Politetea/bunul simt
Raspunsuri - Pagina 2
denizel spune:
quote:
Originally posted by Porumbita
ma da ea trebuia sa ghicesca in stele cine e el si ce religie are?
in plus mi se pare aiurea ca numai ocidentalii trebuie sa se adapteze la obiceiurile celorlalti, sa le respecte...
Bine, atunci Adelaki nu ar fi trebuit sa se adapteze la obiceiul lui. Trebuia sa ii traga mainile de la subtiori si sa i le zgaltaie sanatos, in timp ce isi spunea clar numele .
adelaki spune:
quote:
Originally posted by Porumbita
ma da ea trebuia sa ghicesca in stele cine e el si ce religie are?
exact! de unde sa stiu ca nu mi-a spus nimeni?! Si nu vad care era problema sa zica hello.
Mai ales ca am aflat apoi jobul lui presupune sa zica hello tuturor clientilor de la Londra care suna cu probleme indiferent de sex! Iar sefa lui este femeie si e obligat sa vorbeasca cu ea, chiar daca nu ii e ruda
Adela si bebe Darius (7.11.2007)
adelaki spune:
quote:
Originally posted by inaioanaquote:
Originally posted by denizel
Pentru el, crescut in traditie saudita, probabil ca gestul tau o fi fost la fel.
Exact.
Problema pe care o vad eu si banuiesc ca e motivul de care a fost si Adelaki surprinsa este ca fiind vorba despre un summit al unei mutinationale, te astepti ca oamenii de acolo sa fie adaptati la multiculturalitate. OK, nu se poarta el exact ca occidentalii, respectam religia etc dar un hello putea sa-i scape.
Nu cred ca ar fi fost la fel de surprinsa daca mergea ea ca turist in Arabia Saudita si vedea ca nu vorbesc barbatii cu ea pe strada. O lua ca atare, poate ca un fel de curiozitate locala (nestiind dinainte de obicei) si gata.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
inaioana,
exact asta am vrut sa spun
denizel spune:
quote:
Originally posted by inaioanaquote:
Originally posted by adelaki
l-am vazut apoi vorbind cu femei in pauza de cafea. nu a dat mana nici cu ele
In cazul asta era un nesimtit ingamfat.
Ba nu!
A renuntat, de dragul summitului, la o parte din restrictiile pe care traditiile/cultura lui i le impuneau. Eu as zice ca e de apreciat .
Gandind europeneste, am putea sa spunem ca face progrese :-))
A_Iulia spune:
...sau poate te-a considerat prea periculoasa pentru onoarea lui.
Cine stie, o fi facut doi pasi inapoi cand te-a vazut si a murmurat: "piei,ispita"
Da'in fine, trebuie sa-l intelegi. Probabil ca la fel de ciudat reactionam si noi daca nimeream de exemplu undeva unde toti se pupa intre ei pe gura.
Adina + Olivia Q1.04
Happy_in_TO spune:
Ah... acum ca stau si ma gindesc, am avut si eu reactii din astea ciudate cind am fost in vizita in Romania, dupa un timp inelungat aici in Canada. Am plecat din Romania practic un copil...
Ei bine, cind am ajuns in Romania si am dat mina cu un barbat, mi-a sarutat mina... Instinctiv, mi-am retras-o si m-am inrosit... "vai, nu, va rog"... Pentru mine pupatul miinii era un gest intim si nicidecum acceptabil din partea unui barbat pe care abia il cunosteam...
Chiar si acum mi se pare aiurea sa ti se pupe mina...
inaioana spune:
Deni, stai putin ca nu e asa.
Sa recapitulam: tipul lucreaza la Londra, are sef femeie si este la un summit al unei multinationale. Inteleg ca e musulman si respect chestia asta DAR atata vreme cat lucreaza intr-o tara libera si multi-multi-culturala, lucreaza intr-o firma la fel, gestul lui de a nu spune macar hello mi se pare de prost gust.
Eu intuiesc ca a facut-o din ingamfare, ceva de genul: "nu stii ca-s saudit, cum iti permiti sa-mi intinzi mana!?" E clar ca nu a facut-o din nestiinta si respect strict al cutumelor islamice.
Pe de alta parte, chiar daca stam sa o judecam religios: eu zic ca nu e islamic sa te poti urat cu cineva, mai ales cu o femeie. Daca ar fi fost asa strict cum deduseseram initial, tot putea foarte frumos sa ii spuna cu voce tare barbatului de langa el (astfel incat si Adelaki sa auda dar fara sa i se adreseze direct) ceva de genul : "Spune-i doamnei ca imi cer scuze, dar religia nu imi permite sa ma adresez ei sau sa o ating!" Asta era politicos si cat se poate de islamic. Si oricum nu e cazul lui, ca, iata, pana la urma nu e asa strict de fapt.
Prin urmare, in lumina tuturor acestor informatii eu deduc ca era nesimtit.
Si la intrebarea Porumbitei eu as spune : noi occidentalii trebuie sa fim mai toleranti, pentru ca ne permitem!
adelaki spune:
ati expus niste ipoteze f. interesante. te pomenesti ca i-a placut de mine atat de mult ca i-a fost frica sa dea mana, sa nu cumva sa se indragosteasca
tocmai ce am mai aflat o faza: in ultima zi am mers cu camilele si la destinatie una dintre fete i-a zis sa o ajute sa se dea jos si a intins mana la el. s-a uitat la ea si a plecat mai departe
adelaki spune:
da, si mie imi e din ce in ce mai clar ca e nesimtit.
ma consoleaza insa suferinta lui rezultata din faptul ca sefa lui este femeie. si musulmanca pe de-asupra