La capatul puterilor: mofturile la mancare!!!
Cred ca vreau sa deschid subiectul asta de cel putin jumatate de an. Dar..am tot sperat intr-o imbunatatire a lucrurilor..degeaba!
De mic, copilul meu a fost mofturos. Bine, a avut si perioade de mancat mai bine, insa ca in ultimul an de rau nu a mancat niciodata! Luna asta face 3 ani si e cel mai slab din grupa lui de gradi (are 14.8kg la 104cm inaltime). A atins la un moment dat 15 kg, dar a "revenit" la silueta silfida.
Ma credeti sau nu, am incercat 101 tehnici privind mesele:
- l-am tinut nemancat
- l-am stimulat cu promisiuni
- nu am insistat pe mancare
- nu m-am plimbat niciodata cu mancarea dupa el
- am mancat si noi la masa
- am initiat concursuri de gasit desenul din farfurie impreuna cu sora lui, care are 1 an si mananca mai mult decat el
- i-am facut "n" mancaruri sub diverse forme - animale, alfabet etc. si diverse culori
- altele care nu imi vin in cap acum.
Totusi, isi pasteaza comportamentul tipic, de la varsta de 1 an, cand, la vederea linguritei, intorcea obrazul si se apara cu mana.
Daca nu i se da de mancare pe parcursul zilei, este cel mai fericit copil!
La gradinita, mananca supa/ciorba - din care alege zeama, de obicei si raaar cate ceva din felul doi, niciodata carne. S-au saturat si ingrijitoarea cu educatoarele sa il mai ajute cu masa, ca sta cu mancarea in gura si nu inghite.
Mancaruri care la 1-2 ani ii placeau, acum le respinge categoric: branza, cascaval, smantana, unt...nici macar sa atinga cu degetul, daramite sa manance!
Tot ce are consistenta cremoasa e automat respins! Inclusiv cremele din prajituri.
Dulciurile i le-am taiat 99%, desi nu manca multe, tocmai pentru a nu-i afecta pofta de mancare. Acum primeste, maxim, in weekend, un ou Kinder sau 5-6 jeleuri micute.
E foooarte conservator: pune in gura NUMAI ce cunoaste, studiaza continutul lingurii si, ce nu stie ce e..nu GUSTA! Zice "nu e bun" si nici nu vrea sa incerce. Asa am aruncat o gramada de mancare, ca am incercat verzi si uscate sa tot fac, de m-au ajuns toate frustrarile pamantului.
Ca urmare a celor de mai sus, are un regim alimentar (auto-impus) extrem de sarac si putin diversificat:
- paine
- lapte
- iaurt
- fructe (singurele din care mananca BINE)
- ou fiert (1/sapt)
- sunca de pui/porc
- supa taitei/galusti
- ciorba de legume/cartofi (eventual cu carne paserata, sa nu o simta)
- cremvusti Martinel
- chifle, briose
- biscuiti
Nu ar manca nici mort: macaroane, orice cu branza, gris cu lapte, budinca, tocanite, si...multe altele 
Inca ceva disperant: nu are o mancare PREFERATA! Asta o spun pentru ca multe din sfaturile citite contineau sugestii ce implicau o mancare preferata, iar la noi aceasta pica. Mincarea preferata este "lipsa mancarii" la el.
A facut si tratamente cu vitamine: B complex, Vitam, Pikovit, Cavit Junior.. fara rezultate. Dr. de familie e patata pe creier cu Vitamul - care nu se mai gaseste prin Sibiu - dar mie nu mi s-a parut ca i-ar fi produs vreo imbunatatire.
E un copil foarte activ, uneori hiperactiv, este scos des pe afara, ii place sportul, nu are stare de obicei, deci energie consuma din plin...oare de unde?!
M-am hotarat sa scriu pentru ca am observat iar ca e in scadere cu greutatea, pentru ca fiecare masa dureaza minim o ora, se lasa cu crize inevitabil (plans, tipat, lovit etc.) si chiar nu mai stiu incotro sa o iau.
Orice sfat e binevenit! 
Raspunsuri
damone spune:
Tania, ai incercat si la un psiholog bun de copii? Cine stie, poate i s-a parut lui ceva la un moment dat, poate a asociat mancarea cu ceva neplacut. Copii, datorita faptului ca nu au ratiunea dezvoltata, fac tot felul de asocieri care noua nici prin cap nu ne-ar trece, interpreteaza diverse evenimente sau remarci in moduri cu totul originale; si, de aici, uneori apar nenumarate probleme pe care nu stii de unde sa le "apuci". Un psiholog bun poate intra in "lumea" copilului si sa va ajute sa corectati atitudinea lui fata de mancare.
De asemenea, ca mama de copil de 1,7 ani si 8kg
, iti pot spune ca eventualele alergii sau simple intolerante alimentare dau anorexie sau pur si simplu, prin simptomele lor foarte neplacute (multe gaze, dureri de burta) fac copilul sa evite mancarea.
ionica spune:
Offf, Tania, cat de bine seamana pustiul tau cu pitica mea.
La meniul favorite, are aceleasi,dar aceleasi preferinte,cu exceptia iaurtului danone cu fructe si ciocolata cu lapte,restul sa nu vada.
Eu cred ca a ramas foarte sensibila de cand am stat cu ea in spital 3 saptamani sub perfuzie cu Gastrointerita acuta( inca putin si daca nu se facea bine trebuia operata),atunci nu s-a atins deloc de mancare.
In schimb bea lapte,de doua ori pe zi ,dimineata si seara,de multe ori chiar si la pranz cand face sista.
Fata mea,cantareste 16kg,e in ordine pt. 2 ani si cateva luni,la inaltime cred ca are 1 metru deja,o imbrac cu haine pt. 4 ani.
Nu te speria,incearca sa-i dai mai multe proteine,poate din oua sau peste,ai incercat somon?
Iti urez rabdare,o sa-si revina cu siguranta.
Sophia 2ani
+23 
XIO spune:
![]()
Eu am 24 de ani acui si sunt la fel de mofturoasa.![]()
De cand eram mica eram asa , ai mei s-au stresat in toate feluril posibile dar fara rezultat.
S-au incercat toate tehnicile dar fara rezultat.
Habar n-am care e solutia , iti scriu doar ca sa vezi ca...persista mofturile![]()
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
RAMONELLA spune:
Deci cred ca ne asteapta un viitor foarte frumos...asa suntem noi la 1 an si o luna...![]()
Ramonel,mami de
Bea(08.11.2007)
tania-z spune:
fetelor, va multumesc pentru raspunsuri!
Cred ca dupa cum stau lucrurile si dupa prognoza "lugubra"
a lui XIO, mai degraba ne transformam in grup de suport
.
DAMONE eu sunt psiholog
, drept e, nu de copii, dar am colege psihologi de copii, cu care am discutat. Cica e prea mic sa descopere acum cam care e baiul, incercam pe la vreo 4 ani. Acum pot spune ca se suprapune ne-mancare si peste crizele de 3ani, asa ca nu mai stiu ce haos e pe acolo. De exemplu: "Mos Nicolae? so what? ce daca nu vine? nici nu trebuie" sau "ba vine, cum sa nu, daca iti spun eu, ca vine...!"
Astea sunt raspunsurile lui la "amenintari" de genul "daca nu esti cuminte/nu papi etc...nu mai vine Mosul".
. Nu-l pot pacali cu nimic.
IONICA postarea ta mi-a amintit de un episod de demult. De fapt, imediat dupa diversificare (inceputa la 5,5 luni), Stefan a papat foarte bine! Ne bucuram ca nu avem copil mofturos, ca ii plac fructele, ca e grasunel etc. Pe la 8 luni a facut o enterocolita, cu varsaturi in jet, episod dupa care s-a schimbat complet atitutudinea lui fata de mancat si masa in general. Probabil ca si noi, si bunicii, in mod inconstient, i-am incurajat obiceiurile negative, jucarii la masa, povesti, mese de 2 ore...doar sa manance, asa ca acum am ajuns in punctul asta
.
No, acuma-i acum, ca dezvatzul cred ca nu-i usor. Eu sper sa nu tina pana la 24 de ani, ca nu stiu daca mai dispun de nervii necesari!
Deci sunt dispusa sa transform subiectul in grup de suport pentru mamele de mofturosi cronici, in care sa apucam - Doamne-ajuta - sa ne imparatasim si experiente de succes!
Nu stiu daca pot schimba eu titlu subiectului, daca nu, rog un meoderator care ma vede sa ma ajute 
Va pup 
gazzella spune:
dar copiii astia se hranesc cu aer?
Felix (4 ani) Bendis (2 ani)
"Il bambino e l'unico essere ragionevole in un mondo folle"
Daiario clinico, Sándor Ferenczi
tania-z spune:
GAZELLA, dupa ritmul in care merg, ne-am putea astepta ca si la aer sa faca mofturi, la un moment dat ![]()
Aldebaran spune:
Tania, mie nu mi se pare slab baietelul tau. Al meu la 3 ani si 4 luni are 13 kg, nu mai stiu cat de inalt e, ca nu l-am mai masurat, oricum e peste 1 m.
Si eu am trecut prin momente de cosmar cu mancatul si am ajuns la concluzia ca nu exista solutie. Al meu nu mananca mai nimic acasa, erau zile in care traia cu nitel iaurt, nici macar fructele nu-i plac, insa mananca bine la gradinita. De cand a inceput-o sunt si eu linistita, mai ales ca ii place acolo f. mult.
Nu-l ameninta cu nimic ca faci mai rau, se incapataneaza si chiar nu mai pune gura pe nimic.
Rabdare multa si nervi de fier, atata pot sa-ti spun.
Corina
mcm spune:
Dar analizele cum ies? Eu am avut probleme cu ficatul cand am fost mica, acum am cu colecistul si n-as putea spune ca fac mofturi la masa dar nu sunt prea mancacioasa si daca mancarea nu e pe gustul meu mai bine fac greva foamei decat sa caut alternative.
claujro spune:
tania, il regasesc pe Matei in mesajul tau. Are 19 kg si 112 cm la 5 ani. E slab! Manca extrem de putin si nicicodata carne.
Mama alearga cu liguritza prin casa dupa el, eu nu fac asta, il pun la masa, manaca bine...nu...iarasi bine. Nici nu stiu cum ar trebui procedat.
de comentat