Supe & ciorbe
Raspunsuri - Pagina 3
Marianar spune:
initial postat de she_wolf
SUPA CREMA DE CONOPIDA
Nu am o reteta de supa crema de brocoli, dar am una cu conopida si cred ca poti s-o inlocuiesti cu succes.
In alta ordine de idei, poti amesteca brocoli cu conopida, eu am facut asta, le-am fiert, am pus buchetelele amestecate pe un platou, cu un sos picant de branza peste ele si aratau foarte bine impreuna! Asa colorate..
Iata si supa:
Ingrediente:1 buc. conopida, 100 gr. unt, o lingura faina, 2 buc. oua, 2 linguri smintina, sare, 2 l apa, patrunjel proaspat
Mod de preparare:
Se curata conopida de frunze si se lasa 10 min. in apa cu otet, ca sa iasa eventualii viermisori. Se pune conopida intr-o oala cu apa rece si sare la foc potrivit. Cind a fiert, se scoate pe o strecuratoare si se rup citeva buchetele, care se asaza pe o farfurie si care vor servi drept garnitura cand supa va fi gata. Se topeste untul intr-un vas, se presara faina, apoi se adauga zeama in care a fiert conopida. Dupa citeva clocote, se amesteca cu restul de zeama si cu conopida care a fost trecuta prin sita. Se lasa sa mai fiarba 15-20 min. la foc domol. Dupa ce a fiert, se drege cu un ou si cu smintina. Se adauga in supa buchetelele de conopida care au fost oprite si patrunjel tocat fin.
Claudia si Cristi (9 luni)
Marianar spune:
initial postat de mobriq
SUPA DE BROCOLII CU ...SEMINTE DE PIN
Eu am o retzeta super-buna si super-simpla de supa de broccoli cu ... semintze de pin (n-am habar in engleza cum suna , in olandeza este pijnboompitten. Le gasesc la categoria alune , iar pinii respectivi cresc in zona Mediteranei ).
30g unt
o ceapa, taiata
1,5l bouillon de pui
750g broccoli
50g semintze de pin + extra
Ceapa se prajeste in unt pana se inmoaie, la foc mic.Se adauga bouillonul. Se desface broccoli-ul in buchete . Tulpina se taie si se adauga la bouillon. Se fierbe 15 min. Se adauga buchetele si se mai fierbe 10 min. Se lasa sa se raceasca , se aduaga semintzele de pin si se paseaza cu mixerul/blenderul.Se aduaga piper si sare dupa gust si se reincalzeste incet. La servire se adauga alte semintze de pin in farfurie.
Se recomanda a fi acompaniata de foccacia. (asa scrie in retzeta )
Marianar spune:
initial postat de angelina
Supa crema de broccoli
Ingrediente:
-800g broccoli
-1 ceapa
-2 cartofi
-1200ml supa de legume(cub)
-100ml smantana
-sare, piper
-nucsoara
-cimbrisor uscat
-unt
Mod De Preparare:
-se taie capetele la broccoli, se spala
-coditele se decojesc si se taie in bucati mari
-cartofii se decojesc si se taie cubulete
-ceapa se curata si se taie in bucatele
-se pregateste supa de legume
-se caleste putin ceapa in unt, apoi se adauga cartofii si coditele de broccoli si se mai calesc putin, dupa care se stinge cu supa de legume
-se fierbe la foc mic cu capacul peste, cca. 20 min
-la urma se zdrobeste supa cu mixerul sau un aparat special pt pure
-se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si nucsoara rasa
-se adauga capetele la broccoli in supa si se mai lasa inca 15 min. la fiert
-la sfarsit se adauga smantana si se mai condimenteaza dupa gust
Se serveste cu baghete
Pofta Buna!
angie
scarmanus spune:
Supa de chimion
(E supa dejunurilor mele de la gradinita!)
La o oala de 2 litri aveti nevoie de radacinoase date pe razatoare (morcovi, patrunjel, pastarnac, etc.) pe care la caliti intr-un pic de ulei. Adaugati 3- 4 linguri de chimion spalat bine in prealabil si lasati-l sa se caleasca un pic. Adaugati apa cam la 3/4 din oala si lasati sa fiarba la foc mic, pana scade nitel si legumele si chimionul au lasat toata aroma in supa. Faceti o ingrosala mica (optional) din putin ulei si o lingura de faina, stinsa cu supa. Strecurati supa de chimion si radacinoase. E gata.
Se serveste cu smantana si crutoane de paine.
Un deliciu!!
scarmanus
Marianar spune:
initial postat de MirelaV
CIORBA DE FASOLE
hai sa incep cu ciorba de fasole:
aleg fasolea..o spal..o pun in apa si o las sa fiarba cca 40 min..timp in care..curat ceapa, ardei, morcov si telina(face bine..), le tai sau le dau prin razatoare(depinde ce chef am)apoi calesc morcovul impreuna cu ceapa si "sting" cu apa...apoi adaug restul legumelor, delikat si sos de rosii..apoi fasolea(dupa ce am spalat-o iar) si o las sa fiarba..o mai potrivesc de sare si cand e gata fiarta..chem sotu' la masa..si apropo..i-am transmis mesajul tau..
hai si te tin la curent
MirelaV
Marianar spune:
initial postat de MirelaV
CIORBA DE PERISOARE
upssss...am uitat de perisoare..oi fi inlove?
se toaca ceapa, morcov, ardei, telina si ce zarzavaturi mai ai pe acolo si se pun la fiert cu ulei si delikat(a se observa ca eu fol delikat la orice mancare ca ignor e-urile..)apoi sucul de rosii sau bulionul..ce ai..si se lasa sa dea in fiert..timp in care prepari perisoarele asa:
carnea tocata se amesteca cu orezul, sarea, ceapa taiata maruntttt si oul(nu-ti zic cantitati ca io fac dupa ochi orice mancare)..vezi sa nu fie prea moale compozitia..asa..amesteci bine..gusti sa nu fie nesarata si faci perisoarele pe care le pui in supa care fierbe deja
cand carnea este bine fiarta, adaugi borsul, oul batut si leustean la sfarsit si papi pana nu mai poti..
pupik
MirelaV
Marianar spune:
initial postat de anne-marry
supa de pui:spal puiul portionat si il fierb in apa. dupa ce ii iau spuma ii pun condimente (delikat etc). dupa ce a fiert, il scot de acolo si adaug cartofi curatati, fie integi dac sunt mici,mici, fie pe jumatatae sau sfert si dupa ce fierbe, pun galustele care se pun in supa lasata la foc mic sa nuclocoteasca ca sanu se sfarame. sun tgata cabd se ridica la suprafata. dac vrei sa adaugi si fideluta nu mai pui cartofi si morcovi si fideaua eu o fierb separat si dupa ce o clatesc umpik de faina pe care o lasas p adaug inainte inainte de a inchide focul cu 5 minute. nu uita de patrunjkel din abundenta!
eu asa o fac si la al meu sot ii place la nebunie!
ciorba de perisoarepreferata lui alex din toate ciorbele din lume...pun apa la fiert cu morcov ras pe razatoarea mare si ceapa tocata cat mai amrunt, dar nu foarte... si condimente si las la fiert. cand este aproape gata pun o lingura de orez si galustele care le fac astfel: carnea tocata amestecata cu condimente si oaua ( 1 sau 2 depinde de caz) si cu orez crud,spalat si cules de neghine. le fac mingiute cu mana curata sau cu lingura si le pun in supa dar la fel! fara ca supa sa cloco pt ca se sfarama. se lasa dupa ce s ridica la suprafata inca 5-10 minute. eu ii pun verdeata multa si o fac umpik acrisoara ca este mai gustoasa. ii pun o lingurita de otet sau zeama de lamaie dar cel mia indicat ar fi sarea de lamaie, pusa dupa gust.
ciorbita de fasole: deasemeni delicioasa, preferata mea, o poti fac in doua feluri (bine , mai multe...dar doua zic si eu)
1)simpla,fara carne care este de preferat vara cand este si loboda pe care o poti pune, sau nu...dar doar un manunchi, nu mult, atunci cand adaugi fasolea. deci:
pun apa la fiert cu putin ulei, conimente si ceapa cu morocv tocat si rosiioare tocate cubulete., poti adauga si niste ardei si rosu si verde tocat tot marunt, cubulete. cand au fiert, adaugi loboda tocata fasii sau nu dac nu vrei, si apoi fasolea fiarta inn mai multe ape in prealabil. o mai lasi 15-20 minute cel mult si mai potrivestide condimente.
2) care merge mai mult iarna: calesc in ulei carnea afumata de preferinta pe care in prealabil am fiert-oin apa separat si apoi am luat-o fasii de pe os, dupa 2-3 minute adaug ceapa si morcovul, daca vrei si ardeii si lasi umpik sa se caleasca inabusit. apoi adugi apa si fasolea fiarta dinainte de jumatate si o mai lasi acolo la fioeert ca sa prinda gustul carnii, si cand consideri ca a foert, adaugi condimentele si bulionul sua daca ai pus rosii in borcn pt iarna toci cateva din acela, fara coaja.
ies super deasemenea.
dac mai ai nevoie de sfaturi, nu ezita sa ni le ceri.
te pupicim, noi gospodinele forumului.
spor la treaba1
anne-marry
NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA
Marianar spune:
initial postat de tunad
Nu fac parte din categoria fetelor, dar va spun cum fac eu.
(scuzati!, prea multe detalii, imi plac lucrurile bine facute)
Supa de pui cu galusti
Puiul
2-3 cepe
2-3 morcvi
1 pastarna
patrunjel frunze
Puiul, il oparesc(nu tare, 1 min in apa clocotita, pielea devine galbue), il parlesc(trecut prin flacara) apoi il portionez. Se spala cu apa calduta fiecare bucata.
In 5 l apa fiarta pune carnea, se aduna spuma dupa fierbare (adauga putina apa rece si spuma va iesi la suprafata, o aduni mai usor), dupa aceea adaugi ceapa ( 2,3 cepe curatate crestate in 4, se scot la sfarsit), 2-3 morcovi si 1 pastarnac taiati cubulete. Dupa 10 min de fiert se pune sarea dupa gust si se scoate ceapa fiarta.
Cand s-au fiert, pun cu o lingurita galustile (focul mic sa nu se imprastie).
Galustile:
2 oua
2linguri gris
un virf bicarbonat de sodiu stins in putin otet
1 limgura ulei
sare
Se bat ouale, se pune uleiul, bicarbanatul, sarea si grisul. Se omogenizeaza aluatul(putin mai ingrosat aluatul decat clatitele OK).
Se lasa 20 min sa se "dospeasca".
Cand se fierb galustile se ridica la suprfata si se albecs(se verifica
taind o galusca, mijlocul sa fie tot alb si pufos).
Se opreste focul si se adauga frunze de patrunjel.
PS:Daca copilul este bolnav, cel mai bun "medicament", nici o contraindicatie.
CIORBA DE PUI CU TAITEI
Puiul
2-3 cepe
2-3 morcvi
1 pastarnac
2-3 rosii
100 ml suc de rosii
2-3 cartofi
1 l bors
leustean
Puiul, il oparesc(nu tare, 1 min in apa clocotita, pielea devine galbue), il parlesc(trecut prin flacara) apoi il portionez. Se spala cu apa calduta fiecare bucata.
In 4 l apa fiarta pune carnea, se aduna spuma dupa fierbare (adauga putina apa rece si spuma va iesi la suprafata, o aduni mai usor), dupa aceea adaugi ceapa (taiata solzisori), 2-3 morcovi si 1 pastarnac taiati cubulete. Dupa 10 min de fiert se pune sarea dupa gust si cartofii curatati si taiati cubulete. Dupa inca 20 min se adauga rosiile decojite si taiate felii, se adauga sucul de rosii cca un pahar. Se pune borsul si se lasa pana da in fiert dupa care se adauga taiteii.
TAITEI
1 ou
4 linguri faina
sare
In faina se pune oul, sarea si se amesteca in prima faza apoi se framanta pe masa cu faina pana la obtinerea unei cocute. Se lasa sa creasca 10-20 min(in timp ce fierbe ciorba faci asta-pentru economie de timp). Se intinde cu vargeua o foaie.Daca ai masina de taiat taitei ii tai, daca nu atunci se ruleza foia, apoi o tai in doua. Se ia o bucata si se taie pe jumatate pana la jumatate si se taie taiteii cca 1-3 milimetrii(dupa preferinta), repeti operatia si cu cealalta bucata.
Se pun in ciorba la foc mic, amestecand sa nu se faca "cocolos", se fierbe icnca 10 min la foc normal, se stinge focul, se pune leusteanul.
PS:Mic dejun, TAITEI CU LAPTE, aceeasi taitei ca mai sus, se pun intr-un litru de lapte fiert cu 2-3 linguri zahar, putina sare si putin zahar vanilat. Se fierb 10-15 min la foc normal, amestecand ca sa nu se lipeasca cu o lingura de lemn.
CIORBA DE PERISOARE
La fel ca CIORBA DE PUI, dar sa fie de aceeasi carne (porc, vita).
In loc de taitei!.... perisoare.
PERISOARE
200 gr carne tocata
1 ceapa taiata marunt
50 gr orez ales
piper, condimente(ca la sarmalute)
suc de rosii(putin)
sare
Se amestca toate, se fac rondele(putin mai mici decat mingea de ping-pong) si se adauga in ciorba(la foc mic). Dupa ce au fost puse, se da focul normal pana se fierb(orezul trebuie sa fie fiert).
CIORBA DE FASOLE
1Kg fasole boabe
3 cepe
2 morcovi
patrunjel sau leustean(eu pun ambele)
suc de rosii(bulion)
sare
ulei
Fasolea, se alege, se spala si se pune in apa la fiert.
Cand incepe sa fiarba, se "spala" (se schimba apa putin galbuie).
Se repeta de 3 ori, pentru a elimina viitoarele "durei de stomac si gazele"(contra gazelor la prima apa(cand este putin galbuie) pune un varf de cutit de bicarbonat(face o reactie), apoi spal-o). "Spalatul" este bine cu apa calduta pentru a nu se incruzi(ramane tare).
Se pune la foc dupa "spalare" cu o ceapa taiata marunt, morcovii deasemenea si putin ulei(50 ml - pentru a "fierbe" mai bine(alte trucuri tot pentru "fierbere" (depinde de duritatea apei):1.putin zahar, 2.se lasa o limgura de inox sa fiarba in oala)).
Cand s-a fiert, se calesc,in ulei intr-o cratita de prajeala, celelalte 2 cepe, taiate marunt, se adauga sucul de rosii si se lasa pana se inchide putin la culoare.
Se pune prajeala peste fasolea fiarta, se potriveste de sare, se mai lasa 10 min, se opreste si se adauga verdeata.
Merge excelent cu ardei copt.
Eu asa gatesc, accept sfaturi sau mici "secrete".
Pofta buna! Pofticiosii sa incerce!
Marianar spune:
initial postat de Sorina
Ciorba de fasole
hai sa-ti spun cum o fac eu.
fierbi fasolea bine.ai grija ca prima apa (dupa ce a dat in clocot ) se scurge. adaugi alta apa si o fierbi mai departe. separat prajesti costita/kaizer/slaninuta taiata marunt. cand este aproape gata, pui o ceapa taiata marunt,un morcov dat pe razatoare, daca ai putina telina rasa. le distuiesti, punand peste ele putina apa in care a fiert fasolea. cand s-au inmuiat adaugi rosii date pe razatoarea marunta sau suc de rosii. nu uita sa pui cimbru - de 2 ori cat iei in 3 degete, daca pui mai mult devine amar.daca o vrei colorata bine de tot poti pune si bulion. rastorni toate chestiile astea in oala cu fasole fiarta si pui sare. o mananci cu ceapa rosie.
pofta buna!
Copii sanatosi si parinti voiosi
Marianar spune:
initial postat de simonab
Supa de ceapa
Patru cepe taiate marunt se inabusa in ulei. Cand se ingalbeneste usor se pune faina (30 g) se amesteca si se stinge cu 2 1/2 litri apa rece si se sareaza. Se lasa sa clocoteasca cateva minute si se serveste cu smantana (150 g) si crutoane. Crutoanele parca a dat cineva pe forum cum se fac ....
Pofta mareeee...
initial postat de Nicky
Foarte buna supa de ceapa. Si eu gatesc detsul de des, doar ca inabus ceapa in unt sau margarina (pt ca iese mai gustoasa) si mai adaug branza telemea rasa (pe razuitoarea mica), chimen si dupa ce da in clocot smantana. Chimenul nu face defapt parte din reteta, dar mie imi place foarte mult.