Diversificarea (3)
Raspunsuri - Pagina 14
puisorul spune:
Noi mancam bine fructele si mai putin bine legumele. Dar ieri i-am facut pireu de legume cu galbenus si un catel de usturoi. A fost prima data cand a mancat legumele cu placere.Nu stiu daca e bine sa manance asa de mica usturoi, dar probleme nu au fost deocamdata.
Si sunt absolut necesare trei mese pe zi? Ca noi nu prea reusim sa facem timp pentru trei mese. Inca papa si destul de mult laptic. Si ce sa ii dau la a treia masa?
Ani de
Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
ellis spune:
ma bag si eu in discutie...
NATY - ref la cereale din bibe - fata mea, fiind slabuta papa cereale dimineata la 7 si seara(ultima masa), cam 240 ml cu 2 1/2 - 3 1/2 masuri de cereale, ei astea clar nu se pot da cu ligurita, decat daca as vrea sa stresez copilul. Si dimineata si seara copilului ii e foame, iar consistenta este atat de lichida incat nu se justifica folosirea linguritei, iar doctorii, inca recomanda dimineata si seara laptic, deci bibe. eu sunt de parere sa ascultam dorintele copilului, nu sa-l fortam.
Ellis,
de
ALESSIA MARIA (20.11.2007)
POVESTEA NASTERII
http://picasaweb.google.com/mariusadrianalex/6LuniAlessiaALESSIA 6LUNI
emyemy spune:
Buna mamici si pitici!
Sunt noua pe acest site. Am un baietel de 6 luni.Pana acum a papat numai titi de la mami.De vreo 2 sapt am inceput diversificarea care merge tare greu, nu mai stiu ce sa ma mai fac
. Noi am inceput cu supica de morcovi care nu prea ne-a placut, in schimb am papat piureu de morcov mai bine.Cum faceti supica de legume? Ce papa bebei? Ce prog au de papa?
.ASTEPT SFATURILE VOASTRE.Va doresc multa sanatate la
si voua.
Farah spune:
emyemy, uite iti spun cum am facut eu dupa ce m-am culturalizat 2 luni cu tot ce-am gasit in ro si in tarile unde se mai vorbesc cele 4 limbi pe care le stiu si-am compilat informatiile dupa propriul cap
. nu vreau sa stirnesc polemici,e un subiect cu cite capete atitea pareri, consider ca procedez corect, asa ca daca ti se pare coerent si justificat ce spun eu si vrei sa mai discutam activeaza-ti mesageria privata si vorbim asa.
eu am inceput la baiat cu supa de legume la prinz(la noi ora 13) pentru ca era foarte ok dpdv al greutatii, m-am gindit ca legumele fierte-s mai usor de digerat ca fructele crude si poate-i mai regleaza tranzitul, iar fainosul mi-a fost teama sa nu-l constipe (face kk la 2-3 zile).
m-am riscat si am fiert in putina de tot apa intii 3 legume, adica morcov, radacina de patrunjel si telina, le-am scos toate si i-am dat zeama, citeva lingurite apoi lapte cit a mai mincat.i-am facut direct 3 pentru ca mi s-a parut mai riscant sa-i dau direct piure de ceva si mi-a fost teama ca daca-i dau zeama in care a fiert o chestie n-o maninca. a doua zi i-am crescut la 10ml, a treia la 15, apoi 25, pentru ca a primit-o bine si nici altceva n-am observat in neregula. dupa 5 zile minca 60ml si nu mai voia completare lapte deloc, asa ca m-am gindit sa i-o imbogatesc un pic si i-am pus ulei de masline extravirgin, citeva picaturi, dat intr-un clocot la sfirsitul supei(pentru ca cine stie totusi ce microbulet scapa din presarea asta la rece).
dupa o saptamina de cind am inceput cu zeama asta i-am adaugat morcovul in zeama, din ce in ce mai mult ca sa ajung intr-o saptamina sa i-l pun pe tot pe care-l fiersesem. eu am inceput povestea asta intr-o zi de luni, ca sa nu ma incurc la numaratoare...
peste inc-o saptamina si radacina de patrunjel, peste inca una telina.
copilul meu scotea inca in kk dupa o luna cite un pic de legume nedigerate, asa ca am ramas la pauza de o sapt intre chestii noi.
dupa vreo doua saptamini de la inceputul diversificarii am observat ca la "gustarea" dintre dimineata si prinz nu mai minca decit cam un sfert din cit minca inainte, asa ca m-am gindit sa nu-i mai adaug in supa decit carnea de pui, tot in ideea s-o imbogatesc ca nu mai minca decit supa la prinz dupa trei zile de diversificare, apoi sa incerc incet sa-i bag fructe la 10, ca daca tot lapte nu mai minca...
si la stadiul asta am ajuns acum.
cu mentiunea ca al meu a mincat formula cam la 3-4h, a acceptat tot ce i-am dat fara nazuri, e drept ca in unele zile mai mult, altele aproape deloc, l-am lasat cum a vrut el(chit ca ma dadeam cu capu' de pereti ca de la 200 de lapte acu ajunsese la prinz 30 de zeama chioara!)
s-ar putea ca bb alaptat sa mearga mai greu, laptele uman e mai dulce, e la cerere, e un pic altfel... te adaptezi din mers
daca te interesa mai mult tehnologia de preparare, zi-i si ma straduiesc...
in speranta ca te-a ajutat cit de putin, bafta!
puisorul spune:
Emyemy, si bebita mea a fost alaptat exclusiv pana la 6 luni. Noi am inceput direct cu piure de morcov si patrunjel ca mi s-a parut tare greu sa ii dau doar supa clara cu lingurita( nu am vrut sa ii dau din biberon). In prima zi i-am dat trei lingurite si am crescut progresiv. Tot cam la trei zile i-am pus in pireu o leguma noua: telina, cartof, gogosar, rosie, salata, dovlecel, etc. Dupa vreo doua saptamani i-am adaugat si carnita de gaina( nu de pui).Ii mai pun in pireu o lingurita de ulei de germeni de porumb presat la rece( e foarte bun pentru bebei). Tot cam dupa doua saptamani am introdus si masa de fructe. Dupa ce a gustat fructele nu iau mai placut asa de tare legumele dar acum le fac pe abur si cu un ingredient magic( adica usturoiul- un catel) le papa.
Mult succes la diversificare. Eu cred ca trebuie sa tii cont de niste reguli de baza si restul depinde de fiecare copil. De exemplu eu am descoperit ca la Stefana ii place sa fie caldut pireul iar cand e si cu carnita sa fie un pic mai moale consistenta.
Ani de
Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
ellis spune:
EMY - CATE CAPETE, ATATEA PARERI:
- copilul meu fiimd slabut si constipat, am inceput cu cereale;
-cam dupa 3 sapt - piure de mar copt, apoi mar copt +banana...nu a baut niciodata suc, nici acum nu vrea; oricum din suc se absorb zaharurile mai repede in sange, ceea ce nu vreau;
- dupa vreo 3 sapt - piure de legume, nu zeama chioara, ca fata mea si asa papa putin, ce sens are sa-i umflu burtica cu apa?! am fiert de la inceput morcov+pastarnac, apoi la 2-3 zile am adaugat dovlecel-fara seminte, telina, cartof, ardei, apoi ceapa-la inceput nu se mixeaza...si tot asa, un strop de ulei de masline pt imunitate si un strop de ulei de floare pt mielinizarea celulei nervoase; fierb pana sunt fierte, nu o ora; apoi dupa o sapt carnita de pui, sapt viitoare manzat.
succes
Ellis,
de
ALESSIA MARIA (20.11.2007)
POVESTEA NASTERII
http://picasaweb.google.com/mariusadrianalex/6LuniAlessiaALESSIA 6LUNI
emyemy spune:
Buna fetelor!
Farah,Puisor si Ellis mersi mult pt sfaturi

, am sa incerc si eu.Azi a mancat mai bine.Eu de obicei ii dau pe la ora 10-11 sucul de mere,morcov sau combinat.La ora 13-14 supica si piureu si ca desert laptic de la mami
.Seara laptic de la mami.Cam asta este prog de papa
Azi am facut supica de legume, cu ce aveam prin frigider adica(morcov,patrunjel,telina,ardei,dovleac si ceapa),din morcov si dovleac am facut piureu.Si a papat cat de cat. Mai nou ne trezim noaptea de vreo 2-3 ori si nu mai lasam pe nimeni sa mai doarma
.Va multumesc mult si va doresc o zi frumosa.

lalilu spune:
FARAH..mi-au placut primele 2 randuri din ultima ta postare de la acest subiect
.
In rest, OK, sfaturi utile, de bun simt...
Lalilu-mama Mariei si a lui Luca
neliaCris spune:
Emy,si eu am un bebel de 6 luni dar din pacate a fost pe laptic praf de la 2 sapt(unele probleme o alta poveste).noi am inceput dive pe la 4 luni.acum aveam si eu o dilema pe care am rezolvato cu ajutorul forumului.cum se chiam bebelul tau?al meu CRISTIAN.al tau doarme toata noaptea?spune-me si mie un pic progr tau de somn
natynic spune:
Emyemy, eu te-as sfatui sa renunti la supa si sa-i dai piure de legume, chiar daca la inceput mai subtire. Nu ii aduci copilului practic nici un aport nutritiv cu zeama, pe cand cu legumele pasate bine-da. Si iti doresc si eu multa, multa rabdare...si noi ne luptam din greu si sunt zile in care pur si simplu nu stiu cat ma mai tin nervii. Pt ca la noi problema e ca Iulia, de la diversificare incoace, deseori imi refuza laptele...
Eu am alta intrebare. Sunt in punctul in care vreau sa-i introduc fetitei iaurtul. Mai ales pt ca, dupa parerea mea, ea mananca acum prea putin lapte. Adica, papa cam 500-600 ml/zi, asta daca am norocul sa reusesc sa o pacalesc seara dupa baie si sa-i dau bibe in somn, cand poate papa 200-230 ml; ca altfel, e si mai putin. In timpul zilei, daca la o masa de lapte papa 120 ml ma consider fericita. Dupa fructe sau legume (din care mananca maximum 100 g fiecare) abia daca ii bag pe gat 70 ml...
Revenind, as vrea sa va intreb cum ati inceput sa dati iaurtul, adica la ce masa? sau ca desert in completarea altui aliment? simplu sau cu fructe/cereale? si, cel mai important, ce fel de iaurt?
Ca mie pediatrul mi-a zis sa-i dau iaurt Danone simplu si cand am spus asta aici pe forum mi-a sarit toata lumea in cap ca Danone e otrava. Altcineva mi-a recomandat Campina. De care sa-i iau?
Naty
mamica
Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!