Filoloagele de pe forum
Raspunsuri - Pagina 11
Banti spune:
Draga Puck, fara Saussure te rugam! Uite ca raspund eu la apel.
Mi-a placut tare mult ce ai scris. Eu am terminat rusa-engleza in '97, deci sintem "rusoaice" amindoua. Ma bucur ca mai e cineva pe aici care a invatat aceasta limba. Tu cum ai ajuns sa dai la rusa?
Mie mi-a placut limba si mai ales literatura rusa, in special Dostoievski. Acum lucrez numai pe engleza, si tinjesc sa mai aud si eu limba lui Tolstoi si a lui Cehov. Imi mai domolesc dorul vizionind filme rusesti mai vechi, mai mult pe programe fara rating-uri la noi, ca deh, restul dau numai americane. Mi-au revenit in minte toate chipurile profesorilor de la rusa dupa ce am citit lista ta, si m-a apucat nostalgia dupa anii studentiei (intr-un fel) ca azi am si o dispozitie mai melancolica. Au murit unii dintre ei, Vaimberg, Pedestrasu, si cred ca si altii intre timp. Majoritatea erau batrini. Am auzit ca nu prea mai au studenti. Cred si eu, ca nu se dau romanii in vint dupa rusa dupa atita ani de comunism. Tu ai avut cumva bursa la Moscova? Eu da, in 1996, si a fost superb, e un oras de vis. Mai povestim noi, acum trebuie sa ma reapuc de treaba.
Ioana
Banti spune:
Draga Puck, vroaim sa-ti spun la Multi Ani, am vazut ca a fost ziua ta recent. Sanatate si numai bucurii iti doresc!
Ioana
pisi_ella spune:
Buna, fetelor! Sa-mi fie rusine ca nu am mai scris nimic aici!!! Dar uite ca scriu acum...Ce s-a mai intamplat intre timp? Emma mea creste, sta in fundulet, ii cresc dintii, e maraita...Colac peste pupaza, are si rosu in gat...
Puck, Frumoase cuvinte! A propos de profesorii, lectorii etc pe care i-ai enumerat...Eu am facut franceza-engleza, insa am facut cu Nicolae Rata cursul de Teoria Literaturii, in anul 1...Tin minte ca amfiteatrul Hasdeu era mereu arhiplin la cursul lui, chiar daca era de la 6 la 8 seara...Spunea lucruri atat de interesante, incat nu stiam ce sa facem mai intai...Sa scriem...Dar, daca scriem, nu mai suntem asa de atenti la ce spune...Sa ascultam doar...Dar, daca ascultam si nu scriem, poate ca uitam unele lucruri interesante...Era un tip mic de statura, abia se vedea din spatele catedrei, insa se impunea prin ceea ce spunea...Eram toti numai ochi si urechi...
A propos de Cartarescu...M-am dus in anul 4 la un curs optional predat de el, "Cultura populara"...M-am dus special pentru el, fara sa fiu prea interesata de subiectul cursului...Am descoperit un tip inteligent, interesant si original, foarte apropiat de studenti si fara aere...Iar cursul a fost, si el, de nota 10...
_Ella & Emma
Puck spune:
Draga Banti, iti multumesc teribil pentru urari. De altfel, cred ca numai gratie lor nu am murit de gripa. Cum nu ma mai smiorcai, cum revin aici, sa scriu, cuminte.
O saptamina buna-buna tuturor
va doreste cu drag
al vostru
Banti spune:
Draga Puck, iti doresc insanatosire grabnica!
Draga Iubibubi, am gasit interviul cu Dana Cojocaru in Evz si ti l-am trimis intr-un email.
Ioana
Puck spune:
Filoloagelor, vad ca de cind v-ati facut dame serioase, cu copil, barbat, casa, masa, abia mai scrieti...
Ok, da' pe mine tot ma roade curiozitatea si nu ma mai pot abtine, trebuie sa va pun o intrebare (numai asa, pentru voi): si voi reactionati ca mine cind vedeti cum scriu altii?! Si voi va simtiti nasol cind gasiti pe cineva care scrie "ia-m dat telefon" sau "i-ti voi fii recunoscator"? Eu una, pentru ca am si facut masiv corectura si redactare de text, parca as avea bube pe fatza cind citesc asemenea chestii, ma simt prost, dar ma gindesc ca sint eu bolnava... Voi cum reactionati?
Desigur, niciodata nu a fost asta unicul criteriu in functie de care sa discut sau nu cu cineva (si, in plus, in cazul celor plecati, e adevarat ca si limba materna se mai uita), dar totusi...
Banti spune:
Da si pe mine ma cam "maninca" degetele sa pun mina sa corectez cind vad o greseala, dar nu prea se poate. Am ajuns insa la concluzia ca pur si simplu gramatica nu e pun punct forte pentru multi oameni, ca pur si simplu nu o inteleg cum ar trebui si asta e, sau nu i-a interesat la scoala.
Noi fiind filologi, e normal sa analizam cuvintele si propozitiile si din alt punct de vedere, nu doar cel al sensului, dar nu toti stiu de ce "imi" se scrie legat, "sa-mi" se scrie cu liniuta si asa mai departe... Unii sint chair oamenii cu studii si pretentii, buni in domeniul lor dar mai slabuti cind vine vorba de a scrie corect. Insa problema nu e doar la noi, stiu si englezi si americani care nu stiu sa scrie corect in limba lor, uneori chiar ma puneau sa vad daca au scris bine
Asa ca eu am ajuns sa fiu ceva mai toleranta in aceasta privinta.
Ioana
Puck spune:
quote:
...stiu si englezi si americani care nu stiu sa scrie corect in limba lor, uneori chiar ma puneau sa vad daca au scris bine
Asa ca eu am ajuns sa fiu ceva mai toleranta in aceasta privinta.
Ioana
Da, da, si eu, o data cu virsta...
Si mie mi se intimpla sa vad francezi care...
Sigur, nu merita sa faci caz de atita lucru, in fond, daca stau sa ma gindesc - dar mai bine postam asta la forumul celor care au terminat MF3-ul din Bucuresti -, in timpul liceului, purtam niste discutii dementiale cu un... portar. Insul era semianalfabet, dar o comoara de om, cu o fiica medic si un fiu profesor; mi-a judecat odata toti profesorii, extrem de pertinent si de haios, in functie de cum il saluta... Dimineata imi luam cafeaua in sticluta si stam cu el la o palavra si la o tigara, inainte de inceperea orelor, pentru ca dupa mine era cu mult peste diversi insi trufasi care-si ziceau "profesori", dar nu-i ajungeau omului astuia nici la degetul cel mic... Avea un discernamint, un soi de bun-simt si o putere de analiza care ma uluiau de fiecare data.
Da, sigur ca ai dreptate, Banti, dar eram curioasa, deh, ca scorpionul...
Banti spune:
Da, Puck, si eu am cunoscut oameni fara carte, nu scriau corect, dar erau deosebiti. De unde concluzia, de multe ori adevarata, ca nu cartea-l face pe om
Ioana