"Daca nu esti cuminte, te calca masina!"
Raspunsuri - Pagina 16
anya spune:
anaisanais , de cate ori scrii, mi se strange inima.
sorana, poate scrie pe fruntea ta? Cam aiurea cu presupunerile astea. De unde sa stie ce religie are sau n-are omu'. Si chiar daca e ortodox, fiecare explica copilului cf intelegerii si sensibilitatii lui.
Eu nici macar n-am fost botezata. Presupuneri?
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by J G
Stai putin Maria... Sorana spune ca a fost botezata insa nu e credincioasa sau practicanta. In conditiile astea e crestin-ortodoxa?
Si eu am fost botezata insa nu ma consider ca apartinand BO.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
Da, daca ai primit botezul inseamna ca esti crestina (fie ortodoxa, catolica, evanghelica etc). Nu stiu daca se poate sa te retragi formal din BO. La catolici de ex. trebuie sa te retragi formal dar ei sunt mai stricti (si platitori de taxe la biserica).
Maria
Maria
mariamunteanu spune:
Anya, ne provoci ? Vrei sa auzi ce credem despre faptul ca nu esti botezata ?
Ortodoxia nu este o religie, va rog sa nu mai faceti aceasta confuzie.
Maria
J G spune:
Ei asta-i buna... pentru ceva facut fara voia mea?
Ti se pare normal?
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
mariamunteanu spune:
J G e acesta un rau asa de mare ? A fost singura data in viata ta cand parintii tai au decis ceva in ce te priveste fara sa te intrebe ?
Cu ce te deranjeaza ca esti botezata crestin ?
Maria
denizel spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
Anya, ne provoci ? Vrei sa auzi ce credem despre faptul ca nu esti botezata ?
Maria
Da, eu vreau sa aud! :-) Ce crezi despre un om care nu e botezat?
P.S. Dupa aia iti spun daca esti toleranta, adica altfel decat romanii din Romania.
mariamunteanu spune:
Despre cei nebotezati ? Nimic. Dar de exemplu pot sa cred - ma gandesc la cazuri pe care le cunosc - ca parintii s-au temut pt. ca nu dadea bine pe timpul comunistilor sa fii credincios. Era rau sa fii credincios, periculos chiar. Unii au fost omorati din cauza credintei lor.
Maria
sorana spune:
Deci sunt crestin-ortodoxa pentru ca am fost botezata cand aveam 6 luni????
Nu ma deranjeaza Maria - nu m-a deranjat niciodata. Consider ca e fara importanta. Dar nu mi se pare normal sa mi se impuna sa fac ceva (sa ma duc la biserica de exemplu) din cauza unei chestii facute de parintii mei acum 35 de ani .... stii cum suna chestia asta pentru mine? Suna ca atunci cand nu am puteam da la facultatea de Drept din cauza dosarului .... adica plateam eu pentru ce facusera bunicii mei cu 50 de ani urma ....
Sorana si Monica (5 ani)
sorana spune:
chiar asa ... acum imi dau seama de ce imi repugna "indoctrinarea".
Serios mie mi se pare acum ca biserica se comporta cam cum se comporta "partidul" pe vremuri. Crezi, nu crezi, vrei nu vrei, asa facem ca asa zic eu. Hmmm......
Imi amintesc o scena ... aveam 12 ani, eram "comandant de detasament" si era Sfantul Nicolae. Aveam 3 Nicolete in clasa. Si au indraznit sa o serveasca pe secretara de partid (care era profa de desn) cu bomboane. Mama, ce scandal a facut ... ca avem cravata rosie la gat si credem in prostii, etc. M-a sculat pe mine in picioare sa ma chestioneze daca cred in Dzeu si ca partidul, bla, bla. Stiu ca i-am raspuns ca nu e obligata sa manance bomboana aia daca nu vrea dar ca nu pricep motivul scandalului si ca nu vad care-i problema ..... eram niste copii .. ce stupizenie ....
Si ma gandesc ca acum e pe dos, ti se baga pe gat Sfintii ...
Si eu parca vad asemanarile indoctrinarii ....
Poate totusi ma insel, spuneti-mi voi ca mi se pare.
Spuneti-mi ca am castigat ceva prin caderea comunismului, dreptul la opinie si credinta. Spuneti-mi ca nu sunt obligata (ca mama mea) sa ii spun copilul "Shhhh, taci din gura ca daca ne aude cineva ....."
Ai mei au avut mult de sufeirt din cauza partidului - bunicii (tatii parintilor mei) in inchisori, pe mama n-au primit-o in partid din cauza "dosarului", bunica a lucrat la canal, etc. Si eu am crescut cu "mama, dar nu poti sa dai la drept, imi pare rau, dar nu-ti vor accepta dosarul" si diverse probleme pe care le aveau parintii din cauza "dosarului".
Spuneti-mi ca e liber copilul meu sa creada sau sa nu creada .... sa respecte sau nu sarbatorile religioase (uneori tare similare cu ale partidului - sau asa vad eu?) .....
Si spuneti-mi ca mi-am castigat dreptul de a zice "eu nu apartin unei religii" fara ca invatatoarea sa imi zica "nu se poate, TREBUIE sa aveti o religie, e obligatoriu". Ei bine NU VREAU! Of, cum o inteleg pe mama acum .... si cum parca ma vad spunandu-i copilului "shhh, mama, acasa vorbim de teoria evolutionista, dar la scoala n-avem voie, ne prefacem ca zicem ca ei si credem ca noi, dar sa nu zici, e secretul nostru"
Si ma intreb care e sansa sa apropie copii de religie asa? Cam cum m-au apropiat pe mine de doctrina comunista as zice ....
Sorana si Monica (5 ani)
Nonna76 spune:
Eu sunt profesoara si pot spune ca stiu cam cum e cu religia in scoli.
In afara de faptul ca manualele sunt anapoda concepute si profesorii sun pe masura (cei care-i stiu eu).Parca au ochelari de cal,mai departe de ce scrie in manualul lor nu vad.Ei nu vad ca viata e in schimbare tentatiile asupra coplului sunt mari,nu incearca sa intre in inima copilului,sa vada cum il concep ei pe Dumnezeu.
Pentru copii ora de religie e la fel ca oricare ora,profesorul preda,copilul scrie,apoi da lucrare sau este ascultat.De fapt ceilalti profesori sunt mult mai deschisi fata de problemele lor si nu le zice la tot pasul ca-i pacat sa faca una sau alta.
Din punctul meu de vedere religia ar trebui facuta ca obtional ,cu cerere de la parinti si fara note in catalog.Mi se par absurde notele la religie.
Mai este o problema,copilul ce are o alta religie decit cea crestin ortodoxa ce fac in orele acelea ? Poate nu vor sa stea in clasa si nici nu-i poti constringe si daca pleaca nu e voie caci scoala raspunde de activitatile elevului pe parcursul celor 6-7 ore.
De multe ori se fac lucruri de dragul de a se face fara sa ne intrebam daca e modul cel mai corect in care actionam.(aici ma refer strict la educatie-la sistemul de invatamint).