Raspunsuri - Pagina 2
danat spune:
Si aici se simt efectele crizei financiare: s-au inchis companii mai mici, cele mari (unele) si-au restrins activitatea, firme de consultanta au redus salariile pt a nu concedia salariatii, altii i-au trimis in somaj pe perioade nedeterminate.
Din cate stiu, asa cum spun si unele fete mai sus, si in Ro au inceput efectele sa se resimta, avem un amic director am unei firme de produse industriale care si-a sistat vanzarile, cu toate ca cerere mare are, insa deja are intarzieri in incasari, de chiar 90 de zile si nu poate garanta ca pe viitor cumparatorii vor mai putea sa-i plateasca marfa. Eu cred ca nu e voerba ca nu se vor mai vinde/ cumpara produse si servicii, ci ca la un moment dat marea majoritate se vor bloca.
Ceea ce e f f nasol
Dana mama lu'Radu Stefan(Fecioras de 2003)
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hai la plimbare
Anderra spune:
Eu lucrez in cadrul unui trust media, radio si tv. Am fost anuntati luna asta ca la anu' nu pupam nicio marire sunt f trista din cauza asta. Am ramas catraniti cu totii, apoi .. a venit bomba.. in martie anul viitor va fi un val de concedieri, asa ca acum ne rugam sa nu fim printre disponibilizati.
tic_tac spune:
criza economica se priveste din cel putin 2 puncte de vedere: microeconomic si macroeconomic.
fiecare interpreteaza situatia personala cum percepe micro sau macro economia, dar in Comunitatea Europeana se incearca impingerea crizei catre tarile slab dezvoltate, Romani, Bulgaria si restul in ordine crescatoare. ar trebui sa interpretati sistemul financiar si conditiile impuse de comunitate tarii noastre, discutiile de acum vreo 1-2 luni, sa cititi putin printre rinduri si va lamuriti oarecum.
in rest, speram sa supravietuim urmatoarele 3 luni, dar in luna aprilie va fi jale mare in toata tara.
roxanal spune:
la noi, intr-o companie maricica de IT, s-au anuntat concedieri masive, de 50% din colective, iar unele servicii s-au desfintat cu totul..astept si eu cu sufletul la gura sa vedem care mai suntem pe lista...sumbru rau de tot
ellinia spune:
Eu vad ce se intampla pe piata materialelor de constructii, depozitele cad unul cate unul, retrag marfa data, baga cecuri care nua acoperire in banca. E groaznic ce se intampla, parca au disparut toti banii de pe piata, nimeni nu mai are incasari, nimeni nu mai face plati. Vorbeam cu maica-mea aseara, ea si cumnata mea lucreaza in invatamant, trebuia sa-si ia salariile inca de pe 5 si nu au nici o speranta ca le vor lua prea curand.
M-am speriat aseara cand am vazut la stiri previziuni ca euro ar putea ajunge 4,2 ron in perioada ian-martie. Ma gandesc numai la leasinguri, o sa ne usuce...
simali spune:
Sunt trei aspecte aici:
- este pe de o parte criza propriu-zisa - caderile de la bursa, retragerea capitalului activ pe pozitii conservatoare (aur), problemele din piata imobiliara amricana, apoi caderile din industria constructiilor, pierderile bancilor, antrenarea altor ramuri conexe.
- este pe de alta parte industria auto - care incepuse sa mearga prost inca de anul trecut (cand datorita pretului la carburanti nu s-au mai cumparat masinile cu motoare mari, masini pe care comerciantii din SUA de pilda contasera cel mai mult, apoi au fost cresterile absolut desnatate la materii prime), deci situatia din industria auto nu are, dupa parerea mea, legatura directa cu ceea ce prcepem noi astazi ca fiind criza.
- este in al treilea rand paranoia colectiva (intretinuta de diferiti idioti din presa romana si straina), un factor important in adancirea crizei si instalarea haosului si al sentimentului de nesiguranta. E o fabrica (clientul meu) care asteapta de doi ani sa faca niste concedieri colective de care lumea stia - se bat chiar sa se puna pe liste ca se dau salarii compensatorii - si am auzit in presa ca se inchide "din cauza crizei". Tot ce mergea prost si se inchidea oricum (dar nu auzea toata lumea pentru ca presa noastra facea cancanuri pe la usa Mihaelei Radulescu) acum e cautat cu lumanarea si pus in seama crizei.
De la intrarea in UE in Ploiesti s-au inchis 5 fabrici de textile care lucrau in lohn, o fabrica foarte mare de alcool, mai multe sectii din industria consructoare de masini. S-a agitat cineva? Nimeni. Dar acum, de cand cu criza, zici ca a innebunit toata lumea.
Dar ceea ce mi se pare mie cel mai periculos este faptul ca toate insuccesele economice sunt puse in seama crizei. Patroni care voiau sa dea niste oameni afara dar nu prea aveau curajul profita de criza, altii, mai zgarciti nu dau primele de craciun ca e criza, altii nu-si platesc facturile pentru ca SE ASTEAPTA SA VINA CRIZA !!!!! (puteti sa credeti ca mi-a servit asta un patron, om de afaceri foarte serios de altfel care-mi datoreaza plata unor facturi?).
Pe noi in Romania nu ne omoara criza. Ne omoara paranoia.
alice
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali Sunt trei aspecte aici: - este pe de o parte criza propriu-zisa - caderile de la bursa, retragerea capitalului activ pe pozitii conservatoare (aur), problemele din piata imobiliara amricana, apoi caderile din industria constructiilor, pierderile bancilor, antrenarea altor ramuri conexe. - este pe de alta parte industria auto - care incepuse sa mearga prost inca de anul trecut (cand datorita pretului la carburanti nu s-au mai cumparat masinile cu motoare mari, masini pe care comerciantii din SUA de pilda contasera cel mai mult, apoi au fost cresterile absolut desnatate la materii prime), deci situatia din industria auto nu are, dupa parerea mea, legatura directa cu ceea ce prcepem noi astazi ca fiind criza. - este in al treilea rand paranoia colectiva (intretinuta de diferiti idioti din presa romana si straina), un factor important in adancirea crizei si instalarea haosului si al sentimentului de nesiguranta. E o fabrica (clientul meu) care asteapta de doi ani sa faca niste concedieri colective de care lumea stia - se bat chiar sa se puna pe liste ca se dau salarii compensatorii - si am auzit in presa ca se inchide "din cauza crizei". Tot ce mergea prost si se inchidea oricum (dar nu auzea toata lumea pentru ca presa noastra facea cancanuri pe la usa Mihaelei Radulescu) acum e cautat cu lumanarea si pus in seama crizei. De la intrarea in UE in Ploiesti s-au inchis 5 fabrici de textile care lucrau in lohn, o fabrica foarte mare de alcool, mai multe sectii din industria consructoare de masini. S-a agitat cineva? Nimeni. Dar acum, de cand cu criza, zici ca a innebunit toata lumea. Dar ceea ce mi se pare mie cel mai periculos este faptul ca toate insuccesele economice sunt puse in seama crizei. Patroni care voiau sa dea niste oameni afara dar nu prea aveau curajul profita de criza, altii, mai zgarciti nu dau primele de craciun ca e criza, altii nu-si platesc facturile pentru ca SE ASTEAPTA SA VINA CRIZA !!!!! (puteti sa credeti ca mi-a servit asta un patron, om de afaceri foarte serios de altfel care-mi datoreaza plata unor facturi?). Pe noi in Romania nu ne omoara criza. Ne omoara paranoia. alice |
Se poate sa ai dreptate, Simali.
Sigur ca se exagereaza, insa eu cred ca sunt niste aspecte care au venit atat datorita crizei mondiale(mai ales in imobiliare si investitii de mare anvergura) cat si datorita mersului foresc al lucrurilor in Romania.
In Ro, se ajunsese deja la fantasme: apartamente in blocuri ceausiste care concurau cu apartamentele din Paris. Credite peste credite, familii cu 3 masini...se cheltuia si iar se cheltuia dar nu prea se producea.
O gramada de firme au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Le trebuiau muncitori. In cererea cea mare de munca, incepusera sa ceara salarii din ce in ce mai mari.
O domnisorica in facultate inca, cerea pt postul de secretare 500 euro.
Nu stia sa faca nimc inafara de ´´engleza incepator, utilizarea internetului, Word si Excel´´
Salariile au screscut, preturile au crescut, creditele s-au aplificat.
Apoi, evident ca trebuia sa apara o ´´curatare a pietei´´. care la noi s-a cam suprapus cu criza mondiala.
Acum normal ca tot ce se intampla se pune pe seama crizei, inclusiv necazurile financiare ale lui becali
Are si criza partile ei, dar se prevazuse caderea economica a Romaniei, pentru ca asa s-a intamplat intotdeauna in lumea asta mare iar noi nu suntem mai cu mot ca altii.Daca tot iei si nu pui...ajungi unde am ajuns noi azi.
Ramonika spune:
adevarul asta este, ca lumea era/este inca risipitoare... se cheltuie mai mult decat este de cheltuit.
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
sirimie spune:
Eu cred ca si pe Romania o influenteaza criza mondiala, din ce in ce mai mult.
Romania face exporturi in special in UE, care e in recesiune. Automat sint mai putine comenzi din cauza recesiunii de la ei. Daca nu se vind masini noi nici liniile de piese pentru masini nu mai au pentru cine lucra si atunci fabricile se inchid sau dau oameni afara. In plus, unii spuneau ca fac investitii in Romania si nu mai fac, au aminat sau se muta mai jos sau mai la stinga. Nu se mai dau credite in valuta, in special pentru ca bancile mama au probleme si atunci nu sint dispuse sa mai dea multe credite pe termen lung.
Si alta situatie pentru companii: nu mai primesc usor credite si unele nu se mai pot finanta. Daca nu au comenzi pot incerca sa supravietuiasca cu credite, dar cum nu mai primesc credite nu mai au nici o sansa.
Exista si parti pozitive, se normalizeaza piata muncii, si asta inseamna ca dupa ce trece criza Romania o sa fie iar atractiva pentru multinationale etc. Poate se aseaza si preturile, care sarisera in sus.
Exista si exagerari, bineinteles. De acord cu simali. Am citit o comparatie cu rata somajului in noiembrie 2007 vs noiembrie 2008, in 2007 era mai mare. Sint muncitori sezonieri care acum nu lucreaza si primesc ajutor de somaj.
Dar situatia e serioasa, criza chiar exista, nu e numai paranoia.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
laura113 spune:
La mine la servici s-au impus restrictii: consum de benzina mai mic, vorbit mai putin la telefon.
La sotul meu, la o mare si f. cunoscuta firma romaneasca le-a spus ca ori scade salariile directorilor cu 20% ori da afara 20% din salariati (subalterni adica). Oribil.
Dobanzile la credite ipotecare , la credite in general au crescut, o cunostinta de la 350 euro rata plateste acum 500 euro, daca nu era criza nu-i marea asa mult, ii marea cu mai putin.