Filoloagele de pe forum
Raspunsuri - Pagina 4
Banti spune:
Are dreptate Angi, multe chestii le-am invatat degeaba ca nu prea
ne-au folosit. Era mai bine, eu asa as face daca as fi eu pusa sa fac programa scolara, sa introduc mai multe cursuri practice, sa invete studentul limba temeinic, sa stie sa traduca, sa converseze mai bine, etc. La capitolul acesta, facultatea asta e deficitara, pentru ca daca nu stii limba (destul de) bine cind intri, slabe sanse sa te mai imbogatesti prea tare pe parcurs, pentru ca se face litearatura multa, si alte cursuri auxiliare care nu sint utile. Nu spun sa nu se faca literatura, dar la capitolul limba, e cam nasol. Aveam colegi care dupa 4 ani nu cred ca stiau limba mai bine ca la inceput. Daca nu studiezi singur, n-ai sanse sa inveti. Si la capitolul burse in afara, stam slab de tot. Eu am cistigat o bursa la Moscova la Rusa pentru trei luni si a fost tare fain, dar la Engleza n-am auzit de asa ceva, poate doar sistemul pilelor functiona. A fost vreuna din voi in strainatate cu bursa la engleza? Eu nu stiu pe nimeni. Toti strainii cu care am vorbit eu credeau ca am invatat limba in Anglia, dar cind le-am spus ca nici vorba de asa ceva, s-au mirat, e adevarat ca vorbesc bine (nu ma laud), dar la ei nu se concepe sa nu mearga studentul in tara a carei limba o invata. Deh, Romania...In schimb, am citit carti, si iar carti, dar mi-a placut. Insa nu e o facultate usoara. Poate s-au mai schimbat lucrurile de cind ma terminat eu, poate cele care ati terminat mai recent ne puteti povesti cite ceva.
Ioana
pisi_ella spune:
Asa e, Banti, ai perfecta dreptate...Nu se pune baza pe cursuri practice, pe conversatie, pe traduceri...Mai ales la limba B, in cazul meu, engleza britanica...Aveam cursul practic de Texte si cam atat...Patru ore pe saptamana, intr-o singura zi, insa numai eu stiu cum se faceau...Ori nu veneam noi, ori nu venea profa, ori se pleca mai devreme...La franceza era mai serioasa treaba, dar nu asa cum ar fi trebuit...In schimb.....oribila gramatica strucuralista!La ce mi-o fi folosit, nu stiu...Mi-am tocit creierii sa inteleg si sa memorez tot soiul de tampenii...am desenat copacei peste copacei...Ce ziceti, fetelor? Va mai amintiti de copacei??
Apoi tone de carti de citit! Era mai frumos, bineinteles...Asta in cazul in care le gaseai la biblioteca..Multe dintre ele citite pe fuga, noaptea, pentru ca a doua zi urma sa le dau...Bineinteles ca ma gasea cititul numai in sesiune..., cand mai toate cartile erau imprumutate...
Ei...cam asta am avut de zis...Deocamdata. Plec, ma cheama datoria...V-am pupat!
_ella
Banti spune:
He, he, citi copacei am facut si eu...Prinsesem smecheria si ii invatam si pe alti colegi, ca am avut o profa buna la seminar (parca Gabi Bancila o chema, nu sint sigura...ma lasa memoria cu batrinetea asta), si asa am priceput si eu, ca la curs era jale. In anul doi ama avut-o pe una, Drimbareanu, si nu se intelegea nimic, repeta intr-una cu copaceii, dar ne uitam toti ca vitelul la..stiti voi ce. Si cind te gindesti ca daca esti profesor nicidecum nu ii inveti pe copii copacei la scoala generala sau liceu, ci trebuie sa stie ce e ala substantiv sau verb in engleza. Cine a bagata gramatica aia "moderna" n-a nimerit-o deloc. Pun pariu ca era de la Cornilescu, care se credea mare savanta probabil, dar nu intelegeai mai nimic din cartile ei.
Deci Pisi_Ella, tu ai facut la British Studies? Si eu la fel, dar am terminat in 97, cind erai tu bobocel inca. Ce profesori ai mai avut? Poate am facut si eu cu ei. Mie mi-a placut madam Vianu (anul III la literatura) ca la examen trebuia sa scrii din capul tau, si asa am luat eu 10, desi la cursuri nu puteai sa scrii nimic, vorbea prea repede tocmai in acest scop, si in anul II la literatura l-am avut pe temutul domn Preda, unde aveam vreo 200 de subiecte de invatat, dar a fost fain la examen, si imi placea si cum preda cursul. Tu l-ai apucat, ca era cam in virsta? Avea un ucenic, pe Stefanescu, dar ala era cam increzut, si nu preda prea grozav. Cam atit, mai vorbim noi. Pupici pentru voi toate filoloagele de pretutindeni.
Ioana
Banti spune:
Ah, mi-am adus aminte, tot doamnele alea "amabile" erau la biblioteca in Pitar Mos? Ca ti-era teama sa te apropii de geamul ala ca nu stiai peste ce traznita mai dai. Era una, saracuta, tare ciudata, tipa din orice, trebuia sa ii intinzi cartea cu 1 cm pe secunda, ca altfel se supara foc, tipa ca nu stii sa te porti. Si la sala de lectura tot cam asa ceva...Nu mai zic de faptul ca erau asa de putine carti, unele tare vechi, si multe aveau tocmai paginile cele mai necesare rupte...
Ioana
pisi_ella spune:
Aoleuuuuuu, Banti, nu-mi aminti de biblioteca sau sala de lectura din Pitar Mos!!! Ciufute rau alea, zau asa!!! Imi venea sa le injur si sa plec! Preferam sa nu stau pe-acolo...Citeam carti mai mult in romaneste, luate de pe la alte biblioteci...Veneam mai mult sa scot citate sau sa citesc fragmente sugestive...Era mica ca vai de ea sala aia...Uuuufffffffff!!!!!!!!! Bine ca a trecut...
In legatura cu profii de care ai pomenit, ii stiu din auzite, nu am facut nimic cu ei...Nu prea imi mai amintesc nume...Au trecut 3 ani si m-a lasat memoria! Aaaa! Uite o profa bestiala, care mi-a placut : d-na prof. Pana...Si punea si note mari! Literatura...Mai era un prof la LEC...Avram, daca il stii...Explica foarte bine...Un tip brunet, inalt, cu mustata...In rest...mai era o tipa, tot la LEC, grasa, mare, cu care am facut copacei peste copacei...Tot asa, explica foarte bine, chiar daca materia era imputita...Nu mai stiu cum o chema...
Ok....Hai ca mai vorbim!
_ella
Laura _Oprescu spune:
no, toate ati terminat prin Bucuresti, dupa cum observ...
...avem insa in comun opinia despre programa scolara..MULTE CURSURI INUTILE ..si da ..gramatica structuralista??? la ce bun? cand am intrat in primul an de invatamant,ca profesor, ma intrebam oare cum predau? ce atitudine sa adopt? Sfanta intuitie, pentru ca pedagogie am facut putin, mult prea putin..ma uit aici in USA sau CANADA..nu conteaza cat stii ci putinul care il stii sa poti sa il transmiti cui trebuie si mai ales cum trebuie...in ROmania, bagam in capul studentului tot ce se poate, cand termina sa poata fi de la lingvist pana la profesor..la ce bun?pana la urma nu ajungi sa stii nimic atat de bine..de fapt, la filologie , inveti mai mult cum sa te orientezi, e adevarat ca citesti, dar nu intotdeauna ceea ce te va ajuta mai departe ca profesor..Ca sa nu mai zic de gramatica traditionalista pe care nu o faci in scoala, se prefera structuralista pentru ca apoi ca profesor sa predai gramatica clasica.. si practic observi ca ai aproape aceleasi cunostiinte ca la admitere si deci urmeaza sa inveti singurel(noroc ca acum stii sa cauti)...sunt multe lipsuri in organizarea materiei scolare..cineva zicea de limba ca e logic sa mergi cu bursa in tara a carei limba o studiezi..e de bun simt...eu una nu am fost...la scoala aici in State astia sunt convinsi ca eu vorbesc franceza pentru ca asta e limba oficiala a Romaniei..no comment!
si ..totusi..as mai face inca o data aceeasi facultate..
Banti spune:
Da fetelor, si eu as face tot aceasi facultate. Pe mine ma pasioneaza mai mult sa traduc, sa caut cuvintul potrivit, sa simt ca e bun, ca suna bine...Desi toata literatura pe care am citit-o nu ma ajuta acum, nu regret nici un pic ca a trebuit sa studiez atit. E o facultate care totusi iti destupa mintea pentru ca trebuie sa citesti mult, afli informatii, si e si hranitoare pentru suflet. Cel putin eu asa cred.
Ioana
Banti spune:
Laura, nu ma mir deloc ca americanii cred ca franceza e limba Romaniei, ca la cit de culti sint ei. Cu geografia stau prost de tot, nu?
Ioana
khristin spune:
Hi,
Din pacate la noi se pune accentul pe orice altceva decat fluenta...pe cand in Canada de ex. nu trebuie sa faci facutate de limbi straine ca sa fii fluent . Oare cum or reusi astia din scoli, ceea ce altii reusesc cu greu la facultate, si nici acolo?! Cred ca tot de la sistemul scolar pleaca totul cand se face conversatie tip: "what is this?"....raspuns invariabil "this is a pencil". Cu toate astea nu regret deloc ca am terminat filologie: AU CONTRAIRE!!!!
Cristina