La capatul puterilor: mofturile la mancare!!!
Raspunsuri - Pagina 6
alinam spune:
Mayaione si eu i-am dat de vreo 2-3 ori sanzyme, stiu ca sunt de fapt enzime si au ca efect pe langa o digestie buna si cresterea poftei de mancare, mie mi le-a recomandat un medic cand am fost cu alte probleme la el si i-am zis ca de 3 zile nu a mancat nimic, doar lapte.
Intrebarea mea e cat de des putem sa ii dam sanzyme? eu am zis i-am dat de cateva ori, la cazuri de disperare (ale mele evident) cand nu manca nimic decat lapte 2-3 zile.
Alina, mama de Vlad (25.09.2005)
Liliana Cocieru spune:
axxxa, eu zic ca la greutate nu stati chiar asa rau, al meu baiat la 5 ani are vreo 16 kg, dar faptul ca nu papa mancare e o problema desigur. Fetita ta nu merge la gradinita? Am observat ca de multe ori asta ii face pe copii sa-si schimbe comportamentul in ceea ce priveste mancarea.. Si mai vroiam sa te intreb ceva: zici ca e asa de la 1 an, sa inteleg ca pana atunci manca?
Liliana, mamica de Vlad si Alessia.
trischa spune:
Ma inscriu aici..una bucata copila de 2 ani si 5 luni cu 12,8 kg.chiar am ajuns la disperare
,nu vrea mancare si pace.si nici cu gradinita la noi nu-i solutie,ea merge deja la gradi unde primeste mic dejun si pranz,dar nici acolo nu vrea cine stie ce.
Am incercat ,zic eu,tot ce am stiut si putut face,daca ma fac ca nu-mi pasa si o trimit la culcare fara sa manance e chiar fericita.nu primeste dulciuri decat rar de tot,nu stau toata ziua sa o indop,afara iese mereu,merge la gradi,merge la inot si muzica,e activa dar de unde atata putere?? nu vrea mancare,nici macar nu gusta..spune nu,zice multumesc de masa
si gata.nu stiu ce ati inteles dar eu nu mai pot
.
Happiness_4_us spune:
Nu imi vine sa cred ca exista un asa subiect. Eu care credeam ca doar Andrei e mofturos ptr ca are in spate istorioara lui.
La noi mancarea a fost problema dintotdeauna.
Andrei papa asa:
-la 7- 180ml, nu mereu, de regula papa 150ml
- la 10 - 1 iaurt simplu
- la 14 - spanac+cartof+morcov+dovlecel+pui
- 18 - mamaliguta sau pastute cu br si smantana si 1 data la 2-3 zile galbenus
- 20- 180ml lapte
Acum ca am scris pare un copil ideal
.
De aproape 2 luni maninca acea combinatie cu spanac. De 2 zile nu mai vrea asa ca am sarit peste masa aia si peste 1 ora data cea cu mamaliguta br si smantana. In fiecare dimineata ma gandesc cu groaza ce sa-i dau la pranz.
Pe perioada concediului de iarna de 1 luna din Ro, a papat numai lapte. Foarte rar a vrut 1 iaurt. In rest doar lapte.
Fiecare masa e un chin si simt ca o iau razna. Intotdeauna il pun in scaunelul lui de masa si chiar se bucura ca urmeaza sa pape. Cand apar cu mancarica, se uita in castronel si gata.
De fiecare data meniul are cel putin 2 feluri d emancare daca nu 3, dar in zadar.
Acum ca am citit ca mai sunt pitici mofturosi am mai prins putere si poate voi fi mai relaxata la urmatoarea masa, desi slabe sanse.
Andrei are 1 an si aproape 6 luni si 11kg.
Nana,
Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!
Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!
ionik76 spune:
Ne primiti si pe noi?
Matei are 2 ani si 7 luni, 90 cm si 13 kg. Pediatra zice ca e in grafic, dar mie mi se pare cam pirpiriu pentru varsta lui. Nu e scheletic, poate si pt faptul ca nu e prea inalt, dar nici nu cred ca are greutatea ideala pt varsta lui.
Cat a fost bb a mancat lapte f bine, la 1 an era chiar grasunel, dar de cum am inceput diversificarea, au inceput mofturile. Problema e ca mai nou si-a stabilit mancarurile preferate si nu vrea nicicum sa mai incerce si altceva. Un lucru bun e ca mananca lactate (iaurt, danonino cu branzica, branza cu smantana), dar carnea sa n-o vada. Il mai pacalesc uneori pasandu-i-o fin de tot in mancare, dar si atunci o simte uneori si cum da de o bucatica ce nu-i place, isi face grata si varsa tot ce-a mancat. ii mai dau uneori sunca de pui in piure, dar si aia taiata f. fin sau peste pangasius (e singurul peste pe care il mananca, probabil pt ca nu miroase a peste), facut la gratar si tot in piure, taiat fin, ca altfel nu il accepta. Pana la 1 an si ceva manca ficatel in piure, acum nu mai vrea sa auda. Crenvrsti i-am dat de cateva ori, din cei de piept de pui, dar a facut alergie, ii ieseau bubite pe picioare si am renuntat.
La fel, pana pe la 1 an jumate bea in fiecare zi un bibe de suc natural de morcov, cu mar si uneori portocala si sfecla rosie. Acum refuza total Mai mananca uneori mar taiat felii si curatat de coaja, e singurul fruct pe care il accepta. Banana ii mai pun uneori seara in canita cu lapte si cereale, dar mai rar, acum pt ca se cam constipa.
De vreo luna a inceput sa mai manance dimineata paine cu unt sau branza topita, dar f putin. Daca mananca 2 cubulete de branza si 2 felii de paine, rupta in bucatele mici, numai miezul, sunt f. fericita. Cam de 2-3 ori pe sapt mananca dimineata ou fiert tare cu iaurt.
La pranz de obieci vrea bors, supa numai daca e acrita cu zeama de lamaie, ca sa semene tot cu borsul, dar fara carne si fara bucati prea mari de zarzavat. Mai mult zeama cu miez de paine. Si mananca in general putin, e super ok daca reuseste sa termine un castronel din ala mic, de bb, la o masa, ceea ce mi se pare putin pt varsta lui.
Ne luptam si cu dulciurile, e innebunit dupa oua kinder si in general dupa orice produs kinder sau pur si simplu ciocolata, incercam sa reducem cat se poate, dar uneori mai dam si ca recompensa, desi stim ca gresim.
Iata, pe scurt, meniul lui zilnic:
- dimineata, pe la 7, 200 ml lapte cu cereale si eventual banana (facut de seara) dupa care mai doarme pana pe la 8
- pe la 9,30-10,30 paine cu unt sau branza topita ori ou fiert cu iaurt si obligatoriu 2 danonino cu branzica de vaci
- dupa ce vine de afara, daca nu adoarme instantaneu, manaca pe la 13,00 bors sau supa ori branza cu smantana si mamaliguta, daca nu, mananca abia cand se scoala (doarme bine, 2-3 ore)
- seara, pe la 19-20, sau chiar la 21, depinde cand a mancat de pranz,incercam sa-i mai dam o masa, in general piure cu sunca, peste, mai nou spanac sau branza cu smantana, daca nu a mancat asta la pranz
- la 22, la culcare bea o canita de 200 ml de lapte cu cereale (nu adoarme fara lapte)
Intre mese, mai mananca biscuiti, sau pufuleti, sau mar.
Cam asta, eu cred ca e totusi putin, avand in vedere ca meniul complet, asa cum l-am descris mai sus, e acceptat doar in zilele lui bune si avand in vedere ca in afar de cele de mai sus, nu prea accepta altceva. Nu mananca, doamne fereste, carne la gratar, sarmalute nu mai vrea, pilaf f rar si atunci doar cateva guri, mazare deloc.
Prefera sa pape in camera lui, jucandu-se cu masinutele, sau la dvd, cu desenele animate preferate. F rar la masa, iar la masa cu noi, niciodata.
Sper ca nu m-am intins prea mult, ma bucur insa ca nu sunt singura in situatia asta disperata.
aida22@ spune:
Buna sunt nou venit si salut pe toate mamicile dar in special pe cele cu copii care nu mananca.Si al meu nu vrea sa manance nimic doar lapte si ca sa manance un pic de ou il pun in lapte crud ca de altfel nu ar pune gura si alt ceva nimic am fost cu el la doctor mia dat stimulent pt pofta de mancare dar dgeaba si eu am facut orice si ca un catel
ori ce e posibil mai rau e ca are anemie foarte mare asta ma ingrijoreaza cel mai multare 2anisori si jumatate o inaltime de 90cm si vre-o14kg oare e slabut si mititel ?????????O ZI BUNA TUTUROR
witeflower spune:
Stiu ce frustrant e sa nu manance puiutul, mai ales daca refuza sistematic alimente pe care noi, mamicile, le consideram de baza (si mai ales daca nu prea avem cu ce sa le inlocuim)...
Totusi, cred ca fiecare copil are motivele lui intemeiate pentru care nu mananca, iar insistenta face mai mult rau decat bine. Copilul dezvolta o aversiune fata de acel aliment sau fata de mancare, in general.
Cred ca esential este ca noi, mamicile, sa reusim sa ne detensionam, pentru ca micutii simt nervii si anxietatea noastra inca inainte de a le oferi mancarea si ... actioneaza in consecinta.
Iar ca sugestie - un truc pe care l-am aflat de la fosta noastra dr, de cand era copilul mic:
Daca refuza un aliment, nu i-l mai dati - o periada de cateva saptamani. Apoi puteti sa-i oferti alimentul, fara insa a insista. Daca refuza din nou, iar cateva saptamani pauza.
Si o luam de la capat, marind intervalul la care ii oferim acel aliment, pe masura ce copilul creste.
Si, neaparat, fara a insista inutil si mai ales fara a face presiuni!
Ma veti intreba poate daca in cazul meu acet truc a dat rezultate.
Da, din timp in timp copilul mi-a facut surpriza sa accepte un aliment nou. Unele alimente le-a acceptat pentru o vreme, apoi le-a refuzat din nou... Pentru altele inca mai asteptam sa vina randul...
aida22@ spune:
buna dimineata stiu cat de greu e sa iti vezi copilulca nu mananaca eu cel putin mai am un pic si fac depresie
dar m-am mai linistit cand am vazut ca nu sunt singura cu aceste probleme oare sa fie ereditarimi aduc aminte ca si eu eram la fel imi dadea mama pastile cu vit C si tot nu mamcam.dar am gasit o reteta care cica ar fi buna in anemie nu stiu sigur pentru ca nu am incercat-o dar am sa o fac sa vad daca e buna;300g hrean care se taerondele fine si se acopera cu zahar,se lasa lasa la macerat 8-10 zile se strecoara si se bea in fiecare zi cate o lingurita.Sa speram ca va fi buna
O ZI BUNA TUTUROR
angelseby spune:
Buna!
Intram si noi in clubul mofturosilor la mancare.
Seby are 1 an si 10 luni si 12 kg,poate ca e bine si veti spune ce caut aici dar el chiar nu vrea sa manance,daca se poate doar lapte si kinder sau pufuleti e cel mai fericit.Mancare gatita nu vrea,nici vorba de sosuri sau ciorba.Din cauza asta nici nu stiu ce ar face la gradi si imi este teama sa-l dau la gradinita desi ar trebui pentru ca nu am cu cine sa-l las cand merg la serviciu.
Si eu as avea nevoie de sfaturi.E un copil sanatos,analizele sunt bune,e foarte energic,nu sta o clipa nici nu stiu de unde are atata energie.
khrisu spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui aida22@ dar am gasit o reteta care cica ar fi buna in anemie nu stiu sigur pentru ca nu am incercat-o dar am sa o fac sa vad daca e buna;300g hrean care se taerondele fine si se acopera cu zahar,se lasa lasa la macerat 8-10 zile se strecoara si se bea in fiecare zi cate o lingurita.Sa speram ca va fi buna O ZI BUNA TUTUROR |

KHRISU mamik de baietel si fetita