Bataia si scoala

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Snee, departe gandul de a ma supraevalua, din contra, eu doar am precizat ca mai toate statisticile facute pe copiii scoliti acasa vs la scoala cei de acasa sunt mai bine pregatiti.
Acum stiu ca exista multi parinti care folosesc pretextul HS ca sa isi munceasca copiii sau mai stiu eu ce grozavii dar procentul e mic si nu are nimic de aface cu HS.
Tot ce vreau sa spun e ca ar fi bine sa fie libertate de alegere, in cazul in care scoala publica e asa cum e, cand vine vorba de copii ca vorba aia sunt copiii nostri si nu saci de cartofi.

Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)

"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by flower-power

quote:
iar HS nimeni nu vrea sa faca

Dar stii cati fac ,de fapt ,doar ca nu stiu ca se numeste asa si o fac in completarea mersului la scoala .In clasele mici ,primare ,majoritatea parintilor isi bat capul cu temele copiilor ,se ocupa cu rezolvarea si explicarea problemelor problema ,pe care a doua zi, duamna ,uita sa mai verifice daca si cum s-au rezolvat (se bazeaza ca are parinti sarguinciosi),ca sa nu mai vorbim de cate ori parintii acasa nu sunt nevoiti sa mai explice o data ,fiindca in clasa n-a inteles copilu'.Cati invatatori isi mai bat capul cu sarmanul ? Parintele desigur ,care are si disponibilitatea si interesul...La sedintele cu parintii la care particip ,duamna ni se adreseaza de parca ,nici nu ar concepe ca imediat ce ai nostri copii primesc cartile pentru anul urmator,noi ,parintii ,sa nu le devoram si inteleg ca are pretentia ,din modul cum vorbeste cu noi , sa stim ce capitole urmeaza ,care e legatura intre ele ...... Daca mai ai si norocul sa ai si un copil care sa fie peste medie si sa doreasca sa faca ceva mai mult ,atunci ,ca parinte ,chiar nu ai de ales ,de fapt ii mai poti pune un profesor sau doi ,trei,depinde cate inclinatii are .Ca la scoala nu este timp sa se ocupe de cei mai deosebiti...Si uite asa facem destui dintre noi HS si ...habar nu avem...

The most beautiful thing in life is LIFE itself

Mara mami de Tibi-Mares

Pai atunci care mai e rostul trimisului la scoala? :) Pe net se gasesc o gramada de curriculum-uri.Se pot cumpara si se poate face totul acasa.
Noi de exemplu vom cumpara curriculum-urile scolii Calvert si asa va fi ca la scoala numai ca acasa.Asa voi incepe, pe parcurs ne mai remodelam noi :)

"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Cat am fost educatoare in Romania am invatat ca toti copiii sunt la fel, si ca daca un copil invata dupa o anumita metoda, la fel ar trebui sa invete si ceilalti!!! Si totul va fi perfect!!!

Cand am ajuns aici si am avut ocazia sa predau intr-o minunanta institutie montessori cu educatori fata de care am tot respectul si de la care am invatat cat intr-o viata, am invatat ca fiecare copil e unic si ca pentru fiecare copil in parte trebuie adaptata o alta metoda de a-l "instrui" in functie numai si numai de copil!!! "a invata" nu inseamna numai a citi, scrie si socoti...ci muuult mai mult!!! Ca joaca este o metoda de invatamant, si ca blandetea si iertarea pot inlocui cu succes orice pedeapsa!!!

Nu orice copil se va adapta scolii romanesti, nu orice copil va fi multumit de montessori, nu orice copil va straluci HS-ed...dar exista copiii carora li se potriveste una din cele 3, oricare...si carora alta metoda nu ar functiona la fel de bine!!!!

De asta, e foarte important, ca atunci cand alegem ceva pt copilul nostru sa tinem seama de nevoile lui in primul rand, apoi de ale noastre ca parinti, pentru ca trebuie sa functionam in familie ca uniune!!!!

Agresiunea nu o eviti prin HS...mi se pare o utopie sa crezi asta!!!!
Agresiunea este si va fi peste tot in jurul copiiilor nostri, fie ca ne place sau nu...si in jurul nostru!!! Nu o vom putea evita nici daca tinem copilul intr-un glob de sticla....
Singura noastra "arma" impotriva agresiunii si mitocaniei este sa ne aparam in primul rand copilul si sa ii credem varianta lui mai presus de orice alta varianta, sa il invatam sa spuna "NU", sa stie cum sa reactioneze cu diplomatie (oricat de mic ar fi...se poate) si sa nu accepte sa fie o victima niciodata!!!!
Iar noi, parintii suntem cei mai mari sustinatori si aparatori ai lui...

“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze, Disneyland 2008
Mami si tati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sneeuwklokje spune:

Amoga...nu trebuie sa ne convingem reciproc. Eu consider un plus HS. Nu-l vad ca ceva prea accesibil sau prea simplu.
Si nici ca o solutie de masa. In multe tari copii nu-s sacii de cartofi. Exceptii exista si trebuiesc penalizate sever. Pentru ca scoala suplineste o nevoie de masa a societatii. Romania si nu numai are oameni mult prea multi care traiesc fara caldura si electricitate nu doar fara Internet. Taranul la care vine iarna. Iarna vinde mere si cartofi-n piata. Lucreaza zilier pe undeva. Nu toti suntem favorizati. Deci idealizam. Interactia prin Internet nu este inexistenta ci schematizata. Nu te-nvata exact sa-ti gerezi frustrarile, te lasa sa-ti alegi mediul ceea ce nu este o realitate ci un privilegiu.

Politetea e cireasa de pe tort. Regulile de convietuire tortul. Si da societatea citadina le uita incet, incet fiecare izolandu-se in coltul lui.
Legat de flori. In US si Canada sunt multe case, dar cati copii de oras au plantat vreo floare? Se pot face multe, dar sa nu exageram sau generalizam.

Eu fac HS de vreo doi ani si realizez cate nu stiu la nivelul primelor doua clase primare.

Adriana da evident cei care reusesc sa invete acasa si o fac placut sunt extrem de castigati. Nu te speria totiusi de scoala. Romania este pur si simplu o societate dezechilibrata acum, in care intalnesti abuzuri oriunde. In alte tari abuzurile sunt mult mai izolate si din pacate rezervate unor grupuri mai bine definite: social, religios, etic, etc.
flower-power da inca din vremea scolaritatii mele se muncea mult acasa. Dar HS e ca si cum ti-ai face tu manualele. Sa alegi ce sa-i pui copilului in fata presupune sa frunzaresti mult si sa-ti asumi riscul esecului. Copilul tau poate fi complet diferit de tine si cand nu-i place in HS nu exista ideea: fa ca asa trebuie pentru scoala. Si uneori nu-i place sa faca litera C sau nu-i plac cat unul si doi, sau cum desenezi tu margareta. Sau tu nu stii... pur si simplu si nu gasesti. Si sa-ti asumi aceste lipsuri des Autoritarismul nu-si are locul... si-aici e marea diferenta intre muncit dubland activitatea scolara si HS.

Numai bine va doresc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Si eu cred ca trebuie sa tii seama in primul rand de nevoile si de dorintele copilului! Dar cum iti dai seama ce metoda i s-ar potrivi cand el are 3 ani si deja trebuie sa optezi? La 3 ani (sau mai devreme poate) alegi pentru prima data: il tii acasa, il dai la gradinita, la ce gradinita.

Sanziana, cum recunosti ca un copil e potrivit pentru montessori, de ex? Ceva trebuie sa-ti aprinda un beculet sau trebuie sa probezi si atat?

Mergi la inceput

Sinzi, cate clase se fac la scoala Montessori? E numai scoala primara sau merge pana la liceu? Si mie imi place sistemul lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by blackpanterro
Pai atunci care mai e rostul trimisului la scoala?

Pai e. Si-o spun fara nici un fel de ironie, scoala e locul unde parintii isi "parcheaza" copiii pentru perioada cit merg la lucru.

E realmente o necesitate pentru familiile care aleg (sau sunt fortati de-mprejurari) ca ambii parinti sa aiba job-uri (si nicicare din ei sa nu lucreze de acasa). Plus majoritatea familiilor care au un singur parinte.

In astfel de cazuri, este foarte greu sa scolesti acasa, pentru ca cerintele job-ului te fac sa lipsesti efectiv din preajma copiilor pentru perioade lungi de timp.

Scoala, cu toate "bubele" pe care le are, e in continuare cea mai populara (nu stiu daca neaparat si cea mai sigura) optiune in ceea ce priveste supravegheatul copiilor cind acestia nu sunt in prezenta parintilor.

A.M.

Mergi la inceput

Snee, o mica precizare, a face HS nu inseamna neaparat a face tu manualele, asta poate in cazul unschooling.Cum am zis eu nu voi face manuale, voi cumpara curriculum-ul si il voi urma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sneeuwklokje spune:

Adriana stiu ca sotul tau este militar si schimba des, deci in cazul vostru inca un motiv de HS. Dar legat de manuale sa te vad eu ca nu i-o place ceva, cum incepe rascolitul ca-n podul bunicii. Ca doar e puiul tau. La scoala trec peste ce nu-i place cu tavalugul... pe cand tu inainte de a renunta vei incerca inca douaj de variante .. Asa ca te vei adapta. Mai putin din ceva, mai mult din altceva.. nu are nici un sens sa fii inflexibila. Si uite asa vei sfarsi prin a creea drumul tau.

Ah s-am uitat cum e cu mai multi copii si HS. Dificil. Daca unul mananca din trei in trei ore s-altul vrea pictura, gradinarit si mai stiu eu ce... E dificil. Invataul unul de la altul vine de la o varsta sau daca e o diferenta de varsta. Plus ca tu esti un om, pe cand ei au fiecare varsta lor cu cerintele ei... Inevitabil la unele cel/cei mici vor fi tarati de val si la altele cel mare lasat mai de caruta.

Iar Amoga eu nu as sta acasa sa fac HS ca meserie. Imi plac copiii, ai mei in mod special, dar simt nevoia si de altceva. Iar un job interesant si ales e o placere. Sunt fericita ca societatea evolueaza si ca nu gravitez doar in jurul familiei mele. Nu-i parchez la scoala, ci le prezint avantajele si variatia nu le displace deloc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by sinzi_ana
Nu orice copil se va adapta scolii romanesti, nu orice copil va fi multumit de montessori, nu orice copil va straluci HS-ed...dar exista copiii carora li se potriveste una din cele 3, oricare...si carora alta metoda nu ar functiona la fel de bine!!!!

Corect. Fiecare copil are particularitatile sale -- unii se adapteaza mai bine la o metoda, altii la alta. Important e sa poata alege.

quote:
De asta, e foarte important, ca atunci cand alegem ceva pt copilul nostru sa tinem seama de nevoile lui in primul rand, apoi de ale noastre ca parinti, pentru ca trebuie sa functionam in familie ca uniune!!!!

Well, ca parinte, mie-mi pare ca cel mai bun lucru pe care-l pot alege cind vine vorba de educatia copiilor mei e sa-i las pe ei s-aleaga. Chiar dac-a fi sa nu aleaga ceea ce as fi ales eu. (Bunaoara, cred ca-i destul de limpede ca eu n-as alege scoala; da' daca a fi ca copiii mei sa vrea sa mearga, ei bine, cine sunt eu sa le-o interzic?)

quote:
Agresiunea nu o eviti prin HS...mi se pare o utopie sa crezi asta!!!!

Well, stii cum e: daca nu frecventezi baruri, ai mici sanse sa te bati cu un betiv. Da sunt ceva. La fel si cu scolile: daca nu le frecventezi, sunt mai mici sansele sa te bati cu profesorii. (Lucru care, dupa cum se poate vedea, nu e chiar rarisim.)

Pe urma e violenta intre copii ("bullying"). Din cite stiu, asta este unul din motivele des invocate de parintii care-si retrag copiii din scoli. Sigur ca n-o sa poti evita total acest lucru atita timp cit copiii tai interactioneaza cu alti copii (si care n-o fac?). Insa e o diferenta, totusi: atunci cind se isca violente intre copii care se gasesc intr-un grup din proprie vointa, exista intotdeauna varianta ca unu' (sau mai multi) din ei sa plece pur si simplu, sa renunte la a frecventa grupul ala. Cita vreme la scoala, atita timp cit esti obligat sa mergi, nu ai aceasta optiune -- esti condamnat sa faci parte din grupuri din care poate ca n-ai vrea sa faci parte.

quote:
Singura noastra "arma" impotriva agresiunii si mitocaniei este sa ne aparam in primul rand copilul si sa ii credem varianta lui mai presus de orice alta varianta, sa il invatam sa spuna "NU", sa stie cum sa reactioneze cu diplomatie (oricat de mic ar fi...se poate) si sa nu accepte sa fie o victima niciodata!!!!

Toate astea ajuta, dar nu sunt infailibile. Cind un profesor alege sa-si manifeste autoritatea lovind un copil lipsit de aparare, nu prea-ti ramin multe optiuni decit sa tii copilul cit mai departe de profesorul in cauza.

Si da, atitudinea copilului conteaza enorm. Siguranta de sine, fermitatea si curajul de a lua o pozitie atunci cind i se face o nedreptate, sunt toate elemente care au darul de a reteza din elanurile violente ale agresorilor. (Din pacate, scoala imparte rolurile la modul rigid: profesor = autoritate, elev = supus, si asta are efect negativ asupra increderii pe care o au in ei insisi elevii.)

quote:
Iar noi, parintii suntem cei mai mari sustinatori si aparatori ai lui...

Bineinteles ca suntem (sau ar trebui sa fim). E esential pentru copil sa stie ca are un punct de sprijin pe care se poate baza oricind -- ii da incredere si siguranta, adica elementele de care are nevoie pentru a lupta impotriva injustitiilor de tot felu'.

A.M.

Mergi la inceput