensa e excelenta, cred ca o voi pune si eu in aplicare, in definitiv, chiar o merita.
Ruxij, m-a intristat enorm situatia prin care ai trecut cu Bogdanel si mai ales cea prin care vei trece. Imi pare tare rau, imi imaginez cat este de greu. Va urez sa va fie bine!
Elena, mama Oanei si a lui bb Mihai
jordash spune:
Vin si eu cu vesti bune!
Azi a fost prima zi cand Dragos n-a mai plans, dimpotriva m-a pupat din hol si a vrut sa urce singur in clasa.
Sper sa nu dureze mult si sa pot afla de la Dragos cum isi petrece ziua acolo, pentru ca educatoarele invariabil imi spun ca e bine: mananca tot, doarme si se joaca cu ceilalti copii.
Merg pe dictonul: no news, good news.
Ruxi, cred ca ai hotarat bine pentru Bogdan. E inca mic pentru colectivitate. Nu pot sa-mi imaginez insa cum vei rezista fara copil pana la anul, de aceea iti urez putere multa si intelepciune (pe care ai demonstrat-o de altfel, eu cel putin te admir pentru obiectivitate, calm si ratiunea de care dai dovada).
La toti copiii si parintilor lor le urez succes.
ruxij spune:
Se pare ca e din ce in ce mai bine la voi! Ma bucur mult si ma simt incurajata oarecum, pentru momentul in care vom trece din nou prin acest cosmar! Va multzumesc si ca atzi fost alaturi de mine. In noaptea asta iar nu am putut sa dorm. Ma tot gandesc, poate-poate apare ceva si ies din impas. Poate nu am facut destul sa caut solutzii. Mai avem ceva timp. Dc. gasesc alta solutzie, il tzin pe Bogdan. O sa mai caut, ma voi mai gandi. Voi da niste anuntzuri, poate gasesc o bona gen "au pair", sa o platesc mai putzin si sa stea cu noi in casa fara sa plateasca chirie si masa, poate gasesc pe cineva in complexul asta, cineva care sa stea si cu copilul ei si cu al meu, poate... Of...In oraselul asta nu sunt romani, pana in Sacramento e departe pentru a duce copilul dimineatza la cineva acolo, ar trebui sa il scol cu noaptea in cap...
Va pup si din nou, ma bucur ca a trecut greul.
ruxij
elena_ltd spune:
Fetita mea nu mai plange la gradi, dar vineri a facut o boroboata. De cand merge la gradi, refuza sa foloseasca toaleta de-acolo, desi acasa sau la bunici nu erau probleme. Ei, bine, pentru ca nu s-a mai putut tine, vineri a facut pe ea si pipi si kk. Am avut norocul ca era cu educatoarea ei preferata, si a noastra de altfel, care a reactionat deosebit de bine. Mi-a spus ca asta a fost o lectie si ca urmare, chiar in aceeasi zi, a facut pisu la WC. Ura! Din fericire nu pare extrem de afectata sau traumatizata de situatie, fapt ce-mi confirma ca reactiile educatoarei au fost ok. Chiar spunea cineva la un alt subiect ca omul sfinteste locul. Ma bucur ca avem noroc cu Dna Ana. Cealalta educatoare inca nu i-a castigat Oanei increderea.
nu-mi place ca nu ni se da voie noua, ca parinti, sa stam prea mult in clasa. Nici macar nu pot avea ocazia sa vad ce mananca, in ce conditii, cum doarme etc. Ma rog, asta e sistemul aberant cu care am crescut si noi in vremuri pe care speram ca le-am depasit. Inca am in cap sa caut o gradinita particulara eventual. Mai vedem.
Sanatate si succes la gradi!
Elena, mama Oanei si a lui bb Mihai
iuliacm spune:
Si eu am vesti bune!
Si Alex s-a acomodat la gradi. Vineri chiar a primit o bulina rosie pentru ca a desenat cu acuarele !!
Nu mai plange dimineata cand rame acolo. Azi, dupa 2 saptamani, l-am dus eu la gradinita si nu a plans ( pana acum l-am lasat numai pe tati sa-l pentru ce de mine se desparte mai greu).
A doua saptamana a fost mai grea decat prima. Vreo 2 zile a fost greu, plangea mereu si acasa si-mi spunea ca nmai merge la gradinita. Cumva, cumva mi-a zis ca copil l-a impins si nu-l lasa sa se joace. Atunci am vorbit cu educatoarea si s-a rezolvat. Intr-adevar statea la masuta cu un copilas cam "violent" ( cred a e exageta cuvantul dar am gasit altul). Acum sta la masa cu copii mai linistiti, asa ca el.
Per total, se para ca e OK, chiar daca nu prea se joaca cu alti copii, mai mult se uita la ei. Dar sper sa-si infranga timiditatea si sa devina mai curajos!
Va pup si sper sa aud ca si copilasii vostri merg cu drag la gradi.
Iulia