Politia moravurilor (Arabia Saudita)
Raspunsuri - Pagina 12
Ortansa spune:
ok,sa admitem ca acel contract prenuptial este in favoarea femeii,deci un avantaj fata de legea seculara(desi eu tot ii gasesc chichite,dar nu vreau sa ma lungesc).eu raman totusi la ideea ca procedura diferita de a divorta-barbatii prin rostirea de 3 ori a cuvantului "divortez",femeile asa cum a explicat si ache,este discriminare.
vad ca nimeni nu a luat in calcul in discutia de fata si custodia copilului.exista in contractul prenuptial si ceva legat de asta?
I've gt you under my skin
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by ache
Criss, cu placere. Da, mi-am adus aminte ca acum cca 2 ani statul(nu mai eram sigura daca Maroc sau Tunisia) a dat o lege prin care interzicea casatoriile cu mai multe sotii si tare controverasata si discutata a mai fost prin lumea islamica.
Legat de legea mostenirii, in Islam testamentul nu e valabil religios vorbind, parca e un doar 10% pe care-l poti lasa cui vrei tu, restul se imparte conform Quoranului. Practic, statul nu te poate obliga a respecta conditiile respective (nu vorbesc aici de Iran sau A.S. ca nu cunosc) de aceea si multi incalca regulile si se folosesc de biata mostenire pt. a-si santaja sau controla familia...spre ex.:
"daca nu te insori cu cine zic eu te dezmostenesc". Incalca religia, dar pt. asta nu vor da socoteala decat in fata lui D-zeu, d.p.d.v. legal e ok.
PS: totusi conform religiei accordul parintilor la casatoria copiilor (baiat sau fata, fara diferente) este obligatoriu.
anca
24+ bb Adam
Mai degraba cred ca era vorba despre Maroc, pentru ca in Tunisia nu se mai practica de prin 1960, din cate stiu eu. Acum, poate ca gresesc.
Criss si Alex (11.05.2003)
ache spune:
Ortansa, nu e stipulat nimic de copii in contract, e dupa Quoran si Sunna. Eu nu stiu sa dezvolt subiectul asta, ca nu cunosc in detalii. Revin ca am putina treaba.
Oana-s
anca
24+ bb Adam
hannen spune:
Ache,multumim!Bine ca te-ai facut inteleasa,ca noi alelalte suntem adversari(imaginari,evident),oricit am explica ,degeaba.
Divortul ala in care barbatul zice de 3 ori ...nu-i chiar asa cum pare.Adica din auzite e "teribil",ei bine nu-i asa.Asta este pt. ca barbatului musulman nu-i este permis sa se joace cu "cuvintele" cum vrea el.Asa ca o data sare calul,il mai sare o data,dar a treia oara trebuie sa se gindeasca bine daca mai deschide gura sau nu pt. ca sotia lui ii devine interzisa.E divortata si chiar daca ii pare rau nu se mai poate casatori cu ea decit dupa ce ea se recasatoreste,casatoria a doua se consuma(deci nu de ochii lumii) si cel de-al doilea sot divorteaza de ea.
Abia atunci ei se pot recasatori!
Ache,asa am patit si noi cu "taxa" in caz de divort!Noi nu si nu,ca nu divortam,imamul nu si nu baiete ,"banii" jos (pe hirtie) ca nu tine!
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Noutati
hannen spune:
Cit despre copii,conform Coranului si Sunnei,in caz de divort copiii raman la mama,tatal fiind obligat la suport material dupa posibilitatile lui financiare.
Apoi copiii revin in ordine bunicii materne,matusii materne,apoi tatalui,bunicii paterne,matusii paterne.(adica in caz ca se intimpla ceva cu mama...intelegeti voi)
inaioana spune:
quote:
Originally posted by Ortansa
ok,sa admitem ca acel contract prenuptial este in favoarea femeii,deci un avantaj fata de legea seculara(desi eu tot ii gasesc chichite,dar nu vreau sa ma lungesc).eu raman totusi la ideea ca procedura diferita de a divorta-barbatii prin rostirea de 3 ori a cuvantului "divortez",femeile asa cum a explicat si ache,este discriminare.
vad ca nimeni nu a luat in calcul in discutia de fata si custodia copilului.exista in contractul prenuptial si ceva legat de asta?
I've gt you under my skin
Ortansa, pai eu chiar asta incercam sa arat, ca legea din Romania nu este nicidecum seculara/laica desi se pretinde asa, ci este de extractie religioasa crestina. Daca ar fi laica, atunci normal ar fi ca orice fel de contract prenuptial doresc sotii sa fie absolut legal si valabil.
Da, si eu cred ca este discriminare chestia aia cu divortul, dar tot asa..prin comparatie cu opiniile mele despre drepturi laice. Altfel, daca as compara religiile intre ele, tot e mai bine decat in altele in care nu exista nici un fel de divort, de nici o parte. Inclusiv in ortodoxie, in care in general se stie ca te poti casatori religios de trei ori, urmatoarele doua de fapt nu mai sunt casatorii in realitate, se fac doar niste slujbe speciale dar nu de casatorie - aia e numai prima. Si e cu atat mai discriminatoriu pentru un sot care se casatoreste cu cineva care a mai fost casatorit deoarece el nu beneficiaza de "taina casatoriei" asa cum ar fi daca ambii ar fi fost necasatoriti inainte.
Bineinteles ca fetele ortodoxe sau crestine pot veni sa spuna ca asta e religia, daca esti credincios accepti lucrurile asa cum sunt ele data. Dar asta pot spune si musulmencele de partea lor. Nu se poate purta o dezbatere pe tema asta, lucrurile sunt asa cum sunt.
Ceea ce se discuta aici mi se pare ca sunt drepturile omului care sunt incalcate de anumite stat in numele religiei (sau a unei interpretari religioase subiective), in mod nelegitim. Nu cred ca vrem sa vorbim despre religii in sine, ci despre state in raport cu asta. Si iata ca si statul nostru este , din pacate, un bun exemplu.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
valentinag spune:
Hannen,trebuie sa precizam ca(virgula)copii ramana la mama in urma divortului doar daca mama este musulmanca!Daca este crestina sau altceva,raman la tata!
Din pacate exista cazuri(stim unu noi)cand chiar daca mama este musulmanca si tata are oarece influente tot nu-i lasa copii!
Nu ca asta nu se intampla si la noi in societatea laica,unde tatal cu putere,daca isi pune ambitia ia copilul mamei pe diverse motive!
"La vita e bella"
De mancare
Iarna pe ulita
hannen spune:
Ioana,esti printre putinele persoane de la topicul asta care a inteles despre ce discutam.Multumesc ca "ne" mai aduci aminte din cind in cind.
Vali,sa stii ca n-am "studiat" problema sa vad daca e "legal" asa.Am intrebat si-am auzit ca motivul e ca(virgula) copiii sunt musulmani deci trebuiesc crescuti ca atare.Daca ar pleca intr-o tara "occidentala" ar pierde contactul,mama nu ar sti sa-i educe islamic iar tatal v-a fi intrebat in ziua judecatii despre copiii lui care daca nu sunt musulmani...responsabilitatea e a lui.
Si consider ca la o casatorie "mixta" sotia de alta religie trebuie sa stie aceste chestii.
Adica asa cum un barbat musulman are dreptul sa se casatoreasca cu o crestina sau evreica,asa si ele au dreptul sa cunoasca toate datele problemei.
Poate ele nu vor parasi tara ,sau poate sotul consimte sa-i lase copiii(stiu cel putin un caz,ea e in grecia cu copilul )
hannen spune:
Ioana,n-am inteles care parte ti se pare discriminatorie (in leg. cu divortul)
Daca ai timp sa mai explici o data