Politia moravurilor (Arabia Saudita)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

quote:
Originally posted by ache

quote:
Originally posted by valentinag

Inaioana,femeia musulmana poata stipula in contract ca nu este de acord ca sotul sa-ti ia alte sotii,dar nimeni nu-l poate impiedica pe el sa-si ia!Este impotriva islamului asta,Allah a permis barbatilor sa-si ia mai multe sotii,in anumite conditii.Ea poate prevede in contract ca are dreptul sa-si revizuiasca casatoria,nu poate sa interzica nimic!

"La vita e bella"
De mancare
Iarna pe ulita

Adevarat! Asata a fost si conditia mea cand m-am casasatorit spre amuzamentul imamului. Mi-a explicat ca nu-i pot interzice eu sotului ce D-zeu ii da voie, adica pana la 4 neveste simultan si in anumite conditii, dar nici o amanata. Si atunci a trecut in contract ca este obligat (prin conditie contractuala) sa ma anunte inainte de a-si lua alta nevasta , altfel casatoria (a2-a) se considera nula. Il astept ...

anca
24+ bb Adam

Si totusi se mai practica acest obicei de a avea mai multe sotii?
Daca da, in care tari?

Criss si Alex (11.05.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

quote:
Originally posted by inaioana

Vad ca toata lumea vrea neaparat sa se ajunga la ZZ...

Ortansa, asa cum tu esti poate gresit inteleasa, poate la randul tau intelegi gresit pe altii. Ideea nu era ca nu exista casatorii aranjate in spatiul islamic, ci ca asta nu este o cerinta religioasa specifica, oamenii se pot casatori si"nearanjat" fara sa incalce reguli religioase.
Acuma..un anumit grad de "aranjament" poate fi suspectat in masura in care femeia trebuie sa aiba un tutore musulman (barbat) care sa ii reprezinte interesele in contractul de casatorie. Dar asta este oarecum comparabil cu casatoriile crestine, cu amendamentul ca nu e vorba de nici un contract.
Uite ce se spune despre casatoria islamica pe un site de profil:

Cand se face o casatorie, femeia are dreptul la urmatoarele lucruri :

1- Zestrea este obligatorie (zestre se ofera de catre sot) . Nu poate nici un barbat sa spuna viitoarei sotii ca nu-i da nimic. Nici ea nu are voie sa refuze zestrea.

Zestra consta in : Bani sau masina sau casa sau .... orice lucru pe care femeia poate sa-l foloseasca in scop material. Nu este o limita de suma sau de valoare . Intelegerea se face intre viitorul sot si tutorele viitoarei neveste, care trebuie sa exprime dorinta acesteia.

2- Tutorele :Nu se ia in considerare un act de casatorie intocmit fara acordul tutorelui.Tutorele poate fi tatal fetei, sau fratele ei , sau unchiul ei, sau bunicul ei , sau fiul ei. Daca nu are pe nimeni poate sa aleaga pe orice barbat in care are incredere ca sa-i fie tutore . Insa , daca fata este musulmanca si familia ei are alta credinta atunci trebuie sa aleaga un musulman ca sa ia locul "nasului" .. In mod normal acesta este "imamul" sau "oricine care face casatoria".

3- Martorii : La intocmirea actului de casatorie , trebuie sa fie prezenti doi martori musulmani credinciosi; adica dintre cei ce nu beau, nu fura , nu fac nimic din ceea ce este interzis in Islam, si implinesc Islamul; adica se roaga, tin post, platesc dania, etc. In caz contrar, marturia nu este acceptata.

Daca aceste trei sunt indeplinite atunci casatoria este corecta din punct de vedere islamic.

Conditiile pe care mireasa le poate pune la intocmirea actului de casatorie:

1- Are dreptul sa aiba decizia divortului in mana ei. Adica in caz de divort [doamne fereste] sau barbatul pronunta divortul ,sau femeia . Lucru ce trebuie precizat in actul de casatorie.

2- Fata are dreptul sa puna conditia ca nu este de acord ca sotul ei sa-si ia alte neveste .Si daca aceasta conditie este prezenta in actul de casatorie sotul este obligat sa o respecte. www.rasarit.com/vb/showthread.php?t=42&highlight=femeia islam" target="_blank">Sursa

Din cate stiu eu, o femeie care se recasatoreste poate pune si alte (oricare) conditii/clauze in contractul de casatorie.Poate e voie chiar de la prima...nu stiu. Rog musulmancele sa ma corecteze daca e gresit.

Si nu va spun cat de absurd mi se pare ca in Romania noastra foarte occidentala, nu este legal nici un fel de asemenea contract (prenuptial). Cred ca nimeni nu isi face iluzii ca aceasta lege nu este in realitate de "extractie" religioasa si crestina. Desi traim intr-un stat "foarte" laic.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

inaioana-care Romanie foarte occidentala?huh?si noi avem bubele noastre,si inca multe.poate gresesc eu,dar nu cred ca nu este legal un contract prenuptial,ci ca nu exista inca o lege in legatura cu asta.mie mi se pare o mare diferenta.si parca am auzit ca vedetele de la noi fac totusi astfel de contracte.

n-o sa mai comentez explicatiile din mesajul tau din lipsa de timp,ideea mea de cand am intrat pe subiectul asta era ca tocmai religia islamica, prin ceea ce presupune ea-urmatul ca la carte a instructiunilor profetului Mohamed-duce la interpretari/aplicare deficitare si neadaptate zilelor noastre si fiecarui individ in parte.mie mi se pare ca tocmai cei ce urmeaza intocmai Coranul si Sunna sunt fundamentalistii si conservatorii-exact cei pe care noi,in conceptia noastra,ii consideram abuzatori.la asta se adauga si factorul uman-uite de ex. fatwa-si de aici talmes-balmesul.

aud atat de des pe aici ca femeia are dreptul sa ceara divortul.despre cum divorteaza barbatii cunosc,sunt tare curioasa cum divorteaza femeile,care este procedura etc.pt ca sincer,despre femei care sa divorteze de sotii lor musulmani nu am auzit pana acum.

I've gt you under my skin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ache spune:

Criss,se practica la o scara f mica zic eu, referindu-ma la generatia noastra. Motivele fiecaruia sunt diverse, de la am multi bani si mor de plictiseala si n-are cine sa ma toace la cap (si evident nu respecta nici conditiile religioase...asta cam ce-am vazut in Emirate) pana la a-si lua a 2-a nevasta din dragoste (sa zicem ca prima casatorie nu a fost ce si-a dorit, asta ca sa zic cat mai pe scurt si daca prima sotie accepta situatia si nu vrea sa divorteze sotul are obligatia de o intretine financiar si nu numai in continuare). Nu-s prea buna la explicatii. Eu nu cunosc decat un singur tip (libanez) cu 2 sotii (situatia a 2-a).
Cu mai mult de 2 sunt prin familia regala de aici, Sheikh Zayed a fost unul dintre ei. Dar spre ex. Sh. Mohammed, al 2-lea nascut al lui are o singura sotie si 9 copii si e ff familist (cam asa ne-a fost descris cand am facut design-ul la palatul de week-end al sotiei). Profesional nu l-am intalnit niciodata pe el sau pe sotie, ci numai persoanele de contact angajate. Dar l-am intalnit intamplator pe langa restaurantul "Fish Market" de la Inter, eram cu un grup de colegi, si a venit direct la noi (il stim cu totii din poze) si ne-a intrebat daca aveam nevoie de ceva, daca ne poate ajuta cu ceva, orice.
Si mi-am adus aminte de un articol dintr-un ziar de aici. Un localnic care avusese pana acum ceva in jur de 80 de neveste, dar nu mai mult de 4 odata. Majoritatea sotiilor erau din tari sarace, ca India, Sri Lanka, Pakistan. Ideea lui era sa faca cati mai multi copii (cetateni ai U.A.E., ca duc lipsa), era ajutat si de stat financiar. In momentul in care una din sotii nu mai era apta de munca (ingrijit copii) sau dea nastere la urmasi, divorta si lua alta in loc. Si tot asa. Am uitat cati copii avea, dar iti dai seama ca nr. era imens, nu stiu daca o fi gasit destule nume sa nu se repete. Si ne zambea stirb , batran si cu un picior de lemn din poza.

anca
24+ bb Adam

Mergi la inceput

Ortansa, eu cunosc personal femei care au divortat de soti pe motive de nepotrivire de caracter, nu adulter sau violenta in familie. Si procedura e f simpla. Chiar daca sotul nu e de acord cu desfacerea casatoriei (e valabil si invers) divortul are loc, e de ajuns ca unul din soti, oricare, sa doreasca si sa ceara divortul. Urmeaza apoi o perioada de 3 sau 6 luni, nu mai stiu exact, in care nici unul nu are voie sa se recasatoreasca, dar in care daca se razgandesc (in ceea ce priveste divortul) se pot intoarce unul la altul. Si cred ca nu apare ca divort apoi. Pobabil ca multi accepta sa traiasca intr-o scasatorie nefericita de gura lumii, ca vezi doamne statutul de divortata nu da bine.

anca
24+ bb Adam

Am uitat sa mentionez ca daca femeia divorteaza si nu are nimic sa-i reproseze sotului trebuie sa-i returneze mahar-ul (zestrea) primita de la el la casatorie si care e stipulata in contract.
Si mai e o "taxa" de divort care se stabileste tot in contractul de casatorie, adica femeia cere cat vrea si crede de cuviinta ca sotul trebuie sa-i dea in caz ca divorteaza el de ea. Daca imi aduc bine aminte, pe mine imam-ul m-a pus sa mentionez si in cat timp vreau sa-mi dea banii ceruti in caz de divort si nu intelegeam...i-am zis ca nu intentionez sa divortez . Cica nu conteaza... ma gandesc daca asta e vreo conditie locala si nu una islamica, ca e cam discriminatorie la adresa barbatului. Adica il obliga sa-mi dea banii de divort intr-un nr. de ani stabilit de mine, dar divortul poate nu exista. Cand se trezeste sotul il intreb, ca nu-mi mai aduc bine aminte.
Daca gresesc rog fetele musulmane sa ma corecteze, ca nu vreau sa spun prostii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_s spune:

ache
Eu una asa gen de explicatii din viata reala, la obiect, voiam sa aud .

Oana si Mara 11.08.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

quote:
Adevarat! Asata a fost si conditia mea cand m-am casasatorit spre amuzamentul imamului. Mi-a explicat ca nu-i pot interzice eu sotului ce D-zeu ii da voie, adica pana la 4 neveste simultan si in anumite conditii, dar nici o amanata. Si atunci a trecut in contract ca este obligat (prin conditie contractuala) sa ma anunte inainte de a-si lua alta nevasta , altfel casatoria (a2-a) se considera nula. Il astept ...anca
24+ bb Adam

Incet incet si in islam se renunta a a2-a,a 3-a nevasta!Asta in societatile deschise si mai cultivate,in Pakistan,India,etc..mai dureaza!

"La vita e bella"
De mancare
Iarna pe ulita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

da,acum mi-am adus si eu aminte de un caz de semidivort:-) ca sa-i zic asa.o familie de musulmani si-au casatorit 2 dintre fiice cu soti alesi de familie.una dintre fete insa iubea un alt baiat,sarac lipit si in plus apartinand unei alte ramuri a islamului.fetele s-au casatorit cu sotii alesi de parinti,parintii au primit dota(eu asa stiu ca se obisnuieste,ca parintii sa o primeasca ,nu fata-dar poate ei nu respecta legea),una din fete s-a obsinuit si e fericita ca a scapat de saracie,cealalta fata vrea sa divorteze de sotul ei si sa se casatoreasca cu cel pe care-l iubeste.in cele din urma au fost toti de acord,numai ca parintii fetei cheltuisera banii si nu-i mai puteau inapoia.nu stiu ce s-a mai intamplat cu ei dupa aceea,pt ca au plecat in Siria.

I've gt you under my skin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Ortansa, contractul prenuptial nu este legal deoarece Codul Familiei prevaleaza. Si in CF se spune ca toate bunurile dobandite de catre soti in timpul casatoriei sunt jumi-juma, obligatiile jumi-juma, contracte de vanzare-cuparare nu se fac intre soti..ma rog, ei actioneaza ca un tot, pentru orice chestie iti trebuie acordul sotului/sotiei, totul e comun.
Un contract penuptial (chiar daca un avocat/notar l-ar face ca sa-ti ia banii)nu are nici o valoare la desfacerea casatoriei, partajul se face conform CF, contractul este nu atacabil ci de-a dreptul lovit de nulitate. Exact ca un testament prin care lasi oarece unui tertz atunci cand tu ai mostenitori legali. Nul.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

quote:

Criss,se practica la o scara f mica zic eu, referindu-ma la generatia noastra. Motivele fiecaruia sunt diverse, de la am multi bani si mor de plictiseala si n-are cine sa ma toace la cap (si evident nu respecta nici conditiile religioase...asta cam ce-am vazut in Emirate) pana la a-si lua a 2-a nevasta din dragoste (sa zicem ca prima casatorie nu a fost ce si-a dorit, asta ca sa zic cat mai pe scurt si daca prima sotie accepta situatia si nu vrea sa divorteze sotul are obligatia de o intretine financiar si nu numai in continuare). Nu-s prea buna la explicatii. Eu nu cunosc decat un singur tip (libanez) cu 2 sotii (situatia a 2-a).
Cu mai mult de 2 sunt prin familia regala de aici, Sheikh Zayed a fost unul dintre ei. Dar spre ex. Sh. Mohammed, al 2-lea nascut al lui are o singura sotie si 9 copii si e ff familist (cam asa ne-a fost descris cand am facut design-ul la palatul de week-end al sotiei). Profesional nu l-am intalnit niciodata pe el sau pe sotie, ci numai persoanele de contact angajate. Dar l-am intalnit intamplator pe langa restaurantul "Fish Market" de la Inter, eram cu un grup de colegi, si a venit direct la noi (il stim cu totii din poze) si ne-a intrebat daca aveam nevoie de ceva, daca ne poate ajuta cu ceva, orice.
Si mi-am adus aminte de un articol dintr-un ziar de aici. Un localnic care avusese pana acum ceva in jur de 80 de neveste, dar nu mai mult de 4 odata. Majoritatea sotiilor erau din tari sarace, ca India, Sri Lanka, Pakistan. Ideea lui era sa faca cati mai multi copii (cetateni ai U.A.E., ca duc lipsa), era ajutat si de stat financiar. In momentul in care una din sotii nu mai era apta de munca (ingrijit copii) sau dea nastere la urmasi, divorta si lua alta in loc. Si tot asa. Am uitat cati copii avea, dar iti dai seama ca nr. era imens, nu stiu daca o fi gasit destule nume sa nu se repete. Si ne zambea stirb , batran si cu un picior de lemn din poza.

anca
24+ bb Adam

Ache, multumesc pentru explicatii.
Ceea ce cunosc eu despre islam, stiu de la prietenul meu tunisian, si stiu sigur ca acolo nu se practica astfel de casatorii.

Criss si Alex (11.05.2003)

Mergi la inceput

Criss, cu placere. Da, mi-am adus aminte ca acum cca 2 ani statul(nu mai eram sigura daca Maroc sau Tunisia) a dat o lege prin care interzicea casatoriile cu mai multe sotii si tare controverasata si discutata a mai fost prin lumea islamica.
Legat de legea mostenirii, in Islam testamentul nu e valabil religios vorbind, parca e un doar 10% pe care-l poti lasa cui vrei tu, restul se imparte conform Quoranului. Practic, statul nu te poate obliga a respecta conditiile respective (nu vorbesc aici de Iran sau A.S. ca nu cunosc) de aceea si multi incalca regulile si se folosesc de biata mostenire pt. a-si santaja sau controla familia...spre ex.:
"daca nu te insori cu cine zic eu te dezmostenesc". Incalca religia, dar pt. asta nu vor da socoteala decat in fata lui D-zeu, d.p.d.v. legal e ok.
PS: totusi conform religiei accordul parintilor la casatoria copiilor (baiat sau fata, fara diferente) este obligatoriu.

anca
24+ bb Adam

Mergi la inceput