Supe & ciorbe

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

si eu gatesc supa de pui si taietei ,dar in ea mai adaug o cutiuta de ciuperci,si porumb boabe din conserva.poti si zahare citeva bobite din conserva.e ffff buna.mona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonaM spune:

ok am gresit ...citeva bobite de mazaremona78

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

La mine ciorba de perisoare e "specialitatea casei". O fac , in mare , asa cum ati spus si voi dar la perisoare pun neaparat marar. In general , pentru o oala de 5-6 kg, pun o caserola de carne tocata (aprox 500gr) amestec vita-porc(foarte important - doar porc e cam grasa si doar vita e fad-sfaramicioasa), la care adaug un ou, o legatura de marar (eventual amestecat cu patrunjel), o ceapa medie taiata marunt (sau doua mai mici,nu strica) si o cescuta mica de orez spalat, un varf de lingurita de piper. La ciorbe pun in general si ardei, dar asta e chestie de gust. E gata cand perisoarele se lasa la fund. Aveti grija mare la orez , daca e prea mult ies moi, prea putin - ghiulele; orezul le da consistenta perfecta. Imi place mult daca o acresc cu zeama de varza. Si inca ceva, ciorba de perisoare o acresc inainte de a pune perisoarele la fiert. Leustean deasupra si...pofta buna!
Alte ciorbe care-mi plac mie mult sunt cea de loboda si cea de dovlecei. Le fac asa:
Ciorba de loboda 1
Pun la fiert de la inceput loboda (vreo 20 de leg la oala de 5 kg) spalata si taiata nu prea marunt impreuna cu ceapa verde (inclusiv frunzele) vreo 10 fire, taiate marunt. Adaug sare (sau vegeta) si intre timp fac o omleta rumenita din 4-5 oua cu marar (o legatuta-doua). Tai omleta in patratele micute pe care le adaug in ciorba , dupa ce am pus borsul (dupa gust). Sting focul , adaug leustean taiat marunt si gata!
Ciorba de loboda 2
La fel doar ca lipseste omleta. In locul ei pun de la inceput o ceasca de orez. Daca nu aveti ceapa verde (valabil si pentru prima reteta) se poate pune si ceapa normala doar ca se pune mai din vreme la fiert, nu odata cu loboda , pentru ca fierbe ma greu. Bineinteles, se taie marunt.
Ciorba de dovlecei
Dovleceii curatati si taiati cubulete (vreo 5-6) se pun la fiert impreuna cu ceapa (una medie-mare)taiata marunt si sare(vegeta). Cand au fiert (aprox 15 min) se adauga marar (2-3 legaturi) si se iau de pe foc. Se raceste ciorba si cand este doar calduta sau chiar rece se adauga 1l de iaurt acru. Se da la frigider si...e o minunatie mai ales vara. Se serveste rece si nu se mai fierbe dupa ce am pus iaurtul!
Ciorba de ciocanele
Aceasta e o ciorba foarte asemanatoare cu cea de burta doar ca nu are acel miros specific. Pentru cei care nu suporta mirosul de burta este un foarte bun inlocuitor. Mie imi place la fel de mult ca cea de burta. Se iau vreo 6 adidasi de porc (partea de picior cu copita) care se curata bine (se gasesc si gata curatati)se spala si se pun la fiert. Cand sunt foarte bine fierti se scot si in apa lor le fierb ceapa si morcov taiate marunt. Carnita si soriciul fiert si taiat fasiute ca la burta se pun la loc in ciorba. Cand zarzavatul e fiert, ciorbita se raceste putin si se amesteca cu doua-trei galbenusuri frecate cu cateva linguri de otet si un praf de sare. Se aduca din nou la fierbere amestecand tot timpul ca sa se ingroase si se serveste cu smantana si mujdei dupa gust.

Uf, ce mult am scris. Ma opresc si ...cum imi mai aduc aminte de ceva va mai scriu!
Pupici!
Ioana in 20 de saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

A! Era sa uit o ciorbita foarte rapida si gustoasa si mai ales care nu ingrasa: Ciorba de praz
Tai rondele subtiri vreo 6 fire de praz, le calesc cateva minute in ulei si adaug o cescuta mica de orez ales si spalat. Pun apa si vegeta sau concentrat de legume. Cand au fiert (cca 15 min) adaug bors (poate fi si sare de lamaie in lipsa de altceva, si mai ales poate fi zeama de varza), las cateva clocote, sting focul, adaug leustean tocat marunt si...gata!E una dintre ciorbitele mele preferate!
Ioana in 20 de saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de papadie

Bors de sfecla rosie


Iaka ce zice la carea mea de bucate:
Sfecla se curata, se taie si se pune in borcan care se umple cu apa clduta, fiarta in prealabil. SE adauga cateva felii de paine neagra, se acopera cu un tifon si se tine la cald pana cand lichidul se acreste si capata o culoare rosie. Apoi se scoate borsul in care s-a murat sfecla si se pune la rece. Se pune in ciorbe numai dupa ce acestea sunt complet fierte. Borsul de sfelca nu se fierbe inainte de a fi pus in ciorba ci numai se incalzeste putin ca sa-si pastreze vitaminele si sa nu se decoloreze.
("1.800 de retete culinare practice" Nicolae si Iulia Olexiuc).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de mamamariana

Cred ca e vorba de supa Tom Yum Kung. Poti da un search si gasesti retete o gramada pe internet. Eu nu am gatit-o niciodata... poate cumatra mea a facut-o??? Stiu ca a facut una din ele cu o vecina de-a ei. Iti trimit una care mi s-a parut mai aproape de realitate din cele gasite pe internet.

Ingredients
Shelled prawns 2 lbs.
Clear broth 3 cups
Lemon grass, cut 1 inch pieces, lightly pounded 1 stalk
Kaffir lime leaves, torn 3
Coriander roots 3
Tomatoes (small) 5
Canned mushrooms 1/2 cup
Fish sauce 4 tablespoons
Lime juice 4 tablespoons
Coriander leaves 1 tablespoon
Toasted chili paste, fried 2 tablespoons
Small chilies, lightly pounded 5



Method

Boil the clear broth and add the chopped lemon grass, kaffir lime leaves and coriander roots. Cover the pot until it begins to boil. Add the tomatoes, mushroom and fish sauce and leave to cook. Add he prawns, wait for the broth to boil, remove the pot from the heat. Put chili paste and lime juice into a bowl, spoon stir until mixed well, then add he small chilies. Pour the Tom Yum soup into the bowl and stir gently until well blended. At this point, if required add additional spices to taste. Sprinkle the coriander leaves and serve while hot.

Poate acolo la voi gasiti ierburile si condimentele necesare - in Romania, nu cred... aici sunt plicuri la supermarket cu pasta gata preparata si o pui in apa in care ai pregatit ciupercile si prawns si gata... ai supa. Mai pui niste verdeatza pe de-asupra.
Imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult... si mie imi plac supele lor - sunt multe. Preferata mea e Tom Ka Gai (nu stiu sigur daca asa se scrie pe romaneste) si aia e cu pui si coconut cream.
Numai bine,
Mamamariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de Leah

Supa de sfecla rosie

Durata
45 min

Ingrediente:
1,5 l sfecle mici rosii, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. ceapa, 5-6 cartofi mari, 6 linguri smintina, patrunjel si leustean verde, sare

Mod de preparare
Sfecla si zarzavaturile se curata, se spala si se dau pe razatoarea cu gauri mici. Se pastreaza doua linguri de sfecla rasa, separat. Zarzavaturile si sfecla rasa impreuna cu ceapa se fierb cu apa cca 15 minute. Se ia vasul de pe foc, se strecoara legumele, se paseaza, se sareaza. Se amesteca cu zeama si se mai da un clocot. Se ia apoi deoparte si se adauga verdeata tocata marunt. Pentru a i se da o culoare mai vie, peste sfecla rasa, pastrata intr-o strecuratoare, se toarna o ceasca de zeama fierbinte, care apoi se amesteca cu restul de crema

Mod de servire
Crema dreasa cu smintina, se serveste, cu cartofii fierti separat


Leah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de mamamariana

Supa de sfecla rosie

Iaca am gasit-o... nici nu era greu. O scriu eu ca sa o salvez pe tuchi.
Tocmai am pregatit de supica de sfecla... Ii fac cam o data pe saptamana si papa doua zile din ea. Acu, depinde de ce gasesc la organic - nu o fac intotdeauna la fel, dar iti spun cum o fac azi:
o jumatate ceapa mare
2 morcovi potriviti
o sfecla rosie de vreo 200g
3 fire de asparagus
o jumatate ardei rosu
un cartofel (optional - eu ma feresc de cartofi ca au mult amidon)
2 linguri de orez
cateva felioare de telina
patrunjel
o lingurita ulei de masline
putina sare de gust
Noi mai avem aici niste buruiene care seamana la gust cu loboda si pe care mi le-a recomandat doctorita ca fiind foarte bogate in vit. A si foarte bune pentru copii. Cresc salbatice, nu trebuiesc cultivate si sunt deci foarte organice. Mie mi le aduce servitoarea din curte de la ea.
Le pun pe toate odata la fiert in aprox. 1 litru de apa si le las sa fiarba cam doua ore. In canita ii pun morcovel, asparagus, orez, o bucatica de sfecla, verdeata si restul supa, o lingurita plina cu varf de smantana, o pasam bine si o dam cu lingurita. Cam 150 g in total. Iese mai grosuta, e mai mult un pireu decat supa... Cand e ziua de galbenus, ii pun galbenusul in loc de smantana sau i-l dau separat inainte de supa ca sa fiu sigura ca il papa tot.
Cand nu pun orez si nici cartof, ii pun cateva firimituri de paine.
Pofta buna!
Mamamariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

CIORBA DE BURTA
initial postat de anaraluca


Ciorba de burta se face asa in Galati la mama mea :
Se pun la fiert intr-o oala de 10 litri un ciolan de vita de appr 1 kg, burta bine curatata si legume intregi curatate : 4morcovi, 1telina mare, 4 cepe lasi sa fiarba la foc mic vreo 5 ore apoi pui si vreo 5 - 6 cartofi sa fiarba si sare dupa gust. Mai lasi o ora la foc mic si dupa aceea scoti toate ingredientele sa se racoreasca si sa ramana zeama goala. Tai fideluta burta si carnita pe care o scoti de pe ciolan si o pui din nou in zeama. Faci un piure din cartofii fierti batut bine in mixer cu vreo 5 oua (cartofii sa fie racoriti) si dregi zeama cu acest piure pana devine albicioasa. Inainte de a servi, pui in zeama otet, usturoi pisat, si smantana dupa gust. Este delicioasa.
Pofta buna !

O viitoare mamica fericita!


initial postat de Candy

Jojo, nu am facut niciodata (inca) ciorba de burta acasa, dar sunt o mare mancatoare de ciorba de burta. Cea care imi place mie este fara legume (adica legumele se fierb numai pentru gust si ulterior se scot) si cu felii de lamaie. Acestea se adauga numai spre sfarsitul fierberii si dau un gust excelent.
Foarte important mai e, de asemenea, ca burta sa fie f. f. bine curatata si sa arunci primele 3-4 ape de la fiert. Se pune la piept netaiata si abia cand e fiarta se taie feliute.
Alt "secret" sunt adaosurile: mujdei de usturoi, smantana cat mai groasa, ardei iute murat, otet picant, piepr, sare. Iarasi f. important este sa n-o mananci in ziua prepararii, e mult mai buna daca sta o zi.

Si mai am niste sfaturi despre preparare, de pe un forum culinar:
"Cand prepari o ciorba de burta, la final, faci un liezon, astfel: pisezi usturoiul cu putina sare, pui peste el o cana cu apa, apoi strecori zeama -prin tifon- intr-un castron. Adaugi smantana, galbenusurile de ou si otet si le amesteci. Apoi se ia oala cu ciorba de pe foc si se pun 2 - 3 polonice de zeama in liezon si omogenizezi bine, dupa care, liezonul astfel diluat il pui -putin cate putin- inapoi in ciorba, amestecand continuu. "

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de otau

Supa de rosii

Morcovul se da prin razatoarea mare si se caleste un pic impreuna cu o ceapa tocata marunt, intr-o oala cu putin ulei. Dupa ce se coloreaza uleiul (sa nu se arda morcovul!!!) se pune apa, orez, se mai fierbe un pic, apoi se adauga sucul de rosii. Se mai pune delikat si se fierbe pana cand se umfla orezul. La sfarsit se pun frunze de telina.
Cantitatile se pun la ochi.
Asta e reteta de iarna. Cea de vara se face cu rosii adevarate, se mai pune si ardei gras si evident ca e mai buna!

Aurora

Mergi la inceput