FIV de toamna 6
Raspunsuri - Pagina 3
karula spune:
Anemona, imi cer scuze ca am fost cam lapidara in raspuns, dar acum am timp sa-ti explic cat de cat:
In primul rand la Medsana lotul de fiv se face la comun Protopopescu-Ancar, caci embriologi sunt grecii care vin o data la doua luni pentru asta. Deci trat. se incepe cam in acelasi timp la toate pacientele, e drept depinzand de prima zi a ciclului, dar pe parcurs se ajusteaza in functie de cum raspunde fiecare (se mareste sau se micsoreaza doza). Dureaza 5-6 saptamani. Nu-ti face nici un fel de griji, ca asta l-am intrbat si eu pe Ancar azi: mie ciclul imi vine cam pe 15 sept. si mi-era teama sa nu fie prea tarziu, sa pierd lotul (chiar daca eu fac doar trat. pt ET), si mi-a zis ca nici o grija! La inceputul lui sept. ne suna ei de la Medsana si stabilim intrevederile. Daca esti trecuta pe lista, cu siguranta te suna si iti zic ei ce si cum. Punctia se face in doua zile consecutive (se impart pacientele in doua "grupe"), iar dupa doua zile sunt alte doua zile consecutive de ET. Adica: daca ai facut azi punctia, poimaine faci ET.
N-are rost sa cumperi acum ceva ca nu stii ce-ti da. E timp atunci. Si cantitatea va fi aproximativa, dar daca le iei din Ungaria macar o parte tot iesi mai ieftin.
Recapitulare:
- o sa intri in lotul din octombrie si daca nimerim aceeasi zi de ET ne vedem!
- ai emotii? Foarte bine! Eu aveam emotii doar la examenele la care eram foarte pregatita. Si le luam.
- trat. nu incepe fix in aceeasi zi la toate pacientele, dar punctie si ET se fac la toate in cele doua zile ale lunii octombrie (dupa calculele mele pe la mijlocul lunii sau spre sfarsit).
Daca vrei amanunte despre cum decurge procedura, pot sa-ti dau, dar iti zic de pe acum ca tot ce-ti povestesc va fi de bine si optimist, n-o sa storci de la mine nici o poveste horror...
Denisa, la Medsana (chiar o pacienta de-a dr. Protopopescu) se punctioneaza si un singur folicul. Asta e sansa fiecaruia.
Corina... radem noi radem dar ieri statea pisica langa mine si se uita mirata de ce folosesc WC-ul "invers"... Acum sunt "Gigi-muschi"!
anemona spune:
Wow! Raluca, m-ai dat gata cu asta, mie mi-ar veni ciclul cam pe 23-24 sept, oare as putea sa pierd lotul? Si daca da, atunci cand ar mai putea fi un alt lot? Am intrat in fibrilatie!!! Oricum, poate ca va gasi dr o solutie, ca doar ea se intoarce pe 10, din cate am inteles. Deci pana atunci nici o miscare. Sssper sa fiu si eu anuntata si sa ma lamureasca cei de la Medsana. Nu stiu daca nu ar fi bine sa dau eu pe acolo sa vad ce mai spun. Cred ca o sa ma duc luni pana acolo.
Multumesc tare mult, e tare bine sa stii din timp ca sa actionezi daca e cazul.
Da, am emotii... Incerc sa nu ma gandesc si in timpul saptamanii e mai usor, fiind ocupata, dar in we imi creste adrenalina considerabil si ajung luni obosita de atatea ganduri.
Sigur ca vreau amanunte, dar ma gandesc sa te mai las sa respiri, fiindca te-am innebunit cu atatea intrebari si pana la urma poate vrei si tu sa te detasezi de toate astea. Am dreptate?
Si eu sper sa ne auzim/vedem intr-o zi pe acolo.
Multumesc mult, pe curand!
karula spune:
Nu-ti mai face griji cu ciclul, oricum nu se mai tine prea tare cont de ciclul natural. Sunt fete (chiar pe forum) carora inainte de trat li s-a facut o injectie de oprire a ciclului. Asa ca stiu ei cum sa calculeze sa te ia in lot, ca altfel nu te-ar fi trecut pe lista. Urmatorul ar fi inainte de sarbatorile de iarna cand se intra intr-o "mini-vacanta" pana prin ferb-martie.
Nici o problema cu intrebarile. Nu ma mai detasez de nimic, sunt pana in gat bagata in treaba asta, stiu ce inseamna sa iti pui mii de intrebari (si eu imi pun inca o groaza). Intreaba orice, macar sa te pot lamuri.
Corina G spune:
Fetelor, nu vreau deloc sa adaug la grijile Anemonei, dar eu aici nu am auzit de expresia "lot". Aici se cam tine cont de ciclul natural. Fiecare face IVF (punctie,ET, etc) cind ii vine rindul. Iti da o luna de anticonceptionale (defapt vreo 20 zile), si inainte de a trebui sa iti vina ciclu cu 7-10 zile incep cu injectii de supresie (se numesc Lupron aici). In approx 8-10 zile vine ciclul, te duci la ecografie, daca totul pare OK, adica nu ai cisturi sau mai stiu eu ce altele, iti spune care este "ziua nr. 1" de ciclu IVF (cam in primele zile de menstruatie, deci dupa Lupron si anticonceptionale), si incepi injectile cu gonadotropine din "ziua nr. 3). Defapt, Lupronul se continua chiar si in timpul gonadotropinelor, fiindca rolul lui este sa nu te lase sa ovulezi (adica sa nu se rupa foliculii singuri si sa lase oocytul afara, inainte de punctie). Hai ca ma exprim ca de la coada vacii... dar cred ca intelegeti voi bine ce spun eu aici (eu aici "studiez" IVF-ul numai in engleza, si sint unii termeni care nici nu stiu cum se traduc).
Banuiesc ca in Buc, la Medsana, se dau tot felul de injectii care sa va aduca pe toate (din lot!!!) la "un numitor comun".
Sau am inteles eu (si Anemona) gresit ??
anemona spune:
Raluca, si eu credeam ca se tine cont de fiecare in parte, cum spune si Corina. Daca de ex. una are foliculii maturizati si gata de punctie, o amana pana ii vine randul la punctie o data cu celelalte? Asta nu inseamna tratament in plus si riscul de a pierde ovulele? Dar vom trai si vom vedea. Oricum, partea buna ar fi ca nici urmatorul lot nu e la mare distanta, daca spui ca e in decembrie. Desi tare n-as vrea sa stau cu fundu' facut sita de sarbatori...
O floricica pentru fiecare fata de aici!!!
Pe curand!
karula spune:
La Medsana exista "lot" (chiar asa se cheama) din cauza ca cei doi medici lucreaza doar cu o echipa de embriologi din Grecia. E, grecii nu pot veni in Romania zi de zi, ca sa faca fiecarei paciente in parte fiv. vin cam la doua luni, o data stabilita impreuna cu medicii de aici (in functie de paciente). Mie nu mi s-a facut nici o injectie de oprire a ciclului, totul a decurs ca si in State sau Germania (cu exceptia faptului ca trat a durat mai mult si a fost mai agresiv), dar lui Gabi de exemplu care a facut acum trei ani fiv la Medsana i s-a facut aceasta injectie. De unde am dedus ca se poate proceda si asa...
Si la Giulesti se formeaza "loturi", pentru ca banuiesc eu in Romania toate substantele si tehnologia puse la bataie ...cam costa. Si atunci se prefera o astfel de grupare a pacientelor.
Oricum tot ce i-am zis Anemonei sunt presupuneri de-ale mele din ce-am vazut in mertie. Pana nu vorbeste cu dr. ei nu stie nici ea si nu stiu nici eu cum va fi. Doar ca atunci cand esti luat in evidenta si ti se spune generic vei face fiv in "toamna", inseamna ca stiu ei ce spun, si vei intra in lotul de toamna.
anemona spune:
Hai ca m-am mai linistit, Raluca! Cred ca sunt eu prea panicoasa si doar stiu ca nu trebuie sa fiu asa, dar cred ca sunt prea batrana (hi hi hi!!!) ca sa-mi mai treaca obiceiul asta prost de a intra in panica pt orice.
Ai dreptate, stiu ei ce spun. Pana una-alta o sa fac o vizita la Medsana luni sa ma informez exact ce si cum.
Eu acum inca mai citesc mesaje de pe forum, le-am luat metodic incepand cu cele din iarna si am ajuns la cele din aprilie. Pai aici e o adevarata experienta de viata. Si trecand peste emotiile pe care mi le dau aceste mesaje, cred ca devin mai puternica, pt ca inteleg ca, pt cel "alesi" de soarta sa se chinuie pt un bb, lupta poate fi foarte grea, dar important e sa nu dezarmezi si sa nu iti pastrezi luciditatea si speranta.
Cred ca atunci cand il vom tine in brate pe bb nostru vom fi cu atat mai fericite si ne vom simti mai norocoase cu cat lupta a fost mai grea.
Cred ca trebuie sa ne bucuram ca avem forta si energia de a trece prin toate astea. Poate ca ar fi bine sa ne gandim la asta ca la o experienta prin care trebuie sa trecem, nicidecum ca la ceva greu, imposibil, ingrozitor etc. Noi am ales sa luptam si daca suntem in toiul luptei inseamna ca ne simtim in stare, nu? Gata, eu am de gand sa nu ma mai lamentez deloc si sa fiu senina si optimista. Promit!!!
Imi sunteti dragi si astept vestile voastre.!
karula spune:
Anemona
Cand am ajuns sa gandesc asa cum gandesti tu acum totul a capatat alta valoare. Sunt mandra de tine si ma bucur nespus ca ai scris vorbele astea.
monbb1 spune:
Ma alaturi gandurilor voastre, fetelor.
E o lupta care am decis s-o luptam si suntem capabile.
Intr-adevar!E drept ca in unele zile, eu cel putin, mai pierd batalia dar stiti vorba aceea: " pierzi o batalie dar nu si razboiul:.
Hai ca m-ati inspirat la filozofii.
Sper ca weekendul e frumos la toata lumea
Raluca si cine mai stie: poti sa-mi descrii pe scurt tratamentul pt transfer. Eu ma gandeam ca din moment ce embrionul e gata , doar sa-l puna, tratamentul ar fii doar progesteron dar din ce scrii cred ca e mai mult de atat. Cateva detalii , te rog.
Cat despre expresia ta cu rastitul la wc, recunosc ca si eu m-am amuzat teribil. Sper insa ca ti-a trecut complet si totul e ok.
Va pup pe toate si ma gandesc la fiecare.
cored spune:
Buna fetelor,
m-ati cam speriat cu faptul ca cele de la Ancar ati fost deja sunate si eu nu am primit nici un semn de viata. la ultima intalnire cu doctorita mi-a spus sa-mi fac eu o programare pentru a doua saptamana din septembrie. am sunat deja la Medsana si mi-au spus sa sun din nou luni ca atunci se fac programarile. cred ca si eu ma voi duce luni pe-acolo, mai ales ca am o saptamana intreaga de concediu si voi sta acasa, sa ma relaxez. asta pentru ca sotul meu nu poate sa-si ia vacanta anul acesta si ca sa nu pierd zilele de concediu am ales sa ma odihnesc si sa reflectez la ce urmeaza sa se intample.
Multumesc Karula pentru raspunsul referitor la medicamente, insa ai ideea cam cat ar costa cele din Ungaria. eu am aflat ca in Romania totalul ar fi undeva la 800USD. un drum pana in Ungaria implica niste costuri si nu stiu daca nu cumva se ajunge la aceeasi cheltuiala.
Anemona, eu am cerut doctoritei sa ne scrie reteta cu medicamentele de care vom avea nevoie, pentru ca la momentul repsectiv planuiam un concediu in Austria si atunci trecand prin Ungaria le-am fi cumparat insa cum varianta asta s-a dizolvat ramane sa vedem unde este mai rentabil de cumparat. daca voi aveti vreo portita catre Ungaria si puteti face rostul aceste medicamente v-as fi extrem de recunoscatoare daca m-ati ajuta. acum ca sunt in concediu sper sa scriu mai des. e foarte linistitor si simt cum mi se reincarca bateriile cand vorbesc cu voi. o seara placuta
va pup dulce
cj