Politetea/bunul simt
Am fost saptamana trecuta la Cairo la un summit al firmei la care lucrez. A venit lume din toate tarile din Europa in care avem birouri. In biroul din Londra este dezvoltat un produs referitor la finantele islamice, proiect la care lucreaza si un tip din Arabia Saudita. In prima zi in Cairo sauditul cu pricina statea in holul hotelului langa un alt tip din Londra ( noi habar neavand ca e saudit ca doar nu ii scrie in frunte). Mergem frumos sa salutam, londonezul foarte dragut, schimbam niste hello how are you. Dam sa salutam si sauditul, care atunci cand intind mana si ma prezint, fara sa zica o vorba face un pas in spate cu mainile bagate la subtiori. Se uita pur si simplu la noi, nu tu hello, nu tu nimic. Londonezu zice: el nu da mana. Am ramas cu gura cascata si nu intelegeam care e problema.
Am investigat apoi si am aflat ca sauditii nu dau mana cu femeile ( vine din faptul ca nu trebuie sa existe contact intre barbati si femei inainte de casatorie). Mie insa mi se pare nesimtenie crasa gestul lui, si nu faptul ca nu a dat mana, ci faptul ca nu a zis Hello io sunt cutarita si religia nu imi permite sa dau mana cu voi. Mai ales ca eram colegi.
Voi ce parere aveti? Ati avut astfel de experiente?
Adela si bebe Darius (7.11.2007)
Raspunsuri
Chuny spune:
Experienta asta o sa te invete sa te informezi putin inainte de a vizita o tara straina. Atunci n-o sa mai fi asa mirata de obiceiurile ei.
Probabil ca nenea s-o fi suparat pe tine fiindca i-ai intins mana si de asta nu a mai vorbit cu tine
Sibylle saptamana 32
Nasterea ariciului junior Poze cu noi si Vladimir
adelaki spune:
Mai eram in Egipt, nu in Arabia Saudita. Egiptenii musulmani sunt destul de relaxati, dau mana cu femeile, unele tipe nu poarta val, etc.
Sefa tipului din Arabia Saudita mi-a explicat ca sauditii sunt mai stricti. Da' tot mi se pare nesimtire, repet: nu faptul ca nu a dat mana ci faptul ca a facut un pas in spate si nu a zis nimic.
Trebuia sa aiba un carton in piept: sunt saudit nu dati mana cu mine, si-atunci stiam si io Noroc ca am fost socata rau, ca nu l-am mai intrebat daca are vreo boala la maini sau care e problema
Happy_in_TO spune:
Nu cred ca este vorba despre nesimtire in cazul asta... Si musulmanii sint si ei de toate nuantele curcubeului, la fel ca si cei din celelalte religii. De exemplu daca te pierzi aici in cartierul ultra orthodox de jewish nu sta nici un barbat de vorba cu tine, sa dea mina nici atit!...
Si vorbind despre diferentele culturale... vezi ce a patit Richard Gere ca a pupat-o pe tipa aia in public, pe obraz? Puscaria il minca saracul, da' l-au iertat indienii...hahahhaha
inaioana spune:
Ei considera o mare nesimtire ca un barbat sa se adreseze unei femei sau, mai rau, sa ii intinda/ceara mana. O femeie saudita ar fi socata de asa ceva.
Banuiesc ca nu a vrut sa ti se adreseze deloc, din aceleasi motive. Nu putea sa-ti spuna hello pentru ca barbatii si femeile care nu sunt din aceeasi familie, NU VORBESC INTRE EI, nu se uita unul la altul etc.
Recunosc ca si mie mi se pare exagerat la prima vedere totusi, dar reactia lui este perfect explicabila. Nu o poti judeca in termeni de polititcos/nepoliticos prin prisma culturii occidentale. Arabia Saudita este alta lume, pur si simplu.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
denizel spune:
Adelaki, trebuie sa invatam sa respectam oamenii, cultura si traditiile lor.
Pentru tine, crescuta in traditie europeana, gestul sauditului a fost "nesimtire" (ma rog...).
Pentru el, crescut in traditie saudita, probabil ca gestul tau o fi fost la fel.
Nu inteleg de ce faci caz de un comportament al unei persoane crescute in totul alta cultura si alte traditii.
De ce sa ii ceri sa fie ca tine?
Ai accepta ca el sa iti ceara sa fii ca el?
Chuny spune:
Ah, eu am citit rapid, si cum intre timp ai schimbat titlul subiectului, nu am mai fo atenta decat la fapte . :-)
Eu zic sa nu te mai gandesti la el ca la un nesimtit, ci ca la un ciudat si gata. Unele natzii ragaie la masa, altele se beshesc, iar altele isi trateaza femeile ca pe o rasa inferioara. Iar lor chiar le place ! :-))
Sibylle saptamana 32
Nasterea ariciului junior Poze cu noi si Vladimir
Porumbita spune:
ma da ea trebuia sa ghicesca in stele cine e el si ce religie are?
in plus mi se pare aiurea ca numai ocidentalii trebuie sa se adapteze la obiceiurile celorlalti, sa le respecte...
inaioana spune:
quote:
Originally posted by denizel
Pentru el, crescut in traditie saudita, probabil ca gestul tau o fi fost la fel.
Exact.
Problema pe care o vad eu si banuiesc ca e motivul de care a fost si Adelaki surprinsa este ca fiind vorba despre un summit al unei mutinationale, te astepti ca oamenii de acolo sa fie adaptati la multiculturalitate. OK, nu se poarta el exact ca occidentalii, respectam religia etc dar un hello putea sa-i scape.
Nu cred ca ar fi fost la fel de surprinsa daca mergea ea ca turist in Arabia Saudita si vedea ca nu vorbesc barbatii cu ea pe strada. O lua ca atare, poate ca un fel de curiozitate locala (nestiind dinainte de obicei) si gata.
adelaki spune:
quote:
Originally posted by inaioana
Ei considera o mare nesimtire ca un barbat sa se adreseze unei femei sau, mai rau, sa ii intinda/ceara mana. O femeie saudita ar fi socata de asa ceva.
Banuiesc ca nu a vrut sa ti se adreseze deloc, din aceleasi motive. Nu putea sa-ti spuna hello pentru ca barbatii si femeile care nu sunt din aceeasi familie, NU VORBESC INTRE EI, nu se uita unul la altul etc.
Recunosc ca si mie mi se pare exagerat la prima vedere totusi, dar reactia lui este perfect explicabila. Nu o poti judeca in termeni de polititcos/nepoliticos prin prisma culturii occidentale. Arabia Saudita este alta lume, pur si simplu.
tocmai, ca eram acolo ca sa vorbim unii cu altii, ast este scopul summitului. iar tipul lucreaza la londra. in urmatoarele 2 zile am stat cu totii intr-o sala de conferinte si am vorbit. indiferent de nationalitate/religie.
l-am vazut apoi vorbind cu femei in pauza de cafea. nu a dat mana nici cu ele
inaioana spune:
quote:
Originally posted by adelaki
l-am vazut apoi vorbind cu femei in pauza de cafea. nu a dat mana nici cu ele
In cazul asta era un nesimtit ingamfat.