Cum privesc romanii alcoolul?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sheannamp

LadyJ, ai rezumat foarte bine ceea ce cred.
Stiu ca si in alte tari se bea pe rupte dar sunt convinsa ca sunt mai putine mamici sau tatici care sa considera ca raul din bere nu este alcoolul ci faptul ca il supara la burtica.
Si ca berea fiind slab alcoolizata nu e chiar asa de rea la un copil.
Am ales mesajul de la inceput (al carui autor l-am sters acum, imi cer scuze pentru intarzierea cu care am facut-o, nu am avut nici un moment intentia sa o comentez pe ea ci mentalitatea care duce la asemenea acte iresponsabile) tocmai pentru ca reflecta ceea ce gandeste omul obisnuit, cu sau fara acces la internet.

Aici e vorba de un lucru periculos pentru sanatate nu o moda.
Cum sa reusim sa ii facem sa inteleaga pe omul simplu de langa noi daca cei care au posibilitatea si accesul la informatie nu realizeaza cat de periculos e....

Vorbeam de linia subtire dintre ocazional si dependenta.
In general, toata lumea se ascunde in spatele sfatului ca un pahar de vin pe zi face bine.....
Da, e vorba de un singur pahar, adica nu mai mult de 150ml de vin pe zi. Atat.
Exista persoane care au deficit de lactat dehidrogenaza (enzima care metabolizeaza alcoolul) iar acelea sunt foarte sensibile la cantitati chiar foarte mici de alcool.

Pe urma, eu nu inteleg si nici nu stiu cum am putea sa le scoatem din minte celor care fac munca fizica intensa ca nu e nevoie sa bea dupa ce au terminat ziua de munca.......

Si multe altele.....

Am dat cateva exemple cred eu general valabile iar daca cineva ma va acuza ca fac poporul roman betiv ii raspund de pe acum: sunt convinsa ca alte popoare beau si mai mult decat noi dar pe mine ma intereseaza in principal de tara unde traiesc, pe romani ii vreau putin mai constienti ca a bea nu e o virtute ci poate fi un cosmar, si mai apoi de restul.....

Sanatate!

Nu cred ca cineva poate scoate din mintea romanului ca nu-i musai o berica dupa munca.Cand treci prin Bucuresti (de exemplu) si vezi bodegile alea imputite si pline de musterii cu 50´ciu in fata,cu miros de urina pe trotuar, cu glasuri hodorogite,murdari, ei atunci sumti pulsul muncitorului roman care se afla fata in fata cu hobby-ul preferat.

Si cum sa se dezobisnuiasca de alcool, cand e adanc in creierasul lor faptul ca barbatul bea ca e barbat, poate,trebuie, asa se face?
Cati oare din cei care beau azi frecvent(fara sa se considere ei insisi alcoolici) nu provin din familii in care s-a baut ´´la greu´´, tati betivi care i-au initiat din frageda pruncie?Mai ca-mi vine sa fac un sondaj...

Eu sunt de fire optimista,insa mi-e teama ca fata in fata cu problema alcoolului din Romania se intrevede doar bezna.Inca mai exista copii care gusta alcool la 2-3 ani,inca mai exista barbati crescuti dupa principiul paharului,inca exista alcool ieftin.(dumnezeu stie din ce e facut)NU exista in schimb centre serioase de cercetare si informare a populatiei,psihologi care sa vorbeasca acestor ´´pofticiosi´´,programe sociale vaste cu implicatie majora media si televiziune.
Eu as introduce un program in scoli, de exemplu.Asa cum informam copiii despre prezervative,asa sa le vorbim si despre alcool.

(aia cu alcoolul dauneaza grav sanatatii e destul de ...finuta)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

na, ca mi-am mai amintit una: cand am nascut, ginecologul meu (mana dreapta a sefului clinicii de ginecologie de la Municipal) mi-a recomandat cam 2 beri pe zi..maxim..ca sa produc lapte...caci alaptam...deci acel alcool se duce n lapte, da? deci si la copil, da?...ce cantitate de alcool ajunge la copil? oare el nu a tinut cont daca e semnificativa sau nu pt a afecta copilul? ....

sheannamp (mi-ai bagat rau frica in oase ca l-am zapacit cu gura aia de bere, serios!!!)...dar daca ne indreptam spre taramul educatiei, apoi aici e chiar teren minat....cu siguranta eu nu i-am recomandat cu caldura copilului meu sa consume bere dupa ce a gustat..a vrut sa vada cum e, i-am dat o gura...a vrut din fasolea mea cu carnati, i-am dat o gura.... trebuia sa-i satisfac curiozitatea..la mine in casa se consuma bere, doar bere..nu cat sa ne bage sub masa :)...seara la cina, la tv, la restaurant, la prieteni, etc..banuiesc ca era inevitabil ca o sa ceara la un moment dat sa vada de ce toata lumea bea din cutiile alea aurii..si ce anume e aia...povestea cu berea e pt oamenii mari mi se pare o prostie...il bag in ceatza rau de tot cu chestia asta..numai oamenii mari taie cu cutitul, numai oamenii mari conduc masina..prefer sa-l consider un individ ca oricare altul, cu drepturi si nevoi si curiozitati si sa nu-l pun in inferioritate fata de adult...

revenind la explicatii... ne vede ca bem dar nu cere, de regula...desi stiu ca i-a placut :)....de mai multe ori i-am spus ca berea e acida, face rau la burtica, apoi vomita si lui nu-i place sa vomite (ma uzez de asta fiindca a avut cateva episoade de enterocolita, nu cauzate de bere, oricum:))..deci ii explic in termenii lui, la nivelul lui, o explicatie rezonabila pt el si acceptabila..poate nu o digera din prima, dar ceva lucreaza acolo in capsorul lui..si eu repet de fiecare data aceeasi placa, bine, o mai schimb din cand in cand, in functie de situatie.....acum cand vede o cutie de bere desfacuta sau nu...se uita atent si apoi imi arata cu degetul: nu, nu. nu!....recunosc ca mai si pofteste,dar cumva reusesc sa scap..fara vehementa!

Alina,mami de Mihnea-Octavian,un anisor si un pic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Asa...si cu ce se deosebeste gura aia de vin de la impartasanie, pe care unele mame o administreaza uneori unor bebelusi in varsta de o luna, doua...de gura de bere pe care o blamati atat? Nu sunt in egala masura daunatoare pt creierul bebelusului?

Si eu am primit alcool cand eram mica (mai ales de la bunici), dar asta nu inseamna ca o sa-mi cresc copii pe principiul: daca mie nu mi-a facut rau si sunt intraga acum, inseamana ca merge si la ei!este doar o scuza patetica, la urma urmei e mai usor sa-i dai sa guste, decat sa ii explici de n ori ca nu e benefic pt el, sau sa te abtii de la a mai consuma alcool in fata copilului. E la fel ca si cu tigarile, oare cum as putea sa ii explic cat de periculoase sunt pt sanatatea lui, daca eu as pufai una exact in fata lui?

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album

Aidan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

In vara am citit art si sincer am ridicat din sprancene cu... dezaprobare:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1039772/Parents-introduce-children-alcohol-home-says-David-Cameron.html
apoi googalind am citit cateva art care mie mi s-au parut interesante:
http://www.drinkingandyou.com/site/can/child.htm
http://www.nytimes.com/2008/03/26/dining/26pour.html
http://kidshealth.org/parent/positive/talk/alcohol.html
http://well.blogs.nytimes.com/2008/01/04/kids-sip-alcohol-early/

Nu sunt de acord copilul sa guste alcool inainte de 12 ani. Iar atunci, de Craciun, Anul nou, etc - o picatura de vin slab de masa, intr-un paharel, cat sa-si moaie buzele si sa ciocneasca cu noi sa spuna "La Multzi Ani!"
Nici noi nu bem mai mult decat 1-2 pahar de vin la masa de sarbatori sau cand avem musafiri.

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

apropo de gura de vin, ca tot m-am lansat in polemica in toata splendoarea :)..imi amintesc ca la botez preotul i-a udat doar buzele cu vin..ca na, asa e traditia..si imi amintesc perfect cum isi lingea buzele cu pofta...:)

sunt curiosi la nou...depinde doar de noi cum ii calauzim mai departe....

Alina,mami de Mihnea-Octavian,un anisor si un pic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

La tara (din necunoastere) dar si la oras (BabyCalm, Bonisan, etc sunt cam scumpe) se mai intalnesc parinti care-si calmeaza bebelusii cu cate un strop de alcool. Azi un strop, maine o dusca, poimaine o betie ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui ionica

Donia,

Fza cu smulsul lopetii din mana ,am vazut-ö si aici, si multe ex.enumarate de tine.
Nu cred ca numai in romania se practica "lipsa de educatie a parintilor",exista peste tot.

Vorbesc din proprie experienta, am trait in 5 tari ultimii 12 ani si am vazut agresivitate si alcoolism peste tot.

Aaa, smulsul lopetii din mana presupun ca nu e de neintalnit, insa felul in care parintii isi invata copiii sa reactioneze la asta particularizeaza Romania... cel putin din experienta mea.
Iar in privita bautului, sunt din nou convinsa ca se bea zdravan si prin alte parti. Dar daca se intampla si in alte tari, tot nu inseamna ca e acceptabil sa ii oferi alcool copilului sau sa il incurajezi sa fie agresiv.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Noe
in generatia sora-mii (cu 6 ani mai mica decat mine), alcoolul era un must la petreceri inca de prin clasa a 9a, cand au avut primul caz de coma alcoolica in clasa....

Of, coma alcoolica... Din pacate bautul e un fel de ritual de trecere, probabil printre adolescentii din toata lumea e proba de curaj. Si din pacate nu numai bautul, mai sunt si drogurile...

Si acum imi dau seama ca oamenii nu realizeaza ca alcoolul e tot un drog, caci pare a fi ceva mai putin daunator, ba chiar ceva ce face bine la sanatate... Tin minte ca la primul festival al berii din Brasov aparuse la TV o doctorita care spunea ca berea le poate fi oferita si bebelusilor, pentru ca e o excelenta sursa de vitamine B... ce poti sa mai zici, daca medicul o recomanda? Plus ca mai are si reputatia ca stimuleaza lactatia??? Si un pahar de vin rosu face minuni pentru anemici... Poate prin intermediul educatiei s-ar reusi demontarea acestor mituri si oamenii ar bea mai cu discernamant.

Mie personal imi place sa beau un pahar de bautura atunci cand ocazia e potrivita, uneori la restaurant, sau seara la un film bun, sau cand avem musafiri la masa. Insa copilei mele i-am explicat ca alcoolul face foarte mult rau intr-un corp de copil sau de adolescent si chiar si in cazul adultilor, daca beau mult. O mai invat sa faca alegeri bune in viata, asa ca alegerea ei acum e sa nu-si faca rau cu buna stiinta, deci alcoolul nu reprezinta deloc fructul interzis.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriella1 spune:

io cred ca alcoolul ptr majoritatea romanilor e un "mod" de viata !

Gabriela

"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.

ajutati-l pe Bogdanel!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=114245

Mergi la inceput